Arhiva pitanja i odgovora: siječanj - srpanj 2015.

Postavite pitanje našem ekspertu

Postavite pitanje na sljedeću e-mail adresu: silvio.novak@knaufinsulation.com

Arhiva pitanja i odgovora

Odgovori eksperta siječanj - srpanj 2015.

Na pitanja odgovara Dario Henezi, ing. građ.


 

Josip

Potrebno je izolirati pod.
Spavaca soba u kojoj je hladno, ispod je garaza.
Pod u slojevima -
Parket
Glazura
Beton
Sitno rebricasta ab konstrukcija
Trska
Zbuka
Na zbuku bi trebalo postaviti izolaciju

Odgovor
Najsigurnije je skinuti trstinu i žbuku pa preko direktnih ovjesa i CD profila postaviti Unifit 035 filc i Knauf ploče.

Ako se vidi linija sitnorebričastog stropa, a mogla bi se zbog „hladnog mosta“, onda se može tiplati direktni ovjes preko žbuke i trstine, priljubit izolacija s CD profilom pa Knauf. U ovom slučaju, estrih i strop su dovoljna parna brana pa ne treba folije.


 

Jurica Predović

imam kosi krov tlocertne površine cca 110m2. U Vašm katalogu sam našao da se za takav ventilirani kosi krov sa razmaknutom daščanom oplatom preporuča Knauf sustav izolacije čiji je U=0,12 W/m2K.
Možete li mi poslati izračun / cijenu Vašeg materijala za takvu izolacije po m2 za moj krov (uključujući sve potrebne materijale). Ako ima nejasnoća, stojim na raspolaganju.

Odgovor
Nejasnoća može biti dimenzija Vaših rogova. Ako ipak imate mogućnost postave, odnosno rogove visine 18cm i razmaknutu daščanu oplatu, onda bi okvirna cijena materijala po m2 bila:

Unifit 035/180mm=44,18Kn/m2
Unifit 035/100mm=24,54Kn/m2
LDS 100=4,9Kn/m2
Solifit=3,5Kn/m2
Knauf A ploče, direktni ovjesi, CD, UD profili, vijci, Uniflott=cca45Kn/m2

Izvođenje cca 50Kn/m2

PDV nije uključen u cijenu.


 

Zoran Banić

Moj problem ćete najlakše razumjeti iz priložene dvije fotografije.
Radi se o kući koja je u donjem dijelu izbetonirana, sa solidnim temeljima i betonskom pločom.
Iznad toga je drvena konstrukcija koja je popunjena daskama debljine 5 cm.
Sa istočne i zapadne strane je zaštićena pločama od ravnog, a sa sjevera i juga valovitog salonita.
Želio bih skinuti salonitne ploče i uraditi termo fasadu, samo ne znam što staviti na takvu konstrukciju,
a ujedno se bojim i da drvena kunstrukcija "radi" i strah me od pucanja moguće termo fasade.

Dakle uz sve informaciju u prethodnom mailu mogu još reći da je kuća građena 1971. godine.
Osobno nisam bio svjedok gradnje ali mogu Vam dati i slijedeće informacije.
Drvena konstrukcija je u nivou etaže za stanovanje sa svoje unutrašnje strane (što se vidi i na slici)
popunjena daskama debljine 5 cm. Na njih je pretpostavljam, ali nisam 100% siguran stavljena obična
krovna ljepenka, a na nju tzv. "heraklit ploče" također debljine 5 cm. Na heraklit ploče je kasnije urađena
klasična malta debljine barem 5 cm, ako ne i koji centimetar više.
Kada se pođe na tavan, drvena konstrukcija je obložena daskom 5 cm, ali sa vanjske strane konstrukcije i kroz
nju se vidi obična krovna ljepenka također sa vanjske strane, na što su još stavljene letve i valoviti salonit.

Odgovor
Ukratko, ako je drvena konstrukcija i obloga salonitom čvrsta, nosiva, na ravne salonitne ploče mogu se lijepiti FKD-S ploče kamene vune sa certificiranim polimerno-cementnim ljepilom i mehanički učvrstiti sa Ejot STR-H tiplama. Krovna ljepenka ima ulogu parne brane.
P-C ljepilo i kamena vuna su elastični i neće biti problema s pucanjem uz stručno izvođenje.

Ako sumnjate u čvrstoću konstrukcije, treba ju skinuti, izraditi novu, na primjer vertikalno se postave grede okomito na površinu zida 14cm, između se utisne kaširana staklena vuna za ventilirane fasade TP 435 B debljine 10cm, ploče se ne lijepe za daske nego se svaka ploča tipla s 4 STR-H pričvrsnice. Na grede se pričvršćuje vanjska fasadna obloga, a ventilirani prostor se u podnožju i kod strehe zaštiti s mrežicom u cilju sprečavanja ulaska insekata i glodavaca.


 

Ivan Horvat

imam staru kuću na selu. Kuća je zidana 60tih godina od pune opeke u 2 reda.
Prizemnica, a tavanski pod je od greda i drvenih dasaka debljine 2cm. S unutarnje strane nema žbuke ni ničega samo se vide grede i daske.
Ja bih sad stavio samo izolaciju, tavan se neće koristit samo tu i tamo zamijeniti KOJI crijep.
Stavio bih kamenu vunu.
Zanima me sljedeće:
1.)Što staviti za toplinsku izolaciju i u kojoj debljini? Također je bitno da miševi ne idu na to (kamena vuna?)
2.)Kako osigurati da vlaga ne prodre iz prostorije (kuhinja,kupaona) ali da ne dođe ni s krova pošto je krov samo s letvama i crijepom tj nije podaskan niti nema ljepenke?
Trebala ići parnoNEPRoPUSNA folija na daske pa kamena vuna,PA neka folija da vlaga s krova (kiša) ne uništi svojstva vune?
Da li se s gornje strane može staviti terpapir kao zaštita od kiše (ako curi)?
Također me zanima kako spajati komade folije međusobno tj ZABRTVITI (onaj čvrsti sivi selotejp ili  nešto drugo?) te spojeve sa zidom i gredama (da tamo vlaga ne uđe)?
Kako obraditi spojeve sa zidovima (2 zida tavana su zidana do vrha krova, s bočne strane su samo grede-znači treba foliju previti od dolje prema gore da se vuna zaštiti? i gredama (da tamo vlaga ne uđe)?
Uglavnom bitno mi je da vlaga iz prostorije ne ide u izolaciju niti da kiša s krova ne ide u nju također, te da se miševi ne gnijezde.

Odgovor
Najprije treba na dasku položiti parnu branu i preklope 10cm i sve spojeve besprijekorno zabrtviti, zalijepiti. Naš tip parne brane je LDS 100 Pe-Alu, aluminiziranu stranu treba okrenuti prema dole radi refleksije topline te time poboljšanju uštede energije. Treba provjeriti kod one sive čvrste trake koliko je jamstvo da se ne razlijepi. Naš tip trake je LDS Solifit. Na parnu branu se položi izolacijski filc od ekološke staklene vune Unifit 035 debljine 20cm, a parna brana se bočno diže do visine toplinske izolacije 20cm i ovdje se zabrtvi za bočni zid s kvalitetnim trajno-elastičnim kitom.
S hladne strane toplinske izolacije treba biti paropropusno-vodonepropusna folija nikako ter-papir koji je s obje strane paronepropustan. Naš tip je LDS 0.04, to je ujedno sekundarni pokorov, folija ima ljepljive trake za preklop na sebi, treba ju pažljivo postaviti da se ne ošteti prilikom gaženja vune, a bočno ju treba zabrtviti s trajno-elastičnim vodootpornim kitom istim kao i za parnu branu.
Doslovno vuna treba biti obučena u folije, dole parna brana LDS 100 gore LDS 0.04.


 

-----

Pošto sad nemam puno novaca možete li mi reći da li bi ja mogao staviti 10cm staklene vune i zabrtviti a kasnije još 10cm (s tim da pokrijem fuge od prethodnog sloja 10cm)?
Možete li mi okvirno reći cijenu vašeg materijala (vuna,folije,trake) ili dati ponudu?
 
Sve je meni sada jasno osim još jedne stvari:
Ja imam potkrovlje koje ima samo 2 bočna zida od cigle (uži dio kuće, širina zida 5metara) , a sa bočnih stranica (duži dio kuće) je 8-10metara ukupno.Nosiva konstrukcija krova je odmah položena na završetak zida tj na grede i daske od tavanskog poda. Tamo su samo grede od krova i letve koje drže crijep.Kako tamo zabrtviti i zakitati spoj kad se nemože na zid jedino na pod zaljepit od dolje ili ubacit neke daske sa strane na grede?
 
Da li bi možda bilo bolje napraviti glazuru npr 5cm stiropora i 5cm betona?
Da li treba armaturna mreža za glazuru pošto je pod drven da ne popuca, te kako spojit glazuru sa zidovima ispod?

Odgovor
Mi smo tvornica i ne možemo dati direktnu Ponudu nego preko naših partnera-trgovaca (ne vidim iz e-maila na kojem ste području da eventualno uputim na trgovca. Informativno, veleprodajne cijene su:

Unifit 035/10cm=24,54Kn/m2
LDS 100=4,93Kn/m2
LDS 0.04=9,33Kn/m2

Na dijelu strehe, treba samo zalijepiti gornju foliju LDS 0.04 s donjom LDS 100 te ostaviti 2cm razmak između gornje folije i crijepa ili letava.

Što se tiče stiropora, 5cm je nedovoljno, oko 5 puta manje nego 20cm spomenute vune, opet puno više nego ništa. Cementni estrih 5cm + armatura je oko 105Kg/m2, bojim se da će to biti preteško za konstrukciju rađenu 60tih godina. Treba kontaktirati statičara.


 

Branimir

treba mi jedan savjet za sanaciju stropa prema negrijanom potkrovlju. Kupio sam stan u Zadru 62m2,u staroj kući (1954 g.) sa 4 stana. Podrum, 2 stana visoko prizemlje i 2 stana na prvom katu.
 
Moj stan je na prvom katu a iznad je klasično visoko potkrovlje od drvene konstrukcije, letvica i crijep.  Sumnjam da će se ikad to potkrovlje zatvoriti i biti grijani prostor. U stanu nikad do sad nije bilo vlage. Promijenio sam drvene prozore za pvc prozore. S obzirom da je potkrovlje negrijani prostor, čitajući iskustva drugih, strah me je da mi se ne pojavi vlaga u stanu radi razlike u temperaturi stana i potkrovlja.Između stana i potkrovlja je (gledajući odozdo) žbuka bačena na trstiku koja je pričvršćena na betonske grede, grede su širine 80mm, visine 260mm a razmak između greda je 350mm (možete vidjeti skicu u privitku).
 
Iznad greda je betonska ploča debljine cca 120mm. Trenutno je u stanu visina stropa 2700mm. Moj plan je da ne skidam žbuku i trstiku nego da se sa plafonom spustim cca.70-80mm sa rešetkastom konstrukcijom od CD profila sa direktnim nosačima pričvršćenim u betonske grede, između profila staviti izolacijsku vunu 50mm, na profine parnu branu LDS 100 i gips-kartonske ploče 12.5mm. 
 
Da li bi se na ovaj način spriječio nastanak vlage? Bi li trebalo nešto promijeniti, dodati ili oduzeti? Može preporuka za tip izolacije.
 
(Trenutno u obzir dolazi samo sanacija stropa iz strane stana. U budućnosti ako skupim nešto novca i dobijem dopuštenje od ostalih stanara onda bi stavio u potkrovlje na pod  vunu i OSB ploče ali to se možda i neće dogoditi
 
pa bi volio riješiti problem sa donje strane a ovo u potkrovlju bi samo poboljšalo situaciju!)

Odgovor
Vaša zamisao je potpuno korektna. Samo treba voditi računa da se LDS 100 besprijekorno kvalitetno zalijepi i zabrtvi, dakle vlaga iz unutarnjeg prostora ne smije naglo doći do hladne betonske ploče gdje može kondenzirati.


 

Đeki Milatić

Odlučio sam na drvene rogove koji će ostati vidljivi staviti falcane OSB ploče od 12 mm koje se također vide. Na OSB bi stavio (ne znam da li parnu branu ili kočnicu i koju), na OSB idu štafle 10 x 5 cm između kojih liježu ploča vune visine 8 cm, niže za 2 cm da se mogu prozračivati zbog OSB-a koji opet ide na štafle s gornje strane. Znam da mi toj sloj ne treba, ali se bojim da će maistori komplicirati i probijati foliju.
Na OSB bi stavio predpostavljam LDS 0,04, a na to letvu,kontraletvu....Molim sugestije za folije, jer sam pročitao da je OSB vrlo malo paropropusan i ne znam da li to nešto znači.

Odgovor
Koeficijent paropropusnosti OSB ploče μ=50 to znači da mu je relativni otpor difuziji vodene pare Sd=μ*d=50*0,012=0,6m. Sve što je Sd≤0,3m su paropropusni slojevi tako da je sloj OSB-a nekakva slaba parna kočnica pa treba staviti na prvu OSB slabiju parnu branu LDS 35 (Sd=35m) i besprijekorno ju zabrtviti.
Također je bolje ostaviti 2cm zračni prostor ispod gornje OSB i ventilirati ga. S LDS 0.04 ste u pravu.


 

Filip Gobović

pripremam se izvršiti izolaciju krova s unutrašnje strane. Pročitao sam vrlo detaljnu arhivu pitanja na Vašim web stranicama, međutim jedna nedoumica i dalje postoji.
Izolaciju radim prema ovoj ilustraciji:
Kosi krov - sanacija iznutra

Za tu namjenu, nabavio sam foliju LDS 0,04 koju ću stavljati na rogove.
Nisam uspio naći na koji način se folija postavlja na spojevima rogova, tj. sljemenu, pa Vas ovim putem molim informaciju koji je postupak za kvalitetnu izolaciju sljemena s unutrašnje strane.

Odgovor
Ovako kao što je na slici, folija se montira do vrha sljemena. Čak je preporučljivo da se ostavi sa svake strane 2,5cm da dufuzna vlaga ovdje može cirkulirati. Pokrivni element „sljemenjak“ će prekriti taj prorez i nema bojazni da će tu procuriti veća količina oborina koja bi mogla napraviti štetu.


 

Marko Pleše

evo našao sam se u problemima pri izolaciji vikendice. Cijela vikendica bi bila izolirana s toplinskom izolacijom s unutarnje strane zida.

 1) Što se podova tiče: - pod bi bio brodski bod

- izvedena je AB temeljna ploća debljine 16 cm na zbijenom šljunku /- pa bi slojevi slijedili: - hidroizolacija na AB ploci; kamena vuna 10cm; parna brana;OSB 22mm;završna obloga (drvene letve)

- da li je moguće stavljati na hidro-izolaciju grede visine 8cm (između stavljati termoizolaciju) pa na njih letve u kontra smjeru i onda završni pod

2) zidovi bi također bili izolirani s unutarnje strane:

išli bi od vani prema unutra:  drveni oblutak 12 cm; kamena vuna 12cm; parna brana pa knauf ploće 2,5cm - e sada zanima me način izvedbe : dakle stave se aluminijski profili na zid, između njih ide kamena vuna preko koje ze zabrtvi parna brana. E sada knauf ploče se lijepe na parnu branu ili se smiju ubušavati s vijcima u profile. Pitam iz razloga jer se na taj način višestruko probija parna brana pa ne znam da li to ima veze ili ne.

Odgovor

 • Moguće je, grede trebaju biti na osnom razmaku 60cm, treba staviti i vunu između poprečnih letava da prekriju grede kao toplinske mostove.
 • Pričvršćenje Knauf vijcima u kvalitetne parne brane neće biti problem u pogledu prolaza difuzne pare.

 

Ivan Mihaljević

Molio bih Vas za savjet, kako kvalitetno prvenstveno toplinski, a i zvučno izolirati drveni ventilirani krov. Naime, namjeravam nadograditi obiteljsku kuću (srednja Dalmacija, Drniš) visokim potkrovljem (polukatom) sa drvenim krovištem namijenjenim za stanovanje.

Rogovovi su dimenzija 12/16, a krovište bi bilo podaskano. Da li izolaciju raditi sa vanjske ili unutarnje starne? Ako da, sa čime? Ili izolaciju raditi samo sa unutarnje strane? Što je kvalitetnije?
 

Odgovor
Kvalitetnije je toplinsku izolaciju izvesti s vanjske strane jer na primjer s kamenom vunom koja je vrlo otporna na visoke temperature, štitite drvenu konstrukciju od temperaturnog rada.
Za tu namjenu imamo tzv TERMOTOP ploče kamene vune. Prvo se postavi parna kočnica LDS 5 Silk na daske po čitavoj površini i na njih se postave Termotop ploče kamene vune pa paropropusno-vodonepropusna folija, naš tip LDS 0,04 te se sve to učvršćuje s „kontra letvom“ 10/5cm, a sidri se sistemskim vijcima kroz „kontra-letvu“, kroz foliju, kroz vunu Termotop, parnu kočnicu, kroz daske u rogove 8cm.
toplinska izolacija

Na ovaj način toplinska izolacija može ići u 2 sloja po 10cm (ukupno 20cm), ali tada se mora ići s laganim pokrovima kao na primjer Gerard ili lim.
Klasična toplinska, protupožarna i zvučna izolacija iznutra bi bila s mineralnom vunom Unifit 035 i parnom branom LDS 100 kao na slici:

KI LDS 100

Kao što rekoh, kvalitetnije je izvana izolirati, ali prednost je iznutra što možete staviti ukupno veću debljinu izolacije, u Vašem slučaju max 14cm između rogova i još 12cm poprečno ispod rogova.


 

Pavo Klokoč

Ako bi mi molim Vas mogli dati savjet kako izolirati 2 vanjska zida s unutrašnje strane. Kuća je napravljena od betonskih blokova, a sama fasada od kamena. Problem je tijekom zime zbog grijanja prostora dolazi do pojave gljivica u uglovima predpostavljam zbog prevelike razlike u temperaturi zraka i zida. Želio ih ovo riješiti ali što kvalitetnije i da mi se ne dogodi da se gljivice ponovo javljaju na betnskom zidu samo ih ja više ne mogu vidijeti.

Kuća se nalazi u okolici Dubrovnika i prosječna zimska temperatura je oko 6°C tj. najniže oko 0 °C.  

Ako bi išao sa postavljanjem vune ispod knauf ploča koju debljinu i tip vune preporučate da bih dobio odgovarajuću toplinsku izolaciju. Da li da na nju postavljam paronepropusnu foliju. Vidim na vašim stranicama da spominjete foliju LDS 100. Većina ljudi koje sam pitao,a bave se postavljanjem knaufa kažu da ne stavljam foliju ali vidim da je vi spominjete. Možete mi reći koje su prednosti postavljanja iste i da li je postaviti. Također zanima me točno koji tip folije i kako se postavlja tj. što mi je još uz foliju potrebno. Na koji način se kod folije izvode prolazi kroz nju za cijevi od klime odnosno kutije za struju.

Odgovor
Taj tko Vam kaže da ne treba parna brana (folija) ne poznaje osnovne pojmove građevne fizike.
Dakle i toplina i vlaga koju produciramo u boravišnom i grijanom prostoru „bježe“ iz toploga u hladni prostor zbog razlike u parcijalnim tlakovima. Zimi kada se vanjski neizolirani zid ohladi i temperatura na njegovoj unutarnjoj površini je niža od temperature rosišta u grijanom prostoru, dolazi do stvaranja kondenzata na njemu pa miješanjem prašine i nečistoća u kondenzatu nastaju gljivice i plijesni koje su opasne po zdravlje.
Dakle zid treba zabrtviti s toplinskom izolacijom pa onda besprijekorno treba zabrtviti parnu branu (LDS 100) koja koči vodenu paru da naglo ne dođe do hladnog zida i kondenzira na njemu.
Na žalost za instalacije morate foliju-parnu branu bušiti, ali proboje nakon toga treba besprijekorno zabrtviti. Na „zapadu“ se odavno koriste manžete za provođenje instalacije:
Manžeta

Ali ovdje to još ne prodajemo zbog većine majstora koje spominjete.

Prijedlog:

Obloga zida


 

Josip

Imam jedan problem a odnosi se na izolaciju kosog krova kojega sam renovirao 2011 godine sve po standardima crijep Nexe, sa zračnicama ispod kontra letve i letve a ispod njih para-propusnom, vodo-nepropusnom Bramac folijom ispod kojega je daska debljine 2cm i rogovi dimenzija 10x16cm. Dobio sam od svog prijatelja ( mislim da je riječ o kamenoj vuni ) dimenzija 100cmx50cm, debljine 8cm nekih 150 plata iste,  koja je prekrivala krov sportske dvorane koju sam dobio jer su rađene izmjene krovišta te iste dvorane, mislim da su radili izmjenu panelima itd. Sada tu istu vunu želim staviti pod svoj krov s obzirom da imam kuću trokatnicu a dva kata grijem i kaminom i centralnim grijanjem jačine 34kw. radi uštede energije,drva itd. Imam par pitanja:
 1. Da li je ta vuna (Kamena ili Staklena vuna) štetna po zdravlje s obzirom da je njeno porijeklo još iz vremena bivše Jugoslavije?
 
 2. Vuna nije u cvijetu mladosti ali nije ni loša neki se slome prilikom rezanja i postavljanja a neke su ok.
 3. Da li se ostavlja zračni prostor između vune i daske krova izmežu rogova?
 4. Da li je debljina 8 cm te vune dobar toplinski izolator?
 5. I kojim se najlonom ili folijom ta ista vuna zaštiti tj potkuje hevtaricom i sl. Ide li tu običan najlon ili imaju određene folije za to?
   
 
Šta da radim dali da odustanem od toga ili da nastavim s obzirom da vuna pusta prašinu koja nadražuje oči, nos lice  i sl.

Odgovor
Što se tiče kvalitete, za primjer mogu reći da je naš direktor nedavno skidao vunu iz svoje „sendvič“ fasade koja je rađena prije 30 godina i kamena vuna je potpuno ispravna, iste nazivne čvrstoće i koeficijenta toplinske provodljivosti, koje smo ispitali u labaratoriju.

Ako je kamena vuna bila negdje izložena direktnom utjecaju vlage, izgubila je nazivnu vlačnu i tlačnu čvrstoću.

 • Osim nadražaja kože koja se ispere u mlakoj vodi, nemamo dokaza da je vuna nekome oštetila zdravlje pa i u bivšoj državi
 • Ona koja se lomi, vezivo je popustilo dugoročno uslijed vlage
 • Bolje je ostaviti zračni prostor 2do3cm
 • Debljina 8cm je dobar toplinski izolator, ali nedovoljna zaštita od pregrijavanja potkrovlja ljeti. Trebalo bi barem 20cm mineralne vune.
 • Parna brana PE folija se ugrađuje s grijane strane toplinske izolacije, mora biti besprijekorno zrakotijesno trajno zalijepljena i zabrtvljena. Polietilenska folija mora imati deklarirani relativni otpor difuziji vodene pare minimalno Sd=20m, a to su folije debljine 0,2mm ili minimalno 150 grama/m2. Naš tip slabija LDS 35, jača LDS 100.

 

Željko Dolić

trebao bih tehničko rješenje za suhi estrih preko drvene konstrukcije poda stare kuće na Britancu. Radi se o stroj zgradi gdje je nosiva konstrukcija izvedena od drvenih greda te je između njih ispuna od šute. Ispod stana se nalazi lokal te investitor želi zaštitu od dima cigareta te toplinsku i zvučnu (koja sada nije problem ali.)

Odgovor
Grednike treba očistiti i nivelirati (izravnati kao podlogu). Na takvu pripremu ide prva OSB ploča 22mm po čitavoj površini. Na OSB ploču idu podne ploče kamene vune TPT debljine 4cm, a rubno trake kamene vune RS u cilju prekida zvučnih mostova. Na TPT ploče ide druga OSB 22mm pa standardna podna obloga, parket, laminat, keramika.


 

Ivana Lovrinčević

imam jedno pitanje vezano za izoliranje drvenog krova, pa Vas molim ako mi možete sugerirat povoljno rješenje.

Dakle, termoizolacija je između rogova, na rogove se sa donje strane prema zatvorenom prostoru pričvste profili, na koje se postavljaju gipskartonske ploče.

Moje pitanje je može li to tako? Da se između tih profila ne postavlja dodatna termoizolacija? I jeli taj zračni prostor u tom slučaju zamijenio parnu kočnicu?

Odgovor
Termo izolacija poprečno ispod rogova između CD profila nije parna kočnica nego prekriva rogove kao hladne mostove, jer je drvo otprilike 4 puta lošiji toplinski izolator od mineralne vune.
Dakle kao na slici niže, ide vuna između rogova (Unifit 035, 2cm zračni prostor do daske), vuna (Unifit 035) poprečno ispod rogova, parna brana PE-folija ( na primjer LDS 35) besprijekorno zabrtvljena s trakom LDS Solifit i na kraju stropna obloga (Knauf, lamperija, brodski pod i slično).

KI LDS 100


 

Aleksandar Cvrlje

pročitao sam sve vaše odgovore na postavljena pitanja. Na neke moje nedoumice našao sam djelomične odgovore pa vas molim za konkretan odgovor na moj problem, koji zapravo muči mnoge.
 
Jedan sam od onih koji stanuju u rubnom stanu nebodera, na vrhu zgrade ispod deke. Obzirom na zakonsku obavezu ugradnje razdjelnika topline, očito je da će me to 'oderati' s računom za grijanje te se ukazuje potreba ugradnje unutarnje toplinske izolacije hladnih zidova i stropova te zidova ispod prozora s radijatorom.
 
Molim vas odgovor na ta tri problema - kako ih toplotno izolirati: strop visine 260 cm, hladne zidove (koji su ujedno vanjski zid zgrade) te vanjski zid ispod prozora na kojem je s unutrašnje strane radijator centralnog grijanja. Bilo bi dobro priložiti i vaše doista pregledne crteže rješenja.
 
Ujedno, navedite mi barem okvirno cijene utrošenog materijala za toplinsko izoliranje mojeg stana gdje sam izmjerio da u ukupno četiri prostorije ima 55 m2 stropova te 34 m2 hladnih zidova uz visinu stropa 2,60 m. Iz vaših odgovora vidim da majstore za Zagreb trebam potražiti na www.huisg.hr

Odgovor
Činjenica je da ćete s oblogom zida i stropa smanjiti volumen i visinu boravišnog prostora, ali ćete toplinski izolirati, smanjiti volumen grijanog prostora i time uštediti.
Slika stropa izolacije zida i stropa:
Izolacija zida i stropa

S time ako je vanjski zid i krovna ploča od armiranog betona, obvezna je besprijekorna zrakotijesna postava parne brane s visokom vrijednošću Sd-relativnog otpora difuziji vodene pare (naš tip LDS 200) između toplinske izolacije i Knauf ploče.
Ovim putem mogu dati samo veleprodajne cijene naših Knauf Insulation proizvoda, a za konkretne cijene s izvođenjem, kontaktirajte kao što ste vidjeli huisg.

Toplinska izolacija ECOSE Unifit 035/60mm=14,75Kn/m2
Parna brana LDS 200=7,2Kn/m2
Traka za lijepljenje i brtvljenje parne brane LDS Solifit, rola 25m=105Kn

Iza radijatora predlažem dvoslojnu vakumiranu aluminijsku foliju kao Polynum (uvoznik Ravago Zagreb) zalijepljenu s LDS Solifit trakom. (osobno sa tako izveo iza radijatora).


 

Dean Baričić

Zamolio bih vas da me uputite na odgovor koji ste vjerojatno imali puno puta a odnosi se na termoizolaciju grijanog potkrovlja drvene kućice u Donjoj Pušći. Objekt je P+ visoko potkrovlje. Namjera mi je izolirati potkrovni prostor. Površina obloge je cca 52 m2, a grednik je visine cca 14 cm. Slojevi gledano izvana su Al.krovni lim u valu, Parna brana, daska, te ovaj dio koji se vidi na slikama koje vam šaljem u privitku. Koliko sam čitao vaše stranice i dane odgovore, vaša preporuka je ostaviti zračni sloj ispod daske i onda postaviti neki tip termo ispune u sloju vjerojatno 14 ili više cm. Parna brana na grijanoj strani i namjera mi je postaviti Knauf gips oblogu kao kosi podgled stropa. Znači dio između kliješta bi ostao otvoren, a podgled bi na kosom dijelu bila kosina krovne plohe. Ljubazno vas molim da mi preporučite odgovarajući materijal i komercijalne nazive    vaših proizvoda. Kako je krovna ploha u limu, pretpostavljam da je putno uložiti nešto više novaca pa ugraditi mineralnu vunu koja ima veću gustoću i time veću zvučnu izolaciju pri udaru kiše u lim.

Odgovor
U pravu ste, mineralna vuna veće specifične gustoće ima bolji doprinos zvučnoj izolaciji pa predlažem da koristite kamenu vunu KP između rogova, a DP-5 poprečno ispod rogova. Ako gore na dasci imate parnu branu kako navodite, vjerojatno ter-papir, a ne paropropusno-vodonepropusnu foliju, tada morate ostaviti ventilirati zračni prostor između daske i KP vune, 2do3cm. Također između Knauf ploča i DP-5 vune ide parna brana LDS 100 (aluminizirana strana se okreće prema grijanom prostoru radi refleksije topline) koja mora biti besprijekorno, zrakotijesno, trajno zabrtvljena i zalijepljena. Za to nudimo univerzalnu ljepljivu traku LDS Solifit.

Izolacija potkrovlja


 

-----

Radimo izolaciju poda potkrovlja,tj. na raspolaganju imamo 8cm visine na jednom dijelu-dograđivani dio kuće, na ostatku gdje ce biti veliki dnevni 8 cm tih + 4-5cm koji su ispod nivoa tog dijela ako bismo izravnavali da bude jednako, ako ne može stepenica mala tu kako je.
Nama je najpotrebnija zvučna izolacija, toplinska ne jer se griju vec dvije etaze ispod.
Ploca je trenutno....sta dalje, mi bismo zeljeli kamenu vunu kao izolator, sta Vi savjetujete?
Da li postoji i neka folija silent,za dio gdje ne moze da stane vuna i glazura...?
I molim Vas redosljed kako slagati i sta do laminata!

Odgovor
Na mjestu gdje imate 8 cm visine predlažem na pod podne ploče kamene vune TP debljine 3cm, PE folija LDS 35, cementni estrih armiran s Q 131 debljine 4cm i laminat. Za prekid zvučnih mostova se ugrađuju rubne trake od kamene vune RS.

Plivajući pod s kamenom vunom

Za nedovoljne visine možete umjesto vune koristiti membranu Ethafoam.


 

Miro Palac

Trazio sam odgovor na pitanje je slicno mome,,ali ima dosta varrijacija,
Ovako zanima me konkretno na mom slucaju.
Prilozio sam sliku svoje dvojbe,
Kuca mi je zavrsena ugrubo, zidana je obicnim blokom 25 cm,
Na vanjske zidove plan je postaviti obicnu zbuku-vapno cemen ,ili termo zbuku.
Unutarnje zidove plan je raditi kanuf plocama, zanima me ,gdje se tocno postavlja parna brana,,koja je najoptimalnija debljinom,cijenom,i ucinkom vrsta izolacije,
staklena ili kamena vuna,,? ili neka druga opcija,stirpor (nije mi bas drag) ili .. ?Kako vam se cini ovakva izvedba ?

Odgovor
Parna brana se postavlja uvijek na stranu toplinske izolacije s koje je viša temperatura odnosno viši parcijalni tlak. Parna brana mora biti besprijekorno, trajno, zalijepljena i zabrtvljena.
Opcije s mineralnom vunom niže:

Obloga zida


Ivan Ponjarac

trenutno uređujem staru kuću na Visu sa drvenim podovima.

sve grede su mijenjane te su postavljene nove blanjane dim.16x10 te je preko
njih postavljena daska. Između greda i daske smo postavili trake ethafoam  deb.5mm.

sljedeći slojevi koje smo mislili postavljati su sljedeći:

POD
- ethafoam 5mm
- TPT kamena vuna 2-4 cm ovisno o dopuštenim visinama
- rubna RS traka
- OSB ploča debljine 18 - 22 cm.
- brodski pod

PLAFON
- vuna DP 3  4 cm
- knauf ploče

1. Zanima nas da li ovi slojevi zadovoljavaju sprječavanje buke ? ( toplina nije
    toliko bitna pošto su to apartmani koji će se većinom koristiti ljeti )

2. Jeli potrebna parna brana i ako da u kojem obliku ? ( samo polietilenska
    folija ili nešto kao LDS 100 )

3. Jeli potrebna OSB ploča od 22mm ili može biti i tanja te dali OSB
    ploču slobodno polažemo direktno na TPT vunu ili je pričvršćujemo
    kroz sve slojeve ?

4. što preporučujete u kupatilima gdje je potrebna hidroizolacija  prije
    keramike?  Uzmite u obzir da nemamo puno visine )

Odgovor
Odlično ste zamislili slojeve glede udarne buke. Ne treba dodatno pričvrstiti OSB ploču, to je bit plivajućeg poda da nema krutog spoja. Debljina OSB ovisi o razmaku greda, a to je pitanje za statičara. 22mm iskustveno prolazi na osnom razmaku greda 60cm.
Dovoljna je PE folija, ali ju treba besprijekorno zrakotijesno zalijepiti.


 

Tihomir Gradinšćak

Živim u  stanu u novogradnji (zgrada je stara 2 godine).
Imam problem sa zvučnom izolacijom pregradnog zida prema susjednom stanu (moja spavača soba graniči sa susjedovom sobom).
Pregradni zid je masivan (opeka, beton , ???), ali čujem sve što se zbiva kod susjeda.

Proučio sam što savjetujete za zvučnu izolaciju (W626 Diamant), ali mi jedna stvar nije jasna:

 • Da li se zidna obloga stavlja na zid u prostoriji u kojoj je izvor zvuka ( susjedov stan) ili se zidna obloga stavlja na zid u prostoriji koja prima zvuk (moja spavača soba) ili to uopće nije bitno ?
 • Da li se umanjuje efekt zvučne izolacije ako kroz zidnu oblogu moram 'izvući' postojeće utičnice i prekidače za svjetlo ?

Odgovor
Nije bitno s koje se strane postavlja obloga, u praksi je to uvijek s one strane tko želi to financirati u cilju smanjenja buke.
Zasigurno da besprijekorno brtvljenje obloge utječe na kvalitetu smanjenja zvuka pa tako i proboji u Diamant pločama.
Ako se i provlače instalacije, proboje treba kvalitetno zabrtviti.


 

Radoslav Ostermann

Molim Vas za savjet što predlažete staviti kao prvenstveno zvučnu izolaciju na strop na kojem se radi spušteni strop od knaufa. U mojem slučaju radi se o kući građenoj oko 1930. god. Strop koji se vidi na slici i na kojem su već učvršćeni profili za knauf ploče je od trstike koja je zaljepljena na daske, koje su pričvršćene na drvene grede.
Iznad mene nalazi se stan, pa je svrha izolacije koju bi stavio između stropa i knaufa, da se zvuk (npr. muzika koja se glasno sluša, televizija i sl.) blokira u što većoj mjeri.

Odgovor
Potrebno je odvinuti direktne ovjese, ugurati trakasto mineralnu vunu, predlažem Unifit 035 debljine 6cm ispod i između CD profila pa ovjese opet zavinuti da drže vunu i pričvrstiti Knauf ploče.


 

Ivana Horvat

Molim Vas ponudu za izolaciju potkrovlja prema slici , tj. ukoliko imate neki savjet koja bi izolacija bila najbolja.
Visina grede je 110 mm a razmak između greda je 740 mm .

Odgovor
Predlažem kombinaciju kamene vune KP ploče debljine 10cm između rogova te poprečno ispod rogova još 10cm ECOSE filc Unifit 035, parna brana LDS 100, aluminiziranu stranu treba okrenuti prema grijanom prostoru radi refleksije topline i besprijekorno ju trajno zalijepiti i zabrtviti s trakom LDS Solifit.

KI LDS 100

Veleprodajne cijene:

KP/100mm=39,38Kn/m2
Unifit 035/100mm=24,54Kn/m2
LDS 100 Pe-Alu=370Kn/rola 75m2
LDS Solifit=105Kn/rola 25m'


 

Miho

Molio bih vas samo jednu informaciju koliki je normativ na bazi sata postavljanja fasadne vune FKDS i da li on ovisi o debljini iste. Srdačno vas pozdravljamo i zahvaljujemo na odgovoru.

Odgovor
Čitav ETICS s FKD-S je normativ 80 minuta/m2. Za obiteljske kuće radna ekipa 4 ljudi, za veće objekte radna ekipa 10 ljudi. Za debljinu izolacije 15-20cm ide 85min/m2, preko 20cm 90 min/m2.
No vrlo je važno poštovati vremenske uvjete za postavu ETICS-a i vrijeme sušenja slojeva.
Dakle temperatura od +5°C do 30°C, sušenje slojeva 1mm-1dan pri temperaturi 15 do 20°C, kod izvođenja pretpremaza (impregnacije) i završne žbuke 4 dana ne smije biti magle ni kiše.


 

Luiza Gortan

Molila bih savjet koju debljinu fasade postaviti na novogradnju?
Radi se o obiteljskoj kući, koja se nalazi blizu Pule, prizemnici od cca 100 m2 plus terasa, tlocrt u prilogu.
Zidovi su od opeke Wienerberger Porotherm 30 S
Nema podruma, ploča, odnosno pod kuće izdignut je nekih 45 cm od tla.
Stropna ploča je sistem gredica+ispuna, iznad armirani beton.
Krovište je sistem gredica + tavelica od opeke, iznad beton, V3 folija i crijep
Tavan je zrakoprazan prostor. Služio bi kao spremište stvari. Ima jedan prozor za prozračivanje. Tu su zidovi debljine 20 cm Wienerberger Porotherm
Prozori su PVC Komerling punjeni Argonom, 6 komora, trostruko staklo.
Razmišljala sam stavit na fasadu kamenu vunu FKD S ploče, direktno na cigleni zid. Postoji li verzija bez tiplanja?

Kolika mi je debljina fasade/ploče potrebna s obzirom da sam računala na mali koeficijent toplinske propusnosti cigli Porotherm 30 S?

Da li prije preporučate staviti vanjsku žbuku pa tek onda FKD S ploče ljepit na njih ili se direktno može ljepiti ploče?
Da li je potrebno i kako dodatno izolirati tavan prema donjoj ploči?

Možete li mi otprilike reći cijenu za kompletan sistem i gdje u okolici Pule mogu kupiti materijal?

Odgovor
Postoji opcija bez mehaničkog učvršćenja (tiplanja), s FKL lamelama od kamene vune ali se lijepe punoplošno. Ako zazidan zid od Porotherma 30 S ima odstupanja u ravnini veća od 1,5cm na 4m, tada je bolje da se isti izravna s produžnom žbukom, to se suši 5 dana i lijepe se lamele bez potrebe „tiplanja“. Ako su odstupanja manja, lamele se mogu lijepiti direktno na Porotherm 30 S.

FKL lamele

Za Vaše područje i Porotherm 30S predlažem kao optimum FKL debljine 10cm, okvirna cijena za sve elemente certificiranog sustava s lamelama je 140Kn/m2 (PDV uključen), ali to ovisi i o nosiocu sustava LB-Knauf, Murexin, Rofix, Baumit, STO, Samoborka, Caparol, Chromos BiL, JUB.
Negrijani tavan je u svakom slučaju poželjno toplinski izolirati. Tu postoje opcije s parnom branom, DDP i OSB pločama:

OSB ploče

Ili slijepi pod s parnom branom LDS 100, ECOSE filcom Unifit 035 i daskama:

KI LDS 100

Za kupnju materijala u okolici Pule, molim Vas da kontaktirate našeg komercijalno-tehničkog predstavnika g. Egon Knežević, d.i.s. na 091-611-3307.


 

Ivana Lovrinčević

molim Vas ako mi možete sugerirati rješenje za dobru toplinsku i zvučnu izolaciju.

Dakle radi se staroj kući u Splitu, u Varošu...postojeći strop je od drvenih greda visine 20,00 cm, između kojih je nekakva ispuna od materijala koji se prije koristio kod starih kamenih kuća...

Kada se hoda po toj konstrukciji jako škripi i ne vjerujem da ima ikakvu toplinsku a ni zvučnu zaštitu...postojeća konstrukcija će ostati takva kakva je...pa Vas molim da mi sugerirate kako je toplinski i zvučno "poboljšati"...

OdgovorUkoliko razmišljate o kompletnoj rekonstrukciji te međukatne konstrukcije, ukoliko su grede ispravne „zdrave“ slojevi za izvrsnu toplinsku, zvučnu te protupožarnu izolaciju će biti sljedeći odozgo prema dole:

-podna obloga, parket, laminat
-OSB ploča 22mm
-LDS 35 Pe-folija
-TPT podne ploče 4cm i rubno RS trake kamene vune 1,2cm debljine
-OSB ploča 22mm
-Unifit 035 mineralna vuna debljine 16cm u donju zonu između greda
-LDS 35 Pe folija zabrtvljena sa LDS Solifit trakom
-direktni ovjesi i CD profili (provlačenje elektro-instalacija između)
-Knauf A gips-kartonska ploča


 

Dalibor Mačkić

zanima me informacija oko odabira adekvatne zvučne izolacije instalacijske vertikale (vodovod, odvodnja, ventilacija - sve u istoj vertikali).

Naime, u wc je postavljena žuta drvena ploča dim 0,55x1,95m za reviziju vertikale kroz koju se doslovno čuje sve iz kupaonice/wc-a stanova iznad ili ispod.
Da li bi bilo dobro rješenje da s unutarnje strane drvene ploče postavimo Knauf insulation akustičnu ploču s crnim voalom APS GVB i u kojoj debljini?

Odgovor
Bilo bi dobro APS GVB, ali teško ga je nabaviti za tu količinu.
Ono što možete nabaviti, nešto slabijeg učinka je TP ploča kamene vune, 2, 3, 5cm debljine, što deblje to bolje, u Zagrebu Pevec Sesvete. Za drvenu ploču to možete zalijepiti s PU ljepilom (Würth, Henkel).


Krunoslav Babić

Nastavno na današnji telefonski razgovor šaljem Vam slike potkrovlja.
Molim savjet kako idealno napraviti izolaciju potkrovlja sa 30cm vune i knauf pločama.
Gore je crijep i mislim „terpapir“ ili kako se to već zove, uglavnom mislim da nije paropropusno.
Knauf u stropu pokriva sve grede, sve će biti skriveno.

Odgovor

KI LDS 100

Na kosinama ide prema gornjoj slici, Unifit 035 10cm u donju zonu rogova, mora ostati minimalno 2cm zračnog prostora do daske i taj prostor bi trebalo ventilirati (sljeme-streha).
Poprečno ispod rogova još 10cm Unifita 035, ako želite 20cm ispod rogova, treba nabaviti Nonius vijke.

Na ravnom dijelu, slika dole, postavi se konstrukcija na koju se može položiti 3x10cm Unifita 035.
Parna brana LDS 100 Alu, aluminizirana strana se okreće prema prostoru radi refleksije topline, a mora biti besprijekorno zabrtvljena i zalijepljena po čitavoj površini krova između vune i Knauf gips-ploča. Za to imamo univerzalnu ljepljivu traku LDS Solifit.

Izolacija potkrovlja


 

Iva Horvat

renoviramo stan u kući iz 1929. Vanjska fasada nije izolirana, novi su pvc prozori i novi krov. Zanima nas kakvu izolaciju preporučate? Mislili smo izolirati strop koji je od trske iznad kojega je tzv. štukatur od 1,20 m pa betonska deka tavana.
Da li potrebno izolirati zidove?
 
Još ne znamo kakva je situacija s obzirom na moguću vlagu i gljivice budući da je sve svježe ožbukano i još je u fazi sušenja... (prije radova vidjelo se malo na vanjskom zidu koji se lagano runio, na drugim mjestima ne..)

Boris Jurinić

ljetos sam krenuo u adaptaciju tavanskog prostora sa vašim Knauf insulation proizvodima i već sam napravio grešku. Krov je nov,podaskan sa stavljenom parapropusnom i vodonepropusnom folijom izvana, pa letve i crijep. Iznutra sam prije stavljanja izolacije izmedju rogova odlučio staviti još jedan sloj Knauf folije lds 0,02 iz dva razloga: jer mi je ostalo viška i jer sam htio dodatno zaštititi izolaciju od prljavštine. Ali tad sam napravio glupost: LDS 0,02 sam okrenuo kontra tako da mi slova gledaju prema dolje. Zaključujem da sad para neće moć izać van zbog krivo okrenute te folije. Budući da sam tek počeo sa konstrukcijom ja ju lako izrežem, no ne bih ju htio skroz. Pitanje glasi: dal je dovoljno izrezati otvore u toj foliji primjerice 5x30cm svakih metar da se zadovolji propusnost prema van?

Odgovor
Može, mikrovlaga će zbog razlike u tlakovima pronaći put do otvora i izaći. Bitno je da je krov u prostoru letve i kontra letve propisno ventiliran.


 

Zdravko

Radim sebi stan u potkrovlju sve sa vasim materijalom..po vasem katalogu(sam svoj majstor)  zidove sam napravio...sve super. Medjutim zapeo sam na spustenom stropu neznam kako izvest izolaciju povise knauff plata..tj kako zastit vunu izmedju plate i vune ..a gore povise mislim radit tavan(ostavu) sa onim vratima u stropu sta se spustaju skupa sa skalama. Jer cuo sam da ta vuna nije zdrava da se udise pa bi je htjeo zastitit i odozdo da mi ne upada u stan a i odozgo kad otvorim vrata na stropu da mi ta sitna vlakna ne ulaze u stan a ujedno da mi se ne stvara sutra kondezacija...

Odgovor
Čestice mineralne vune nisu dokazano štetne za zdravlje, posebice ako koristite Knauf Insulation ECOSE vunu (smeđe boje). No ipak i mi preporučamo da se prilikom ugradnje koristi zaštita dišnih puteva.
Ako ste pedantni majstor, vunu treba položiti s gornje strane na profile na način da bude što manje prekinuta po čitavoj površini.
S donje strane na CD profile trebate besprijekorno zabrtviti parnu branu LDS 35 s trakom LDS Soliplan ravne preklope, a LDS Solifit oko proboja parne brane. Na parnu branu od ispod se pričvršćuju Knauf ploče. S gornje strane treba zrakotijesno postaviti paropropusno-vodonepropusnu foliju LDS 0.02 i kod ljestava kvalitetno zalijepiti i zabrtviti LDS 35 i LDS 0.04 folije.


 

Zdravko

Planiram uređenje potkrovnog stana.
1. Krovište se sastoji od crijepa, letve,  5 cm kontraletve, paropropusne vodonepropusne folije, daske 2 cm, rogovi 12 cm. Koja bi bila optimalna debljina izolacije i što preporučate (unifit 0,35?). Koju vrstu parne brane staviti ispod izolacije?.
2. Vanjski zidovi su od šuplje cigle, sa vanjske strane šerana fasada. Sa unutarnje strane zida stavio bih knauf i izolaciju. Koju vunu preporučate, koliko debljine  i koju parnu branu?.
Kuća se nalazi u okolici Zagreba

Odgovor

 • Unifit 035/10cm između rogova, još 10cm poprečno ispod rogova i parnu branu LDS 100, aluminiziranu stranu okrenuti prema dole i besprijekorno ju zabrtviti s trakom LDS Solifit.
 • Možete korisititi i istu vunu Unifit 035/10cm i istu parnu branu s trakama za brtvljenje.

KI LDS 100

Dakle i na zidu i na stropu aluminizirana strana parne brane LDS 100 okreće se prema grijanom prostoru radi refleksije topline.


 

A. Binakaj

Imam rogove 20cm tj izolacija krova u kojem naravno živim gore sam sebi napravio stan u potkrovlju pa bih želio sto bolju izolaciju. Savjetovali su mi 14cm+5cm Ursa ja mislim. Neki 10 tervol tvrda +10mehka.kuca je pokrivena limom Sta vi predlazete i kako se ti krovovi pravilno izoliraju i dali imate kontakt osobe u BiH tj Sarajevu koji je stručan i koji bi mi mogao to fino odraditi

Odgovor
Prvo, vrlo je bitno ventiliranje limenog pokrova, kakva je tu situacija, ima li daske, kontra-letve, letve?. Mi možemo ponuditi i ekološku staklenu vunu (ne nadražuje kožu, 100% prirodna), dakle kombinacija ECOSE®Unifit 035 14cm + 6cm ili tervol je stari naziv, sada kamena vuna Knauf Insulation DP-3 10cm između rogova i 10cm poprečno ispod rogova 10cm.
Također je obvezna postava gore sekundarnog pokrova, paropropusno-vodonepropusne folije LDS 0.02, a dole između stropne obloge i mineralne vune, besprijekorno zrakotijesno parnu branu LDS 100.

KI LDS 100

Za majstore u BiH kontaktirajte našeg predstavnika g.Jelenko Malić, +38761139512.


Morana Cvetković

zanimala bi me cijena izrade toplinske fasade (s mineralnom vunom) za obiteljsku kuću - katnica.
Radi se o 120 m2 površine fasade.
Podloga za fasadu na donjem katu je cigla, a na gornjem katu trska sa žbukom (stara “montažna” gradnja u 60-tima).

Odgovor
Ako govorimo o ETICS-u odnosno toplinskom fasadnom sustavu na osnovi kamene vune, naš proizvod FKD-S, pretpostavimo debljinu kamene vune 10cm, ugradnja certificiranog sustava, primjerice s ljepilima i završnim žbukama proizvođača Lasselsberger-Knauf, Samoborka, Chromos-Svjetlost, Rofix, Baumit, Caparol, Murexin, STO ili JUB, cijena se kreće od 200 do 230Kn/m2+PDV, uključena skela i rad.

Na gornjem katu ipak je potrebno skinuti trstinu i žbuku pa ako su drveni stupovi u korektnom stanju, presjek vanjskog zida iznutra prema van treba biti:

-unutarnja zidna obloga
-parna brana LDS 100 besprijekorno zrakotijesno zabrtvljena s trakama Soliplan i Solifit
-ECOSE filc mineralne vune Unifit 035 između drvenih stupova u punoj širini
-OSB ploča 20mm
-polimerno-cementno ljepilo 0,5mm
-FKD-S kamena vuna 10cm
-STR H pričvrsnice za OSB
-polimer-cementno ljepilo 3mm
-staklena mrežica Kelteks Primafas 160 grama/m2
- polimer-cementno ljepilo 2mm
-pretpremaz-impregnacija
-Silikonska žbuka u željenom tonu granulacije 2mm


 

Albert Cattunar

1. prvo bi zelio zahvaliti, zelim napisati pismo Pohvale Vasem nadleznom sefu, samo mi recite tko je to i adresu ili email ?

2. zasto vuna dole pa xps stirodur? zasto ne obrnuto?

3. neki preferirajaju stiripor eps, koja je razlika sto se tice poda, zvuka, trajnosti?

Odgovor
Može pohvale, ali ne previše..:)

2. U međukatnim konstrukcijama gdje se grije gore i dole bitno je napraviti „plivajući pod“ gdje je prvi cilj izolacija od udarnog zvuka (topota). Parametar koji to određuje je SD dinamička krutost, a ovisi o debljini i strukturi izolacije, a estrih kao izuzetno kruta hodna površina ne smije biti u dodiru s nosivom pločom ili zidom.

Dakle kamena vuna je odličan „amortizer“, slijedi elastificirani stiropor, a mnogo su lošiji obični stiropori i stiroduri.

Dakle imate problem izvođenja estriha strojno, dakle stirodur gore zbog tvrdoće i otpornosti na eventualnu vlagu, a između njega vuna kao „amortizer“ i rubne trake kamene vune bočno za prekid zvučnog mosta.

3. Ako do vune u podu ne dospije neka veća količina vode, ista nema roka trajanja. Za stiropor ne bi govorio o trajnosti.


 

-----

imam podaskano krovište paropropusno vodonepropusnu foliju  kontra letve, letve i crijep,,
sad me zanima kada se napravi strop od knaufa sa izolacijom od 20 cm staklene vune,,dali treba postaviti kakvo prozračivanje prostora između dasaka i izolacijskog materijala (vune)  na ravnom djelu stropa ,(ne na kosinama)
te me još zanima nakon žbukanja zidova, kada se može krenuti sa postavljanjem stropa od knaufa.. dali cekati da se zbuka posusi ili se moze odmah krenuti sa postavljanjem.

Odgovor
Uvijek je poželjno na hladnoj-negrijanoj strani toplinske izolacije imati cirkulaciju zraka gdje difuzna vlaga može „ispariti“.
Neka se žbuka posuši, barem 7 dana u normalnim uvjetima.


 

Ivan Horvat

potrebno mi je par informacija kako bih se dobro uputio u neke stvari za gradnju kuće prije nego li mi majstori počnu "čačkati" po kući i postavljati knauf ploče, te kako bih mogao lakše pratiti cijelu izvedbenu situaciju.

Radi se o prizemnici 110m2 ispod koje će biti suteren u pola kvadrature znači 50-ak kvadrata, te tavan sa punom AB pločom... Kuća će biti zidana opekom 29 cm, a sa vanjske strane cigle je stiropor fasada 15cm (jasno mi je da je vuna bolja međutim cjenovno neusporediva), na podu rasteri za podno grijanje sa izolacijom ROTEX 55mm. Na podu tavana 15 cm izolacije (stirodura ili vune), kompletna stolarija na objektu biti ce 5-komorna pvc izvedbe... svi podovi na objektu pokrivat ce se 5cm estrihom.

E sad u planu mi je postavljati pregradne knauf zidove unutar kompletnog objekta sa duplim knauf pločama i orginalnom knauf izolacijom između, a na vanjske (nosive) zidove sa unutarnje strane u planu je umjesto žbukanja ljepiti ploče knaufa direktno na opeku umjesto  žbukanja kao i minimalno spustiti plafon knauf profilima na koje idu knauf ploče bez izolacije između (pošto će dovoljno predhodno spomenute izolacije biti na tavanu ).

Zanima me sljedeće... Vaša preporuka da li moj cijelokupni plan drži vodu odnosno na što bih posebno trebao obratiti pažnju prilikom postavljanja pregradnih zidova i ploča na ciglu kako ne bi došlo do nekakvih propusta. Najviše me strah vlage pošto jednom kada se sve to napravi ponovni popravci bili bi financijski enormni.
Kako sam puno člnaka pročitao na Vašim stranicama posebice me zanimaju mjesta i način postavljanja parnih brana po pravilama struke pošto vidim da je to od izuzetne važnosti.

Odgovor
S obzirom da je u cilju što više je moguće spriječiti nastank vlage u smislu unutarnje kondenzacije vanjskih zidova, osnovno pravilo je da se vlaga koju produciramo zakoči na grijanoj strani pregrade, a s vanjske strane u hladnoj zoni budu paropropusni toplinski sustavi.
Dakle grešku koju velika većina ljudi radi zbog cijene ste napravili, postavili ste „parnu branu“ s vanjske hladne strane (stiropor fasada).
Da bi dugoročno izbjegli kondenzaciju u unutrašnjosti zida, možete obložiti zidove s GK pločama, bolje vodootpornim i besprijekorno zabrtviti izuzetno jaku parnu branu kao našu LDS 200 s trakom LDS Solifit, da praktično vlaga ne može difudirati kroz zid pa onda kada dođe u hladni zonu, a stiropor je ne pusti, ondje kondenzira.
Možete uraditi i prisilnu ventilaciju da spriječite difuziju vodene pare ili bi kuće sa stiropor fasadama trebalo besprijekorno propisno provjetravati, dakle svaki 1,5 sati kratke izmjene zraka do 3 minute.
XPS na negrijanom tavanu je još gora stvar od stiropora jer je još 3 puta neparopropusniji.
Da ne bi mislili da nešto jako imamo protiv polistirena (EPS, XPS), mi ga proizvodimo i prodajemo, ali fizika zgrade je takva.


 

Mario

Zamolio bih vas savjet o vrsti izolacijskog materijala te adekvatnim debljinama istog.
Cilj je uređenje potkrovlja kuće koja se nalazi u Dalmaciji.
1) Trenutno stanje je kosi krov na kojem su crijep, letve, ljepenka, daske te grede s unutarnje strane s utorima od cca16cm. Molim vas ovdje za savjet oko izolacije, ideja je koristi suhogradnju (gipskartonske ploče) kao završni dio.

2) Na dio krova bi došao spušteni strop, postoji li potreba za izolacijom istog, ako će cijeli krov biti izoliran prema van između rogova mineralnom vunom, ako postoji, molim vas za savjet kojim redoslijedom bi išla izolacija i koji materijalom, ovdje također imamo grede, koje sam planirao s gornje strane zatvoriti osb pločama (12mm) i ostavit ulaz čime bih dobio tavanski prostor.

3) Koji je vaš prijedlog za unutarnje zatvaranje/izolaciju prema vanjskim zidovima od betonske cigle. Vanjska izolacija je stiropor fasada debljine 10cm. Te zidove bi također prekrili gipskartonskim pločama, pa me zanima postoji li potreba za dodatnom izolacijom iznutra, da li je potrebna parna brana, koja debljina i sl.

4) Pregradni zidovi bi isto išli s gipskartonskim pločama, koji je prijedlog za debljinu izolacije, prije svega od buke, samim time i debljine zida.

Odgovor

 • Slojevi od daske na dole: 2cm zračni ventilirani prostor, 14cm Ecose izolacijski filc Unifit 035 između greda, 6cm Ecose izolacijski filc poprečno ispod rogova montiran preko direktnih ovjesa i CD profila, parna brana LDS 100 besprijekorno zabrtvljena s trakom LDS Solifit
 • Na dijelu spuštenog stropa položiti također Ecose Unifit 035 debljine 14+6cm s preklopom, parna brana LDS 100 zabrtvljena sa LDS Solifit
 • Stiropor je parna brana u hladnoj zoni zida koji se zbog toga zimi „znoji“, stoga bi dobro bilo izolirati iznutra i postaviti jaku parnu branu, dakle Unifit 035 debljine 6cm između profila, parna brana LDS 200 besprijekorno zabrtvljena s LDS 200, Knauf ploče.
 • Pregradni zid: Profil 10cm, kamena vuna TW 7,5cm te obostrano dupla Knauf A ploča.

 

Karlo

molio bih vas savjet vezan za unutarnju izolaciju vanjskih zidova podrumskog stana(beton 20cm, izvana hidroizolacija + fasadna cigla do visine zemlje), s tim da namjeravam zidove obložiti knauf pločama. Trebala bi mi preporuka za vrstu i debljinu izolacije, tzv,parna brana ili ne (ako da, koja), te izolacija stropa (deka + glazura, gore je drugi stambeni prostor u kojem netko živi). Isto tako vas pitam je li potrebna i vanjska toplinska izolacija i koje vrste i debljine - grafitne stiropor ploče, mineralna vuna?

Odgovor
Ako je objekt korektno hidro-izoliran, nema tragova vlage, onda je bolje a jeftinije izolirati iznutra s mineralnom vunom, na primjer Unifit 035 pa zabrtviti jaku parnu kao LDS 200 Pe-Alu, aluminiziranu stranu okrenuti prema prostoru radi refleksije topline. Ako ima tragova vlage, bolje s XPS-om i zabrtviti parnu branu LDS 35 između XPS-a i Knauf ploče.

Ako postoji mogućnost, uvijek je bolje izolirati izvana. Iznad zone prskanja, iznad 20cm od razine tla te zone difuzije vodene pare, fasadni sustav s kamenom vunom je u višestrukoj prednosti od bilo kojeg stiropora ili stirodura. Osnovne prednosti su difuzna propusnost u hladnoj zoni zida stoga zadržavanje toplinskih svojstva i „disanje zida“, temperaturna stabilnost-nema otvaranja toplinskih mostova, protupožarstvo, zvučna izolacija, kemijska inertnost, neutralnost na statički elektricitet (privlačenje prašine na fasadu, zdravstvena mikroklima)  itd.


 

-----

Htjeli bi smo izolirati ploču na negrijanom tavanu, tavan je prenizak za bilo kakvu uporabu, osim povremenih intervencija glede telefonskih i antenskih instalacija. Krov je grede ,letve, crijep biber. Ploča je fert gredice, ispuna, presovana trska 5 cm i betonska košuljica . Da li je potrebno postavljati parnu branu prije vune? Stavili bi smo paropropusnu foliju radi zaštite od probijanja pri jačim padavinama,  kako je učvrstiti?  I još jedno pitanje , da li vuna kada se pokvasi, trajno gubi izolacijska svojstva, ili ako se prosuši njena funkcija se vraća?

Odgovor
Ako u potkrovlju cirkulira zrak, nema potrebe za parnom branom. Predlažem polaganje minimalno 10cm Ecose filca Unifit 035, a do antene i dimnjaka hodnu stazu s 10cm XPS, naš tip Ultragrip LJ. Paropropusno-vodonepropusna folija je LDS 0.02, rubno je treba pričvrstiti preko trajno-elastičnog kita i pričvršćenjem letvica, a preklop je 10 cm kojega je dovoljno spojiti klamaricom.
Po bivšem JUS-u, 16% vlage ne narušava toplinska svojstva mineralne vune. Problem vlage kod vune može biti uglavnom kod ravnih krovova, kada ako procuri hidroizolacija, voda „kuha“ u vuni, ne može isušiti, stvori se plijesan koja razara vezivo.
Vezivo vuni daje hidrofobnost i kada vlaga može isušiti, kao što u vašem slučaju može uvijek kroz paroprousnu foliju, neće izgubiti svojstva.


 

Leonard Fulir

Kako sam u gradnji drvene hrastove kuće,slobodan sam Vas kao stručnjaka upitati par detalja oko krova koji je upravo na redu za finalno izvođenje.Naime,ja sam predvidio na rogove odozgora nabijati dasku 2 cm,i na to stavljati izolaciju u obliku kamene vune.Nagib krova je 35 stupnjeva.Vuna bi išla između gredica širine 8 cm i visine 10 cm,koje bi bile nabijene po rogovima.Razmaci između rogova variraju,ali su uglavnom 80 cm.Nakon toga sma planirao opet nabijati dasku i poslije toga kontraletvu ,letvu i crijep.S crijepom sam kupio i vodonepropusnu parapropusnu foliju i planirao istu dva puta stavljati.Prvi put nakon prvog daskanja,dakle pod kamenom vunom,a drugu nakon daskanja poslije kamene vune.U komunikaciji s Vama rekli ste mi da to nije dobar postupak i da treba neki zrakoprazni prostor i ostalo.Obzirom da nisam pohvatal sve te detalje ,te samo „okretanje“ i poziciju spomenute folije,slobodan sam Vas zamoliti da mi pomognete i specificirate po slojevima kako da izvedemo krov najpametnije i po pravilima struke.Napominjem kako sam ispod rogova također planirao stavljati kamenu vunu i knauf,pa me zanima segmentalno cijela izvedba mojeg plana.Još Vas samo molim da mi napišete koja je šifra i naziv  vune koja bi išla s gornje strane rogova,kako bih istu mogao što skorije nabaviti obzirom na dinamiku i tijek izvođenja radova.

Odgovor
Slojevi odozdo prema gore po pravilu struke:

 • Knauf  DF-protupožarna ploča 12,5mm pričvršćena na CD profile
 • Zračni prostor 27mm između CD profila za provođenje elektroinstalacija
 • Vodonepropusno-paropropusna folija besprijekorno zabrtvljena i zalijepljena na rogove od ispod (traka Solifit) – vodonepropusna strana okrenuta dole prema Knauf GK ploči
 • Ecose filc Unifit 035 u punoj visini rogova
 • Daska debljine 2cm – razmaknuta 1cm
 • Kamena vuna KP debljine 10cm između štafli 10/8
 • Daska debljine 2cm – razmaknuta 1cm
 • Paropropusno-vodonepropusna folija – vodonepropusna strana okrenuta prema crijepu
 • Letve, crijep

Napomena: prvi red dasaka se može štititi od oborina i običnim najlonom, a kada se postavlja KP vuna, najlon treba maknuti.


 

Damir

U fazi smo postavljanja izolacije tervola unifit 035 160mm sa vanjske strane na kosu armirano betonsku ploču između rogova debljine greda 14*8 cm.Iznad rogova ide daščana oplata 28mm,zatim ide paropropusna vodonepropusna folija,i na kraju ide letva i kontra letva 3*5cm da se izvede ventilirani krov,s tim da je završni pokrov kanalica istarska.
Molim vas brzi odgovor da li mora biti parna brana između armiranobetonske ploče i rogova,koje gustoće,i kako ona mora biti okrenuta prema dolje ili prema gore.

Buni me to što vi preporučate  na vašem prospektu(ventilirani kosi krov-armirano-betonska ploča)da je paropropusna folija okrenuta prema dolje kako bi se spriječilo upijanje vlage i kondenzata iz betona, a  moj nadzorni tvrdi suprotno da folija mora biti okrenuta prema gore kako bi sav kondenzat što se stvara u prostoriji ispod betonske ploče izašao van.

Koji je od vas u pravu!

Odgovor

KI LDS 0.02

Prvo, prema našem detalju gore (u brošuri) nema daskanja rogova niti ga preporučam. A ako nema daskanja, tada difuzna vlaga može kondenzirati samo na spoju roga i betona, stoga mi predlažemo trakastu postavu iste folije kao i na rogovima (može i ter-papir), ali se vodonepropusna strana okreće prema betonu tako da difuzna vlaga nema kontakt s drvom nego ista zaobilazi rogove, prolazi kroz paropropusnu vunu i paropropusnu stranu folije te ispari u ventiliranom prostoru ispod crijepa.
Ako se postavljaju daske koje su slabe paropropusnosti u hladnoj zoni zimi, tada je obvezna parna brana na primjer LDS 35 ispod vune i greda te mora biti besprijekorno zabrtvljena po čitavoj površini krova.
U tom slučaju trebalo bi ostaviti 2cm ventilirani zračni prostor između daske i vune, ili ako se vuna želi postaviti u čitavoj visini roga (a Vi koliko sam shvatio želite ugurati Unifit 16cm u visinu roga 14cm) tada daska ne smije biti širine veće od 15cm i obvezno treba biti razmaknuta 0,5 do 1cm kako difuzna mikrovlaga koja dolazi u zonu kondenzacije, može između dasaka i kroz paropropusno-vodonepropusnu foliju izaći u ventilirani prostor ispod crijepa.


Devović

dostavljamo Vam i dvije fotografije stropa.
Na fotografiji 4790 se vidi prvobitno stanje stropa u jednoj od soba.

Napomenuo bih da smo skinuli sa stropa ?buku i letvice, te izbacili svu ?utu. Sada imamo gole grede i daske. Trenutno stanje stropa u svim sobama se vidi fotografiji 4807.
Skinuli smo i zbuku sa pojedinih zidova kako bi isfugirali zid u istarskom stilu.  Sada trenutno na pojedinim dijelovima izmedju poda i stropa uza sami zid imamo zracni prostor od 2 do 5 cm. Planiramo prije postavljanja izolacije i poda sa gornje strane,  betonom, ?bukom, gletom i sl. zapuniti sve te otvore.

Mislimo da je trenutno odstupanje poda u livel 2 cm, ali cemo i to tocno utvrditi tijekom sutrasnjeg dana. Nakon toga bi kupili TPT podne ploce debljine 20 mm i 40 mm i iste postavili na najvisa, odnosno u najniza podrucja. Zeljeli bi prelaze izmedju jedne i druge TPT ploce rijesiti sa TPT podnim plocama debljine 25,30 i 35 mm. Ocekujemo da je stisljivost TPT ploca takva da osb ploca 22 mm nece osjetititi razliku od 5 do 10 mm maksimalno koja bi se mogla pojaviti. Ili  bi ipak na dio prelaza i mjestimicno bilo potrebno ugraditi ploce druge oznake ili trake koje imaju vecu stisljivosti kako se nebi osjetio prijelaz. 
S obzirom da radimo adaptaciju objekta za sebe, nebi nam ni prestavljalo problem ukoliko bi na prelazu sa ploce TPT 20 na plocu TPT 40 imali slabiju izolaciju zvuka i slabiju toplinsku izolaciju. 
Racunamo da bi to u krajnjem slucaju mogli nadomjestiti izolacijom na stropu, a sa donje strane poda.

P.S.
Mi smo svakako odlucili koristiti vase proizvode, te vas obavjestavamo da cemo u narednom razdoblju i u skorije vrijeme rjesavati i pod prizemlja. Prvobitno stanje poda se vidi na fotografiji 4790.
Sada smo u donjim prostorijama vec izvadili sve stare daske, razbili postojecu staru plocu i ukopali u dubinu cca 20 cm, te ubrzo planiramo postaviti tampon sljunak.
Nakon toga slijedi i odabir odgovarajucih materijala iz vaseg proizvodnog programa.

Odgovor
Na žalost, i meni se činilo problematično, pripremio sam sve slojeve i njihove težine po m2, otišao do ovlaštenog statičara da mi da mišljenje.

Objekt je star i čak nije problem popucalih greda, nego je vidljiv progib jedne od greda na slici što ukazuje na trulež, također i po boji greda.
Također, razmak greda je prevelik i statičar kaže da bi trebalo provjeriti sve grede glede trulosti, trule zamijeniti te montirati još nove istih dimenzija između svake postojeće.

Tek onda možemo razgovarati o konstrukciji poda i stropa na gredama.


 

Martin

U prilogu šaljem slike potkrovlja. Moje pitanje je da li mogu na brodski bod iznutra (i da li ima smisla) staviti toplinsku izolaciju i koliko debelu (3 ,5?) i na to sve skupa knauf. Odnosno, da li je bolje maknuti brodski bod (ispod je stiropor na betonu) pa staviti ispočetka sve (i koliko onda debelo) i imaš neku preporuku za posebni materijal (npr čuo sam za šliceve kamene vune).

Vanjski pokrov je salonit koji lagano curi pa sad vršim pritisak na zgradu da se zamijeni (a s time valjda i vanjska toplinska izolacija), ali ja bi svejedno nekako riješio i unutarnju

Odgovor
Ako ima visine za dodatnu izolaciju i konstrukcija s lamperijom je “zdrava”, ista može ostati.

Direktne Knauf ovjese treba pričvrstiti kroz lamperiju i stiropor pomoću “turbo” vijaka u beton. Toplinska izolacija može biti kamena vuna DP-5 ili staklena ECOSE Unifit 035 koja se natakne na direktne ovjese i sa CD profilima (razmak 40cm) se priljubi za lamperiju.

Debljina dodatne izolacije (vuna) može biti od 6 do 10cm. Zbog neparopropusnog betona i stiropora u hladnoj zoni, na CD profile se mora besprijekorno zrakotijesno zabrtviti jača parna brana, naš tip LDS 200 (aluminizirana strana prema grijanom prostoru radi refleksije topline) s trakom za lijepljenje LDS Solifit.

Na sve to se pričvršćuju Knauf ploče.


 

Tomica Poasavec

Kako postupiti i koje materijale upotrijebiti za izolaciju poda tavana. On nema nikakve namjene te je površine cca 100m2. Krov čini crijep i letve.. bez izolacije. Osjeća se da se toplina znatno gubi pa smatramo da je izolacija dobro riješenje. Nisam siguran oko odabira sredstva izolacije. Molim savjetujte.

Odgovor
Ako se gore ne hoda, najjednostavnije je položiti 10 ili 20cm ECOSE izolacijski filc Unifit 035 te gore na njega paropropusno-vodonepropusnu foliju LDS 0.02.
Ako imate potrebu za hodanjem, postoji opcija „slijepog poda“ također s Unifitom 035:

KI LDS 100

Ili tvrdu kamenu vunu DDP položiti na parnu branu LDS 100 pa gore OSB 22mm ploče:

OSB ploče


 

Adis

Molim Vas da mi pomognete, imam potkrovlje bez daski ispod crijepa,
koja je najbolja opcija za izolaciju...

Odgovor

KI lDS 2 Silk

Kao na slici, treba valovito od ispod razvući paropropusno-vodonepropusnu foliju, naš tip LDS 0.02, paziti na preklope da voda ispod crijepa ne može curiti u izolaciju, ECOSE vuna, preporuka Unifit 035, a može i slabija EKO ROLL između rogova, ista mineralna vuna poprečno ispod rogova, parna kočnica LDS 5 Silk i stropna obloga.
Dakle folije, i gornja i donja moraju biti kvalitetno besprijekorno, zrakotijesno zabrtvljene.


 

Elvis Jelcic

Molio bih Vas ako me možete uputiti kako pravilno izolirati i postaviti kamenu vunu i ostali materijal na 14 centimetara kosu betonsku ploču krova, a kako bih zadovoljio U(W/m2K) ≤ 0,25.
Moj prijedlog prema izvođaču radova je postavljanje hidroizolacije  bitumen kondor na betonsku ploču, 5 cm kamene vune DP -7 ili DP 10 između drvenih murala (5x8 cm ) razmaka nekih 60 cm. Povrh svega toga staviti Termotop od 6 cm posložen poprečno po cijelom krovu. Po Termotopu bi se stavilo neka vodonepropusna a paropropusna folija, na to ponovno uzdužni murali od 5x8 cm koji bi se fiksirali paralelno sa prvima koj su usidreni u betonsku ploču. Na to idu kontraletve 7x3 na koje ide kupa Tondach Mediteran ili Venera. Dakle, radi se o ventiliranom krovištu, jer bi stavili između svakog roga 1 odzračni crijep u drugom redu od sljemena.
Molim Vas ako mi možete reći koliko ima kilograma po m2 za Termotop i DP -7.
Otvoren sam i na druge prijedloge.

Odgovor

  Da bi dobili U≤0,25 W/m2K, trebalo bi postaviti jače murale (grede) i DP-7 debljine 8cm.

  Proračun prolaska topline

  Treba obratiti pažnju na statiku i pričvršćenje krovne konstrukcije, posebice ako se radi o vjetrovitom području.

  DP-7/80mm = 5,6 Kg/m2
  Termotop/60mm = 9 Kg/m2


   

  ------

  radi se o tome da smo pred izgradnjom tavanskog stana i muči me par nedoumica. Materijal je naručen i planiram izolirati tavanske kosine na slijedeci nacin. Izvana je crjep,letve i kontraletve. Cijelo krovište ce biti podaskano i na daske ide paropropusna vodonepropusna folija.Iznutra dolazi oko 25-30 cm vune Knauf Insulation Unifit 035,između rogova i prijeko rogova,te se bi sve dobro zatvorilo knauf LDS 100 parnom branom,i na njih knauf ploče. E sad zanima me dali moram ostavljati prostor od par centimetara izmedu vune i dasaka, i radit otvore pri dnu i sljemenu (radi tzv. ventilacije toplinske izolacije),ili mogu vunu postaviti tjesno do dasaka. Pitanje postavljam zbog toga jer mi jedan majstor veli da ako ide na krov daske sa paropropusnom folijom,da nema potrebe za zračnim kanalom. Da se on ostavlja samo ako na daske ide ljepenka i slicno. osb ploče .  Svaki majstor ima neku svoju filozofiju. A ja ne zelim uložiti toliki novac i stavljat oko 30 cm vune i sve što ide,a da poslije imam problema sa kondenzacijom. I još jedno pitanje da li je za izolaciju vanjskih zidova (južni i sjeverni, gola cigla) sa unutarnje strane  dobro stavljat vunu DP- 4 I DP-3.

  Odgovor
  Kada bi se krovovi obiteljskih kuća „daskali“ po pravilu struke, a to je da se koriste daske ne šire od 15cm i prilikom postave budu razmaknute 0,5 do 1cm, tada toplinska izolacija može ići u punoj visini roga kod korištenja p/v folije. U protivnom, preporuka je zračni ventilirani sloj 2 do 4cm.
  Dobro je staviti DP-3 i DP-4, ali također treba postaviti i trajno besprijekorno zabrtviti parnu branu, kod blok opeke LDS 100, kod betona LDS 200, između vune i unutarnje zidne obloge.


   

  Marko Martić

  Ovo ljeto radio bi adaptaciju krovišta (sada je pokrov od salonit ploča).

  U tavanskoj prostoriji koja je opremljena za stanovanje imam izolaciju.
  Odozdo prema pokrovu:
  -lamperija
  -folija
  -kamena vuna 5 do 6 cm
  -stiropor 5 cm
  -daska
  -terpapir
  -kontra letva (štafla)
  -letva
  -salonit ploče

  Sada bi radio izolaciju SAMO ispod pokrova (pokrov bi stavio lim imitacija crijepa).
  Izolaciju bi radio sa vašim proizvodom (Knauf Insulation ploča za ravne krovove DDP 6 cm debljine).

  Moje pitanje je koja je bolja verzija izolacije i samih radova, jer sam čuo od majstora dva načina radova.
  1. skidanje pokrova sve do daske.
  Onda bi išli radovi
  -impregnacija daske
  -postavljanje vune po cijelom krovištu
  -postavljanje folije
  -postavljanje letve 5x8 cm (štafle)na kant 5 cm i tako ušarafiti na svaki metar (to bi bila kontra letva)
  -postavljanje letve 4x5 cm poprečno za postavljanje lima
  -postavljanje lima

  2. skidanje pokrova sve do daske.
  Onda bi išli radovi
  -impregnacija daske
  -postavljanje letve 5x8 cm na bok 8 cm i tako ušarafiti na svaki metar
  -postavljanje između letve kamene vune
  - postavljanje folije
  -postavljanje letve 4x5 cm uzduž na štaflu 5x8 cm
  -postavljanje letve 4x5 cm poprečno za postavljanje lima
  -postavljanje lima
   

  KI LDS 0.02

  Od jednih majstora sam dobio informaciju da za  1 način radova, da bi se krovište moglo ulegnuti zbog vune i letve na njoj (tj. cijelog krova).
  Što Vi mislite koja je bolja opcija.

  Odgovor
  Opcije su korektno zamišljene, 1. je bolja jer kamenom vunom po čitavoj površini prekrivate „toplinske mostove“ drva koje je 4 puta lošija toplinska izolacija od kamene vune.

  Glede ulegnuća, za tu aplikaciju nije predviđen DDP nego TERMOTOP proizvod koji nosi 7 tona po m2. Samo treba paziti da vuna direktno ne bude izložena jakoj kiši prilikom postave i da se po njoj direktno što manje gazi, posebno krovari veće kilaže.


   

  Dubravko Vukelić

  Molim vas savjet za izoliranje kosog betonskog krova prekrivenog mediteran crijepom. Kuća je izgrađena 1980. godine krov je prekriven mediteran crijepom na drvene letve 3x5 cm koje su postavljene direktno na punu armirano betonsku ploču debljine 18 cm. Sad bi skinuo mediteran, postavio drvene grede ili štafle i  između njih toplinsku izolaciju preko toplinske izolacije  i greda postavio bi drvene letve 3x5 cm i novi mediteran crijep. Kose i horizontalne vijence bi obložio sa pocinčanim limom u visini toplinske izolacije. Također na krovu su dva krovna prozora dimenzija 80x110 cm koji bi se zamijenili novima. Molim vas da mi preporučite najbolje materijale za toplinsku izolaciju i paropropusnu-vodonepropusnu foliju ili ako imate još efikasnije ili lakše izvedivo rješenje za izvedbu toplinske izolacije kosog krova. Molim vas ako možete preporučiti debljinu toplinske izolacije ili proračunati koja debljina bi zadovoljila da se ljeti ne mora paliti klima uređaj u potkrovlju jer su spavaće sobe da se može spavati na ugodnih 22°C bez zujanja klima uređaja, a i zimi da se ne mora grijati punom parom. Fasada je demit sa stiroporom debljine 5 cm i na prvom i drugom katu je zadovoljavajuća temperatura ljeti bez klima uređaja ( nisam ga montirao dok u potkrovlju je neizdrživo bez klime). Potkrovlje ima tlocrtno 60 m2.  
  Krov se prvenstveno rekonstruira zbog toplinske izolacije jer je ljeti nemoguće spavati u potkrovlju bez klima uređaja, a 3 spavaće sobe su u potkrovlju. Krov nigdje ne propušta vodu, ali već kad skidam stari mediteran zamjenio bi ga novim jer ima 35 godina, a ne bi htio da mi kiša počne propuštati za par godina u novu toplinsku izolaciju.
  Namjeravam sad do 01.07.2015. godine izvoditi radove na krovu jer poslije počinje turistička sezona, tako da vas molim ako možete što prije poslati popis materijala, način ugradnje (redoslijed slojeva), cijene materijala, gdje mogu nabaviti materijal, rok isporuke.

  Odgovor
  Predlažem TERMOTOP sustav na kosu betonsku ploču:

  Slojevi o AB ploče na gore:

  1.Parna kočnica LDS 5 Silk
  2.Termotop ploče kamene vune 12cm po čitavoj površini AB ploče
  3.Paropropusno-vodonepropusna folija LDS 0.04
  4.Štafla-kontraletva 10/5cm na osnom razmaku 80cm pričvršćena sa sistemskim vijcima preko p/v folije, termotopa, parne kočnice u beton
  5.letve 3/5
  6.pokrov

  U privitku dostavljam upute za postavu TERMOTOPA, razlika je da se ovdje koriste vijci za beton.


   

  Vedran Vidaković

  Uskoro krećem u kompletnu adaptaciju stana, od podova, zidova do stropa. Planirani su slijedeći radovi:

  1. Pošto je zvučna izolacija u zgradi užasna i čuju se razgovori, glazba i sl. iz drugih stanova, a također se prenosi i vibracija prilikom udaraca po podu, između ostaloga, potrebna je zamjena postojeće glazure. U planu je postavljanje ploča od kamene vune te OSB ploča od 22mm. Moja pitanja ovdje bi bila: da li je preporučena debljina vune od maksimalno 4cm dovoljna za izolaciju od zračne buke? Koju podnu ploču biste preporučili TPT ili TPS? Da li bi se moglo na betonsku ploču postaviti koji centimetar stiropora pa onda vuna i OSB kako bi se dobilo na visini estriha? - pošto je za predviđeni odvod u tušu u kupaonici potrebna visina estriha od nekih 8 -9 cm a s tom visinom bih uspio dobiti i ravninu između visine estriha u stanu i visine estriha u stubištu. Da li je uopće adekvatno postavljanje suhog estriha u kupaonici i kako bi se u tom slučaju povlačile insalacije tj. odvodne cijevi po podu?

  2. Vezano uz gore navedenu buku a i 2 vanjska neizolirana zida na kojima se javlja plijesan, odnosno gljivice, oblagao bih sve zidove u stanu, također i pregradni, zidnom oblogom koja bi bila izvedena od UD/CD profila odmaknutih od postojećeg zida, 5cm vune i 2 sloja gips ploča, a na vanjske zidove bi išla i paropropusna vodonepropuna brana. Da li bi to bilo dovoljno da se suzbije prijenos buke preko zidova, te eventualni "prijenos" vlage i plijesni sa postojećeg vanjskog zida?

  3. Pošto je stan na zadnjem katu i ne postoji nikakva toplinska izolacija također je potrebno i spustiti strop. Spustio bih ga 10cm te stavio 15ak cm toplinske izolacije. Također pošto bi strop radio prije zidne obloge potrebno je zidne profile učvrstiti za postojeći zid. Ovdje je pretpostavljam potrebno na zidne profile postaviti trake koje bi spriječile eventualnu vibraciju te zvuk sa postojećeg zida na strop? Da li je potrebno prilikom učvršćivanja zidne obloge na strop i novi estrih također potrebno koristiti te izolacijske trake na profilima?

  Odgovor

  • TPT ploče su predviđene za suhe estrihe s OSB zbog svoje stišljivosti, a može se kombinirati, ali s elastificiranim stiroporom. OSB imaju svoju vodootpornost, ali za kupaonu, preporuka bi bila još ih premazati s hidro-izolacijskom impregnacijom. Kanali za cijevi se mogu izrezati u vuni.
  • Kada se toplinskom izolacijom oblažu vanjski zidovi iznutra, ostaje problem „hladnih mostova“, AB serklaži i tu je opet moguća kondenzacija pa kasnije plijesni i gljivice. Struka govori da bi trebalo do 1m obložiti i strop u cilju prekrivanja hladnih mostova, a obvezno treba postaviti i besprijekorno zabrtviti jaku parnu branu između vune i gips-kartonskih ploča. Zvučna obloga će biti korektna s vunom i duplom „Knauf“ pločom, mada podosta ovisi i kvaliteta otvora (prozora). P/V folija je dobro rješenje da vlaga ne dolazi s vanjske strane u izolaciju.
  • Zasigurno je preporučljivo postavljati „amortizirajuće“ trake kao prekide tako zvanih zvučnih mostova.

   

  -----

  U niskom potkrovlju uradjena je izolacija sa stiroporom debljine 10 cm.Ispod stiropora je daska a sa vanjske strane daske je ter papir i pokrov od tegule ili sindre.Sta je potrebno uraditi preko stiropora da bi sve bilo ok i da li je ovo uradjeno ok.Pojavljuje se kondenz u samom vrhu krova mada se prostorija provjetrava.Kako najjeftinije i najefikasnije da to rijesim.

  OdgovorPotrebno je provjeriti da li postoje bilo kakvi prekidi u toplinskoj izolaciji, jer su to „toplinski mostovi“ i ondje je kondenzacija vrlo moguća. Također je to moguće kod stiropora u potkrovlju, jer se već na 65°C počinje „skupljati“ pa otvara toplinske mostove. Temperatura ispod pokrova seže ljeti i do 100°C. Slijedeće pitanje je da li ste postavili parnu branu ispod stiropora i besprijekorno je trajno zabrtvili.


   

  -----

  Radi se o stambenom objektu koji je poletvan i pokriven tegolom prije nekih 15 godina. Desava se da prilikom jacih i obilnijih kisa na jednom mjestu u hodniku voda prolazi i natapa rigips plocu. Ako se uzme u obzir da je sa unutrasnje strane sve zatvoreno rigipsom odnosno da nemam tavanski prostor, otvara se jasno pitanje, kako to odkloniti i na koji nacin. Iznutra se ne moze vidjeti gdje voda prolazi a takodje ni sa vana odnosno odozgo kad se popne na krov, golim okom se ne uocavaju nikakve nepravilnosti niti neki rascjep koji bi mogao biti asocijacija da bi voda prolazila unutar....

  Odgovor
  Vjerujte, kod obilnih kiša i vjetra, voda uvijek nađe put.
  Ako zaista nema vidljivog mjesta procurjevanja s krova, tada dolazi do problema kondenzacije. Obilna kiša ohladi krovnu konstrukciju na kojoj unutarnja vlaga kondenzira pa curi na gips-kartonsku ploču. Za početak pokušajte skinuti gips ploče, besprijekorno postaviti i zrakotijesno zabrtviti parnu branu (Pe-folija 0,2mm debljine). Inače vodeni tok se lijepo može vidjeti s termografijom pa ako se netko bavi time na vašem području, bilo bi dobro angažirati ga.


   

  Vera Miler

  Zivimo u desetospratnici. Iznad nase spavace sobe je garsonjera. Imamo problem sa bukom koja dolazi odozgo..i udarna buka i govor, muzika ( rascitala sam dosta po forumima ,pa shvatam i te neke finese). Komsije ce sada da renoviraju garsonjeru. Prihvatili su nas predlog da kupimo materijal za izolaciju koju bi stavili u njihov pod,preko kojeg ce ici novi laminat. Problem je koji materijal ce dati najbolje efektke ,racunajuci da debljina izolacionog materijala ne sme biti deblja od 3 cm. Minerlna, kamena vuna i sl.. ne dolazi u obzir jer devojka koja stanuje ima alergije. Razmisljali smo o azmafonu ili vi imate neki bolji predlog?

  Odgovor

  Može azmafon. Obvezno postaviti i rubne trake s azmafonom, dakle niti jedan čvrsti dio estriha i poda ne smije biti kruto vezan za nosivi zid.


   

  ------

  Zanima me koja je optimalna debljina staklene odnosno kamene vune za  izolaciju krova. Bitno je spomenuti da se stan nalazi u potkrovlju u Mostaru gdje su ljetne vrucine izuzetno velike.

  OdgovorPoznat mi je Mostar na +40°C. Ako govorimo o klasičnom drvenom krovištu i potkrovnom stambenom prostoru, optimalno bi bilo staviti kamenu vunu DP-3 10cm između rogova i 10cm ispod rogova kao na slici:
  Kamena vuna - potkrovlje

  Za velike vrućine, bitno je obratiti pažnju da se krov iznad toplinske izolacije što je moguće bolje ventilira, dakle ispod daske i iznad daske „kontra-letve“ i letve. Također treba besprijekorno, zrakotijesno, trajno zabrtviti parnu branu, na primjer LDS 35 lijepljena sa trakom Solifit.
  Kada to sve stručno uradite, bitno je da u ljetnim mjesecima potkrovne prostore provjetrite ujutro i uvečer, a tijekom dana nije preporučljivo otvarati prozore jer toplinska izolacija neće imati preveliku svrhu.


   

  Goran

  Molio bih vas da mi preporučite "slojeve" koji su potrebni u izolaciji potkrovlja!Znači rogovi su debljine 12cm,iznad njih je podaskan krov,preko dasaka je "kontra letva",pa letvice,.....i na njima crijep!
  Dali moram kakvu "parnu kočnicu/zapreku" između kamene vune i dasaka na krovu(i koju....ako mora)?I što mi točno preporučujete od izolacije.........,mislio sam staviti 20-tak cm kamene vune u pločama!Čitao sam po forumima da vuna između samih rogova nebi smjela biti skroz do dasaka......,več da se mora ostaviti razmak od cca.2 cm!U protivnom građa nastrada!Dali je i kod mene takav slučaj,ili mogu "nagurati na knap 12-ticu,i onda još iznad rogova,do rigipsa 10-tku!Neznam dali sam u krivu,ali mi se nekako čini da je u ploči kvalitetnija izolacija,tj.da se može bolje precizno na knap postaviti!Uglavnom me zanima što točno od folija(po nazivima),i koju vrstu izolacije(zbunjuju me sa toplinskom vodljivošču ploča)!Svrha potkrovlja je stambena!

  Odgovor
  Prvo, bolje su ploče kamene vune (KP, DP-5, DP-3), jer su kompaktnije, temperaturno stabilnije i trajnije.
  Ako je krovište pravilno podaskano (rijedak slučaj), daske ne šire od 15cm i razmaknute 1cm i na njih je postavljena kvalitetna paropropusno-vodonepropusna folija, tada toplinska izolacija može ići u punoj visini rogova (greda). U protivnom 2 do 4cm treba ostaviti ventilirani zračni prostor između daske i vune.

  Preporučeni slojevi odozgo prema dolje:

  -crijep-primarni pokrov
  -letve
  -kontraletve
  -paropropusno-vodonepropusna folija LDS 0.04-sekundarni pokrov
  -razmaknute daske
  -kamena vuna 12cm DP-5 najbolje, KP srednje, DP-3 slabije između rogova (bolje od bilo koje staklene vune, ali i cijena je takva)
  -kamena vuna DP-3 poprečno ispod rogova pričvršćena CD profilima
  -parna brana LDS 100 besprijekorno zabrtvljena s trakom Solifit  aluminizirana strana prema dole (grijanom prostoru)
  -KNAUF  DF ploča 12,5mm


   

  Ermin

  imam istu dilemu kao i citatelj koji se prestavio kao Anel, a kojemu ste djelomicno odgovorili na upit. Citiracu ga:
  "Poštovani,
  Trenutno sam u fazi završnih radova u potkrovlju. U pitanju je visoko potkrovlje iznad završenog dijela kuće. Na vanjskim zidovima je odrađena stiropor izolacija sa završnim silikatnim slojem, a krov je urađen na način rogovi + daska + ter-papir + letve + crijep. Zanima me koji je najbolji način za izolaciju krova zbog vlage i toplotne izolacije odnosno zbog vrućine ljeti? Da li je najbolje uraditi izolaciju kompletnog krova ili samo dijela krova gdje je kosina, zatim plafon ili oboje, te na koji način odnosno koje materijale, stiropor, vuna, folije ... Jedan dio ispod krova će se koristiti kao tavan, odnosno ostava sa sklopivim stepenicama u plafonu.

  Alen"

  moje pitanje se odnosi na dio "Da li je najbolje uraditi izolaciju kompletnog krova ili samo dijela krova gdje je kosina, zatim plafon ili oboje, te na koji način odnosno koje materijale, stiropor, vuna, folije ..."

  -----

  Na spratu kuce imam stan koji je izmalterisan samo klasicnim malterom (gruba),a i sa vanjske strane je isto samo malter,
  pa me interesuje vas savjet cime da izoliram iznutra zidove???

  Odgovor
  Možete koristiti proizvode prema slici, pa koje nabavite:

  Obloga zida