Pitajte nas

Postavite pitanje našem ekspertu

Postavite pitanje na sljedeću e-mail adresu: silvio.novak@knaufinsulation.com

Arhiva pitanja i odgovora

Odgovori eksperta

Na pitanja odgovara Silvio Novak, dipl. ing. građ.


 

Luka Cabraja

imam pitanje za zračni prostor u krovu, koja je varijanta bolja.

1. varijanta - slojevi krova izvana prema unutra

crijep

letve i kontraletve

paropropusna vodonepropusna folija

osb 18mm

rogovi 14cm

vuna između rogova debljine 12cm ( zračni prostor od 2cm)

parna brana

2. varijanta - slojevi krova izvana prema unutra

crijep

letve i kontraletve

paropropusna vodonepropusna folija

osb 18mm

rogovi 14cm

vuna između rogova debljine 14cm ( bez zračnog prostora od 2cm)

parna brana

pitanje je da li je potreban zračni sloj između vune i osb, moje je uvjerenje da bi se u ljetnom periodu strujanjem zraka u sloju iznad izolacije smanjila temperatura u tom djelu. Zanima me još nešto, uvijek su postojale rasprave oko vanjske fasade između eps i kamene vune, a nikad nitko ne spominje postavljanje eps kao krovne izolacije, zbog čega?

Odgovor
Dobrog ste uvjerenja, kod OSB ploče obvezno zračni prostor od minimalno 2cm, dakle opcija 1.

Ne samo da će se toplina ispod pokrova direktno prenositi na izolaciju s OSB ploče, a ventiliranjem tog dijela neće, veći je problem nastajanja kondenzata jer je OSB ploča dosta neparopropustan materijal u hladnoj zoni. Vidim da ne razmišljate o toplinskoj izolaciji ispod rogova koji će biti tzv „hladni mostovi“, a parna brana PE-folija mora biti besprijekorno-trajno zrakonepropusno zalijepljena i zabrtvljena na unutarnjoj „grijanoj“ strani toplinske izolacije.

KI LDS 100

Toplinska izolacija u punoj visini roga može ići ako je krovište pravilno „daskano“, daske ne šire od 15cm i razmak između njih 0,5 do 1cm pa gore kvalitetna paropropusno-vodonepropusna folija kao sekundarni pokrov.

Glede EPS-a u konstrukciji krova, treba znati da mu je maksimalna temperatura primjene do 70ºC, a ispod crijepa se ljeti temperatura diže do 90ºC kod crnog crijepa i do 140ºC, dakle vrlo opasno glede mogućnosti nastajanja požara. Talište staklene vune je oko 500ºC, a kamene vune preko 1000ºC. 

Robert Marušić

Imam sobu s sjeverne strane u neboderu i izolirao bi vanjski zid s unutarnje strane sobe pa me zanima što je bolje uzeti kao termoizolaciju:

Tervol – staklenu vunu ili stirodur.

Recite mi prednosti i nedostatke jedne i druge s obzirom na vlagu, eventualnu pojavu gljivica, paropropusnost (da li dolazi u obzir folija kod tervola) debljinu termoizolacije  i to bi završnu obradu napravio s s knauf pločama  D=12 mm. Lijepo Vas molim Vaš savjet i odgovor

Odgovor
I stirodur i kamena vuna i staklena vuna ovdje imaju prednosti i mane. Recimo ako postoji bojazan od prodora vlage izvana, u prednosti je stirodur. Ako je vanjski zid vodonepropusan, najbolje je zid obložiti staklenom vunom. Kod sva 3 proizvoda mora se besprijekorno-trajno zalijepiti i zabrtviti parna brana (naš tip LDS 200 s trakom Solifit) između Knauf obloge i toplinske izolacije. Ako je kojim slučajem izvor topline uz taj zid gdje se može pojaviti temperatura viša od 70ºC, nikako stavljati stirodur. 

BOZO RADMANOVIC

Postovani restaurirao sam staru kucu u kojoj je prvi kat za stanovanje..promijenio sam nove grede i na njih polozio osb ploce od 22mm i to na duplo na kriz sada bi radio pregradne zidove od knaufa. .pa me interesira dali postoji neki nacin postavljanja knaufa a da mi zidovi ne pucaju mislim zbog drvenih greda u podu jer se prilikom hodanja ipak malo osijete oscilacije u podu...

Odgovor
Ako se pažljivo i stručno postave bandažne-amortizirajuće trake ispod i iznad UD profila, ne bi smjelo biti problema s pucanjem zidova. Ne smije se također izvoditi kruti spoj Knauf i OSB ploče. 

Marko Mitrašinović

Pošto bi trebao da izoliram krovište za izradu dječjih soba zanimaju me cijene potrebnih materijala prema Vašem odgovoru. Također me zanima kako riješiti spoj folije i izolacije prema zidu koji je podzidan do crijepa, postoji li problem da ono što se kondenzira ili nanos od kiše, snijega napravi problem da se cijedi po zidu? Veličina krovišta je cca 70-80m2.

Odgovor
S obzirom da prema slici preporučamo 2x10cm ECOSE filca TI 135 U, 10 između rogova i 10 ispod, ovim putem mogu dati samo veleprodajne cijene naših materijala, a to su:

TI 135 U/10cm = 24,54Kn/m2
Parna kočnica LDS 2 Silk rola od 75m2 = 618,75 Kn
LDS Solifit traka 25m =105Kn

Za spojeve folije uz zidove treba koristiti trajnoelastične kvalitetne kitove, recimo iz programa SIKA ili WÜRTH.


 

Leon Hrastinski

Namjeravam urediti potkrovlje,koje ima 100 kvadrata (tavan obiteljske kuće) u prostoriji ispod živimo. Nije stavljena betonska deka, nego je na tramovima krovišta brodski pod 20 mm debljine. Kad se hoda po tom podu čuju se zvukovi,stavili smo meki stiropor 5 cm i na njega laminat i opet se čuje škripanje brodskog poda, tražim koristan savjet za riješiti problem.

Moja zamisao je bila:

a) pošto je razmak između tramova krovišta 1 metar staviti letve po duzini tramova, u prazninu od 1 metar staviti staklenu ili kamenu vunu i na to staviti nekakav pod debljine 30mm, no i dalje neznam dali je problem riješen?

b) na brodski pod koji je položen na tramove krovišta staviti osb ploče jedan ili dva sloja i na njega spužvica pa laminat ili parket

c) betonska glazura i na nju spužvica, pa laminat ili parket

Molio bih Vas stručni odgovor i ako je moguće okvirnu kalkulaciju za 100 m2

Odgovor
Provjereno i učinkovito bi bilo slijedeće gledano od brodskog poda na gore:
- laminat filc 3mm po čitavoj površini brodskog poda, povući i vertikalno na bočni zid 10cm
- OSB 22mm
- podne ploče kamene vune TPT debljine 4cm
- OSB ploča 22mm, rubno trake kamene vune RS za prekid zvučnih mostova
- podna obloga (parket, laminat i druge)


 

Davor Pišković

Postovani, trebao bih par informacija o cijenama staklene vune debljine 15 cm koja  bi sluzila kao toplinski izolator na vanjskim zidovima i stropu i da li je to najbolja opcija toplinske izolacije. Hvala unaprijed.

Odgovor
Za spuštene stropove i obloge vanjskih zidova iznutra je to optimalna opcija. Staklena vuna koju za to predlažem je ECOSE filc TI 135 U, nemamo je u debljini 15cm, a veleprodajna cijena za debljinu 14 cm je 34,33 Kn/m2.


 

Marinada Mana

Zanima me izolacija vanjskog zida sa unutarnje strane u špajzi kuče. Naime radi se o nekoliko kvadrata zida. Zapravo cijela kuča je izolirana stiroporom sa vanjske strane, uglavnom debljinom od 15 cm. Dio u špajzi koji želim izolirati, sa vanjske strane u visini 1 m,. nalazi se benkovački kamen zato i nije izoliran. Taj dio u špajzi se zapravo nalazi ispod betonskih stepenica koje vode na kat. Taj dio u špajzi je uzak te se zapravo i nekoristi, dok ostali dio špajze uglavnom se koristi za spremanje zimnice. Primjetio sam flekice odnosno gljivice iznad tih stepenica sa unutarnje strane koje vode na prvi kat. Otprilike u sredini unutarnjeg zida, iznad stepenica. (  sa vanjske strane zida nalazi se benkovački kamen u visini 1m a ostalo je stiropor izolacija 8cm)

Zanima me da bi izolirao unatarnji dio vanjskog zida ispod stepenica u špajzi da li je dovoljno nasloniti na zid  kamenu vunu  ( stisnuti ) te staviti parnu branu te tako ostaviti. Ne bi zatvarao gips pločama ili slično jer taj dio špajze se ne koristi te je zavučen ispod stepenica. Obzirom da je riječ o kamenoj vuni mislio sam je obuči u običan najlon ( da se ne mrvi ), nasloniti na zid i na nju staviti parnu branu. Da  li je moj plan u redu, molim za Vaš stručni savjet te preporuku.

Odgovor
Ako taj dio zida izvana nije obložen sa neparopropusnim stiroporom, nikako kamenu vunu „obući“ u najlon. Ne treba obloga Knauf pločom, ali treba besprijkorno-trajno zrakonepropusno zalijepiti i zabrtviti parnu branu (naš tip reflektirajuća LDS 200). Ovdje se preporuča korištenje fasadnih ploča FKD-S koje su hidrofobne a paropropusne, minimalno 8cm. Dakle vlaga koja će u vrlo malim količinama proći kroz parnu branu, prolazi kroz vunu i kroz zid van, jasno ako na tom mjestu nema stiropora.


 

Hrvoje Buljubašić

planiramo uređenje prizemlja kuće - 65m2. Prostor je kompletno visoki roh-bau i potrebno je urediti estrih, zidove i spušteni strop budući da je visina h=305 cm,  a išli bi na visinu između 270 i 280 cm. Sa estrihom bi se također podigli za 10cm, tako da bi strop spuštali za 15-20cm kako bi postigli željenu visinu prostora.

Molim da mi predložite materijale za izvođenje zidova i spuštenog stropa:
- vrsta knauf ploča i metalne podkonstrukcije, te mi molim Vas navedite koja bi bila debljina izvedene obloge zidova (računam do 5cm)
- vrsta izolacije, 
- vrsta paropropusnih folija,

Kuća izvana ima klasičnu žbukanu fasadu, a u budućnosti planiramo staviti toplinsku fasadu sa stiroporom, pa Vas molim da mi odgovorite dali postoji mogućnost kondenziranja vanjiskih zidova ispod knaufa sa preporučenom izolacijom prije i nakon stavljanja termo fasade?

Odgovor
Možete koristiti osnovnu A Knauf ploču, toplinska izolacija neka bude ECOSE Classic 040 i parna brana LDS 100 mora biti besprijekorno trajno zabrtvljena između toplinske izolacije i gips ploče.

Kad govorimo o vanjskom zidu, osnovno pravilo projektiranja istoga glede građevinske fizike je masivan zid iznutra, a paropropusni toplinski sustav izvana. Dakle iznutra vanjski zid ne bih izolirao jer zidu treba omogućiti akumulaciju topline, a s vanjske strane paropropusna kamena vuna je dugoročno u izrazitoj prednosti. Poznavajući zakonitosti građevne fizike te nakon mnogih testova, osobno ne vjerujem da postoji fasada od stiropora u kojoj se ne stvara kondenzat između zida i njega. Čekam osobu koja će mi zimi kada se prostori griju, otvoriti stiropor fasadu i pokazati da nema kondenzata ili vlage u zidu.


 

Joso Maričić

Poštovani,spremam se staviti termo izolaciju na pod na negrijanom potkrovlju.Na podu potkrovlja se nalaze daske i trstika sa žbukom a na krovu se nalazi salonitka,ljepenka i daske.Moje pitanje bi bilo slijedeće:koju debljinu izolacije bi trebalo stavit...

Odgovor
Prvo morate postaviti parnu branu (naš tip LDS 100) i obvezno ju besprijekorno zrakonepropusno-trajno zalijepiti i zabrtviti, preklope s kvalitetnim trakama (Soliplan), na bočne zidove i oko proboja (ventilacija, dimnjak) s trajno-elastičnim kvalitetnim kitom, a sve zbog sprečavanja nastanka kondenzata u toplinskoj izolaciji.

Na parnu branu ide minimalno 12cm mineralne vune, od naših materijala optimalan je ECOSE filc TI 135 U i na njega paropropusno-vodonepropusna folija (naš tip LDS 0.04) koja štiti izolaciju od rashlađenja ili gubitka vrijednosti površinskog koeficijenta prolaska topline, štiti ju od prljavština, prašine i oborinske vode koja bi mogla proći kroz primarni pokrov.


 

Blaž Milas

U starom dijelu kuće, u prizemlju, na podu(betonska deka)na letvama(između letava je rasuti perlit)postoji panel parket.Budući mi je betonska podloga kosa(cca 0-4 cm)  molim vas savjet:kojim vašim proizvodom bih mogao izravnati betonsku deku a da mi to ujedno bude i termoizolacija.Kao zavšni sloj želim staviti laminat.Visina prostorije je 205 cm te bi niveliranje trebalo biti najtanje moguće.Postojeći pod sam radio prije 20-25 godina,perlit mi polako izlazi sa strane van,parket se njiše jer su letve vjerojatno strunule.Predpostavljam da perlit ne mogu više koristiti,a ako mogu molim savjet kako i s čime mješati.

Odgovor
Ipak ste se obratili na krivu adresu, mi smo tvornica kamene vune i dajemo savjete o svim konvencionalnim toplinskim izolacijama koje proizvodimo u koncernu.

Ipak pokušajte „progooglati“ materijal styrofloor.


 

Hrvoje Marić

Molim vas savjet oko tipa izolacije tavana i korištenja materijala. Dvoumim se oko dva načina - izolacije poda tavana ili spuštanje plafona u grijanim prostorijama ispod tavana (Prostorije visine 275 cm). Krov je prekriven samo biber crijepom bez dodatne izolacije, a tavan bi trebao ostati prohodan zbog moguće dogradnje stambenih prostora. Izolacijska površina je cca 120 m2.

Odgovor
Ne znam što Vam drugo predložiti nego izvedbu „plivajućeg“ poda s kamenom vunom, ako će kasnije gore biti stambeni prostor, vuna će prvo biti toplinska, a kasnije vrlo učinkovita izolacija od udarnog zvuka (topota).

Slojevi na ploču:
-parna brana LDS 100 zrakonepropusno zalijepljena
-podne ploče kamene vune TP 5cm
-građevinska folija
-cementni estrih 4cm armiran s mrežom Q131 u donju zonu


 

Vlado Črnac

Molim vas koje materijal koristiti i postaviti na strop za smanjenje buke na gornjoj etaži kuće. Zanima me prvenstveno zvučna izolacija od hoda i cijena po m2.

Odgovor
Ako gore nije izveden „plivajući pod“ po pravilu struke, malo možete dobiti izolacijom na stropu, a sve zbog prenošenja zvuka na bučne zidove. Ipak ako idete na „bolje išta nego ništa“, treba na direktne elastične ovjese pomoću CD profila pritisnuti TP ploče kamene vune debljine 5cm i na CD profile gips kartonske ploče.

Imam samo veleprodajnu cijenu naših Knauf Insulation TP ploča, 55,17Kn/m2.


 

Marina

Poštovani gosp. Novak na jednom forumu sam pročitala da je najbolje za savjete se obratiti Vama evo to i činim i nadam se da vam neću oduzeti dragocjeno vrijeme a da će te me ipak dobro posavjetovati. Naime živim u stanu od 41 kvadrat,zgrada nije izolirana niti će je izolirati tko zna još koliko dugo, Zgrada je inače bez grijanja, ja sam uvela plin. Stan do mene s jedne strane isto ima plin, s druge strane se griju na struju,ispod mene nema nikog u stanu... ja sam na 4 katu znači iznad mene nema nikog.

Prije 2 godine sam na strop stavila staklenu vunu 5 cm. Međutim kako preko zime spavam u boravku i grijem samo boravak koji je spojem s malom kuhinjom dobivam jako velike račune za plin,da se bar ugrijem pa mi ne bi bilo žao ali ono najviša temp. je kod mene 20 stupnjeva (štednja). Da ne duljim, možete li mi savjetovati kakvu unutarnju izolaciju  da napravim jer znam da zgradu neće obnavljati. A i puno mi je da plaćam 500-700 kn mjesečno plina a grijem samo jednu prostoriju.

Odgovor
Jednostavno bi trebalo čitav prostor koji grijete obložiti s toplinskom izolacijom u suhomontažnom sustavu. Dakle postaviti profile, između njih ECOSE vunu Classic 040 minimalno 5cm, besprijekorno zrakonepropusno zabrtviti parnu branu LDS 100 i na to gips-kartonske ploče. Cijena tih radova na tržištu je cca 140 Kn/m2 (materijal i rad).


 

Marko Španja

Živim na moru nedaleko od Šibenika u potkrovlju obiteljske kuće sa tri etaže, prizemlje, kat i potkrovlje. Na kuću je prije par godina stavljena silikatna fasada, ali bez termo izolacije. Sada planiram izolirati potkrovlje iznutra sa kamenom ili mineralnom vunom (koja je uopče razlika) i gips pločama. Zanima me pošto je krov betonski sa gredicama i ispunama i gore lepenka, letvice i kupe, kojim redosljedom da stavljam izolaciju? Vuna, parna brana, pa gips ploce ili trebam jos nesto između vune i žbuke?

Planirana debljina je 200mm na stropu i 100-150mm zidovi. Dali je to dobra debljina izolacije i da li bi puno izgubio u odnosu na navedeno kada bi stavio nešto tanju?

Odgovor
I kamena i staklena vuna su mineralne vune, razlika je u sirovini, kamen, staklo, s napomenom da Knauf Insulation za sada jedini proizvodi 100% prirodnu staklenu vunu po tzv. ECOSE tehnologiji, dakle i vezivo je na prirodnoj osnovi.

Debljine izolacije koje ste planirali donijet će visoki učinak toplinske zaštite, ali i od pregrijavanja ljeti.

Parna brana PE folija 0,2mm mora biti besprijekorno zrakonepropusno zabrtvljena između Knauf ploče i toplinske izolacije (prijedlog ECOSE TI 135 U).

Što deblji sloj izolacije, veća je ušteda, ali da se dobije bolji efekt u odnosu na uložena sredstva, vanjsku ovojnicu treba izolirati kompletno, sa što manje „toplinskih mostova“.


 

Dolinac

Imam staru obiteljsku Kuću na selu. Pošto je strop rađen na stari način as daskama trstikom i žbukom. To još uvijek drži i dobro izgleda čak fantastično, ipak izolacija je loša pa sam mislio odozgo između greda

Poslagati staklenu kamenu ili već neku vunu ali ono naj važnije u koju vunu ili materijal neće ići miševi. Pošto NE postoji mogućnost DA zatvorim sve to DA onii nemogu doć. Pa bi molio savjet kako to gore DA napravim a DA nemam brigu oko MIšova tj koji materijal DA upotrebim

Odgovor
Miševi se nastanjuju u vuni jer im je toplo. S grijane (tople) strane izolacije treba besprijekorno trajno zabrtviti parnu branu PE foliju (LDS 100 s trakom Solifit) a s negrijane (hladne) strane vune (TI 135 U), paropropusno-vodonepropusnu foliju LDS 0.04. Miševi ne bi smjeli izgristi te ojačane armirane folije.


 

Darko Markovich

Imam kuću prizemnicu napravljenu 1964g  (zid: opeka, plafon: fert gredice, ali bez betonske deke). Planiram raditi rekonstrukciju: napraviti potkrovlje (1.2m visine), te kompletno urediti prizemlji iznova (dakle: skidanje žbuke, izolacije itd). Izolacija novog krova mi je jasna, međutim trebam par savjeta:

1. Sa ćime da izoliram kompletan pod u prizmelju, a da visina ne bude previsoka (trenutno mi je kupaonica koju sam već renovirao niža za 5mm). Trenutno imam stare parkete + stare pločice u predsoblju?

2. Ako stavim vanjsku fasadu - 10cm vune, što mi predlažete da stavim na unutarnje gole zidove sa kojih sam skinuo staru žbuku (knauf sa ljepilom ili na profile ili neka druga opcija)? Da li da stavljam izolaciju iznutra na "vanjske zidove" (znam da ćete reći da bi bilo dobro,al bit je koliko je svrsishodno u odnosu na ulog - novac)?

3. Pod u potkrovlju? Da li da izoliram iz prizemlja plafon sa recimo knauf pločama + vuna ili da ga izoliram odozgo (dakle na novu deku kada je zalijem na fert gredice)? Jel potrebno uopće pod izolirati ako imam izolaciju na "novom" krovu?

Odgovor
Za podove u prizemlju predlažem XPS (stirodur) debljine od 2cm na više. Ispravno razmišljate o kamenoj vuni za fasadu jer će zid „disati“, a u tom slučaju je najbolje ići s klasičnom žbukom iznutra i dopustiti zidu da akumulira toplinu. Što se tiče poda u potkrovlju, kamena vuna, barem 3cm je odličan izolator od udarnog zvuka (topota).


 

Marko Curcic

Dosta sam čitao Vaše komentare ali nisam nigdje mogao naći odgovor na problem koji imam. Naime situacija je slijedeća. Imam stan u potkrovlju orijentacija sjeveroistok i jugozapad. Na sjeveroistočnoj strani nam se nalazi spavaća soba koja je ljeti prevruća a zimi dosta hladna.

Presjek krova je slijedeći :

1. AB ploča 16 cm

2. Paronepropusna folija

3. Kamena vuna 12 cm

4. Zračni prostor 4 cm

5. Daščana oplata

6. Paropropusna krovna ljepenka

7. Dvostruko letvanje

8. Crijep

Prvo se pojavio problem curenja oko krovnih prozora. Sanacija je napravljena, oko krovnih prozora su prepravljeni crijepovi , a iznutra sam "razbio" stare špalete gdje se ustanovilo da špalete nisu imale nikakvu toplinsku izolaciju. Ubacio sam mineralnu vunu debljine 10-15 cm i zatvorio iste sa vodootpornim KNAUF pločama. Soba se inače dosta brzo ugrije, ali dok se grijanje ugasi soba se relativno brzo ohladi. Vanjski zidovi, kao i strop su dosta hladni. Moje pitanje je kako riješiti problem. Razmišljam o dvije varijante i ne znam koja je tehnički bolja :

1. Lijepljenje stiropora u debljini od 5 ili 8 cm.

2. GK zid na CD profilima i naravno između mineralna vuna.

Smanjivanje prostorije nije toliko bitna u ovom trenutku, bitna je toplina unutar sobe.

Odgovor
Bolja je opcija 2, ali izuzetno bitna je postava i besprijekorno-trajno zrakonepropusno lijepljenje i brtvljenje parne brane između vune i GK ploče.


 

Cosovic Dzevad

htio sam ove godine da u Mostaru da izoliram , potkrovlje tek napravljene kuce. No pojvila mi se je dilema sta odabrati?

Inace ja kad hemisku kupujem ja to radim jedan dan, prikupim sve informacije. U ovom slucaju imam dileme , da li kupiti u Mostaru Kamenu vunu tipa 

-KR SK 

-KR S

odnosno Staklenu vunu

TI-135

Proizvodac Surdulica

Njijemci na svojoj oficijelnoj stranici,http://www.knaufinsulation.de/anwendungsbereich/einfamilienhaus?rehabilitation=1 Preporucuju Samo Staklenu vunu Unifit TI 135 U. Oznaka je nevazna , komercujalna.

Dok kamenu vunu niko i ne spominj za ovo podrucije primjene Potkrovlje

Ja sam cak nasao od neke , strucne ustanove iz Beograda kako objasnjava KW, odnosno Apsorbciju temperature, upijanje razlicitih materijala Na osnovu te price meni u mostaru  vise odgovara  16cm Kamena vuna i 5cm Staklena vuna od knaufa  No vidio sam jos jednu nelogicnost za mene, a za vas je to rutina.

Njijemci preporucuju na istoj navedenoj stranici,  da se folija za izolaciju vodene pare postavlja odmah, posle prve izolacije  staklene vune(Gdje je varijanta Kamene)po gredama, pa onda ide vuna  5cm preko rogova ,  pa onda regips ploca. mene interesuje , sta je sa pricom kad vodena para dode u sloj vune , odmah posle regips ploce na vunu, sta je sa pljesni i, uostalom znate sto vas pitam. Na vasoj strenici se preporucuje, odmah posle , dodatne izolacije stavljati, vodenu branu pa onda regips plocu.

Jes da je kod nas bio rat, ali kako vise ovde boravim sve mi se vise otvaraju oci o podlosti tog zapadnog svijeta. Na prvi pogled veoma su ljubazni i korektni ali , vrijeme pokaze da smo uvjek negdje prevareni?

Ocekujem strucno objasnjenje

Odgovor
Da bi se ustanovilo da li za neki element u određenim klimatskim uvjetima dolazi do kondenzacije vodene pare koja se difuzijom kreće kroz taj element, potrebno je proračunati temperaturnu krivulju i u poprečni presjek elementa nacrtati krivulju tlaka zasićenja vodene pare p' i krivulju parcijalnog tlaka vodene pare p.

Tlakovi zasićenja vodene pare uzimaju se iz odgovarajućih tablica za

proračunate karakteristične točke temperaturne krivulje promatranog

elementa.

Krivulja parcijalnog tlaka vodene pare predstavlja krivulju stvarne promjene tlaka vodene pare unutar elementa.

Krivulje tlaka zasićenja i parcijalnog tlaka vodene pare ucrtaju se u presjek promatranog elementa.

Ako krivulja parcijalnog tlaka vodene (slika a)

Tlak vodene pare - graf

Ako krivulja parcijalnog tlaka vodene (slika a) pare ni na jednom mjestu ne presjeca krivulju tlaka zasićenja, što znači da stvarni tlak vodene pare ni na jednom mjestu unutar elementa ne prekoračuje najveći mogući tlak vodene pare unutar elementa, tada za dane uvjete ne dolazi do kondenzacije kao na slici a.

Glaserova metoda je jednostavniji način prikazivanja grafičko analitičkog postupka. Glaser je dokazao da krivulja parcijalnog tlaka vodene pare unutar građevinskog elementa ima oblik napetog užeta između točaka pi i pe.

 

Krivulja parcijalnog tlaka vodene pare p kad je građevinski element nacrtan u mjerilu specifičnog difuzijskog otpora (slika lijevo).

Krivulja tlaka zasićenja p’ i parcijalnog tlaka vodene pare p. Slučaj kondenzacije vodene pare u zoni kondenzacije (slika desno).

U jednostavnijim slučajevima dolazi do kondenzacije vodene pare u jednoj ravnini koja se zove ravnina kondenzacije. Tangente iz točaka pi i pe povučene na krivulju tlaka zasićenja se sastaju u točki p’k , a ravnina paralelna s površinom elementa predstavlja ravninu kondenzacije.

Postavljanje vune

Presjek

Prema proračunima i smjernicama standarda DIN 4108-7 parna brana može biti položena unutar toplinske izolacije do 20% debljine izolacije s negrijane strane. Dakle to bi značilo, ako imate 20cm toplinske izolacije između rogova, tada 4cm TI može biti postavljeno prije parne brane pa u tih 4cm neće doći do stvaranja kondenzata. Svrha ovih proračuna je bila postava elektroinstalacija u suhoj gradnji, a da se ne probija parna brana, jer zbog nestručnog brtvljenja tih proboja često ima problema s brzim prolaskom difuzne vlage kroz njih i nastanak kondenzata u toplinskoj izolaciji.


 

Damir Kovačević

šaljem vam grubu skicu dogradnje objekta,budući da zidove nije moguće odraditi kao nosive bili bi odrađeni kao ispuna skeletne konstrukcije. možete li mi ponuditi kakav prijedlog? Ja sam zamislio drveni okvir sa ispunom od vune,izvana osb,iznutra 2xg.k. ploča. Pošto će taj prostor imati funkciju kuhinje i blagovaone ipak je potrebno da se osiguraju minimalni gubici topline.

Odgovor
Slojevi poda od ploče prema gore:

-hidroizolacija (resitol, varena ljepenka V3)
-podne ploče kamene vune TPT/30mm za zaštitu od udarnog zvuka (hoda) i rubne trake RS za prekid zvučnih mostova
-cementni estrih 4cm armiran s Q131 mrežom
-pod (keramika, laminat..)

Vanjski zid od iznutra prema van:

-Knauf A gips kartonska ploča pričvršćena na CD profile 27mm
-Classic 044/50mm filc utisnuti između CD profila da se prekriju drveni stupovi kao toplinski mostovi
-parna brana LDS 100 besprijekorno zabrtvljena (Soliplan traka za preklope, Solifit oko prozora)
-između drvenih stupova ECOSE filc TI 135 U
-OSB ploča i završna obloga po želji

Krov iznutra prema van

-Knauf vatrootporna ploča
-Parna brana LDS 100 besprijekorno zabrtvljena na CD profile
-Classic 044/50mm filc ispod rogova
-TI 135 U filc 12cm između rogova
-zračni prostor 2cm
-daska
-sekundarni pokrov paropropusno-vodonepropusna folija LDS 0.02
-kontra-letva
-letva
-primarni pokrov (crijep, lim i slično)


 

Sanel Hidić

veoma sam mlad i neiskusan, htio bih se zeniti aBd na ljeto i imam problem sa spratom, jos uvijek nemam pod pa me zanima Vase misljenje...

Ne stavlja mi se estrich jer me izadje puno novca, i preko sprata od kuce po podu je razvedena cijev od vode, zanima me da li postoji mogucnost i da li je sigurno da se postavi samo stiropor od 3 cm, neka spuzvica za laminat (ispod laminata) od 6mm i preko da uradim laminat, da li je to uopste sigurno, da li ce trpiti stvari i da li ce pucati, zanima me Vase misljenje, nadam se da Vas ne ometam i da sam na pravoj adresi...

Odgovor
Nije bez estriha po pravilu struke ili barem da se izvede takozvani „suhi estrih“ OSB ploča 22mm.
Zasigurno ne EPS (stiropor) nego sam čuo od nekih da su na pod stavili falcani XPS (stirodur) koji je mnogo čvršći, na njega filc i laminat i da je OK.


 

duje marovic

Imam problem sa ravnim krovom odnosno terasom ispod koje se nalazi wc i kuhinja. Problem sanacije "normalnim" načinom je taj što su neriješeni imovinsko-pravni odnosi tako da nije moguće sanirati ploču izvana odnosno pristupiti terasi i postaviti izolaciju. Prostorije ispod su neupotrebljive jer terasa odnosno krov propuštaju veliku vlagu a i pitanje je dotrajalosti. Zanima me postoji li način nekakvog privremenog rješenja izolacije iznutra koje bi potrajalo 2-3 god a da omogući funkcionalnost prostora bez građevinskih radova (rušenja krova i slično.) tako da se spriječi vlaženje i omogući korištenje prostora ispod krova. 

Odgovor
Pa privremena sanacija sigurno postoji. Ona bi se trebala sastojati u tome da u periodu suhog vremena strop treba dobro očistiti, probušiti rupe mrežno na svakih 20cm pa injektirati materijale koji će zatvoriti sve pore kroz koje može doći voda. Nakon toga treba i strop obraditi materijalima visoko otpornim na proboj vode. Vjerujem da SIKA ili MAPEI imaju takve proizvode pa kontaktirajte njihova predstavništva u Hrvatskoj.


 

Marjan Špehar

moj problem je slijedeći
naime prije 4 godine na zgradu su postavili samo sa jedne strane paropropusnu izolaciju (zadnja strana nije nikada u suncu)
od tada kada pada kisa desna soba( gledajuci prema zadnjoj strani) je spavaca i zid postaje vlazan, a kako je na zadnjoj strani paropropusna izolacija vlaga raste  u visinu po zidu i na zid sa izol. jer vlaga nemoze izaci na paropropusni zid
nadam se da ste shvatili sta sam vam napisao
kako da rijesim problem  odnosno kojom unutrasnjom izolacijom ili vec cime
zgrada je na moru i ima 3 vanjska zida, a 2 su u suncu ukljucujuci i vlaznu sobu u kisne dane

Odgovor
Moram priznati da nisam baš najbolje shvatio jer ne spominjete koja je to vrsta paropropusne izolacije, a koja vrsta paropropusnog zida.
Ali da bi izbjegli bilo kakva vlaženja, kondenzacije i kapilarnog dizanja, glede građevinske fizike vanjski zid mora biti izveden na način da unutarnja grijana strana zida bude zrakotijesna i slabije paropropusnosti, a na vanjskoj hladnoj strani toplinski fasadni sustav mora biti paropropustan prema van, a vodoodbojan prema unutra. Dakle masivan vanjski zid mora biti kvalitetno ožbukan „produžnom“ žbukom iznutra, a vanjski toplinski sustav na osnovi kamene vune i završno primjerice silikonska žbuka.
Također zidovi moraju biti u podnožju hidroizolirani radi sprečavanja kapilarnog dizanja. 


 

Ivica Zoričić

Preuređujem dio podruma i dio garaže koja je dograđena uz podrum u stambeni prostor. Planiram obložiti sve zidove knauf pločama i kamenom vunom od 5 cm. Na pod želim staviti hidroizolaciju . zatim stiropir od 3 cm i estrih.Pošto su vanjski zidovi od betona i  idu direktno iz zemlje mislo sam s unutarnje strane bar jedan metar od poda premazati sa hidroizolaciom radi kapilarnog penjanja vlage. Zanima me dali staviti foliju između vune i rigipsa  i da li će tako  zidovi upijati vlagu da se ne stvaraju gljivice. Za sada ne mogu staviti vanjsku fasadu a zidovi su izrađeni.
Prostor se planira grijati sa peći na drva. 

Odgovor
Ako postoji sumnja da vlaga može doći kroz vanjski nadtemeljni zid jer nije izvedena vanjska vertikalna hidro-izolacija ne bih zid oblagao vunom nego falcanim XPS-om. Ako vlaga ne može doći kroz vanjski zid, može vuna i obvezno jača parna brana između gips kartona i vune, a treba ju besprijekorno trajno zrakotijesno zabrtviti. Naš tip vune Classic 040, a parna brana aluminizirana PE-folija LDS 200 koje će reflektirati toplinu unutra, zalijepljena s Alu trakom.


 

Boris

Postavio bih vam jedno pitanje u vezi tavanske izolacije. Imam kuću tvz piramida krov koja na sebi ima samo crijep (bez daske).Posto je crijep sam i ogromna energija je odlazila prema tavanu a time i expresno gubio energiju(sto se osjetilo na računima za plin)postavio sam na deku staklenu vunu. Napominjem da tavan nije i nece biti nikada u uporabi osim koji puta godišnje sto odem da ga pregledam i tu sam naišao na probleme. Uslijed jakih kisa s vjetrom a i snježnih  mećava zna doći do propuštanja oborina ispod crijepa i staklena vuna mi popije vode i postane samo šteta a uz to kada se krećem po tavanu svu ju izgazim i napravim štetu. staklenu vunu sam pokrio s najlonom bas zbog takvih stvari ali ipak nije bilo učinkovito. Htio bih postaviti izolaciju po kojoj je dozvoljeno hodati tj da podnosi opterećenje. Inače plan je ove godine i promjena crijepa i postavljanje dasaka tako da ce krov biti podaskan. Molim vas vaše stručno mišljenje sta je najbolje od materijala za postaviti na betonsku deku(i cjenovno prihvatljivo) na tavanu a da izdrži opterećenje (hodanje-nekoliko puta godišnje) 

Odgovor
Predlažem da uklonite postojeću staklenu vunu, prvo postavite i besprijekorno zabrtvite parnu branu (naš tip LDS 35) po čitavoj površini i uz bočni zid do visine toplinske izolacije.
Izolacija neka bude od kamene vune DDP 10cm, rubno trake kamene vune RS i kao pod postavite OSB ploče 22mm kao na slici:

OSB ploče


 

Dubravko Telinec

molim Vas savjet na koji način bi izolirao zidove negrijanog i neuređenog tavanskog prostora. S vanjske strane komplet zidovi su obučeni pokrovom od šindre, ali ispod nema nikakve izolacije, pa je unutarnji prostor u zimskom periodu vrlo hladan, kao i u ljetnim danima vrlo topao. Prezahtjevna mi je izolacija s vanjske strane zbog demontaže krovne konstrukcije, pa sam mislio s unutarnje strane obložiti kamenom vunom, pa Vas molim ako mi možete objasniti postupak oblaganja zidova vunom. 

Odgovor
Možete koristiti i ECOSE staklenu vunu, 100% prirodnu, znatno jeftiniju od kamene vune a istih toplinskih vrijednosti, recimo proizvod Classic 040. Kao na slici niže vunu treba pričvrstiti pomoću direktnih ovjesa i CD profila, na profile trajno zrakotijesno postaviti parnu branu LDS 100 i završno gips-kartonsku ploču.

Montaža staklene vune


 

Ilija R.

Iako sam pokusao da nadjem odgovor citajuci odgovore i rjesenja koja ste odgovorili i napisali ipak sam se odlucio da vam se obratim i pitam za vase strucno i uvazeno misljenje.Probacu da budem sto jasniji i kraci.U mom slucaju se radi o uredjenju i izolaciji potkrovlja .Kuca je novogradnja na „cetri vode“.Krov je pokriven na sledeci nacin:

- crijep,
- Letve
- Lepenka ili ter papir
- Daska, poredana daska uz dasku
- Rogovi 12x10, razmak između njih oko 70cm

Nemoram objasnjavati da ter papir umjesto parapropusne folije nema sta da trazi na listi, ali se desilo.Velika greska.Znam da se kod izoliranja potkrovlja kod ove greske, predlaze ostaviti prostor izmedju daske i izolacije ,staviti parapropusnu foliju ,izolirati pa staviti parnu branu sa unutrasnje strane.Molio bih vas za misljenje vezano za opciju koju cu vam probati ukratko izloziti:

Planiram ipak da popunim prostor izmedju rogova sa staklenom vunom Knauf bez ostavljanja prostora za ventilaciju.Onda da poprecno postavim takodje staklenu vunu Knauf radi toplotnih mostova sa tim da bih dobio debljinu izolacije oko 15 ili cak 20 cm u zavisnosti od debljine za koju se odlucim.E sad dolazimo do folije koja bi trebala biti parna brana ali zbog gore navedene greske to nije dobro rjesenje.Kod Isover firme sam nasao klima foliju koja sluzi kao parna brana ali u slucaju vlage u izolaciji ,vlagu bi ispustila napolje.Tako sam ja razumio a o kakvoj je foliji rjec moze se vidjeti na linku : http://isover.hr/proizvodi/zaštita-od-vlage/vario-km  .Posle folije bi dosle rigips ploce.
Kao sto sam napisao zanima me vase misljenje vezano za ovu opciju sa klima folijom.Dali firma Knauf ima ovako slicnu foliju ?Takodje bi vam bio zahvalan ako mi napisete koji tacno model staklene vune od Knaufa bi odgovarao u mom slucaju?

Odgovor
Knauf Insulation ima takvu foliju, ime joj je ETA PLUS, ali ju ne prodajemo na tržištu Hrvatske i BiH. Razlog je visoka cijena i nedovoljna potražnja.
Radi se o tome da je ta folija zimi parna kočnica s relativnim otporom difuziji vodene pare Sd=5m što je nedovoljno u direktnom kontaktu vune i daske na kojoj je ter-papir. Dakle difuzna vlaga će kondenzirati na dasci, a plijesan i gljivice će razarati i dasku i vunu. Morate ostaviti ventilirani prostor min 2cm između vune i daske. Vario KM je ljeti paropropusna folija i otpuštat će eventualno zaostalu vlagu prema unutra.
No ako imam 2cm ventilirani prostor, radije bi postavio aluminiziranu parnu branu LDS 100 koja će mi reflektirati toplinu i 3 puta je jeftinija od „pametne“ folije.
Dakle ECOSE filc Unifit 035 treba staviti 10cm između rogova u donju zonu i još 10 ispod rogova.


 

DŽEMIL SEJDIĆ

Posjedujem kuću u Rovinju novije gradnje. S vanjske strane je zidana kamenom a s unutarnje strane je stavljena oplata te je zasuto betonom . Zid je debljine 30 cm.

Zanima me slijedece:

1.Hidroizolacija i termoizolacija objekta s unutarnje strane.

2.Hidroizolacija i termoizolacija podruma radjenog od betonskih blokova izvana izoliranih sa ljepenkom te cepicastom folijom,polozene su drenazne cijevi  te je sve zasuto sa sljunkom sirine 80 cm.

3.Da li je prije hidroizolacije i termoizolacije potrebno ozbukati betonski zid i betonske blokove ili je to potrebno nakon hidroizolacije, te sto sve moram nanijeti na zidove da bi ih hidroizolirao.

Odgovor
1.Hidroizolacijski premaz zida na primjer SIKALASTIC®152, 5cm od zida postaviti u ravninu Knauf samonosivu oblogu kao na slici:
Hidroizolacijski premaz zida

Vuna između profila neka bude Classic 040, a obvezna je zrakotijesna trajna postava parne brane LDS 100 između vune i Knauf ploče.

2. Ako je vanjska vertikalna hidroizolacija korektno izvedena, unutarnja nije potrebna, a termoizolacija isto kao i 1.

3. Nema potrebe za žbukanjem, a za hidroizolaciju treba pretpremaz.


 

Krešimir Leljak

Radi se o kući napravljenoj 2011 godine.Na unutarnjim zidovima ( preciznije u čoškovima ) dolazi do prodira vlage i nastajanja gljivica.Kuća nema toplinsku fasadu pa (a zbog financijske situacije vjerojatno do daljnjega neće ni imati) me zanima kako bih sa unutarnje strane sanirao,riješio taj problem,a da pri tome ne izgubim previše prostora.

Odgovor
Pravilna izolacija iznutra će vas doći oko 140Kn/m2, a fasada na osnovi paropropusne kamene vune 8cm oko 200Kn/m2. Radije bih pričekao bolja vremena i izolirao fasadu.
Za sada, bilo bi dobro „toplinske mostove“ kuteve, nadvoje premazati sa sredstvima protiv gljivica i plijesni, ali mnogo je bitnije grijati prostore na 21ºC i kada boravite u njima, svakih 2 sata izvršiti kratka provjetravanja (do 2-3 minute).


 

Dragan Krakovic

Pozdrav, imam dvospratnu kucu koja je radjena davnih godina i stan u kojem zivim na potkrovlju nema plocu nego je umesto nje postavljena lamperija, termoizolacija (staklena vuna) i to je na kraju poplocano ivericom. Stan uma mogucnost izlaska na tavan koji se ne koristi. Intresuje me kako i na koji nacin uraditi neku vrstu termoizolacije. Moze li da se lepi stiropol na lamperiju?

Odgovor
Možete lijepiti stiropor na lamperiju s PU ljepilom (poliuretansko). Nije baš sigurno glede protupožarstva.


 

Saša

Imam par pitanja vezano za izolaciju potkrovlja.
Željeli bismo potkrovlje kuće koje je sada tavanski prostor, prenamijeniti u stambeni prostor.
Krov je rađen prije 5 godine, međutim nije podaskan. Do sada mi je bilo par izvođača radova pogledati krov i dati ponudu.
Od svakog od njih sam dobio različite informacije. Treba li se skidati crijep i podaskati krov (ili osb ploče) ili nije potrebno. Imamo informaciju da se treba samo skinuti crijep i letve, te staviti folija, pa vratiti letve, međuletve i crijep, a iznutra stvaljati staklenu vunu.
Čak sam dobio informaciju da je loše ako je krov podaskan ili ima osb ploče, jer će tervol zbog nedostatka zraka poplijesnivit. U prilogu Vam šaljem slike tavana . Molim Vas da mi iznesete Vaše razmišljanje, te koji bi tervol trebalo staviti. Dimenzije rogova su 12x14.

Odgovor
Nažalost otkada smo pod Knaufom, nema više „tervola“, sada je Knauf Insulation i sve oznake proizvoda su ostale iste, a od 2009. proizvodimo novu generaciju ECOSE staklene vune koja je jeftinija od „tervola“ a istih toplinskih vrijednosti te je u tom smislu primjerenija za tzv „suhu gradnju“. Može se napraviti toplinska izolacija potkrovlja bez da išta skidate, ali to iziskuje malo više „pedantnosti“ što majstori ne vole.

KI lDS 2 Silk

Dakle od ispod se razvuče paropropusno-vodonepropusna folija LDS 0.02, pričvrsti letvicama uz rogove, a paralena letva u sredini rogova formira odvodnu uvalu. ECOSE Unifit 035 između rogova, ispod rogova poprečno, parna kočnica LDS 2 Silk i Knauf obloga.

Za informaciju koju možete prenijeti „majstorima“, ako kuća ima zabatne zidove, nema potrebe za daskanjem, a ako se isto već izvodi, daska ne smije biti šira od 15cm i razmak između njih mora biti 0,5 do 1cm. I uz kvalitetnu paropropusnu foliju i ventiliranje krova vuna neće „popljesniviti“.


 

Rifat Gegic

U Kuci imam tavan od drveta Tako sto su grede postavljene na razmaku od 50 cm dimenzije visina 18 cm debljina 10 cm nutovane sa obe strane po srijedi i potom unizana daska (lamperija) .
Sada zelim sa gornje strane iz tavana postavit stiropor 8 cm debljine izmedzu greda ,tako dobijam istu visinu pa potom da bih i grede prekrijo jos jednom komplet jos 5 cm stiropor i na kraju estrih  .
Sada zelim od va savjet dali je sledeci redosled ispravan izolacije a pritom izbegnem mogucnos nastajanja kondenzacije a potom naravno i vlage.

1: Sa gornje strane po drvenoj površini postaviti paropropusnu foliju i koju

2: Stiropor

3: opet neku foliju

4: Estrih

Odgovor
1.PE-folija 0,2mm besprijekorno zabrtvljena
2.
3. PE-folija 0,2mm besprijekorno zabrtvljena
4.


 

Danijel

S vanjska strane drvene kuće napravili smo dimnjak. Dimovodna cijev prolazi kroz drvenu konstrukciju do unutarnje prostorije gdje je spojena peć.
Kako bi bio 100% siguran da se neće zapalit, tražim nešto kako bi izolirao dimovodnu cijev koja prolazi kroz drvenu konstrukciju. Tražio sam po interentu i pronašao sam Vaš proizvod: Fils sa ojačanom aluminijskom folijom. Dal bi to bilo u redu ili bi vi mogli preporučit nešto drugo?

Odgovor
Dobro ste našli, proizvod se zove FM D70 CB AluR. Tehnički list dostavljam u privitku.


 

Dalibor

Ovih dana si sredjujem potkrovlje doma, interesira me vise stvari!
⦁    Stavljam izmedju rogova staklenu vunu(tvrdu) 100mm i na rogove istu debljinu i tvrdocu, dali je to dovoljno?
⦁    Uspio sam nabaviti neku al-najlonsku foliju za potkrovlja mozete mi molim Vas reci nesto o njoj pošto se nisam do sad susretao sa njom
⦁    Gdje se postavlja pe brtvena trak (sliku bih molio ako je moguce)
Vezano uz broj 1 iznad rogova imam dasku,paropropusnu podletvu 5cm letvu 5cm i pokriveno je sa bramakom, interesira me jos s obzirom da je rog 120mm a vuna 100 dali mi smeta taj zracni prostor. On se ne moze ni na koji nacin prozracivati. Te bih Vas molio još ako imate kakvih strucnih savjeta tipa na sta trebam obratit pozornost ili na koji nacin da to sve izvedem(majstorske trikove trebam ukratko) da me savjetujete.

Odgovor
Bolje da je zračni prostor između daske i vune i još bolje bi bilo da je ventiliran.
PE aluminiziranu foliju treba besprijekorno trajno zalijepiti i zabrtviti s grijane strane izolacije, a Al stranu okrenuti ka grijanom prostoru radi refleksije topline.
Staklene vune za kose krovove nisu tvrde, ali su učinkovite.
LDS 100

KI izolacija i trake

KI izolacija i ljepljive trake

KI izolacija

Dakle postoje posebne trake za preklope parne brane, za proboje te za spojeve na bočni zid.


 

Krešo Šego

kako sam ja u samim počecima izgradnje obiteljske kuće u Vinkovcima tako koristim ovo hladno i neprimjereno vrijeme za građevinske radove za prikupljanje savjeta i informacija vezanih za daljnje korake u izgradnji. Tražeći informacije koje bi mi pomogle u odabiru materijala, izvedbe i samih izvođača za izradu toplinske izolacije i kompletne ETICS fasade na stranici tvrtke Knauf Insulation naišao sam na Vaše kontakt podatke kao tehničkog i prodajnog savjetnika za Slavoniju te Vam se odlučio javiti. Kako je u Glavnom projektu buduće kuće navedeno da će toplinska izolacija vanjskih zidova biti izvedena pomoću mineralne kamene vune debljine 16cm te time će kuća biti smještena u energetski razred A to mi je početna točka u odabiru sustava termoizolacije. Međutim zbog zahtjeva postavljanja vanjskih raffstore žaluzina i skrivanja njihovih kutija u samu izolaciju pojavila se potreba da toplinska izolacija bude izvedena u debljini od 20cm. Kao tehničkog stručnjaka iz tog polja molio bih Vas ako Vam to ne predstavlja problem preporuku koji sustav toplinske zaštite odabrati (stiropor ili kamena vuna) u debljini od 20cm a da adekvatno zamijeni parametre koje ispunjava izolacija mineralnom vunom od 16cm tj. da pojednostavim može li se koristiti stiropor debljine 20cm te na taj način proći jeftinije (jer ipak su financije ono što nas ograničava) a da parametri toplinske zaštite ostanu na visokoj razini? Još bih Vas molio preporuku koju toplinsku izolaciju iz proizvodnog programa tvrtke Knauf Insulation odabrati te koji završni sloj se pokazao kao najbolji u kombinaciji sa proizvodima Vaše tvrtke. Kako nisam previše upoznat sa tvrtkama sa područja Slavonije koje kvalitetno i pouzdano izvode ETICS fasade sa Vašim proizvodima možete li mi možda preporučiti kome se obratiti za neku konkretniju ponudu za izvođenje radova? 

Odgovor
U svakom slučaju ne podržavam EPS stiropor kao toplinsku izolaciju za fasadu. Posebice stiropor deblji od 10cm je izuzetna parna brana na hladnoj strani zida pa je kondenzacija neizbježna, a vlaga u zidu povećava njegovu toplinsku provodljivost, odnosno smanjuje toplinsku vrijednost čitavog zida tijekom godina. Da ne govorim sada o razvoju plijesni i gljivica koje će zid razarati. Dakle vuna je 50 puta paropropusnija, a fasada je još onda i protupožarna, zvučna, elastična, otporna na mikroorganizme izolacija te nema statičkog elektriciteta koji privlači prašinu na fasadu.
Dakle za Vaš slučaj niskoenergetske gradnje predlažem fasadne kontaktne lamele FKL debljine 20cm koje nije potrebno dodatno mehanički učvrstiti (tiplati), ali se punoplošno lijepe, a osim što su tiple za debljine 20cm vrlo skupe, velik su uzrok točkastih toplinskih gubitaka.
Što se tiče završnih žbuka, korektni su svi certificirani sustavi pa redom LB Knauf, Rofix, Baumit, Murexin, Svjetlost Chromos, JUB, Caparol, STO, Chromos BiL i Samoborka.
Izvođače možete naći na linku: http://www.knaufinsulation.hr/sites/hr.knaufinsulation.net/files/izvodjaci-toplinskih-fasadnih-sustava.pdf


 

ADIS

Imam veliki problem

Trenutno imam krov na tri vode , razmak grede je 60 cm, nemaju nikakvu izolaciju ispod. ( crijepovi se vide iznutra , nema potkova vanjskog ispod crijepa)

Sta mi je raditi

Da li ima neka hidro izolacija koja bi isla na gredu iznutra pa da stavljam izolaciju preko
Da razmak za debljinu grede trenutne koristim kao zracni prostor ispod crijepa
Pa iznutra se stavi paropropusna folija ili vodo otporna neka pvc na preklop odozgo prema dole ( iz razloga ako popusti neki crijep da ta voda curi po najlonu ispod crijepa prema vani )
 da preko postojecih greda stavi 8 cm grede izmedju kojih cu staviti staklenu vunu pa opet neku paropropusnu foliju i preko rigips
Ili
Da dizem crijep pa da se uradi potkov odozgo pa da se premaze drvocid, paropropusna polija, letvice, kontraletvice, i da se poreda isti criijep.

Moze li se se ista uraditi a da dobijem zadovoljavajucu izolaciju bez daskanja krova odozgo i dizanja crijepova

Odgovor
Može se napraviti toplinska izolacija potkrovlja bez da išta skidate, ali to iziskuje malo više „pedantnosti“ što majstori ne vole.
Dakle od ispod se razvuče paropropusno-vodonepropusna folija LDS 0.02, pričvrsti letvicama uz rogove, a paralena letva u sredini rogova formira odvodnu uvalu. ECOSE Unifit 035 između rogova, ispod rogova poprečno, parna kočnicu LDS 2 Silk treba besprijekorno trajno zabrtviti s kvalitetnim trakama i nakon toga obloga Knauf pločama.

KI lDS 2 Silk


 

Severec Jasna

Imam pitanje u vezi postavljanja toplinske izolacije na podu. Stan koji treba izolirati je u prizemlju stambene zgrade koja nema podrum i moj stan „leži“ na zemlji. Pokušala sam se informirati na vašim stranicama koju izolaciju odabrati i moram priznati da nije lako jer dosta stvari ne razumijem. Maknula bih sadašnji lamel parket i nemam pojima jeli on postavljen na kakvoj glazuri ili su izvođači štedjeli pa je sve na betonu...vidjećemo kad maknemo postojeći pod. Mene zanima koji materijal odabrati i koliko cm je potrebno predvijeti (govorim o visini) do parketa? Što se stavlja na temo izolaciju? glazura? smjesa neka? najlon? Imam 44 m2 podova za izolaciju, a sve to što sam pitala me muči radi izlaznih vrata na terasu koja su pvc i diktiraju visinu u slobodnim centimetrima do ruba... ulazna i ostala vrata me ne muče jer njih možemo skratiti... Odokativno mi se čini da imam max nekih 6 cm na raspolaganju za sve što ide ispod parketa...
Može li se uopće išta napraviti na tako malenoj visini?

Odgovor
Nažalost nema dovoljno visine za „plivajući pod“ prema pravilu struke.
Minimalno bi trebalo na beton zavariti hidroizolaciju tipa V3 (3mm) i dići ju vertikalno na bočne zidove do 10cm, razdjelni sloj sintetički voal (0,3mm), ekstrudirani polistiren XPS 2cm, rubne trake od kamene vune RS za prekid zvučnih mostova, cementni armirani estrih 4cm i parket.


 

damir japec

radi se o uređenju stambneog potkrovlja. U završnoj sam fazi izrade istoga. Imam nedoumice vezane za primjenu parne zapreke ili parne brane te završnih detalja.
Molim nekoga da mi pomogne oko dileme.
 
Postojeća situacija je slijedeća:
crijep, kontraletve 5cm, paropropusna brana WURTH TRIO
681001001N, dačana oplata 25mm,rog 16cm, sekundarni zračni kanal 2 cm, filc UNIFIT035 14cm, filc CASSIC 040
10 cm i sad ne zam dalje šta da stavim najkvaltetnije
ispod gipasnih ploča i knauf metalnih profila.
 
Parna zapreka LDS 2 Silk ili parna brana LDS 100.
Kojom trakom kvalitetno riješiti detalje.
Te kako riješiti detalj knauf ploča na kosini / klasično ožbukan
zid te kanuf gipsana ploča i vidljiva drvena dupla greda (gornja fetina). To me zanima zbog završetka folije a i kasnije kod
završetka sa gipsanim pločama. Želim čisti rub. Može i diletacija , samo da nemam naknadne pukotine.
Bandažnom trakom spajam gips ploče i klaičnu žuku
ili odvajam ili postoji neka završna lajsna koja odvaja da bude
uredno i korektno. 

Odgovor
Bez obzira na sekundarni zračni kanal, ako je kojim slučajem krovište daskano po pravilu struke, daska ne šira od 15cm i pola do 1cm razmak između istih, možemo Vam ponuditi klasičnu parnu kočnicu LDS 5 Silk (Tehnički list u privitku). Ako su daske šire i razmak je nastao njihovim sušenjem, ipak predlažem LDS 35 parnu branu.
Traka za ravne preklope parne brane je Knauf Insulation LDS Soliplan, a za brtvljenje brane oko proboja (krovni prozori, dimnjaci, ventilacije) je LDS Solifit. Spoj parne brane na bočni zid ili gredu optimalno je riješiti pričvršćenjem letvica na foliju i trajno-elastični kit. Nažalost LDS Solimur kit ne prodajemo u HR, ali može se nabaviti u Sloveniji po trgovinama građevnog materijala.

Što se tiče spoja Knauf ploča najprije treba na klasičnu žbuku ili drvo postaviti razdjelnu traku Trenn-Fix, spoj ploče s žbukom zapuniti s Uniflott, a na to ide bandažna traka s time da gledajući tlocrtno, razdjelna i bandažna traka moraju biti jedna do druge (bez preklopa) pa se pri radi krova napravi potpuno ravna dilatacija. Za te detalje morate se obratiti na www.knauf.hr.