Knauf Insulation najavio ulaganje u održivo širenje tvornice u Novom Marofu

By Knauf Insulation
02.03.2023

Knauf Insulation uložit će oko 120 milijuna eura u novu održivu proizvodnu liniju koja uključuje inovativnu tehnologiju električnog taljenja u tvornici u Novom Marofu u Hrvatskoj.

Proširenje će omogućiti tvornici da više nego udvostruči svoj godišnji proizvodni kapacitet za rješenja za uštedu energije, otvori više od 70 novih radnih mjesta u proizvodnji i značajno ojača svoju poziciju na europskom tržištu.

Osim toga, nova linija omogućit će tvornici da poveća proizvodnju svojih tehničkih, industrijskih i građevinskih rješenja, kao i proizvodnju Knauf Insulationovih inovativnih Urbanscape® zelenih rješenja.

Knauf Insulation procjenjuje da nova linija ima potencijal uštedjeti više od 1,5 milijuna tona emisija CO2 tijekom njenog vijeka trajanja.

Održiva tehnologija potiče proizvodnju

U središtu širenja bit će najnovija održiva tehnologija. Električna peć za taljenje smanjit će izravne emisije stakleničkih plinova za 80% u usporedbi s tradicionalnom tehnologijom, osiguran je izvor zelene električne energije za postrojenja, a mogućnost recikliranja u procesu proizvodnje povećat će se za 60%.

Početak izgradnje planiran je za kraj godine, a očekuje se da će nova linija biti u potpunosti operativna 2025. godine.

Proširenje pogona u Novom Marofu najavljeno je nakon sastanka glavnog partnera Knauf Grupe Alexandera Knaufa i hrvatskog ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića.

Ministar Davor Filipović pozdravio je vijest o proširenju u Novom Marofu te poručio: “Knauf Insulationu i Knauf grupi pružit ćemo svu moguću podršku i pomoć u realizaciji ovog novog projekta u Hrvatskoj.”

Proširenje podupire hrvatsku ambiciju obnove

Alexander Knauf je dodao: “Hrvatska je atraktivna lokacija za ulaganje zahvaljujući svom geografskom položaju u srcu Europe, visokokvalificiranoj radnoj snazi ​​i solidnoj infrastrukturi. Kao svjetskom tržišnom lideru za modernu i održivu gradnju, širenje u Novom Marofu omogućit će nam da doprinesemo ciljanoj energetski učinkovitoj obnovi građevinskog fonda u Hrvatskoj. Veliko nam je zadovoljstvo što hrvatska Vlada podržava našu investiciju, posebice u kontekstu energetskog zaokreta kojem teži.”

Kao svjetskom tržišnom lideru za modernu i održivu gradnju, širenje u Novom Marofu omogućit će nam da doprinesemo ciljanoj energetski učinkovitoj obnovi građevinskog fonda u Hrvatskoj.
Alexander Knauf

Dominique Bossan, glavni izvršni direktor Knauf Insulationa za Europu, Bliski istok i Aziju te član Upravnog odbora Knauf Grupe, rekao je da će proizvodni fokus tvornice biti uglavnom na inozemnim tržištima s planiranim udjelom izvoza od oko 90%.

“Građevinska rješenja iz Novog Marofa izvozit će se u susjedne zemlje poput Italije, Slovenije, Mađarske i Rumunjske, dok će se sustavi tehničkih, industrijskih i zelenih rješenja tvornice isporučivati ​​cijeloj Europi i inozemstvu”, dodao je.

Proširena tvornica bit će jedna od najvećih lokacija u Knauf Grupi koja ima više od 300 proizvodnih baza diljem svijeta.

Nova linija će povećati izvoz

Stjepan Mršić, direktor pogona Novi Marof, izjavio je: „Iako je naš poslovni fokus internacionalan, Knauf Insulation Novi Marof se uvijek ponosio time što je odgovoran lokalni partner. Prioritet tvornice je orijentiranost na domaće dobavljače, od nabavke sirovina, do održavanja poslovnih odnosa s više od 150 lokalnih partnera.“

“Također smo ponosni na rad kojim pridonosimo zajednici, uključujući podršku lokalnim školama, sportskim klubovima i drugim institucijama.“

 

Preuzmite priopćenje za medije u PDF formatu:

Priopćenje za medije