Pitajte nas

Postavite pitanje našem ekspertu

Postavite pitanje na sljedeću e-mail adresu: silvio.novak@knaufinsulation.com

Arhiva pitanja i odgovora

Odgovori eksperta

Na pitanja odgovara Silvio Novak, dipl. ing. građ.


 

Luka Cabraja

imam pitanje za zračni prostor u krovu, koja je varijanta bolja.

1. varijanta - slojevi krova izvana prema unutra

crijep

letve i kontraletve

paropropusna vodonepropusna folija

osb 18mm

rogovi 14cm

vuna između rogova debljine 12cm ( zračni prostor od 2cm)

parna brana

2. varijanta - slojevi krova izvana prema unutra

crijep

letve i kontraletve

paropropusna vodonepropusna folija

osb 18mm

rogovi 14cm

vuna između rogova debljine 14cm ( bez zračnog prostora od 2cm)

parna brana

pitanje je da li je potreban zračni sloj između vune i osb, moje je uvjerenje da bi se u ljetnom periodu strujanjem zraka u sloju iznad izolacije smanjila temperatura u tom djelu. Zanima me još nešto, uvijek su postojale rasprave oko vanjske fasade između eps i kamene vune, a nikad nitko ne spominje postavljanje eps kao krovne izolacije, zbog čega?

Odgovor
Dobrog ste uvjerenja, kod OSB ploče obvezno zračni prostor od minimalno 2cm, dakle opcija 1.

Ne samo da će se toplina ispod pokrova direktno prenositi na izolaciju s OSB ploče, a ventiliranjem tog dijela neće, veći je problem nastajanja kondenzata jer je OSB ploča dosta neparopropustan materijal u hladnoj zoni. Vidim da ne razmišljate o toplinskoj izolaciji ispod rogova koji će biti tzv „hladni mostovi“, a parna brana PE-folija mora biti besprijekorno-trajno zrakonepropusno zalijepljena i zabrtvljena na unutarnjoj „grijanoj“ strani toplinske izolacije.

KI LDS 100

Toplinska izolacija u punoj visini roga može ići ako je krovište pravilno „daskano“, daske ne šire od 15cm i razmak između njih 0,5 do 1cm pa gore kvalitetna paropropusno-vodonepropusna folija kao sekundarni pokrov.

Glede EPS-a u konstrukciji krova, treba znati da mu je maksimalna temperatura primjene do 70ºC, a ispod crijepa se ljeti temperatura diže do 90ºC kod crnog crijepa i do 140ºC, dakle vrlo opasno glede mogućnosti nastajanja požara. Talište staklene vune je oko 500ºC, a kamene vune preko 1000ºC. 

Robert Marušić

Imam sobu s sjeverne strane u neboderu i izolirao bi vanjski zid s unutarnje strane sobe pa me zanima što je bolje uzeti kao termoizolaciju:

Tervol – staklenu vunu ili stirodur.

Recite mi prednosti i nedostatke jedne i druge s obzirom na vlagu, eventualnu pojavu gljivica, paropropusnost (da li dolazi u obzir folija kod tervola) debljinu termoizolacije  i to bi završnu obradu napravio s s knauf pločama  D=12 mm. Lijepo Vas molim Vaš savjet i odgovor

Odgovor
I stirodur i kamena vuna i staklena vuna ovdje imaju prednosti i mane. Recimo ako postoji bojazan od prodora vlage izvana, u prednosti je stirodur. Ako je vanjski zid vodonepropusan, najbolje je zid obložiti staklenom vunom. Kod sva 3 proizvoda mora se besprijekorno-trajno zalijepiti i zabrtviti parna brana (naš tip LDS 200 s trakom Solifit) između Knauf obloge i toplinske izolacije. Ako je kojim slučajem izvor topline uz taj zid gdje se može pojaviti temperatura viša od 70ºC, nikako stavljati stirodur. 

BOZO RADMANOVIC

Postovani restaurirao sam staru kucu u kojoj je prvi kat za stanovanje..promijenio sam nove grede i na njih polozio osb ploce od 22mm i to na duplo na kriz sada bi radio pregradne zidove od knaufa. .pa me interesira dali postoji neki nacin postavljanja knaufa a da mi zidovi ne pucaju mislim zbog drvenih greda u podu jer se prilikom hodanja ipak malo osijete oscilacije u podu...

Odgovor
Ako se pažljivo i stručno postave bandažne-amortizirajuće trake ispod i iznad UD profila, ne bi smjelo biti problema s pucanjem zidova. Ne smije se također izvoditi kruti spoj Knauf i OSB ploče. 

Marko Mitrašinović

Pošto bi trebao da izoliram krovište za izradu dječjih soba zanimaju me cijene potrebnih materijala prema Vašem odgovoru. Također me zanima kako riješiti spoj folije i izolacije prema zidu koji je podzidan do crijepa, postoji li problem da ono što se kondenzira ili nanos od kiše, snijega napravi problem da se cijedi po zidu? Veličina krovišta je cca 70-80m2.

Odgovor
S obzirom da prema slici preporučamo 2x10cm ECOSE filca TI 135 U, 10 između rogova i 10 ispod, ovim putem mogu dati samo veleprodajne cijene naših materijala, a to su:

TI 135 U/10cm = 24,54Kn/m2
Parna kočnica LDS 2 Silk rola od 75m2 = 618,75 Kn
LDS Solifit traka 25m =105Kn

Za spojeve folije uz zidove treba koristiti trajnoelastične kvalitetne kitove, recimo iz programa SIKA ili WÜRTH.


 

Leon Hrastinski

Namjeravam urediti potkrovlje,koje ima 100 kvadrata (tavan obiteljske kuće) u prostoriji ispod živimo. Nije stavljena betonska deka, nego je na tramovima krovišta brodski pod 20 mm debljine. Kad se hoda po tom podu čuju se zvukovi,stavili smo meki stiropor 5 cm i na njega laminat i opet se čuje škripanje brodskog poda, tražim koristan savjet za riješiti problem.

Moja zamisao je bila:

a) pošto je razmak između tramova krovišta 1 metar staviti letve po duzini tramova, u prazninu od 1 metar staviti staklenu ili kamenu vunu i na to staviti nekakav pod debljine 30mm, no i dalje neznam dali je problem riješen?

b) na brodski pod koji je položen na tramove krovišta staviti osb ploče jedan ili dva sloja i na njega spužvica pa laminat ili parket

c) betonska glazura i na nju spužvica, pa laminat ili parket

Molio bih Vas stručni odgovor i ako je moguće okvirnu kalkulaciju za 100 m2

Odgovor
Provjereno i učinkovito bi bilo slijedeće gledano od brodskog poda na gore:
- laminat filc 3mm po čitavoj površini brodskog poda, povući i vertikalno na bočni zid 10cm
- OSB 22mm
- podne ploče kamene vune TPT debljine 4cm
- OSB ploča 22mm, rubno trake kamene vune RS za prekid zvučnih mostova
- podna obloga (parket, laminat i druge)


 

Davor Pišković

Postovani, trebao bih par informacija o cijenama staklene vune debljine 15 cm koja  bi sluzila kao toplinski izolator na vanjskim zidovima i stropu i da li je to najbolja opcija toplinske izolacije. Hvala unaprijed.

Odgovor
Za spuštene stropove i obloge vanjskih zidova iznutra je to optimalna opcija. Staklena vuna koju za to predlažem je ECOSE filc TI 135 U, nemamo je u debljini 15cm, a veleprodajna cijena za debljinu 14 cm je 34,33 Kn/m2.


 

Marinada Mana

Zanima me izolacija vanjskog zida sa unutarnje strane u špajzi kuče. Naime radi se o nekoliko kvadrata zida. Zapravo cijela kuča je izolirana stiroporom sa vanjske strane, uglavnom debljinom od 15 cm. Dio u špajzi koji želim izolirati, sa vanjske strane u visini 1 m,. nalazi se benkovački kamen zato i nije izoliran. Taj dio u špajzi se zapravo nalazi ispod betonskih stepenica koje vode na kat. Taj dio u špajzi je uzak te se zapravo i nekoristi, dok ostali dio špajze uglavnom se koristi za spremanje zimnice. Primjetio sam flekice odnosno gljivice iznad tih stepenica sa unutarnje strane koje vode na prvi kat. Otprilike u sredini unutarnjeg zida, iznad stepenica. (  sa vanjske strane zida nalazi se benkovački kamen u visini 1m a ostalo je stiropor izolacija 8cm)

Zanima me da bi izolirao unatarnji dio vanjskog zida ispod stepenica u špajzi da li je dovoljno nasloniti na zid  kamenu vunu  ( stisnuti ) te staviti parnu branu te tako ostaviti. Ne bi zatvarao gips pločama ili slično jer taj dio špajze se ne koristi te je zavučen ispod stepenica. Obzirom da je riječ o kamenoj vuni mislio sam je obuči u običan najlon ( da se ne mrvi ), nasloniti na zid i na nju staviti parnu branu. Da  li je moj plan u redu, molim za Vaš stručni savjet te preporuku.

Odgovor
Ako taj dio zida izvana nije obložen sa neparopropusnim stiroporom, nikako kamenu vunu „obući“ u najlon. Ne treba obloga Knauf pločom, ali treba besprijkorno-trajno zrakonepropusno zalijepiti i zabrtviti parnu branu (naš tip reflektirajuća LDS 200). Ovdje se preporuča korištenje fasadnih ploča FKD-S koje su hidrofobne a paropropusne, minimalno 8cm. Dakle vlaga koja će u vrlo malim količinama proći kroz parnu branu, prolazi kroz vunu i kroz zid van, jasno ako na tom mjestu nema stiropora.


 

Hrvoje Buljubašić

planiramo uređenje prizemlja kuće - 65m2. Prostor je kompletno visoki roh-bau i potrebno je urediti estrih, zidove i spušteni strop budući da je visina h=305 cm,  a išli bi na visinu između 270 i 280 cm. Sa estrihom bi se također podigli za 10cm, tako da bi strop spuštali za 15-20cm kako bi postigli željenu visinu prostora.

Molim da mi predložite materijale za izvođenje zidova i spuštenog stropa:
- vrsta knauf ploča i metalne podkonstrukcije, te mi molim Vas navedite koja bi bila debljina izvedene obloge zidova (računam do 5cm)
- vrsta izolacije, 
- vrsta paropropusnih folija,

Kuća izvana ima klasičnu žbukanu fasadu, a u budućnosti planiramo staviti toplinsku fasadu sa stiroporom, pa Vas molim da mi odgovorite dali postoji mogućnost kondenziranja vanjiskih zidova ispod knaufa sa preporučenom izolacijom prije i nakon stavljanja termo fasade?

Odgovor
Možete koristiti osnovnu A Knauf ploču, toplinska izolacija neka bude ECOSE Classic 040 i parna brana LDS 100 mora biti besprijekorno trajno zabrtvljena između toplinske izolacije i gips ploče.

Kad govorimo o vanjskom zidu, osnovno pravilo projektiranja istoga glede građevinske fizike je masivan zid iznutra, a paropropusni toplinski sustav izvana. Dakle iznutra vanjski zid ne bih izolirao jer zidu treba omogućiti akumulaciju topline, a s vanjske strane paropropusna kamena vuna je dugoročno u izrazitoj prednosti. Poznavajući zakonitosti građevne fizike te nakon mnogih testova, osobno ne vjerujem da postoji fasada od stiropora u kojoj se ne stvara kondenzat između zida i njega. Čekam osobu koja će mi zimi kada se prostori griju, otvoriti stiropor fasadu i pokazati da nema kondenzata ili vlage u zidu.


 

Joso Maričić

Poštovani,spremam se staviti termo izolaciju na pod na negrijanom potkrovlju.Na podu potkrovlja se nalaze daske i trstika sa žbukom a na krovu se nalazi salonitka,ljepenka i daske.Moje pitanje bi bilo slijedeće:koju debljinu izolacije bi trebalo stavit...

Odgovor
Prvo morate postaviti parnu branu (naš tip LDS 100) i obvezno ju besprijekorno zrakonepropusno-trajno zalijepiti i zabrtviti, preklope s kvalitetnim trakama (Soliplan), na bočne zidove i oko proboja (ventilacija, dimnjak) s trajno-elastičnim kvalitetnim kitom, a sve zbog sprečavanja nastanka kondenzata u toplinskoj izolaciji.

Na parnu branu ide minimalno 12cm mineralne vune, od naših materijala optimalan je ECOSE filc TI 135 U i na njega paropropusno-vodonepropusna folija (naš tip LDS 0.04) koja štiti izolaciju od rashlađenja ili gubitka vrijednosti površinskog koeficijenta prolaska topline, štiti ju od prljavština, prašine i oborinske vode koja bi mogla proći kroz primarni pokrov.


 

Blaž Milas

U starom dijelu kuće, u prizemlju, na podu(betonska deka)na letvama(između letava je rasuti perlit)postoji panel parket.Budući mi je betonska podloga kosa(cca 0-4 cm)  molim vas savjet:kojim vašim proizvodom bih mogao izravnati betonsku deku a da mi to ujedno bude i termoizolacija.Kao zavšni sloj želim staviti laminat.Visina prostorije je 205 cm te bi niveliranje trebalo biti najtanje moguće.Postojeći pod sam radio prije 20-25 godina,perlit mi polako izlazi sa strane van,parket se njiše jer su letve vjerojatno strunule.Predpostavljam da perlit ne mogu više koristiti,a ako mogu molim savjet kako i s čime mješati.

Odgovor
Ipak ste se obratili na krivu adresu, mi smo tvornica kamene vune i dajemo savjete o svim konvencionalnim toplinskim izolacijama koje proizvodimo u koncernu.

Ipak pokušajte „progooglati“ materijal styrofloor.


 

Hrvoje Marić

Molim vas savjet oko tipa izolacije tavana i korištenja materijala. Dvoumim se oko dva načina - izolacije poda tavana ili spuštanje plafona u grijanim prostorijama ispod tavana (Prostorije visine 275 cm). Krov je prekriven samo biber crijepom bez dodatne izolacije, a tavan bi trebao ostati prohodan zbog moguće dogradnje stambenih prostora. Izolacijska površina je cca 120 m2.

Odgovor
Ne znam što Vam drugo predložiti nego izvedbu „plivajućeg“ poda s kamenom vunom, ako će kasnije gore biti stambeni prostor, vuna će prvo biti toplinska, a kasnije vrlo učinkovita izolacija od udarnog zvuka (topota).

Slojevi na ploču:
-parna brana LDS 100 zrakonepropusno zalijepljena
-podne ploče kamene vune TP 5cm
-građevinska folija
-cementni estrih 4cm armiran s mrežom Q131 u donju zonu


 

Vlado Črnac

Molim vas koje materijal koristiti i postaviti na strop za smanjenje buke na gornjoj etaži kuće. Zanima me prvenstveno zvučna izolacija od hoda i cijena po m2.

Odgovor
Ako gore nije izveden „plivajući pod“ po pravilu struke, malo možete dobiti izolacijom na stropu, a sve zbog prenošenja zvuka na bučne zidove. Ipak ako idete na „bolje išta nego ništa“, treba na direktne elastične ovjese pomoću CD profila pritisnuti TP ploče kamene vune debljine 5cm i na CD profile gips kartonske ploče.

Imam samo veleprodajnu cijenu naših Knauf Insulation TP ploča, 55,17Kn/m2.


 

Marina

Poštovani gosp. Novak na jednom forumu sam pročitala da je najbolje za savjete se obratiti Vama evo to i činim i nadam se da vam neću oduzeti dragocjeno vrijeme a da će te me ipak dobro posavjetovati. Naime živim u stanu od 41 kvadrat,zgrada nije izolirana niti će je izolirati tko zna još koliko dugo, Zgrada je inače bez grijanja, ja sam uvela plin. Stan do mene s jedne strane isto ima plin, s druge strane se griju na struju,ispod mene nema nikog u stanu... ja sam na 4 katu znači iznad mene nema nikog.

Prije 2 godine sam na strop stavila staklenu vunu 5 cm. Međutim kako preko zime spavam u boravku i grijem samo boravak koji je spojem s malom kuhinjom dobivam jako velike račune za plin,da se bar ugrijem pa mi ne bi bilo žao ali ono najviša temp. je kod mene 20 stupnjeva (štednja). Da ne duljim, možete li mi savjetovati kakvu unutarnju izolaciju  da napravim jer znam da zgradu neće obnavljati. A i puno mi je da plaćam 500-700 kn mjesečno plina a grijem samo jednu prostoriju.

Odgovor
Jednostavno bi trebalo čitav prostor koji grijete obložiti s toplinskom izolacijom u suhomontažnom sustavu. Dakle postaviti profile, između njih ECOSE vunu Classic 040 minimalno 5cm, besprijekorno zrakonepropusno zabrtviti parnu branu LDS 100 i na to gips-kartonske ploče. Cijena tih radova na tržištu je cca 140 Kn/m2 (materijal i rad).


 

Marko Španja

Živim na moru nedaleko od Šibenika u potkrovlju obiteljske kuće sa tri etaže, prizemlje, kat i potkrovlje. Na kuću je prije par godina stavljena silikatna fasada, ali bez termo izolacije. Sada planiram izolirati potkrovlje iznutra sa kamenom ili mineralnom vunom (koja je uopče razlika) i gips pločama. Zanima me pošto je krov betonski sa gredicama i ispunama i gore lepenka, letvice i kupe, kojim redosljedom da stavljam izolaciju? Vuna, parna brana, pa gips ploce ili trebam jos nesto između vune i žbuke?

Planirana debljina je 200mm na stropu i 100-150mm zidovi. Dali je to dobra debljina izolacije i da li bi puno izgubio u odnosu na navedeno kada bi stavio nešto tanju?

Odgovor
I kamena i staklena vuna su mineralne vune, razlika je u sirovini, kamen, staklo, s napomenom da Knauf Insulation za sada jedini proizvodi 100% prirodnu staklenu vunu po tzv. ECOSE tehnologiji, dakle i vezivo je na prirodnoj osnovi.

Debljine izolacije koje ste planirali donijet će visoki učinak toplinske zaštite, ali i od pregrijavanja ljeti.

Parna brana PE folija 0,2mm mora biti besprijekorno zrakonepropusno zabrtvljena između Knauf ploče i toplinske izolacije (prijedlog ECOSE TI 135 U).

Što deblji sloj izolacije, veća je ušteda, ali da se dobije bolji efekt u odnosu na uložena sredstva, vanjsku ovojnicu treba izolirati kompletno, sa što manje „toplinskih mostova“.


 

Dolinac

Imam staru obiteljsku Kuću na selu. Pošto je strop rađen na stari način as daskama trstikom i žbukom. To još uvijek drži i dobro izgleda čak fantastično, ipak izolacija je loša pa sam mislio odozgo između greda

Poslagati staklenu kamenu ili već neku vunu ali ono naj važnije u koju vunu ili materijal neće ići miševi. Pošto NE postoji mogućnost DA zatvorim sve to DA onii nemogu doć. Pa bi molio savjet kako to gore DA napravim a DA nemam brigu oko MIšova tj koji materijal DA upotrebim

Odgovor
Miševi se nastanjuju u vuni jer im je toplo. S grijane (tople) strane izolacije treba besprijekorno trajno zabrtviti parnu branu PE foliju (LDS 100 s trakom Solifit) a s negrijane (hladne) strane vune (TI 135 U), paropropusno-vodonepropusnu foliju LDS 0.04. Miševi ne bi smjeli izgristi te ojačane armirane folije.


 

Darko Markovich

Imam kuću prizemnicu napravljenu 1964g  (zid: opeka, plafon: fert gredice, ali bez betonske deke). Planiram raditi rekonstrukciju: napraviti potkrovlje (1.2m visine), te kompletno urediti prizemlji iznova (dakle: skidanje žbuke, izolacije itd). Izolacija novog krova mi je jasna, međutim trebam par savjeta:

1. Sa ćime da izoliram kompletan pod u prizmelju, a da visina ne bude previsoka (trenutno mi je kupaonica koju sam već renovirao niža za 5mm). Trenutno imam stare parkete + stare pločice u predsoblju?

2. Ako stavim vanjsku fasadu - 10cm vune, što mi predlažete da stavim na unutarnje gole zidove sa kojih sam skinuo staru žbuku (knauf sa ljepilom ili na profile ili neka druga opcija)? Da li da stavljam izolaciju iznutra na "vanjske zidove" (znam da ćete reći da bi bilo dobro,al bit je koliko je svrsishodno u odnosu na ulog - novac)?

3. Pod u potkrovlju? Da li da izoliram iz prizemlja plafon sa recimo knauf pločama + vuna ili da ga izoliram odozgo (dakle na novu deku kada je zalijem na fert gredice)? Jel potrebno uopće pod izolirati ako imam izolaciju na "novom" krovu?

Odgovor
Za podove u prizemlju predlažem XPS (stirodur) debljine od 2cm na više. Ispravno razmišljate o kamenoj vuni za fasadu jer će zid „disati“, a u tom slučaju je najbolje ići s klasičnom žbukom iznutra i dopustiti zidu da akumulira toplinu. Što se tiče poda u potkrovlju, kamena vuna, barem 3cm je odličan izolator od udarnog zvuka (topota).


 

Marko Curcic

Dosta sam čitao Vaše komentare ali nisam nigdje mogao naći odgovor na problem koji imam. Naime situacija je slijedeća. Imam stan u potkrovlju orijentacija sjeveroistok i jugozapad. Na sjeveroistočnoj strani nam se nalazi spavaća soba koja je ljeti prevruća a zimi dosta hladna.

Presjek krova je slijedeći :

1. AB ploča 16 cm

2. Paronepropusna folija

3. Kamena vuna 12 cm

4. Zračni prostor 4 cm

5. Daščana oplata

6. Paropropusna krovna ljepenka

7. Dvostruko letvanje

8. Crijep

Prvo se pojavio problem curenja oko krovnih prozora. Sanacija je napravljena, oko krovnih prozora su prepravljeni crijepovi , a iznutra sam "razbio" stare špalete gdje se ustanovilo da špalete nisu imale nikakvu toplinsku izolaciju. Ubacio sam mineralnu vunu debljine 10-15 cm i zatvorio iste sa vodootpornim KNAUF pločama. Soba se inače dosta brzo ugrije, ali dok se grijanje ugasi soba se relativno brzo ohladi. Vanjski zidovi, kao i strop su dosta hladni. Moje pitanje je kako riješiti problem. Razmišljam o dvije varijante i ne znam koja je tehnički bolja :

1. Lijepljenje stiropora u debljini od 5 ili 8 cm.

2. GK zid na CD profilima i naravno između mineralna vuna.

Smanjivanje prostorije nije toliko bitna u ovom trenutku, bitna je toplina unutar sobe.

Odgovor
Bolja je opcija 2, ali izuzetno bitna je postava i besprijekorno-trajno zrakonepropusno lijepljenje i brtvljenje parne brane između vune i GK ploče.


 

Cosovic Dzevad

htio sam ove godine da u Mostaru da izoliram , potkrovlje tek napravljene kuce. No pojvila mi se je dilema sta odabrati?

Inace ja kad hemisku kupujem ja to radim jedan dan, prikupim sve informacije. U ovom slucaju imam dileme , da li kupiti u Mostaru Kamenu vunu tipa 

-KR SK 

-KR S

odnosno Staklenu vunu

TI-135

Proizvodac Surdulica

Njijemci na svojoj oficijelnoj stranici,http://www.knaufinsulation.de/anwendungsbereich/einfamilienhaus?rehabilitation=1 Preporucuju Samo Staklenu vunu Unifit TI 135 U. Oznaka je nevazna , komercujalna.

Dok kamenu vunu niko i ne spominj za ovo podrucije primjene Potkrovlje

Ja sam cak nasao od neke , strucne ustanove iz Beograda kako objasnjava KW, odnosno Apsorbciju temperature, upijanje razlicitih materijala Na osnovu te price meni u mostaru  vise odgovara  16cm Kamena vuna i 5cm Staklena vuna od knaufa  No vidio sam jos jednu nelogicnost za mene, a za vas je to rutina.

Njijemci preporucuju na istoj navedenoj stranici,  da se folija za izolaciju vodene pare postavlja odmah, posle prve izolacije  staklene vune(Gdje je varijanta Kamene)po gredama, pa onda ide vuna  5cm preko rogova ,  pa onda regips ploca. mene interesuje , sta je sa pricom kad vodena para dode u sloj vune , odmah posle regips ploce na vunu, sta je sa pljesni i, uostalom znate sto vas pitam. Na vasoj strenici se preporucuje, odmah posle , dodatne izolacije stavljati, vodenu branu pa onda regips plocu.

Jes da je kod nas bio rat, ali kako vise ovde boravim sve mi se vise otvaraju oci o podlosti tog zapadnog svijeta. Na prvi pogled veoma su ljubazni i korektni ali , vrijeme pokaze da smo uvjek negdje prevareni?

Ocekujem strucno objasnjenje

Odgovor
Da bi se ustanovilo da li za neki element u određenim klimatskim uvjetima dolazi do kondenzacije vodene pare koja se difuzijom kreće kroz taj element, potrebno je proračunati temperaturnu krivulju i u poprečni presjek elementa nacrtati krivulju tlaka zasićenja vodene pare p' i krivulju parcijalnog tlaka vodene pare p.

Tlakovi zasićenja vodene pare uzimaju se iz odgovarajućih tablica za

proračunate karakteristične točke temperaturne krivulje promatranog

elementa.

Krivulja parcijalnog tlaka vodene pare predstavlja krivulju stvarne promjene tlaka vodene pare unutar elementa.

Krivulje tlaka zasićenja i parcijalnog tlaka vodene pare ucrtaju se u presjek promatranog elementa.

Ako krivulja parcijalnog tlaka vodene (slika a)

Tlak vodene pare - graf

Ako krivulja parcijalnog tlaka vodene (slika a) pare ni na jednom mjestu ne presjeca krivulju tlaka zasićenja, što znači da stvarni tlak vodene pare ni na jednom mjestu unutar elementa ne prekoračuje najveći mogući tlak vodene pare unutar elementa, tada za dane uvjete ne dolazi do kondenzacije kao na slici a.

Glaserova metoda je jednostavniji način prikazivanja grafičko analitičkog postupka. Glaser je dokazao da krivulja parcijalnog tlaka vodene pare unutar građevinskog elementa ima oblik napetog užeta između točaka pi i pe.

 

Krivulja parcijalnog tlaka vodene pare p kad je građevinski element nacrtan u mjerilu specifičnog difuzijskog otpora (slika lijevo).

Krivulja tlaka zasićenja p’ i parcijalnog tlaka vodene pare p. Slučaj kondenzacije vodene pare u zoni kondenzacije (slika desno).

U jednostavnijim slučajevima dolazi do kondenzacije vodene pare u jednoj ravnini koja se zove ravnina kondenzacije. Tangente iz točaka pi i pe povučene na krivulju tlaka zasićenja se sastaju u točki p’k , a ravnina paralelna s površinom elementa predstavlja ravninu kondenzacije.

Postavljanje vune

Presjek

Prema proračunima i smjernicama standarda DIN 4108-7 parna brana može biti položena unutar toplinske izolacije do 20% debljine izolacije s negrijane strane. Dakle to bi značilo, ako imate 20cm toplinske izolacije između rogova, tada 4cm TI može biti postavljeno prije parne brane pa u tih 4cm neće doći do stvaranja kondenzata. Svrha ovih proračuna je bila postava elektroinstalacija u suhoj gradnji, a da se ne probija parna brana, jer zbog nestručnog brtvljenja tih proboja često ima problema s brzim prolaskom difuzne vlage kroz njih i nastanak kondenzata u toplinskoj izolaciji.