Pročitajte

Interview - Stjepan Mršić, direktor pogona u Novom Marofu

By Knauf Insulation
02.11.2020
Stjepan Mršić

Stjepan se pridružio tvrtki Knauf Insulation kao direktor pogona u Novom Marofu, Hrvatska, 2017. g. Tijekom godina tvrtka je postala jedna od najvažnijih u sjevernoj Hrvatskoj, ne samo kroz rezultate poslovnog uspjeha, već i zbog važne društvene uloge. Ove godine pogon u Novom Marofu slavi 40. godišnjicu.

Sada pokazujemo više empatije i brige jedni za druge nego što smo to ikad prije činili.
Stjepan Mršić, direktor

Zašto je tvornica u Novom Marofu važna za Knauf Insulation?

Tvornica je izrasla u ozbiljnog igrača na tržištu izolacija i jedina je Knauf Insulation tvornica specijalizirana za proizvodnju tehničkih izolacija i sustava. Novi Marof je prva tvornica kamene mineralne vune koja proizvodi cijeli asortiman proizvoda s vezivom ECOSE® bez dodanog formaldehida. Naši su proizvodi vrhunske kvalitete i većina našeg portfelja prodaje namijenjena je izvozu. Jedan smo od najvećih izvoznika u cijeloj zemlji.

Što ste radili prije dolaska u Knauf Insulation?

Došao sam iz tvrtke INA, koja je naš veliki proizvođač sirove nafte i prirodnog plina s portfeljem dvije rafinerije, preko 500 benzinskih postaja i nekoliko skladišta goriva.

Koji su najveći izazovi 2020. godine?

Kao i većini tvrtki, prioritet su nam bili radnici i njihova sigurnost, a glavni izazov nam je održavati kontinuiranu proizvodnju i opskrbljivati ​​tržište tijekom ove COVID-19 krize. Brzo smo se prilagodili i rezultat je bio da nismo imali problema s proizvodnjom ili opskrbom sirovinama.

Kako je vaša tvornica prevladala izazove COVID-19?

Po prirodi sam vrlo oprezan, pa sam poduzeo mjere i prije nego što je kriza zahvatila našu zajednicu. Glavni cilj bio je postizanje kontinuiranih operacija u zdravom i sigurnom okolišu. Prvi korak bio je uspostava lokalnog kriznog tima koji upravlja lancem opskrbe, zdravljem i sigurnošću, odnosima s javnošću i ljudskim resursima kako bi se pobrinuo za cjelovit lanac komunikacije, informiranja i donošenja odluka. Bilo je važno pokazati zaposlenicima da aktivno radimo na njihovoj zaštiti.

Koje su mjere poduzete?

Dodatnu osobnu zaštitnu opremu kupili smo puno prije povremenih nestašica na tržištu. To nam je također pomoglo da pružimo podršku kolegama u drugim pogonima koji nisu imali dovoljno zaštitnih maski. Također smo kupili dezinfekcijska sredstva, sirovine i organizirali mjere kako bismo osigurali sigurnost zaposlenika. Paralelno s tim pokrenuli smo program za poboljšanje učinkovitosti kako bismo optimizirali procese i održali nas profitabilnima. Ponosan sam što mogu reći da smo bili uspješni.

Koja su važna iskustva koja biste željeli podijeliti?

Sada pokazujemo više empatije i brige jedni za druge nego što smo to ikad prije činili. Želim zadržati ovu pozitivnost i nakon COVID-19 krize jer jamči dugoročnu održivost poslovanja. Uz to, povećane sigurnosne mjere povezane s pandemijom značajno su poboljšale sigurnost na radnom mjestu i to mora biti i dio naše budućnosti.

Pandemija nam je pokazala da se svatko može ponašati odgovorno i strogo se pridržavati propisanih pravila - da se odgovornost mora trajno održavati. Kriza je također prilika za nas da unaprijedimo i ubrzamo proces digitalizacije. Definitivno, nasljeđe ove krize bit će trajno poboljšana zdravstvena zaštita kod kuće i na poslu.

Koje su mjere uvedene kako bi vaš tim bio ‘siguran kao doma’?

Proveli smo sve sigurnosne mjere koje se odnose na distancu, zrak, površine i higijenu. To uključuje, na primjer, fizičko distanciranje s jasnim upozorenjima, pregradne zaslone, maksimalnu odgovornost, plakate na licu mjesta, natpise s bitnim informacijama te poboljšanje ventilacije. Postoje jasna i nedvosmislena pravila ponašanja za sve zaposlenike tijekom rada i slobodnog vremena i pravila za sve posjetitelje i partnere koji dolaze u našu tvornicu. Ne želimo propustiti niti jedan detalj koji bi mogao ugroziti naše poslovanje. Svjesni smo da ne postoje stopostotna jamstva, ali učinili smo sve da zaštitimo svoje zaposlenike koji su naša najveća vrijednost.

Kako vidite tvrtku koju vodite u budućnosti?

Kao svjetskog lidera u inovativnim izolacijskim rješenjima proizvedenim po ECOSE tehnologiji. Želim da zdravlje i sigurnost budu na najvišoj razini uz postignute ciljeve kapaciteta i kvalitete proizvodnje. Želim održivu budućnost za tvrtku zasnovanu na dobrim odnosima s lokalnom zajednicom, konkurentnosti na tržištu, fleksibilnoj proizvodnji, zdravom, sigurnom radnom okruženju s ponosnim zaposlenicima i kružnim gospodarstvom vođenom najboljom tehnologijom.

Koja su vaša najveća postignuća na koje ste ponosni?

Ponosan sam na svoje suradnike. Možda ne dijelimo uvijek isto mišljenje, ali imamo predanost i partnerstvo u definiranju i provedbi najboljih rješenja za tvrtku. Ponosan sam na prelazak na ECOSE tehnologiju u našoj proizvodnji, povećanje našeg kapaciteta na svim linijama i postizanje više od 8000 radnih sati godišnje te mnoge druge stvari.

Kako je kontinuirano poboljšanje transformiralo vašu tvrtku?

U protekle dvije godine postigli smo znatan uspjeh i trenutno smo ocijenjeni najboljim pogonom u tehnologiji proizvodnje kamene mineralne vune. Štoviše, tijekom krize COVID-19 neke su prakse poboljšane, a digitalizacija je ubrzana. Inicijative za kontinuirano poboljšanje i ideje zaposlenika povećali su pouzdanost naše opreme, zadovoljstvo, sigurnost i Učinkovitost zaposlenika.

Koji primjeri ističu timski rad u vašem pogonu?

Ponosni smo na pokretanje projekta ‘Ambasador’ - ljudi koji su prepoznati kao pokretači i vođe u svom radu te motivatori ostalih kolega kada je riječ o izvršavanju zadataka. Ambasadore smo podijelili u tri skupine: kontinuirano poboljšanje, zdravlje i sigurnost te usmjerenost prema ljudima i klijentima. Svi oni rade zajedno, ali svaka je skupina također posvećena različitim područjima kako bi poboljšala poslovne procese te unutarnju i vanjsku komunikaciju. Ponosan sam što mogu reći da smo odradili mnogo sjajnih inicijativa i nastavit ćemo u istom smjeru.

Koje biste uspjehe istaknuli u vezi sa sigurnošću?

Tijekom posljednjih nekoliko godina smo puno radili na sigurnosnim standardima, analizi nedostataka opreme i svijesti. Razvili smo snažne alate za izvještavanje o sigurnosti, sigurnosne dijaloge i sigurnosna zapažanja, tako da je situacija puno bolja. Ipak, imamo puno posla. Ponosan sam na naša mnoga poboljšanja u sigurnosti uglavnom kroz kontinuirano usavršavanje i ideje ambasadora, ali iako smo postigli puno, nikad nije dovoljno.

Kako vaša tvrtka doprinosi lokalnoj zajednici?

Suradnja s lokalnom zajednicom - ljudima koji ovdje žive, lokalnom vlašću i udrugama - vrlo nam je važna. Kao tvrtka usredotočeni smo na to da budemo društveno odgovorni i pridonosimo razvoju lokalne zajednice u svim aspektima. Dugo godina snažno podržavamo rad brojnih udruga u Novom Marofu i želimo to kontinuirano nastaviti. I dalje ćemo podržavati projekte koji su važni za lokalno stanovništvo.

Koji su uspjesi u održivosti bili važni za proizvodnu liniju?

Pored ECOSE tehnologije, najvažnije poboljšanje bio je novi pristup radu na glavnoj liniji uz poboljšanja filtera. To nam je omogućilo smanjenje stakleničkih plinova i drugih emisija, a ujedno je to bila glavna baza za postizanje preko 8000 radnih sati. Također smo riješili nekoliko izazova s ​​otpadom.

Kakve poruke imate za susjede koji su zabrinuti zbog utjecaja vaše tvornice na okoliš?

Svjesni smo da tvornica poput naše utječe na susjede i okoliš. Posljednjih godina uložili smo velike napore da taj utjecaj smanjimo. Sve emisije znatno su ispod dopuštenih i prva smo tvornica u grupi Knauf Insulation koja proizvodi sve svoje proizvode od kamene mineralne vune koristeći inovativnu ECOSE tehnologiju. Lokalna zajednica traži odgovornog susjeda i partnera, a na nama je da u potpunosti opravdamo takva očekivanja kroz dugoročni održivi razvoj.