Arhiva pitanja i odgovora: siječanj-srpanj 2014.

Postavite pitanje našem ekspertu

Postavite pitanje na sljedeću e-mail adresu: silvio.novak@knaufinsulation.com

Arhiva pitanja i odgovora

Odgovori eksperta

Na pitanja odgovara Dario Henezi, ing. građ.


 

Marijan

Imam vikendicu u Dugom Selu – Martin Breg – u stanju kakvom navodim sam je i kupio. Ustvari vikendica je slična montažnim kućama Marles (po takvom uzoru) izgrađena 1985.g.
Temelji su betonski, podovi su glazura i pločice odnosno laminati. Stijenke kuće su drvene (drvene grede obložene daskama i OSB pločama ili nešto slično). S unutrašnje strane je lamperija i vidim da je između staklena vuna ili kamena vuna (neznam koja i kako bi ju prepoznao i neznam da li je to bitno). Jedino što je uredu je krov, koji je pokriven profiliranim limom (s donje strane je izolacijska pjena). Kako je sve pomalo dotrajalo i u lošem stanju spremam se izvršiti sanaciju i obnovu te vratiti u uporabno stanje.
Trebao bi obnoviti i unutrašnje stijenke i vanjske stijenke vikendice pa Vas molim da mi predložite rješenje.
Želio bih ako je to moguće s vanjske strane staviti fasadu „koja diše“  tipa stiropor-kamena vuna, demit ili tako nešto.
Unutrašnjost još nisam definirao, ali ne bi ostavio lamperiju. Htio bih nešto što nebi bilo skupo, a da bude dobro.
U biti molim Vas za savjet što bi bilo najbolje i najpametnije napraviti, odnosno kojim redom (prema prioritetima).

Odgovor
Prvo mali komentar, ne znam gdje ste čuli da stiropor fasada „diše“, dakle kamena vuna je deklarirano paropropusna gotovo kao zrak, ovisno o specifičnoj gustoći stiropora fasadna vuna je nekoliko desetaka puta paropropusnija od stiropora, ali jasno je da se moraju koristiti paropropusna ljepila i završne žbuke.
Osobno glede građevinske fizike, ipak ne bi stavljao ETICS (demit) sustav na drvenu kuću nego ventiliranu fasadu pa ću Vam ovim putem predložiti redoslijed slojeva vanjskog zida od iznutra prema van:

- Knauf A ploča 12,5mm na direktne ovjese i CD profile radi provlačenja el-instalacije
- na vertikalne drvene stupove besprijekorno treba zalijepiti i zabrtviti parnu branu LDS 100, aluminizirana strana se okreće prema prostoriji radi refleksije topline, svi spojevi se brtve s LDS Solifit trakom
- između drvenih stupova ECOSE®izolacijski filc od mineralne vune Unifit 035
- OSB ploča 12mm
- između napiljenih greda 8/13cm postavljaju se izolacijske ploče TP 435 B debljine 10cm kaširane sa staklenim voalom
- 3cm zračni prostor koji mora biti ventiliran u podnožju i kod strehe
- završna drvena obloga (paneli) po želji

Možda Vam izgleda malo komplicirano, ali provjereno jeftinije, primjerenije i učinkovitije od korištenja ljepila, mrežica, profila, specijalnih pričvrsnica, pretpremaza, i završnih žbuka.


 

Albert C

sto se tice kamene vune, vidim da ima tri tipa kamene vune

TPT opterecenje do 10 kPa

TPS do 5 kPa

TP do 2 kPa,

da li mi mozete dati neko misljenje o tome koji bi bio najbolji tip kamene vune za zvucnu izolaciju? znaci govorimo iskljucivo o buci. Radi se o medukatnoj konstrukciji privatne kuce.

Odgovor
Ako Vam je bitan i zračni prijenos buke (glasovi) i udarni prijenos buke (koraci) bolje je ugraditi TPT zbog specifične gustoće.

Ako se radi samo o udarnoj buci i ne očekuju se veća pokretna opterećenja, tada se može koristiti TP ploča, ali se pri ugradnji estriha obvezno moraju postaviti hodne staze (daske i slično) odnosno ne smije se direktno gaziti po vuni.


 

Edin Omeragić

pravim vikendicu isključivo od drveta tzv. brvnaru pa me interesuje šta mi savjetujete od vaših proizvoda da postavim na patos odnosno  goli beton.Majstor kaže da na beton ide prvo ljepenka u vidu izolacije od vode, pa me interesuje šta bih moga staviti na tu lepenku kao termo izolaciju jer preko nje ide drveni patos.Gledao sam na vašoj stranici i čini mi se da bi to moglo biti u vidi podne izolacije tj.vaši proizvodi PODNA PLOĆA - TP/TPS/TPT različitih debljina.Molim za savjet ako je moguče što prije jer majstori čekaju da donesem odluku,šta da se postavi.

Odgovor
Predlažem TPT ploče kamene vune debljine 5cm, rubne trake kamene vune RS, PE-folija 150grama/m2, armirani cementni estrih 6cm i drveni pod nakon 28 dana sušenja estriha u normalnim uvjetima.

Plivajući pod s kamenom vunom


 

Selma Dervišević

živim u zgradi izgrađenoj 60-tih godina, koja ima jako slabu zvučnu izolaciju. Naime, jedan zid moje spavaće sobe graniči sa susjednim stanom (njihovom dječjom sobom). Zvučna izolacija je toliko slaba da mogu čuti razgovor i ton televizije. Poboljšanje zvučne izolacije mi je zaista neophodno, obzirom na namjenu prostorije, koje podrazumijeva spavanje i odmor, a koje je u ovom trenutku uglavnom nemoguće zbog velike količine buke koja dolazi iz susjednog stana.
Koje bi bilo najbolje rješenje za izolaciju pregradnog zida? Mogu priuštiti maksimalnu debljinu izolacije od nekih 12 cm, obzirom da na susjednom zidu imam prozore, koji su od početka zida pomjereni svega nekih 15 cm.

Odgovor
Kao na slici niže treba postaviti oblogu zida i sve spojeve dobro zabrtviti.
Zidna obloga

Ukupna debljina je oko 8,5 cm.


 

Sanja Špinderk

zamolila bih Vas za savjet vezano uz postavljanje laminata i prethodnu hidro i termo izolaciju. Trenutno u sobi u prizemlju imam goli betonski pod koji nije dobro niveliran. Beton je bez ikakve izolacije, a vlažna je kuća. Nakon niveliranja poda koje slojeve/premaze stavljati dalje na betonsku podlogu za hidro i termo izolaciju, prije završnog polaganja laminata.Koje mi proizvode možete ponuditi?

Odgovor
Kad iznivelirate betonsku podlogu predlažem slijedeće slojeve:
- premaz resitolom i varena ljepenka V3 (vari se i 10cm vertikalno na bočne zidove)
- geotextil (sintetički voal)
- XPS Ultragrip Lj debljine 8cm
- PE-AL folija LDS 100
- cementni estrih debljine 6cm armiran sa Q131
- podna obloga (parket, keramika, laminat)


 

Dejan Spelic

Trebao bih izolirati strop u drvenoj kući Dolje bi bio boravak a na katu dvije sobe. Kuća ima poprečne grede 12x14 za koje bih htio da ostanu vidljive ako je moguće. Odozgo sam mislio pribiti brodski pod licem prema dolje. Zanima me na koji način postići dobru zvučnu izolaciju, da se buka odozgo ne prenosi dolje?

Odgovor
Redoslijed slojeva na grede:
- brodski pod
- OSB ploča 22mm
- TPT ploče kamene vune 4cm i rubno trake kamene vune RS
- druga OSB ploča 22mm
- podna obloga


 

Nikola Slunjski

Budući da uskoro namjeravam na kući izradu toplinske fasade, imao bih nekoliko pitanja. Prva dilema koja se tu javlja je izbor izolacijskog materijala (kamena vuna ili stiropor). Na temelju svega onog što sam pročitao na internetu na stranicama proizvođača i jednog i drugog, čini mi se da je vuna ipak kvalitetniji izbor. Jedina mana koja se često navodi kod vune je njezina neotpornost na vlagu, pa se tako može pročitati da u kontaktu s vlagom vuna potpuno gubi svoja izolacijska svojstva. Pitanja glase:
1) Da li je to zaista tako? I što znači vaš opis vune na vašim stranicama da je ona „vodoodbojna“? S tim u vezi, ako zbog bilo kojeg razloga ipak vlaga prodre u izolaciju (vunu) da li ona nakon što se osuši ponovno ima svoja prvotna izolacijska svojstva?
2) Koji tip izolacijskih ploča bi vi preporučili: FKL (DP 9 LAM) ili FKD S (PTP 035)?
Radi se o izolaciji obiteljske kuće, prizemnica s visokim potkrovljem. Debljina izolacije bi bila 10 ili 12 cm. Efekti koje želim postići fasadom su: termoizolacija i zvučna izolacija. Budući da je kuća često izložena jačim udarima vjetra da li bi bilo bolje koristiti lamele koje se lijepe po čitavoj površini, ili ploče koje se dodatno učvrste tiplama?
3) Možete li preporučiti fasadni sustav koji najbolje odgovara vašim izolacijskim pločama od vune. U nekom mojem užem izboru su fasade JUB, Baumit, Caparol.
4) Možete li preporučiti neke kvalitetne fasaderske firme s varaždinskog i novomarofskog područja kao izvođače radova?

Odgovor
1. Zasigurno da na spomen „vune“ kod svih nas postoji bojazan da je to nešto što upija vodu. Program proizvodnje mineralne vune nudi preko 200 vrsta proizvoda s različitim recepturama ovisno o namjeni proizvoda, a bit je u tome da kamena vuna kao prirodan, anorganski materijal može imati od 0 pa do 4% veziva koje joj daje hidrofobnost odnosno vodoodbojnost.
Proizvodi za fasade FKD-S i FKL su tvrde ploče i lamele, specifične gustoće 110 i 90Kg/m3 s 3,5% vezivne smole i po normama koje to reguliraju moraju biti hidrofobne.

Dakle, fasadna vuna i fasadni stiropor moraju zadovoljiti uvjet dugotrajne vodoupojnosti WL(P) sukladno HRN EN 13162 a to znači da ti proizvodi utopljeni u vodu ne smiju upiti više od 3 litre vode u 28 dana. Osim cijene, to je jedina prednost stiropora jer prema ispitivanjima vuna upija 1,8 litara, a stiropor 1,2 litre.

No znamo iz prakse da stiropor upija manje vode ali zbog zatvorenih pora voda sporije izlazi van , dok se vuna suši mnogo brže i ne gubi toplinska svojstva.
S obzirom da su gotovo sva vlakna vune hidrofobizirana vezivnom smolom, a sustav fasade bi morao biti paropropustan prema van a vodonepropustan prema unutra i sa završnim materijalima potpuno zatvoren, difuzna vlaga ne može naštetiti fasadnoj kamenoj vuni.

Voda je na primjer problem kod loše izvedenih i  još gore održavanih ravnih krovova gdje zbog velike razlike i naglih promjena temperatura ista ako uđe u vunu, kondenzira te s vremenom nastaju plijesan i gljivice koje razaraju vezivo vune pa ju možete bacit.

Pravilno i „hermetički“ zatvorena mineralna vuna nema roka trajanja.

S obzirom da iz dana u dan dobivamo pitanja vuna ili stiropor?, niže dostavljam jedan tipski odgovor s prednostima vune i zašto ETICS s kamenom vunom:

Činjenica je da zbog nepoznavanja građevinske fizike nastaje 90% grešaka u gradnji, a stiropor u fasadu ugrađuju oni koji ne poznaju osnovne zakonitosti iste. Ne želimo ovim putem ničije znanje podcijeniti, već pomoći. U tom će smislu stručnjak uvijek reći, da je prvo bitno zdravlje, mikroklima u kući, a tek onda ušteda energije.
Stoga je osnovno pravilo gradnje vanjskog zida kuće u kojoj živimo, masivan zid koji može akumulirati toplinu, a s vanjske strane paropropusni toplinski sustav fasade.
Velika prednost kamene vune je paropropusnost, jer prosječna četveročlana obitelj proizvede od 8 do 12 litara vodene pare dnevno, koja zbog razlike u tlakovima nastoji proći kroz pregrade koje dijele grijani i negrijani prostor. To znači da vodenu paru prvo na toploj, grijanoj, strani zida moramo usporiti, zakočiti, a kada ista „putuje“ kroz zid u hladnije slojeve gdje nastaju uvjeti za stvaranje kondenzata, ista mora izaći nesmetano u vanjski prostor.
Kamena vuna je sama po sebi nekoliko desetaka puta paropropusnija od stiropora, a s njom se trebaju koristiti paropropusna ljepila i završne žbuke. Fasadna kamena vuna je hidrofobna te joj difuzna vlaga ne može naštetiti.
U tom smislu ona i mnogo duže zadržava toplinska svojstva, jer propušta vlagu koja dugoročno na mnogo načina šteti vanjskom zidu, a najgori je stvaranje gljivica i plijesni koje zid razaraju godinama i štetne su po zdravlje.

Ostale značajne prednosti kamene vune:
- protupožarstvo, odnosno vrlo bitna temperaturna stabilnost - talište kamene vune je  na preko 1000ºC i stoga ima zanemarivi temperaturni rad, dok se stiropor tali već pri 65ºC i oko 50 puta više „temperaturno radi“, čime se ploče stiropora kod visokih temperatura stisnu i propuštaju toplinu između njih (tzv. toplinski mostovi),
- zvučna izolacija - kamena vuna prigušuje zvuk, a stiropor kao gladak materijal odbija zvuk i doprinosi buci,
- elastičnost materijala u smislu vibracija (promet) ili udaraca (tuča),
- kemijska inertnost vune i otpornost na mikroorganizme, dok stiropor razaraju svi kemijski spojevi koji u sebi imaju oznaku C (ugljik), a tih je mnogo,
- vuna je neutralna, a statički elektricitet stiropora privlači prašinu i prljavštinu na fasadu,
- kod fasada sa stiroporom preferiraju se akrilne žbuke koje su neparopropusne i uz stiropor još jače „zatvore disanje zida“, a kako se sastoje od organskih veziva, podložne su razvoju algi i gljivica te lakše gore.

„Problem“, ako to možemo tako reći, je da fasaderi više vole raditi sa stiroporom, jer vuna zahtjeva pedantnost, a i cijena, koja bi uz spomenute prednosti vune ipak trebala biti manje odlučujući faktor.
Ako gledamo činjenicu da se ugradnja toplinskog fasadnog sustava ETICS vrlo brzo isplaćuje putem umanjenih računa za grijanje i klimatiziranja objekta, logično bi bilo da ugrađujemo dugoročno kvalitetniji sustav.

2.Do debljina 15cm preporučujemo ploče FKD-S, a preko 15cm lamele FKL čisto iz razloga što je manevar ugradnje lakši, a dosta duže pričvrsnice poskupljuju sustav. Ako se fasada izvodi pravilno i sa certificiranim ljepilima, čvrstoće prionjivosti ljepila na podlogu i toplinsku izolaciju moraju biti preko 1 tone po m2 dok je najjača usisna sila vjetra sa sigurnosnim faktorom do 500Kg/m2. No za osobnu sigurnost možete koristiti kvalitetnije ispitane vijčane pričvrsnice EJOT STR-U.

3.Sva tri sustava su certificirana, bolje je kontaktirati izvoditelje i njihova iskustva.

4.Firme su: VIDRA doo g. Vičanović 098-131-2300, VRBA Kolor g. Vrbanec 098-9443118, ARENA g. Smoljanec 098-456-276, kvalitetni i korektni s cijenom.


 

Aldin V.

radi se rekonstrukciji podne obloge u dzamiji, ukupna povrsina cca 150m2. Podrazumjeva se potpuno uklanjanje svih postojecih slojeva (ugradjenih prije 30-ak godina), te ponovna izgradnja podne podloge i obloge.

Stoga bih vas najljepse zamolio za preporuku najboljeg rjesenja, ukljucujuci proizvode iz vaseg asortimana.

Odgovor
Slojevi su slijedeći:

Batuda – 15cm
Armirano-betonska podloga – 8-10cm
Hidro-izolacija – varena ljepenka V3
Razdjelni sloj – sintetički voal (geotextil)
Ekstrudirani polistiren XPS – 10cm
PE-folija
Cementni estrih – 6-8cm
Podna obloga po želji


 

Marija Plenković

planiramo izvedbu spuštenog stropa na katu iznad kojeg se nalazi neizolirani/negrijani tavan, stavljali bi kao izolaciju kamenu vunu 5 cm, koji vaš tip kamene vune preporučujete u tom slučaju? Također me zanima treba li stavljati parnu branu i koji je postupak izvedbe/ slaganja (parna brana između gips ploče i vune pretpostavljam)?

Odgovor
Preko direktnih ovjesa i CD profila se pričvrsti kamena vuna DP-5 debljine 5cm, na CD profile se treba besprijekorno zabrtviti parna brana LDS 200 (aluminizirana strana prema grijanom prostoru) i Knauf ploče.


 

Ninoslav Hudeček

Molio bih Vas da mi odgovorite na slijedeće pitanje (crteže vam šaljem u prilogu): koji je ispravniji detalj - 26 ili 27? Prilikom gradnje sam napravio po detalju 27: GK ploča, parna brana, 15cm (ispod rogova)
+ 10cm (između rogova) te je ostalo još nekih 2-3 cm iznad rogova do
daske. Na dasku je stavljena paroprousna folija, zatim kontraletva u visini od 5cm, te na kraju letva i crijep.
Pitanje je: da li je potreban zračni prostor i ispod daske (naglašavam da je daska - razmaknuta jer ima i prostora između dasaka, a ne OSB).
Pitam jer uskoro namjeravam raditi fasadu pa moram znati da li naručivati profil za prozračivanje.

Odgovor
Bez obzira na razmaknute daske, bolji je detalj 27 niže:

Fasada

Samo trebalo bi ili umjesto ove gornje opeke, spojiti krovnu i fasadnu izolaciju ili 1:1 opeku zidati na „kant“ pa ugurati toplinsku izolaciju između nadzidne grede i opeke.


 

1. Pretpostavljam da je uklanjanje cigle i spoj izolacija važno zbog hladnog mosta i to mi je jasno.
2. Znači sa provjetravanjem iznad izolacije, a ispod daske? Nemojte se ljutiti, ali možete li mi objasniti zašto? Ne želim pametovati, ali imam kompletno oprečno mišljenje. Naime, otvaranjem ulaza za zrak se smanjuje U-vrijednost konstrukcije (hladni zrak), dok se zatvaranjem ulaza za zrak dobiva statični neventilirani sloj zraka debljine 2-3cm koji se može djelomično smatrati i kao izolacija. Također, čuo sam preporuku da je taj zrak (znači ispod daske) jedino potreban u slučaju da je na dasku izvedena bit. ljepenka (ne današnja vodonepropusna paropropusna folija). Također, u zimi je to sloj hladnog zraka pa ne znam da li ima mogućnosti kakve kondenzacije u izolaciji obzirom da je potkrovlje grijano?
(Kod mene je na dasku izvedena originalna vodonepropusna i paropropusna Tondachova foija, između GK ploča i izolacije vaša folija, a izolacije je 15cm ispod rogova te 10cm između rogova - ukupno 25cm).

Odgovor
Svakako ste u pravu kad govorite o „rashlađivanju“ izolacije zimi odnosno smanjenju površinskog U-koeficijenta prijelaza topline, ali…
Neću govoriti o preciznom proračunu unutarnje kondenzacije (to mnogo ovisi o parametrima i brtvljenju parne brane i paropropusno-vodonepropusne folije), nego o smjernicama i iskustvenim uputama stručnjaka.
Prvo, pravilno „daskanje“ krova izvodi se s daskama ne širim od 15cm i razmak između njih mora biti od 0,5 do 1cm, što još nisam susreo na našem području, samo priču majstora da se daske rasuše i naprave razmak. Pod tim uvjetom toplinska izolacija može ići u punoj visini roga ako je iznad kvalitetan „sekundarni pokrov“ odnosno paropropusno-vodonepropusna folije za što vjerujem da Tondachova je.
Filozofija difuzije vodene pare kroz pregrade koje dijele grijani i negrijani prostor je jednostavna, na grijanoj strani pregrade (u ovom slučaju kosi krov) difuznu vlagu treba „zakočiti“-parna brana, a u hladnoj zoni pregrade gdje nastaju uvjeti za stvaranje kondenzata, vlagu treba nesmetano otpustiti u vanjski prostor. Dakle daščana oplata na „pero i utor“ kao što je u detalju i na primjer OSB ploča je vrlo upitna glede odvođenja difuzne vlage koja može kondenzirati na donjoj površini i kapati na toplinsku izolaciju.
Drugo, toplinska izolacija stambenog potkrovlja ima veću ulogu ljeti u cilju sprečavanja pregrijavanja, a i klimatizacija je skuplja od grijanja. Imate gotovo optimalnu ukupnu debljinu izolacije od 25cm, ali za njezin učinak ljeti ju treba korektno ventilirati, jer ljeti temperatura ispod crijepa raste do 90ºC, kod crnih crijepova i do 140ºC.
Optimum ventiliranja klasičnog kosog krova bi bio 0,2% površine krova  ulaz zraka kod strehe, a 0,5% izlaz zraka na vrhu krova.
Većina država u Europi stoga imaju standard letava 4/5cm, a kod nas je to 3/5cm pa bi osobno uvijek radio tzv. „duplo ventiliranje“, odnosno i ispod daske.
U svakom slučaju možete sami izračunati optimum ventiliranja prema Vašim dimenzijama krova.


 

tcaklec

Možete li mi prema priloženim nacrtima prokomentirati jesu li predloženi zahvati u redu s obzirom da me brine izolacija kosine krova i dobra podna izolacija. Treba li biti staklene vune ispod krova, a među gredama, s obzirom na predloženo?
Ispod je stan, a iznad tavan koji se ne koristi, niti neće. Isto tako, čime bi najbolje bilo izolirati strop sobe, a da nema previše odjeka/odbijanja zvuka od stropa imajući u vidu da ne
bih želio spuštati visinu stropa. Biste li Vi što dodali?

--------------------

TESARSKI RADOVI
I IZOLACIJE
- postavljanje OSB ploča debljine 20 mm između rogova, ulaganje toplinske izolacije između rogova, te pričvršćenje lijepljenjem paropropusne gutta folije.
Slojevi iznad buduće prostorije/kosi krov/
-Vodonepropusna gutta folia
- XPS deb 10 cm.
-Parna brana
-Pp gips ploća deb 1,5 cm / u st. gips kartonski radovi/

- postavljanje OSB ploča debljine 20 mm na postojeće grede -  pod sobe, ulaganje toplinske izolacije između greda. Podlogu za polaganje budućeg poda od hrastovih dužica učvrstiti (posebice na progib) i poravnati u horizontalnu ravninu.
-XPS deb 10 cm.
-OSB ploča

- izvedba vertikalne izolacije zapadnog zida u sp. sobi.
- XPS deb 10 cm
- gips kartonska ploča/ u st. gips kartonski radovi/

- izvedba vertikalne izolacije NIŠA ZA RADIATORE

- MULTIPOR YTING
- PE FOLIJA
Pogledati opis slojeva Z2 "

RADOVI SA GIPSANIM PLOČAMA
- oblaganje unutarnje kose plohe krova vatrootpornim gipsanim pločama 1 x 1,5 cm.
metalna podkonstrukcija na max. osnom razmaku od 60 cm s debljinom podkonstrukcije 4 cm.
Gips ploče postaviti da prianjaju  na  postojeće rogove.
( visina prostorije)

- oblaganje unutarnje ravne  plohe zida  vatrootpornim gipsanim pločama 1 x 1,5 cm. - - - -metalna podkonstrukcija na max. osnom razmaku od 60 cm s debljinom podkonstrukcije 10 cm.
( visina prostorije)

- oblaganje stropa sobe vatrootpornim gipsanim pločama 1 x 1,5 cm.
- metalna podkonstrukcija na max. osnom razmaku od 60 cm s debljinom podkonstrukcije 4 cm.
Gips ploče postaviti da prianjaju  na  postojeće grede

- izrada zida deb. 10 cm u sp sobi, zid deb. 10 c, visine max. 40 cm., između c profila ugraditi izolacju od kamene vune.

Odgovor
Odgovorit ću na slijedeći način: Kod toplinskog izoliranja laganih pregrada (bilo krova, bilo stropa ili zida) koje razdvajaju grijani i negrijani prostor, osnovno pravilo je na toploj strani izolacije mora biti besprijekorno zabrtvljena parna brana a toplinska izolacija i obloge iste na hladnoj strani bi trebale biti paropropusne ili ventilirane. Mineralna vuna je paropropusna gotovo kao zrak, protupožarna i temperaturno stabilna izolacija te odlična zvučna što polistireni, posebice XPS nije, dok postoji elastificirani EPS za plivajuće podove u cilju izolacije od udarnog zvuka. Dakle niti OSB nije paropropustan pa prostor između njega i toplinske izolacije treba ventilirati.
Što se tiče suhog plivajućeg poda na gredama, pravilan redoslijed slojeva bi bio OSB 22mm, TPT ploče kamene vune 4cm i rubne trake kamene vune RS te ponovo OSB 22mm pa na to podne obloge po želji.
Za zvučnu izolaciju stropa treba koristiti polutvrdu kamenu vunu kao na primjer DP-5 ili DP-7, a za dobru akustiku recimo Knauf Cleaneo ploče.


 

Maja Svetlić Zeljak

već par sati čitam vaše savjete al mi se čini da nisam puno pametnija hihi. Radi se o staroj kamenoj kući sa drvenim podovima u Dalmaciji. U konobi se upravo počinje sa radovima za studio apartman a na katu iznad se boravi (cilj je da se napravi uskoro i gore studio apartman). Bitna mi je prvenstveno ZVUCNA pa tek onda toplinska izolacija. Mislila sam odozdo između greda staviti TI 135 U a ispod još kamenu vunu pa ispod toga knauf ploče ( to je plafon konobe-apartmana jer odozgo na katu ne mogu ništa stavit jer su gore stanari). Jel mi treba parna brana LDS 100 ili ne, obzirom da će se povremeno ili stalno grijat i gore i dole? Obzirom na to grijanje muči me ta parna briana... Ako treba di da se stavi? Možda dvostruka - grede, parna brana, vuna, parna brana, knauf? Kad se gore bude jednog dana sredivalo ne trebam dodatne izolacije na podu? Koje knauf ploče? Hvala puno,puno... I još jedno pitanje, jedan zid vlazi pa planiramo staviti ytong 10 cm i parnu branu ispod, što između vlaznog zida i parne brane? Kamena vuna, stirodur?

Odgovor
Za zvučnu izolaciju je odlična kombinacija kamene na primjer DP-5 i staklene vune TI 135 U (Unifit 035). Ako će se režim grijanja gore-dole mijenjati, najbolje s obje strane izolacije zrakotijesno treba postaviti parnu kočnicu kao LDS 5 Silk koja će kontrolirati prolaz difuzne vlage, a bolje pridonijeti zvučnoj izolacije zbog svoje pletene strukture.
Glede zvučne izolacije treba koristiti Knauf Diamant ploče.
Vlagu mnogo bolje podnosi stirodur, ali ytong ne podnosi vlagu pa ga treba dobro izolirati.


 

Zrinko

Možete li mi odgovoriti na upit kako izolirati potkrovlje koje nije stambeni prostor. Kuća je na kat stara 40god. i umjesto armirane ploče napravljena je t.z.v. štura.To jest sa dojnje strane greda potkrovlja pokovane su daske na koje je je pričvršćena trska a preko nje nabačen malter sa gornje strane to jest u potkrovlju se vide te iste poprečne grede dužine 7 metara i 80cm širine i krov je pokriven salonitom na krovnu konstrukciju bez ikakve izolacije.Naravno u ovakvom slučaju najbolje je pristupiti kompletnoj rekonstrukci krova ali dok se to ne ostvari zbog nesnosnih vrućina da li bi upotrebom nekih vaših proizvoda donekle umanjio neželjene efekte vrućine i na koji način izvedbe.

Odgovor
Svakako možete Vaš krov učiniti energijski štedljivim. Najprije treba besprijekorno zrakotijesno postaviti parnu branu LDS 35, dakle razvući ju valovito između greda te na parnu branu u punoj visini greda postavite ECOSE®Unifit 035 filc od mineralne vune. Na grede s gornje strane treba postaviti paropropusno-vodonepropusnu foliju LDS 0.02 (čitljivi natpis prema gore).


 

Vedran Kadrić

Molio bi vas za savjet, radi se o novoj kući 11 x 7 m, na području srednje Dalmacije, u prizemlju iman dvi garaže koje ne planiram izolirati već samo stavit kamene ploče debljine 3 cm na fleksibilno ljepilo, kat je druga priča i tu mi triba savjet, naime iman zidove od cigle debljine 20 cm i koje iznutra planiram ožbukati, izvana sam mislio staviti stiropor ili kamenu vunu na lijepljenje debljine 5 cm i onda sve to obući u kamene ploče debljine 3 cm postavljene na flexibilno ljepilo i učvršćene ankerima za zid i na kraju sve to fugirati, zatvoriti i to na južnoj i istočnoj strani kuće jer su vidljive a na sjevernoj i zapadnoj strani staviti nekakvu termo žbuku (jer su između kuća)  i naravno istu izolaciju kao pod kamenom...
Zanima me mogu li kamen lijepiti direktno na izolaciju (stiropor ili kamenu vunu) ili moram ostavljati 2 cm zračnog prostora između radi paropropusnosti? I kako to izvesti budući da ne planiran radit klasičnu ventilirajuću fasadu bez fuga? A radi se samo o nekih 80 kvadrata!

Odgovor
Na žalost vodeći se po smjernicama HUPFASA - http://www.hupfas.hr/smjernice-izrade-etics-sustava.html, ne mogu se lijepiti kamene obloge deblje od 1 cm na toplinske fasadne sustave.


 

Ervin Hodan

Imam problema sa podovima unutar kuće. Naime, radi se o kući koja je zidana 70 gdje se prilikom zidanja nije bilo kao danas da se prvo izlila deka pa onda zidovi, već su se izlili temelji pa podizali zidovi i onda u unutrašnjosti kuće nabijala soba po soba i izlijevala deka. Kako je od gradnje proteklo 40-ak godina deka koja je izlivena u sobi (kocka) potonula je na 1 cm i sad kroz tu pukotinu prolazi velika količina vlage gdje oštećuje pod(paket) i zidove. Za napomenuti je da su zidovi izolirani i zidovi su zidani ciglom. E..., sad me zanima kada razbijem temelj te jedne sobe šta napraviti dalje i koje slojeve izolacije postaviti kako vlaga nikada više ne bi mogla doći unutar prostorije. Malo sam gledao po netu, da nakon što ponovno izlijem deku da se namaže recitolom pa kad se osuši brenerom spojiti ljepenku sa onom ljepenku u zidu, pa na to gore opet glazuru(koliko cm glazure)....... Ili što staviti u sam pod prije nego izlijem prvu glazuru(stiropor, najlon.....).

Odgovor
Dobro ste počeli i čitali, dakle resitol, varena ljepenka pa se direktno na ljepenku može postaviti kamena vuna TPT podne ploče, a kod stiropora i stirodura treba ići razdjelni sloj sintetički voal ili geotextil jer bitumen rastvara stiropor i stirodur. Bočno treba postaviti RS trake od kamene vune kao se buka od koraka ne bi prenosila na zidove.  Slijedi građevinska folija pa cementna glazura minimalno 5cm armirana s Q131 ili sličnom mrežom.


 

Radovan Zentner

gradim kuću, prizemnica, krov na dvije vode, i trenutno je na redu rješavanje izolacije krova i stropa. Slojevi su, gledano od krova naniže
sljedeći:
1. crijep
2. letve i kontraletve, tj. ventilirajući razmak ukupno 5cm između crijepa i paropropusne folije (pod 3.) pričvršćene na daske (pod 4.) 3. paropropusna vodonepropusna folija 4. puna daska 5. rogovi visine 12cm i naravno prostor između njih 6. nizak tavanski prostor (visine od 0 na rubu - gredi, do cca 1,5m ispod sljemena) 7. zatege (postavljene direktno na gredu) visine 14cm i naravno prostor između njih

Tavanski prostor neće biti grijan.
Iz praktičnih razloga (da ne gubimo prostor) stavili bismo mineralnu vunu (s ecose tehnologijom) u dva sloja: jedan između rogova i jedan između zatega.

Naš plan je:
- staviti neku ecose mineralnu vunu između rogova (tj. u sloj 5.) debljine 10cm - molimo preporučiti koju (željeli bismo onu s najboljim koef. izoliranja)
- staviti ispod rogova (šarafljenjem u rogove) gips ploče (rogovi su širine 10cm i udaljeni 70 cm, no nema veze ako se malo izvjese ploče, u tom tavanskom prostoru će biti samo odlagalište stvari iz domaćinstva)
- na pod tavana staviti osb ploče
- između zatega (koje su visoke 14cm), tj. u sloj 7 staviti neku ecose mineralnu vunu između rogova debljine 12 cm - molimo preporučiti koju (željeli bismo onu s najboljim koef. izoliranja)
- na zatege s donje strane montirati čelične profile - nosače za gipsane ploče i na njih montirati gipsane ploče kao strop boravišnog prostora

S obzirom da ćemo, gledano iz boravišnog prostora prema gore, imati 12 cm min. vune, pa tavanski prostor, pa još 10 cm vune, očekujem da će temperatura tavana biti negdje na pola između unutrašnje i vanjske temperature, pa zbog tih malih razlika u temperaturi ne očekujemo rošenje i ne vidimo potrebu za parnom branom. Da li smo u pravu?

Odgovor
Što se tiče toplinskog izoliranja poda, mora ići parna brana LDS 100 (aluminizirana strana se okreće k grijanom prostoru radi refleksije topline), besprijekorno zabrtvljena na preklopima i na bočni zid u visini toplinske izolacije od kamene vune DDP 10 cm kao na slici:

OSB ploče

Kad bi prostor između OSB ploče 22mm i vune bio ventiliran, parna brana ne bi trebala.
Između rogova na način da ostane 2cm zračnog prostora do daske, utisnete ECOSE®filc Unifit 035 debljine 10cm, a ispod se može pričvrstiti gips-kartonska obloga Knauf.


 

Darko Puharić

u planu mi je ovaj mjesec kupovina vaše Knauf podne izolacije od kamene vune.
Rekonstruiram potkrovlje, a ispod mene je useljen stan tako da trebam zvučnu izolaciju
ispod estriha. Planiram u pod ugraditi i podno grijanje.
Pitanje, koju kamenu vunu da koristim i da li imate i foliju koja ide preko nje,

Odgovor
Glede kombinacije zaštite od udarnog zvuka te pravilne ugradnje podnog grijanja, predlažem pod kao na slici:

Izolacija poda i podno grijanje

Podna kamena vuna je TPT, rubno za prekid zvučnih mostova je rubna traka od kamene vune RS, direktno na vunu ide „čepasti“ EPS sa zaštitnom folijom pa cijevi, estrih i keramičke pločice.


 

Goran Ptičar

Spremam se adaptirati jednu sobu u potkrovlju i razmišljam o izvedbi poda.
Trenuto je samo AB betonska ploča, po podu idu PEX cijevi za centralno koje su u originalnim bužirima predviđenim za stavljanje u cementnu glazuru.
Ja bih umjesto cementne glazure radije stavio suhu plivajuću glazuru (npr. kamena vuna TPT + OSB, bez drvene kontrukcije), ali me muči opterećenje za cijevi.
Hoću li imati problema sa pritiskom na cijevi i koja je minimalna debljina kamene vune ili nekog drugog materijala koji se mora postaviti u ovom slučaju iznad razine cijevi.
Radi se o dječjoj sobi površine 16 m2, i možda samo da napomenem da mi je bitnija akustična izolacija od toplinske.

Odgovor
Glede ploča kamene vune treba koristiti podne ploče TPT debljine 4cm a rubno RS trake za prekid zvučnih mostova. Vodove možete premostiti izrezivanjem ploča kamene vune ili vođenjem cijevi između ploča.


 

Ivan Deltin

Napravljen je kosi krov od ispuna i gredica, na čiju je ploču postavljen stiropor debljine 10cm, preko kojeg je napravljena betonska glazura te stavljena ljepenka i mediteran.  Sada je u fazi izrade spušteni strop na  koji mislimo postaviti   10cm vune. Zanima nas dali je to ispravno, dali treba odozgo ili ispod postavit neke parne brane, ako je potrebno dali je moguće stavit običnu najlonsku foliju ili bi trebalo stavit neku posebnu foliju.

Odgovor
S obzirom da ste stavili neparopropusni stiropor u vanjsku hladnu zonu, ispod stropa treba preko direktnih ovjesa i CD profila postaviti ECOSE filc od mineralne vune Unifit 035 i malo jaču parnu branu LDS 200.


 

Matea Vipotnik

planiram ove godine renovirati kuću, na području Siska, i zanimaju me cijene fasade. Riječ je o zidanoj obiteljskoj kući koja trenutno nema izolacije. Površina zidova je oko 160 kvadrata.
Koju bi vunu, mineralnu ili kamenu, preporučili, odnosno koji su prednosti i nedostaci istih? Zanima me je li točno da vuna ima rok trajanja, odnosno da se nakon 20-25 godina treba mijenjati jer upija vodu (neki majstori koji rade sa stiroporom navode ovu informaciju).
Imate li svoje majstore koji rade i ugradnju ili samo prodajete materijal?
Ukoliko imate majstore, zanima me cijena izolacije po metru kvadratnom (odnosno za površinu od 160 kvadrata), s PDV-om, popratnim materijalima i rukama.

Odgovor
Majstori vole govoriti protiv vune jer s istom treba biti „pedantniji“ prilikom izvođenja. Ako je fasadna kamena vuna, naše ploče FKD-S, pravilno ugrađena u certificirani sustav, ista nema roka trajanja, a sustav treba biti ispravan do 30 godina ako se izvede po pravilu struke.
Nešto više o usporedbi vune i stiropora navodim niže:

Knauf Insulation FKD-S ploče kamene vune za kontaktne fasade imaju λ=0,036W/mK u usporedbi s klasičnim fasadnim stiroporom, koji ima vrijednost λ=0,039W/mK. Kamena je vuna dakle više od 10% bolja toplinska izolacija, što se povećava proporcionalno s debljinom izolacijskih ploča.
Činjenica je da zbog nepoznavanja građevinske fizike nastaje 90% grešaka u gradnji, a stiropor u fasadu ugrađuju oni koji ne poznaju osnovne zakonitosti iste. Ne želimo ovim putem ničije znanje podcijeniti, već pomoći. U tom će smislu stručnjak uvijek reći, da je prvo bitno zdravlje, mikroklima u kući, a tek onda ušteda energije.
Stoga je osnovno pravilo gradnje vanjskog zida kuće u kojoj živimo, masivan zid koji može akumulirati toplinu, a s vanjske strane paropropusni toplinski sustav fasade.
Velika prednost kamene vune je paropropusnost, jer prosječna četveročlana obitelj proizvede od 8 do 12 litara vodene pare dnevno, koja zbog razlike u tlakovima nastoji proći kroz pregrade koje dijele grijani i negrijani prostor. To znači da vodenu paru prvo na toploj, grijanoj, strani zida moramo usporiti, zakočiti, a kada ista „putuje“ kroz zid u hladnije slojeve gdje nastaju uvjeti za stvaranje kondenzata, ista mora izaći nesmetano u vanjski prostor.
Kamena vuna je sama po sebi nekoliko desetaka puta paropropusnija od stiropora, a s njom se trebaju koristiti paropropusna ljepila i završne žbuke.
U tom smislu ona i mnogo duže zadržava toplinska svojstva, jer propušta vlagu koja dugoročno na mnogo načina šteti vanjskom zidu, a najgori je stvaranje gljivica i plijesni koje zid razaraju godinama i štetne su po zdravlje.

Ostale značajne prednosti kamene vune:
- protupožarstvo, odnosno vrlo bitna temperaturna stabilnost - talište kamene vune je  na preko 1000ºC i stoga ima zanemarivi temperaturni rad, dok se stiropor tali već pri 65ºC i oko 50 puta više „temperaturno radi“, čime se ploče stiropora kod visokih temperatura stisnu i propuštaju toplinu između njih (tzv. toplinski mostovi),
- zvučna izolacija - kamena vuna prigušuje zvuk, a stiropor kao gladak materijal odbija zvuk i doprinosi buci,
- elastičnost materijala u smislu vibracija (promet) ili udaraca (tuča),
- kemijska inertnost vune i otpornost na mikroorganizme, dok stiropor razaraju svi kemijski spojevi koji u sebi imaju oznaku C (ugljik), a tih je mnogo,
- vuna je neutralna, a statički elektricitet stiropora privlači prašinu i prljavštinu na fasadu,
- kod fasada sa stiroporom preferiraju se akrilne žbuke koje su neparopropusne i uz stiropor još jače „zatvore disanje zida“, a kako se sastoje od organskih veziva, podložne su razvoju algi i gljivica te lakše gore.

„Problem“, ako to možemo tako reći, je da fasaderi više vole raditi sa stiroporom, jer vuna zahtjeva pedantnost, a i cijena, koja bi uz spomenute prednosti vune ipak trebala biti manje odlučujući faktor.
Ako gledamo činjenicu da se ugradnja toplinskog fasadnog sustava ETICS vrlo brzo isplaćuje putem umanjenih računa za grijanje i klimatiziranja objekta, logično bi bilo da ugrađujemo dugoročno kvalitetniji sustav.

Na kraju želimo Vas podsjetiti da su naše ploče od kamene vune FKD-S do 15.6 2014. na akciji, gdje putem vouchera u privitku možete koristiti popust od 7%.

Na području Varaždina, cijena komplet certificiranog sustava fasade s kamenom vunom FKD-S debljine 10cm uključeno sve ostale materijale (ljepilo, profili, mrežica, impregnacija, silikatna žbuka) skela, izvođenje je 200Kn/m2 + PDV.

Glede izvoditelja, možete kontaktirati one iz našeg kataloga izvođača fasadnih sustava na http://www.knaufinsulation.hr/documents/katalog-izvodaca-fasadnih-sustava.


 

Vedran Čanić

Radi se o izolaciji tavana. Na rogove su stavljene daske, terpapir i pokrov. Što trebam napraviti da izoliram potkrovlje, odnosno što sve trebam koristiti od materijala.

Odgovor

KI LDS 100

Slojevi redom od daske na niže:

-zračni prostor 3cm
-Ecose filc Unifit 035 između rogova do donjeg ruba
-Ecose filc Unifit 035 poprečno ispod rogova između CD prifila
-parna brana LDS 100 besprijekorno trajno zabrtvljena (trake Soliplan i Solifit)
-Knauf gips-kartonska ploča

Ukupna debljina toplinske izolacije mora biti minimalno 16cm.


 

Nikola Zagorec

spremam se zatvoriti kosine gornje etaze knaufom, ali imam neke nedoumice-pa vas molim za savjet i pomoć ovim putem.
Radi se samo o kosinama jer imam gotovu nazidnicu (strojno ozbukanu) i gornju betonsku deku.
U pitanju je dvostruko ventilirano kroviste sa postavljenim mrezicama za ventilaciju na potrebnim mjestima.
Moj plan je bio napraviti ovakvu izvedbu krova.Krecem od dasaka na rogovima prema unutrašnjoj strani tj.prema sobi:
 
1.Podaskani krov (jelove daske,rogovi 13x11,5 na 80 cm razmaka),
2.Zračni prostor od 3cm za ventilaciju donje strane krovišta,(3cm)
3.Paropropusna/vodonepropusna brana,
4.Kamena/staklen vuna 10cm između rogova,(10cm)
5.Podkonstrukcija od CD i UD profila  i drugi sloj vune 14cm iznad
rogova,a ispod i izmedju podkonstrukcije,(14 cm)
6.Paronepropusna folija,
7.Gips ploce (1,25cm).
-Ukupna debljina kosine 28,25cm i ta bi mi debljina odgovarala za "idealan" spoj kosine i gornje deke tj.plafona.
 
 
Ono sto me muci, i nakon proučavanja kojekakvih uputa,je slijedeće:
 
1.Ovjes za CD profile-Trebao bih dobiti prostor za 14cm vune iznad izolacije između rogova.
-Kako to dobiti.Naime trgovac mi je rekao da se CD profil mora serafiti direktno na rog preko ovjesa i cim plice-nikako na duljinu 14cm.
-Ima li nacina dobiti cvrstu podkonstrukciju bez "podebljavanja" rogova letvama i slicno?
Ja sam uzeo trakasti ovjes duljine 12 cm.Ako i userafim CD profil na kraj ovjesa hoce li to biti dovoljno cvrsto?
-Mozeli se isto izvesti sidrima i hoce li tada biti dovoljno cvrsto?
 
2.Uzeo sam mini ploce radi lakseg baratanja. Prva kosina koju zatvaram je 3,6mx2m.
-Kako se obradjuju spojevi gdje se spajaju 2 ravna brida ploce?
 
3.Krovnu konstrukciju drzi greda koja je na nazidnici i nije ozbukana.Tu gredu moram pokriti gips plocom i spojiti sa postojecom zbukom sa jedne
strane i kosinom sa druge strane.
-Da li da userafim gips plocu direktno u gredu ili da ju lijepim na neki nacin.Nema mjesta za ikakav profil-jer mora biti ravno sa zbukom.
-Kako obraditi spoj ploce i zbuke?
 
4.Spoj kosine i gornje deke (plafona).
Muci me spoj koji ce vjerojatno pucati jer kroviste radi, a deka je fiksna? Upotrijebiti silikon inapraviti fugu ili nesto drugo?

Odgovor
Zaista stručno ste zamislili krov glede toplinske izolacije i folija. Ne znam samo zašto paropropusno-vodonepropusna folija nije na dasci s gornje strane jer mora i nju štititi kao sekundarni pokrov.

S obzirom da smo mi tvornica kamene vune, ostala pitanja možete postaviti na voditelja tehnike u Kanuf Hrvatska (gips-kartonske ploče i profili) rubic.hrvoje@knauf.hr.


 

Ivan

Želim izvana izolirati obiteljsku kuću. Problem mi predstavlja što je fasada kuće završena i prilikom gradnje nije bilo planirano izvođenje toplinske izolacije. Tako da na polovici kuće, odnosno na dva zida imam kamene kanale, a na druga dva su kupe naslonjene na kamene klupice koje su samo oko 2-3 cm izvan fasade, da ne spominjem persijane koje bi ostale unutar izolacije.
Pretpostavljam da je moguće uz zamjenu svih kamenih klupica na prozorima i na krovu, uz zamjenu kamenih kanala i sl. , ali to bi mi predstavljalo velike troškove pa Moje pitanje glasi:
Jeli uopće na ovako izgrađenoj kući moguće postaviti toplinsku izolaciju i koje debljine (s obzirom na prethodno spomenute probleme)?
Ako je moguće, možete li mi savjetovati na koji način postavljenu izolaciju (npr.6 cm kamene vune) zaštititi da kiša ne ulazi između izolacije i zida ?
Nisam spomenuo da se kuća nalazi u Dubrovniku gdje zimi temperature nisu previše niske.

Odgovor
Dakle može se izvesti kontaktni sustav fasade lijepljenjem i „tiplanjem“ FKD-S ploča kamene vune. Bitno je samo ugraditi adekvatan profil ispod persijana koji će biti i odkapnica fasade. Također treba ugraditi nove klupice kako ste spomenuli. Glede kamenih kanala, fasada se može završiti do kanala postavom kutnog profila s mrežicom. S obzirom da je vama veći problem pregrijavanje ljeti, ne bi trebalo biti problema s toplinskim mostovima zimi.


 

Dino Pomper

trebao bih 14 kvadrata prešane kamene vune debljine 5 cm i širine 60 cm,čuo sam da je to najbolje za zvučnu izolaciju,pošto se radi u muzičkom studiju čim bolja zvučna izolacija je potrebna. Zanima me da li imate dućan gdje se mogu kupiti proizvodi ili ste samo tvornica? Ako postoji dućan, koje je radno vrijeme i da li imate ovakvu vunu kakvu trebam,ili možda postoji nešto još bolje?

Odgovor
Mi smo tvornica i nemamo trgovinu. No preko naših trgovaca širom Hrvatske prodajemo proizvode. Pretpostavimo da ste iz Zagreba pa ono što bi trebalo biti korektno za Vašu potrebu su TP ploče dimenzija 100x60cm. Trgovci u Zagrebu koji bi to mogli imati su MD-Profil, BMD Stil Soblinec, GT Fintić u Dubravi itd.


 

Petra Cerovac

ljubazno bih Vas molila stručni savjet kako izolirati hladan pod iznad negrijanog prostora. Naime, radi se o stanu u stambenoj zgradi izgrađenoj 1984.g, a stan se nalazi iznad garaža, točno na ulazu u njih, zbog čega je zimi iznimno hladan.

Odgovor
Preko direktnih ovjesa i CD profila se pričvršćuje ECOSE filc Unifit 035 barem 10cm pa se strop obloži s Knauf gips-kartonskim pločama.


 

Aldo Škerjanc

Napravio bih drveni pod između sobe na katu  i radne sobe iznad nje u potkrovlju.Postavio bih drvene grede na postojeću betonsku ploču koja je samo na tom dijelu izrezana(između sobe i galerije),ostali dio je betonska ploča u nastavku.Na drvene grede stavio bi OSB ploče,neku zvučnu izolaciju,opet OSB ploče,zeleni filc za laminat i na vrhu parket-seljački pod.Kako riješiti problem zvuka između dvije etaže,te kako riješiti bočni dodir greda i osb ploča(nekakav filc?).

Odgovor
Dakle na drvene grede postavite OSB ploče 22mm i to preko filca za laminat trakasto. Na prvu OSB ploču idu podne ploče kamene vune TPT debljine 4 cm i rubno RS trake kamene vune za prekid zvučnih mostova. Druga OSB ploča 22mm pa na nju direktno parket ili seljački pod.


 

Drago S

Htio bih Vas upitati za savjet u vezi hidroizolacije limenog krova.
Naime , na zgradi od oko 242 kvm, nagib oko 12 stepeni, dvije vode, plocu na kojoj su horizontalne
grede 5x8 cm, na razmaku od oko 1 metra.Izmedju je staklena vuna ili ono sto je ostalo od nje,
pa su bile salonitne dotrajale ploce koje smo zamijenili limom (plastificirani, pocincani, trapez,0.5 mm,
svaka duzine oko 5.55 metara, sirine 1 metar. Imamo 9 dimnjaka i 8 ventilacionih otvora (R=12 cm),
te jedan izlaz na krov. Dva i dva kupatila su jedno do drugog,svako je siroko oko 1 metar, a izmedju njih su dvije
ventilacione cijevi(za 4 kupatila). Na dnu krova u kupatili(oko pola metra, i pola metra uspravno iznad prozora),
javlja se vlaga, kad su niske temperature i recimo snijeg na krovu. Oluci su novi od istog lima, ali se snijeg nakuplja na
ivici krova. Problem je uglavnom u kupatilima, sto upucuje na kondenzaciju. Kad vrijeme dozvoli, dogovorio sam sa limarom
da dignemo 3 ploce(za dva kupatila, oko 18 kvm) , te stavimo izolaciju ispod.  Isto bi trebalo i za druga dva kupatila.
Posto ni on nema nekog iskustva , a grijesiti
ne smijemo, pitanje je sta staviti(staklena,kamena vuna,stiropor i sl. u kombinaciji sa ter papirom, folijama, najlonima i slicno).
Sta od toga? Daske bi presle neku tezinu koju je krov imao sa salonitom, pa to ne bih smio raditi jer je ocigledno da je dobar strucnjak projektovao isti. Za neke vece zahvate nema novca, stanari uglavnom penzioneri, a ja moram isto kao i oni, inace bih stavio
 sendvic lim na svom dijelu.

Odgovor
Polistirene (stiropor ili stirodur) ne preporučam na krov jer im je temperatura primjene do 70ºC, a ispod lima temperatura ljeti ide i do 100ºC.
Princip je da grijani prostori moraju biti potpuno obloženi s toplinskom izolacijom, barem 10cm Ecose filc od staklene vune Unifit 035, a između toplinske izolacije i grijanog prostora mora biti besprijekorno-trajno zrakotijesno zabrtvljena parna brana, u ovom slučaju iznad kupaona LDS 200 zalijepljena s trakama Soliplan i Solifit.


 

meri bilić

imam stan koji me dijeli od susjednog stana ( moje dvije sobe ) samo sa pregradnim zidom koji je od cigle...Susjed je jako bučan i često pojačava TV tako da ja sa ove druge strane nemam svoj mir. Prije nekoliko godina na zidove sam stavila staklenu vunu i sa moje strane duple knauf ploče...To je radio majstor a ja kao žene se puno u to ne razumijem...Zvuk se smanjio ajmo reć za nešto oko 20% ....ali moram priznati da nisam sa time postigla svoj mir....Molim Vas šta mi Vi možete da savjetujete ...Šta bi mi pomoglo iz Vaših proizvoda da ugradim na zidove....da li postoji neka samoljepiva folija ( tako sam čula ali neznam ništa o tome ) za zvučnu izolaciju....ili  knauf ploče koje su se  pokazale odlićnim po pitanju zvučne izolacije....Ja živim u Splitu, i molila bih da mi kažete gdje bi to mogla da kupim ovdje kod mene...To bi postavila na zidove ove dvije moje sobe i važno mi je da da nema nekih negativnih posljedica s obzirom da sam alergićna na prašinu...

Odgovor
Bolje od staklene vune je kamena vuna, na primjer DP-10, bolje od obične Knauf ploče su Knauf Diamant ploče ili Knauf Silent ploče u 2 sloja. Također, vrlo je bitno besprijekorno brtvljenje cijele obloge zida.
dvoslojna obloga

Primjera radi, kamena vuna DP-10 debljine 2cm, zračni prostor 2,7cm i dva sloja Diamant ploča prigušuju buku za 16dB što bi trebalo biti 50% manje čujno.

Kupiti možete u Intermont 2 d.o.o. Kaštel Sučurac i Dalmafriz Ltd d.o.o. Kaštel Sučurac.


 

goran

imam pitanje vezano za toplinsku izolaciju vanjskih zidova sa unutarnje strane i plafona prema negrijanom tavanu. Naime, živimo u kući sa dva kata. U prizemlju kuće je zimi toplo i bez plijesni na zidovima, dok je na prvom katu situacija obrnuta. Teže se zagrije, a i pojavila je plijesan. Kako nam je financijski neprihvatljivo izilirati cijelu kuću izvana, mislili smo izolrazi s unutarnje strane sve vanjske zidove plus plafon sa mineralnom vunom, te Knauf gips pločama. Možete reći detaljnije o tom postupku, te dali postoji mogućnost da se ispod te izolacije i dalje stvara plijesan? 

Odgovor
Zid i strop treba izolirati s „mekanom“ toplinskom izolacijom od mineralne vune, predlažem ECOSE-filc Unifit 035. Dakle preko direktnih ovjesa i CD profila se pričvrsti vuna, po cijeloj površini zida i stropa se besprijekorno-trajno zalijepi parna brana LDS 100 (aluminizirana strana ide prema grijanom prostoru radi refleksije topline), traka za lijepljenje preklopa folije je Soliplan. Na CD profile se pričvršćuju Knauf A gips-kartonske ploče koje se soboslikarski obrade. Ako se to sve uradi pravilno i ne postoji problem vlaženja zida i stropa izvana, neće biti plijesni i gljivica.


 

vildana gelic

U pocetnoj sam fazi renoviranja stana, ali imam jednu veliku dilemu, naime radi se o postavljanju podova. Stan je povrsine 88 m2 i nalazi se na drugom spratu, trenutno se na podu nalazi etison, a ja imam dilemu da li prije postavljanja laminata treba stavljati estrih ili ne, i da li ima neka adekvatna zamjena za estrih. Pitala sam nekoliko majstora, ali svi imaju razlicito misljenje i savjete? 

Odgovor
Prvo ako želite izbjeći udarnu buku i neugodnosti prema susjedu ispod, treba postaviti TPT ploče kamene vune debljine od 4 cm na etison i rubno RS trake za prekid zvučnih mostova. Umjesto klasičnog cementnog estriha možete postaviti OSB ploču debljine 22mm pa na njih filc i laminat.
Izolacija poda


 

Andrea Poljak

Pronasla sam vasu adresu na stranicama KNAUFA. Nadam se da mi mozete pomoci.
Napravili smo montaznu kucu koju su nam montirali ljudi iz poznate hrvatske firma koja se bavi istim.
Naime zabrinuti smo oko plafona kojega su nam montirali sa knaufom. On je montiran direktno na drvene jelove grede.
Da li je to ispravno?sto ocekivati kad se kuca pocne grijati?

Odgovor
Ne bi se htjeli miješati u Upute proizvođača montažnih kuća i kakva jamstva na kvalitetu oni izdaju.
Knauf ploče jesu elastične, ne pucaju do radijusa savijanja od 2m, ali vrlo je bitna obrada spojeva sukladno pravilima struke.
Zasigurno je da drveno krovište „radi“ uslijed opterećenja vjetrom, snijegom, oborinama, vibracijama od prometa pa Knauf daje prednost ugradnji ploča preko elastičnih ovjesa i CD profila.


 

Igor Mavrin

Prije nekoliko mjeseci na Vaš savjet kuću smo s vanjske strane izolirali (između blok opeke i cigle rustice) pločama za kontaktne fasade FKD S-10. Namjeravamo izolirati i vanjske zidove s unutarnje strane, a ostalo nam je određena količina FKD S-10 ploča koju nismo u mogućnosti vratiti dobavljaču, te nas zanima možemo li iste iskoristiti za unutarnju izolaciju.

Također nas zanima i Vaša preporuka za izolaciju poda negrijanog tavana, koji se neće koristiti. 

Odgovor
FKD-S možete koristiti s unutarnje strane na 2 načina; 1.preko direktnih ovjesa i CD profila priljubiti ploče uza zid, besprijekorno zabrtviti parnu branu LDS 100 i obloga Knauf ploče; 2.klasična ETICS metoda s time da završnu obradu koristite akrilnu žbuku koja će imati ulogu parne kočnice.
Za negrijani tavan po kojem se ne hoda, jednostavno postavite min 10cm ECOSE filca Unifit 035 i na njega geotextil.


 

Tomislav Razumović

Adaptiram kucu,  pošto sam morao poravnavati staru deku i njene pukotine sa novom dekom,a na to još dolazi nadbeton i nekakva obloga, i  još je podno grijanje je u pitanju, izgubio sam dosta na visini prostora.
Strop sam htio obložiti knaufom, trenutno je gore stari sistem, grede-daske-trstika-zbuka.
Ono što me zanima je minimalno spuštanje stropa od knaufa tj. koliko odlazi na najmanju/tanju moguću montažu stropa na postojeći strop. 

Odgovor
Poštovani,

4 cm.


 

------

Milom Vas za pomoć i Vaše mišljenje. Radi se o slijedećem. Stan u prizemlju, a iznad na prvom katu stan koji je od prizemnog odijeljen drvenim podom. Kad susjed hoda ,ima pse ,trče mala djeca sve se čuje i dolje je prilično neugodno za boravak . Budući je  ispod drvenog poda stura i sloj žbuke ,kako sve vibrira otpao je poveći komad žbuke i ja sam ,neznajući to sanirao tako što sam gipsanim pločama zatvorio prostor  a između ubacio knaufov meki tervol 5 cm. Međutim nažalost  ništa nije bolje. Susjed je  dio gornje ploče je u međuvremenu izolirao što u prvom koraku nije ,ali opet se ništa značajno nije promijenilo. Naime budući je mijenjao raspored prostorija .između  kuhinje i dnevnog boravka je ostala stepenica koja je još više pridonosila stvaranju buke . Dakle ,morat ću nanovo nešto uraditi .Malo sam detaljnije proučio stvar te ću Vam iznjeti moj plan ,a Vi budite dobri ocijenite da li bi to bilo rješenje uz Vašu eventualnu
 sugestiju ili bilo kakav savjet da se opet ne napravi greška u koracima . Mislim da je greška ,budući je sve povezano sa drvenim podom te se vibracije prenose na prostor ispod .Što sada napraviti. Da li da se sve skine i ponovo ide sa gips pločom ,ali da se konstrukcija potpuno odvoji od postojećeg drvenog poda ,a između min.1o cm Knauf tvrdi tervol koji na sebi ima ne znam točno alu ili gumeni sloj koji bi spriječio prolaz buke  ILI   ostaviti postojeće stanje kao sendvič i još spustiti plafon uz ove tvrde ploče .Ne znam što bi bilo bolje rješenje. Kakav je Vaš stav i što VI savjetujete 

Odgovor
Nažalost udarna buka se rješava pravilnim izvođenjem „plivajućeg poda“, a to mora izvesti susjed gore. Niti jedan dio poda po kojem se hoda, ne smije biti kruto vezan za međukatnu konstrukciju. Najbolji razdjelni sloj je podna kamena vuna.


 

RATKO MAODUŠ

Odlučili smo se na kupnju etaže  kuće starije gradnje 1952 god.
Želimo napraviti potpunu adaptaciju iznutra ali prvenstveno nas zanima adaptacija poda.
Na podu su grede nema betonske ploče a na njima su daske na kojima su parketi u sobama i pločice u kuhinji i kupatilu.
Zanima me koja bi bila najbolja solucija za adaptaciju poda posto mislimo skidati cijeli pod do samih greda.
Sto staviti na grede i kojim redom dalje do  završnog poda kad treba stavljati  pločice i parkete.
Ne bi  htjeli da se čuje ono škripanje koje se čuje sada u stanu niti da nam se desi pucanje pločica nakon nekog vremena.
Moram napomenuti da je ispod nas još jedan stan i da bi htio staviti dobru zvučnu a i toplinsku izolaciju između stanova.

Odgovor
Između greda ECOSE®filc Unifit 035, na grede prva OSB ploča 22mm, TPT ploče kamene vune debljine 4cm i rubno trake RS za prekid zvučnih mostova. Zatim druga OSB ploča 22mm i podna obloga.


 

Obitelj Kostanjšek

imamo pitanje? Što staviti na plafon u štalu koja je dosta stara, sama konstrukcija zahtijeva nekakav lagani materijal a još uz to da bude jednostavno za postaviti i naravno jeftino.
Lijepo vas molimo za savjet, hvala na odgovoru.

Odgovor
Poštovani,

Lamperiju


 

Anđelko

Molim vas savjet za izolaciju potkrovlja – kosi krov.

Moj slučaj je slijedeći (trenutno stanje):
⦁    Crijep
⦁    Letve
⦁    Protuletve
⦁    Zračni prostor završava na krovištu s mrežicama (iznad ljepenke)
⦁    Ljepenka
⦁    OSB ploče
⦁    Rogovi

Želio bih izolirati potkrovlje s mineralnom vunom!
Što je bolje (zdravije) kamena ili staklena vuna?

Da li bi izolacija trebala izgledati ovako:
⦁    Zračni prostor ispod OSB ploča (da li je dovoljno da zračni prostor bude otvoren prema negrijanom dijelu tavana – vrhu ispod sljemena, ili moraju biti i odzračnici na donjoj strani krovišta ispod OSB ploča)
⦁    Paropropusna – vodonepropusna folija
⦁    Kako ju postaviti (da li preko rogova i cca. 2 cm ispod OSB ploča ili samo između rogova 2 cm ispod OSB ploča)
⦁    Toplinska izolacija između rogova
⦁    Podkonstrukcija (aluminijska ili drvena, što je bolje)
⦁    Toplinska izolacija ispod rogova
⦁    Parna brana
⦁    Gips ploče

Molim vas preporučite mi konkretne nazive vaših materijala. Radi se o površini cca. 150 m2 koju treba izolirati.
Molim vas i cijenu za kompletan materijale koje preporučite (na bazi 150 m2 za izolaciju).
Lokacija je u Sesvetama  (Zagreb).
Gdje je najbliža prodaja vaših materijala?
Je li moguć prijevoz materijala s vaše strane?
Možete li mi preporučiti izvođača (prednost Sesvete i bliža okolica).

Odgovor
Ljepenka na OSB ploči je sekundarni pokrov pa nema potrebe za paropropusno-vodonepropusnom folijom nego ispod OSB ploče treba biti ventilirani prostor barem 3cm do vune.
ECOSE®Unifit 035 je 100% prirodna staklena vuna, cijena za 10cm je oko 25Kn/m2.
Parna brana je LDS 35, cijena oko 3,5Kn/m2
Trake za trajno lijepljenje preklopa parne brane su LDS Soliplan, 40m1 oko 140Kn i za oko proboja LDS Solifit, 25m1 oko 110Kn.
Trgovina je BMD Stil u Soblincu i imaju prijavoze.
Izvoditelj: Tiho-Interijeri 091-655-3883


 

nina radić

Imam ud/cd profile,knauf ploce,staklenu vunu i paronepropusnu foliju.Sve to za pokriti kameni zid unutar kuce.Kojim redoslijedom idem gledano od zida,sto prvo stavljam? Folija je s jedne strane glatka-sjajna,a s druge mat-hrapava,koja strana gleda prema gdje,ako ste razumili?

Odgovor

Postavljanje staklene vune

Ako postoji, a trebao bi biti na mat strani, čitljivi naziv folije ide prema Knaufu.


 

Matija Franjčec

Zanima me koja izolacija postoji za zaštitu od udarne buke poda??

Krenuo bi u rekonstrukciju postojeće stare kuće u kojoj nije izveden klasični plivajući pod. Zbog same statike i dodatnog opterećenja konstrukcije zanima me da li postoji koje drugo rješenje osim klasičnog plivajućeg poda??

Moja ideja je da se direktno na AB ploču postavi sloj pluta, gume (ili nešto slično) pa onda na to OSB ploča (može i bez ak postoji koje rješenje) i parket kao završni sloj.

Zanima me vaše mišljenje i koji materijal preporučate??

Odgovor
Klasičan plivajući pod s kamenom vunom je optimalno dugotrajno rješenje.

Plivajući pod s kamenom vunom

-TP ploče kamene vune 5cm i rubna traka RS za prekid zvučnih mostova
-građevinska folija
-armirani estrih
-parket


 

Danijel Udovičić

želim izolirati kosi krov pa trebam preporuku što koristiti
 
krov je podaskan i na njemu je ljepenka, rogovi su 14 cm, želio bih krov prvenstveno toplinski izolirati  ( zvučna izolacija nije bitna ), čitajući zaključio sam da bih trebao staviti najmanje 15 cm ali ne znam čega kamene vune ili nešto drugo, stoga bih Vas molio za savjet,( prostor bi bio namjenjen za povremeno stanovanje) što bih trebao koristi i ako postaviti.

Odgovor

KI LDS 100

ECOSE®Unifit 035 debljine 10cm u donju zonu između rogova
ECOSE®Unifit 035 debljine 5cm poprečno ispod rogova
Parna brana LDS 100 besprijekorno-trajno zrakotijesno zalijepljena
Knauf A ploča


 

Varat Dejan

imam malu drvenu kučicu dimenzija 3mx3m (Bauhaus). Debljina planki je 2,5cm.
Krov je od brodskog poda preko kojega je šindra, Kuća je na betonskoj podlozi odignuta gredama oko 5cm od podloge. Pod je takodjer od brodskog poda.
Možete li mi savjetovati kako postaviti izolaciju poda, zidova i krovišta?

Odgovor
Pod odozdo prema gore:

-mineralna vuna ECOSE®filc Unifit 035
-parna brana LDS 35 besprijekorno zabrtvljena (trake LDS Soliplan za ravni preklop, LDS Solifit za spoj na bočni zid)
-brodski pod

Zid od unutra prema van:

-brodski pod
-parna brana LDS 35 besprijekorno zabrtvljena (trake LDS Soliplan za ravni preklop, LDS Solifit za spoj na bočni zid i oko prozora)
-mineralna vuna ECOSE®filc Unifit 035
-paropropusno-vodonepropusna folija LDS 0.02
-zračni prostor od 4cm
-planjke

Krov od unutra prema van:

-lamperija
-parna brana LDS 35 besprijekorno zabrtvljena
-mineralna vuna ECOSE®filc Unifit 035
-paropropusno-vodonepropusna folija LDS 0.02
-letva
-kontraletva
-pokrov


 

Stipe Glavina

trebao bih rekonstruirati kuću prizemnicu s visokim potkrovljem. Objekt se nalazi u Zadru. Prilikom rekonstrukcije želio bih poboljšati termička svojstva kuće bez intervencije na fasadu budući se radi o oblozi kuće sa starim klesanim kamenom (vacadama). Pretpostavljam da su zidovi od betona na koji su kasnije postavljene kamene ploče, ali nisam siguran da se na taj način izvodilo. Iznutra su zidovi ožbukani. Uglavnom ukupna debljina vanjskih zidova iznosi cca 37 cm. Kakvu mi izolaciju preporučate da stavim iznutra i koliko debelu kako bi zadovoljio današnje standarde.

Odgovor
Za vaše područje još uvijek je standard 6cm konvencionalne toplinske izolacije u vanjskom zidu. No teže je prekriti „hladne mostove“ i sprečava se akumulacija topline zida.

Postavljanje staklene vune

Za toplinsku izolaciju vanjskog zida s unutarnje strane vrlo je bitno besprijekorno-trajno zrakotijesno postaviti parnu branu kao na slici.


 

Petar Kalebota

Uređujem podrumski prostor samostojeće kamene kuće i želim izolirati međukatnu konstrukciju sa drvenim gredama. Kad sam ogolio strop podruma ostale su grede, daske i lakirani parket sa gornje strane. Grede su u razmaku od 50 do 60 cm, visine 20 cm i širine 14cm i dio visine greda bih želio ostaviti vidljivim. Prostor između greda bih izolirao kamenom vunom 5 cm i knauf pločama tako da mi u prostoru ostane otprilike 12 cm visine grede. Knauf ploče bih pričvrstio na CD 60x27 profile, koje bih pričvrstio za grede okomito, a između bih postavio kamenu vunu.

Moje pitanje je, da li postaviti parnu branu između ploča knaufa i kamene vune? Da li greda koja ostaje u prostoru predstavlja toplinski most ako postavim parnu branu ? Što mislite na pričvrščivanje aluminijskih profila direktno na drvene grede?

Napominjem da je gornji prostor dnevni boravak a podrum neće biti kuhinja pa neće biti velike pojave vodene pare.

Odgovor
Ako će režim grijanja u podrumu i gore biti isti, nema potrebe za parnom branom, a vuna i Knauf će imati ulogu zvučne i protupožarne izolacije.
Ako ne želite da Knauf podgled „popuca“ treba postaviti bočno na rogove UD profile na razdjelnu traku, poprečno CD profile na razmaku 50cm koji će držati vunu, Knauf ploče se režu pod 45º prema gredi i taj dio se zapunjava s Uniflottom. Također se rubni dio„rabicira“ i pregleta, a nakon završne obrade stropa, razdjelna traka na gredama se uredno odreže skalpelom.


 

Marin Juroš

zanima me stavljanje navedenoga filca između rogova u  potkrovlju. Rogovi su debljine 10 cm. Pa zanima da li što je deblji filc to je i bolje. Da li može biti kontraproduktivno ukoliko se između ovoga roga pokuša stisnuti npr. 30 cm ovoga filca ( ovdje govorim konkretno o popunjavanju između rogova ). Koje je pravilo ?!

Također da li ovaj navedeni filc nakon stavljanja između rogova može ostati tako neko vrijeme bez pokrivanja folijom te uopće pokrivanja sa ičime. ( financijski razlozi ) da li tako otvoren gubi svojstva !? Na vanjskoj strani krova imam glineni crijep, kontra letve ( ventilirajuči prostor ), paropropusna-vodonepropusna folija i daske.  Da li je potrebno staviti foliju prije stavljanja filca sa unutrašnje strane potkrovlja?

Odgovor
Ako ciljate na to da ćete imati 3xbolju toplinsku izolaciju, nećete. Komprimiranjem Unifita 035 samnjit će mu se nešto koeficijent toplinske provodljivosti, recimo do 20% ali ne i 3 puta (300%).
Za debljinu izolacije od 30cm možete financijski sve uredno školski napraviti. 8cm Unifita između rogova (2cm zračni prostor do daske). 8cm Unifita poprečno ispod rogova, parna brana LDS 100 besprijekorno trajno zalijepljena i Knauf ploče.

KI LDS 100

Ne može vuna stajati bez parne brane, jer će se na daski ispod stvarati kondenzat pa poslije plijesan i gljivice.


 

Martina Đurđek Stričević

Uređujemo potkrovlje te nas zanima izolacija kosog dijela krova te izolacija ravnog dijela stropa iznad kojeg će se nalaziti manji tavanski dio visine 1,5 m negrijanog prostora koji će služiti odlaganju stvari.
1.Krov je rađen crijep, letve, kontraletve, ljepenka te daščana oplata.
Mislili smo izolaciju kosog krova popuniti punom širinom greda, preko toga još 5 cm okomito na grede te preko toga staviti difuznu parnu branu.
Je li to dovoljno ili mislite da ipak treba odzračnike neke vrste na nadozidu te pod sljemenom ili barem ostaviti prostor između vune i daske?

2. Je li potrebno, bolje ili lošije rješenje izolirati vunom i knaufom obraditi kosine sve do sljemena, obzirom na taj negrijani tavan iznad ravnog dijela?
3. Kako točno izvesti ravni strop po čijoj bi se sredini trebalo hodati? Strop ima grede s razmacima od kojih 60-70 cm. Mislili smo po sredini staviti deblju oblogu, a sa strane tanju kako bismo ipak i tu mogli spremati lakše stvari. Koju oblogu staviti? Je li pogrešno staviti osb ploče pošto one ne dišu, ili je prihvatljivo ako se radi o difuznoj brani s donje strane vune?
Također, iznad same vune, treba staviti paropropusno-vodonepropusnu foliju, a na nju onda ide daska/osb? Da li se ta paropropusno-vodonepropusna folija smije staviti s donje strane postojećih vodoravnih greda jer mi se to čini jednostavnije obzirom na drvene stupiće koji okomito vežu gredu s rogovima. Praktične naravi radi, čini mi se jednostavnije omotati sve odozdo, ispod osb/daske i ispod greda nego rezuckati foliju s gornje strane kako bi se omotali ti stupići i dobro zabrtvila folija.
I još me zanima je li potrebno takav ravni strop izolirati i s još jednim slojem  vune koja ide poprečno ispod greda.

Odgovor
1.Krovne ljepenke se koriste kao „sekundarni pokrovi“ za slučaj kada potkrovni prostori nisu stambeni, odnosno nema produkcije vlage koja difuzijom prolazi kroz pregradu (krovnu konstrukciju). Stoga ako ispunite rogove na kosinama s vunom, ljepenka nije paropropusna gledajući iznutra prema van te će se stvarati kondenzat i napraviti štetu dasci i izolaciji. Dakle obvezan je razmak između vune i daske minimum 2cm i taj prostor treba biti ventiliran.

2.Bolja je opcija s ravnim dijelom jer smanjujete grijani prostor, dakle veća će biti ušteda

3.Koristite termin „difuzna brana“, ok, parne brane i kočnice se klasificiraju prema vrijednosti Sd-relativni otpor difuziji vodene pare. Suština je da se na grijanoj strani pregrade para mora „zakočiti“ a hladne strane pregradne konstrukcije moraju biti paropropusne ili ventilirane. Vi imate „sekundarni pokrov“ ljepenku na dasci pa ne trebate paropropusno-vodonepropusnu foliju.
Redoslijed slojeva na ravnom dijelu potkrovlja od poda tavana na dole:
-OSB ploča „hodna“ 22mm
-ventilirani sloj zraka 2cm
-Unifit 035 ECOSE filc između greda
-Unifit 035 poprečno ispod greda
-parna brana LDS 35 besprijekorno-trajno zrakonepropusno zalijepljena i zabrtvljena
-Knauf-gips ploča

Drvo je oko 4 puta lošiji toplinski izolator od mineralne vune pa je kao takvo „hladni most“.


 

Ana Dabo

Naslijedila sam staru hrastovu kuću planjke 10cm,okolica Zagreba.Voljela bi da sa vanjske strane ostane takva kakva je,a sa nutarnje bi je željela izolirati.Čime bi bilo najbolje ? Kuća bi služila za stalno življenje.Kuća je dimenzije 12x6.U potkrovlju bi bile spavaonice,čime izolirati krovište? Krov ima podaskanu nosivu konstrukciju i crijep tondah kontinetal.Kako izolirati kupaonicu?

Odgovor
Za oblogu zida s unutarnje strane postavite prvo direktne ovjese vertikalno na razmaku 62,5 cm i na njih nataknete ECOSE Unifit 035 filc debljine 10cm i parnu branu LDS 100 koju treba sljubiti uz filc mineralne vune i potpuno ju trajno zalijepiti na preklopima sa LDS Soliplan te zakitati proboje kroz direktne ovjese. Vuna i parna brana se pričvrsti s CD profilima 60x27mm i u tom prostoru od 27mm se provlače el.instalacije. Na CD profile se može pričvrstiti Knauf, brodski pod ili lamperija.
Za izolaciju krova niže dostavljam sliku:

KI LDS 100

Ova slika prikazuje upravo direktne ovjese, CD profile, ECOSE filc i parnu branu pa je postupak kod krova isti. Za podgled krova možete koristiti također lamperiju, a u kupaoni vlagootporne Knauf ploče.
Vrlo je bitno besprijekorno-trajno brtvljenje parne brane, folije LDS 100.


 

Dario Soldo

Planiram raditi tavanske stanove a nebi htio raditi klasicnu glazuru pa me zanima koliko je pametno da se ide na "suhu" gradnju.Napominjem da imam vec vunu pobacanu po tavanu(tvrdu od 5 cm,neznam koja tocno-od Termike) pa me sad zanima ako bi isao po redu,znaci stafli 8x5,izmedu njih vuna(koju uzeti i dali se moze iskoristii stara?) i na kraju paronepropusna folija te podaskano colericama.Dali je to u redu?Dali se knauf ploce trebaju postavljat prije,tj dali se kompletno sve sobe moraju prije napravit pa tek onda pod ili bi na pod mogao stavljati knauf?Dali mogu na stafle stavit kao zavrsni sloj daske colerice?Ipak je cijena dosta jeftinija od OSB-a 22mm.
P.S.Dali je moja tvrda vuna 5cm po propusnosti topline ista mekanoj vuni od 10 cm?

Odgovor
Ako govorite o oblaganju vanjskih zidova s unutarnje strane s toplinskom izolacijom, treba ih izvesti prije i tu je obvezna postava parne brane trajno-zrakotijesno zabrtvljene između Knauf-ploča  i vune (parna brana LDS 100 aluminizirana strana se okreće prema prostoru radi refleksije topline, vuna u roli ECOSE®Classic 040 između profila).
Ako je postojeća tvrda vuna od Termike (a to smo bili mi) kompaktna i suha, možete ju koristiti između „štafli“. Ploče su vjerojatno dimenzija 100x50cm pa 50 treba biti i „svijetli razmak“ između štafli gdje se polaže vuna. Kad se postavi Knauf bočno, pod i knauf moraju biti odvojeni elastično, možete koristiti RS rubnu traku od kamene vune za odvajanje. Mogu ići daske, ali ih trebate dobro poravnati.
Ako će režim grijanja biti isti u potkrovlju i ispod, nema potrebe za folijama. Ako režimi grijanja budu različiti ili se neke od prostorija budu povremeno grijale, tada trebate staviti parnu branu, također LDS 100 s obje strane izolacije i kvalitetno ju zabrtviti (Alu trake Knauf Insulation) na način da aluminizirana strana bude okrenuta kontra vuni.


 

ivan antic

Imam problem s vlagom, od kada sam stavio kuhinju u funkciju na sjevernom zidu iste, koji je naravno dosta hladan, pri dnu, skuplja se vlaga koja je za sada više naranđasto-žućkasta, ali pojedini njeni djelovi su već i plavi, imam pvc bravariju i stavio sam sada i grijanje te drzim zidove na ventus dok kuham, ali mi nista ne pomaže, zanimalo bi me koliko bi došlo da se stavi na taj zid neka izoliacija i dali bi to pomoglo? zd je dimenzija 5m *2.6 m

Odgovor
Predlažem povezani sustav za vanjsku toplinsku izolaciju na osnovi paropropusne kamene vune FKD-S debljine 10cm, dakle čišćenje vanjskog i unutarnjeg zida od plijesni i gljivica, premaz sredstvima protiv gljivica i plijesni, lijepljenje ploča kamene vune polimerno-cementnim ljepilom, armirajući sloj ljepila, impregnacija i završna Silikonska žbuka cca220Kn+PDV.
Nešto lošija opcija izolacije iznutra (nema akumulacije topline zida, mogućnost ostanka „toplinskog mosta“), sanacija plijesni kao gore opisana, pričvršćenje Knauf profila na zid, između ECOSE filc Classic 040, besprijekorno-trajno zalijepljena parna brana LDS 200 (aluminizirana strana prema prostoriji radi refleksije topline), Knauf gips-kartonska obloga: cca 140Kn+PDV.


 

Luka Cabraja

imam pitanje za zračni prostor u krovu, koja je varijanta bolja.

1. varijanta - slojevi krova izvana prema unutra

crijep

letve i kontraletve

paropropusna vodonepropusna folija

osb 18mm

rogovi 14cm

vuna između rogova debljine 12cm ( zračni prostor od 2cm)

parna brana

2. varijanta - slojevi krova izvana prema unutra

crijep

letve i kontraletve

paropropusna vodonepropusna folija

osb 18mm

rogovi 14cm

vuna između rogova debljine 14cm ( bez zračnog prostora od 2cm)

parna brana

pitanje je da li je potreban zračni sloj između vune i osb, moje je uvjerenje da bi se u ljetnom periodu strujanjem zraka u sloju iznad izolacije smanjila temperatura u tom djelu. Zanima me još nešto, uvijek su postojale rasprave oko vanjske fasade između eps i kamene vune, a nikad nitko ne spominje postavljanje eps kao krovne izolacije, zbog čega?

Odgovor
Dobrog ste uvjerenja, kod OSB ploče obvezno zračni prostor od minimalno 2cm, dakle opcija 1.

Ne samo da će se toplina ispod pokrova direktno prenositi na izolaciju s OSB ploče, a ventiliranjem tog dijela neće, veći je problem nastajanja kondenzata jer je OSB ploča dosta neparopropustan materijal u hladnoj zoni. Vidim da ne razmišljate o toplinskoj izolaciji ispod rogova koji će biti tzv „hladni mostovi“, a parna brana PE-folija mora biti besprijekorno-trajno zrakonepropusno zalijepljena i zabrtvljena na unutarnjoj „grijanoj“ strani toplinske izolacije.

KI LDS 100

Toplinska izolacija u punoj visini roga može ići ako je krovište pravilno „daskano“, daske ne šire od 15cm i razmak između njih 0,5 do 1cm pa gore kvalitetna paropropusno-vodonepropusna folija kao sekundarni pokrov.

Glede EPS-a u konstrukciji krova, treba znati da mu je maksimalna temperatura primjene do 70ºC, a ispod crijepa se ljeti temperatura diže do 90ºC kod crnog crijepa i do 140ºC, dakle vrlo opasno glede mogućnosti nastajanja požara. Talište staklene vune je oko 500ºC, a kamene vune preko 1000ºC.

 


 

Robert Marušić

Imam sobu s sjeverne strane u neboderu i izolirao bi vanjski zid s unutarnje strane sobe pa me zanima što je bolje uzeti kao termoizolaciju:

Tervol – staklenu vunu ili stirodur.

Recite mi prednosti i nedostatke jedne i druge s obzirom na vlagu, eventualnu pojavu gljivica, paropropusnost (da li dolazi u obzir folija kod tervola) debljinu termoizolacije  i to bi završnu obradu napravio s s knauf pločama  D=12 mm. Lijepo Vas molim Vaš savjet i odgovor

Odgovor
I stirodur i kamena vuna i staklena vuna ovdje imaju prednosti i mane. Recimo ako postoji bojazan od prodora vlage izvana, u prednosti je stirodur. Ako je vanjski zid vodonepropusan, najbolje je zid obložiti staklenom vunom. Kod sva 3 proizvoda mora se besprijekorno-trajno zalijepiti i zabrtviti parna brana (naš tip LDS 200 s trakom Solifit) između Knauf obloge i toplinske izolacije. Ako je kojim slučajem izvor topline uz taj zid gdje se može pojaviti temperatura viša od 70ºC, nikako stavljati stirodur.

 


 

BOZO RADMANOVIC

Postovani restaurirao sam staru kucu u kojoj je prvi kat za stanovanje..promijenio sam nove grede i na njih polozio osb ploce od 22mm i to na duplo na kriz sada bi radio pregradne zidove od knaufa. .pa me interesira dali postoji neki nacin postavljanja knaufa a da mi zidovi ne pucaju mislim zbog drvenih greda u podu jer se prilikom hodanja ipak malo osijete oscilacije u podu...

Odgovor
Ako se pažljivo i stručno postave bandažne-amortizirajuće trake ispod i iznad UD profila, ne bi smjelo biti problema s pucanjem zidova. Ne smije se također izvoditi kruti spoj Knauf i OSB ploče.

 


 

Marko Mitrašinović

Pošto bi trebao da izoliram krovište za izradu dječjih soba zanimaju me cijene potrebnih materijala prema Vašem odgovoru. Također me zanima kako riješiti spoj folije i izolacije prema zidu koji je podzidan do crijepa, postoji li problem da ono što se kondenzira ili nanos od kiše, snijega napravi problem da se cijedi po zidu? Veličina krovišta je cca 70-80m2.

Odgovor
S obzirom da prema slici preporučamo 2x10cm ECOSE filca TI 135 U, 10 između rogova i 10 ispod, ovim putem mogu dati samo veleprodajne cijene naših materijala, a to su:

TI 135 U/10cm = 24,54Kn/m2
Parna kočnica LDS 2 Silk rola od 75m2 = 618,75 Kn
LDS Solifit traka 25m =105Kn

Za spojeve folije uz zidove treba koristiti trajnoelastične kvalitetne kitove, recimo iz programa SIKA ili WÜRTH.


 

Leon Hrastinski

Namjeravam urediti potkrovlje,koje ima 100 kvadrata (tavan obiteljske kuće) u prostoriji ispod živimo. Nije stavljena betonska deka, nego je na tramovima krovišta brodski pod 20 mm debljine. Kad se hoda po tom podu čuju se zvukovi,stavili smo meki stiropor 5 cm i na njega laminat i opet se čuje škripanje brodskog poda, tražim koristan savjet za riješiti problem.

Moja zamisao je bila:

a) pošto je razmak između tramova krovišta 1 metar staviti letve po duzini tramova, u prazninu od 1 metar staviti staklenu ili kamenu vunu i na to staviti nekakav pod debljine 30mm, no i dalje neznam dali je problem riješen?

b) na brodski pod koji je položen na tramove krovišta staviti osb ploče jedan ili dva sloja i na njega spužvica pa laminat ili parket

c) betonska glazura i na nju spužvica, pa laminat ili parket

Molio bih Vas stručni odgovor i ako je moguće okvirnu kalkulaciju za 100 m2

Odgovor
Provjereno i učinkovito bi bilo slijedeće gledano od brodskog poda na gore:
- laminat filc 3mm po čitavoj površini brodskog poda, povući i vertikalno na bočni zid 10cm
- OSB 22mm
- podne ploče kamene vune TPT debljine 4cm
- OSB ploča 22mm, rubno trake kamene vune RS za prekid zvučnih mostova
- podna obloga (parket, laminat i druge)


 

Davor Pišković

Postovani, trebao bih par informacija o cijenama staklene vune debljine 15 cm koja  bi sluzila kao toplinski izolator na vanjskim zidovima i stropu i da li je to najbolja opcija toplinske izolacije. Hvala unaprijed.

Odgovor
Za spuštene stropove i obloge vanjskih zidova iznutra je to optimalna opcija. Staklena vuna koju za to predlažem je ECOSE filc TI 135 U, nemamo je u debljini 15cm, a veleprodajna cijena za debljinu 14 cm je 34,33 Kn/m2.


 

Marinada Mana

Zanima me izolacija vanjskog zida sa unutarnje strane u špajzi kuče. Naime radi se o nekoliko kvadrata zida. Zapravo cijela kuča je izolirana stiroporom sa vanjske strane, uglavnom debljinom od 15 cm. Dio u špajzi koji želim izolirati, sa vanjske strane u visini 1 m,. nalazi se benkovački kamen zato i nije izoliran. Taj dio u špajzi se zapravo nalazi ispod betonskih stepenica koje vode na kat. Taj dio u špajzi je uzak te se zapravo i nekoristi, dok ostali dio špajze uglavnom se koristi za spremanje zimnice. Primjetio sam flekice odnosno gljivice iznad tih stepenica sa unutarnje strane koje vode na prvi kat. Otprilike u sredini unutarnjeg zida, iznad stepenica. (  sa vanjske strane zida nalazi se benkovački kamen u visini 1m a ostalo je stiropor izolacija 8cm)

Zanima me da bi izolirao unatarnji dio vanjskog zida ispod stepenica u špajzi da li je dovoljno nasloniti na zid  kamenu vunu  ( stisnuti ) te staviti parnu branu te tako ostaviti. Ne bi zatvarao gips pločama ili slično jer taj dio špajze se ne koristi te je zavučen ispod stepenica. Obzirom da je riječ o kamenoj vuni mislio sam je obuči u običan najlon ( da se ne mrvi ), nasloniti na zid i na nju staviti parnu branu. Da  li je moj plan u redu, molim za Vaš stručni savjet te preporuku.

Odgovor
Ako taj dio zida izvana nije obložen sa neparopropusnim stiroporom, nikako kamenu vunu „obući“ u najlon. Ne treba obloga Knauf pločom, ali treba besprijkorno-trajno zrakonepropusno zalijepiti i zabrtviti parnu branu (naš tip reflektirajuća LDS 200). Ovdje se preporuča korištenje fasadnih ploča FKD-S koje su hidrofobne a paropropusne, minimalno 8cm. Dakle vlaga koja će u vrlo malim količinama proći kroz parnu branu, prolazi kroz vunu i kroz zid van, jasno ako na tom mjestu nema stiropora.


 

Hrvoje Buljubašić

planiramo uređenje prizemlja kuće - 65m2. Prostor je kompletno visoki roh-bau i potrebno je urediti estrih, zidove i spušteni strop budući da je visina h=305 cm,  a išli bi na visinu između 270 i 280 cm. Sa estrihom bi se također podigli za 10cm, tako da bi strop spuštali za 15-20cm kako bi postigli željenu visinu prostora.

Molim da mi predložite materijale za izvođenje zidova i spuštenog stropa:
- vrsta knauf ploča i metalne podkonstrukcije, te mi molim Vas navedite koja bi bila debljina izvedene obloge zidova (računam do 5cm)
- vrsta izolacije, 
- vrsta paropropusnih folija,

Kuća izvana ima klasičnu žbukanu fasadu, a u budućnosti planiramo staviti toplinsku fasadu sa stiroporom, pa Vas molim da mi odgovorite dali postoji mogućnost kondenziranja vanjiskih zidova ispod knaufa sa preporučenom izolacijom prije i nakon stavljanja termo fasade?

Odgovor
Možete koristiti osnovnu A Knauf ploču, toplinska izolacija neka bude ECOSE Classic 040 i parna brana LDS 100 mora biti besprijekorno trajno zabrtvljena između toplinske izolacije i gips ploče.

Kad govorimo o vanjskom zidu, osnovno pravilo projektiranja istoga glede građevinske fizike je masivan zid iznutra, a paropropusni toplinski sustav izvana. Dakle iznutra vanjski zid ne bih izolirao jer zidu treba omogućiti akumulaciju topline, a s vanjske strane paropropusna kamena vuna je dugoročno u izrazitoj prednosti. Poznavajući zakonitosti građevne fizike te nakon mnogih testova, osobno ne vjerujem da postoji fasada od stiropora u kojoj se ne stvara kondenzat između zida i njega. Čekam osobu koja će mi zimi kada se prostori griju, otvoriti stiropor fasadu i pokazati da nema kondenzata ili vlage u zidu.


 

Joso Maričić

Poštovani,spremam se staviti termo izolaciju na pod na negrijanom potkrovlju.Na podu potkrovlja se nalaze daske i trstika sa žbukom a na krovu se nalazi salonitka,ljepenka i daske.Moje pitanje bi bilo slijedeće:koju debljinu izolacije bi trebalo stavit...

Odgovor
Prvo morate postaviti parnu branu (naš tip LDS 100) i obvezno ju besprijekorno zrakonepropusno-trajno zalijepiti i zabrtviti, preklope s kvalitetnim trakama (Soliplan), na bočne zidove i oko proboja (ventilacija, dimnjak) s trajno-elastičnim kvalitetnim kitom, a sve zbog sprečavanja nastanka kondenzata u toplinskoj izolaciji.

Na parnu branu ide minimalno 12cm mineralne vune, od naših materijala optimalan je ECOSE filc TI 135 U i na njega paropropusno-vodonepropusna folija (naš tip LDS 0.04) koja štiti izolaciju od rashlađenja ili gubitka vrijednosti površinskog koeficijenta prolaska topline, štiti ju od prljavština, prašine i oborinske vode koja bi mogla proći kroz primarni pokrov.


 

Blaž Milas

U starom dijelu kuće, u prizemlju, na podu(betonska deka)na letvama(između letava je rasuti perlit)postoji panel parket.Budući mi je betonska podloga kosa(cca 0-4 cm)  molim vas savjet:kojim vašim proizvodom bih mogao izravnati betonsku deku a da mi to ujedno bude i termoizolacija.Kao zavšni sloj želim staviti laminat.Visina prostorije je 205 cm te bi niveliranje trebalo biti najtanje moguće.Postojeći pod sam radio prije 20-25 godina,perlit mi polako izlazi sa strane van,parket se njiše jer su letve vjerojatno strunule.Predpostavljam da perlit ne mogu više koristiti,a ako mogu molim savjet kako i s čime mješati.

Odgovor
Ipak ste se obratili na krivu adresu, mi smo tvornica kamene vune i dajemo savjete o svim konvencionalnim toplinskim izolacijama koje proizvodimo u koncernu.

Ipak pokušajte „progooglati“ materijal styrofloor.


 

Hrvoje Marić

Molim vas savjet oko tipa izolacije tavana i korištenja materijala. Dvoumim se oko dva načina - izolacije poda tavana ili spuštanje plafona u grijanim prostorijama ispod tavana (Prostorije visine 275 cm). Krov je prekriven samo biber crijepom bez dodatne izolacije, a tavan bi trebao ostati prohodan zbog moguće dogradnje stambenih prostora. Izolacijska površina je cca 120 m2.

Odgovor
Ne znam što Vam drugo predložiti nego izvedbu „plivajućeg“ poda s kamenom vunom, ako će kasnije gore biti stambeni prostor, vuna će prvo biti toplinska, a kasnije vrlo učinkovita izolacija od udarnog zvuka (topota).

Slojevi na ploču:
-parna brana LDS 100 zrakonepropusno zalijepljena
-podne ploče kamene vune TP 5cm
-građevinska folija
-cementni estrih 4cm armiran s mrežom Q131 u donju zonu


 

Vlado Črnac

Molim vas koje materijal koristiti i postaviti na strop za smanjenje buke na gornjoj etaži kuće. Zanima me prvenstveno zvučna izolacija od hoda i cijena po m2.

Odgovor
Ako gore nije izveden „plivajući pod“ po pravilu struke, malo možete dobiti izolacijom na stropu, a sve zbog prenošenja zvuka na bučne zidove. Ipak ako idete na „bolje išta nego ništa“, treba na direktne elastične ovjese pomoću CD profila pritisnuti TP ploče kamene vune debljine 5cm i na CD profile gips kartonske ploče.

Imam samo veleprodajnu cijenu naših Knauf Insulation TP ploča, 55,17Kn/m2.


 

Marina

Poštovani gosp. Novak na jednom forumu sam pročitala da je najbolje za savjete se obratiti Vama evo to i činim i nadam se da vam neću oduzeti dragocjeno vrijeme a da će te me ipak dobro posavjetovati. Naime živim u stanu od 41 kvadrat,zgrada nije izolirana niti će je izolirati tko zna još koliko dugo, Zgrada je inače bez grijanja, ja sam uvela plin. Stan do mene s jedne strane isto ima plin, s druge strane se griju na struju,ispod mene nema nikog u stanu... ja sam na 4 katu znači iznad mene nema nikog.

Prije 2 godine sam na strop stavila staklenu vunu 5 cm. Međutim kako preko zime spavam u boravku i grijem samo boravak koji je spojem s malom kuhinjom dobivam jako velike račune za plin,da se bar ugrijem pa mi ne bi bilo žao ali ono najviša temp. je kod mene 20 stupnjeva (štednja). Da ne duljim, možete li mi savjetovati kakvu unutarnju izolaciju  da napravim jer znam da zgradu neće obnavljati. A i puno mi je da plaćam 500-700 kn mjesečno plina a grijem samo jednu prostoriju.

Odgovor
Jednostavno bi trebalo čitav prostor koji grijete obložiti s toplinskom izolacijom u suhomontažnom sustavu. Dakle postaviti profile, između njih ECOSE vunu Classic 040 minimalno 5cm, besprijekorno zrakonepropusno zabrtviti parnu branu LDS 100 i na to gips-kartonske ploče. Cijena tih radova na tržištu je cca 140 Kn/m2 (materijal i rad).


 

Marko Španja

Živim na moru nedaleko od Šibenika u potkrovlju obiteljske kuće sa tri etaže, prizemlje, kat i potkrovlje. Na kuću je prije par godina stavljena silikatna fasada, ali bez termo izolacije. Sada planiram izolirati potkrovlje iznutra sa kamenom ili mineralnom vunom (koja je uopče razlika) i gips pločama. Zanima me pošto je krov betonski sa gredicama i ispunama i gore lepenka, letvice i kupe, kojim redosljedom da stavljam izolaciju? Vuna, parna brana, pa gips ploce ili trebam jos nesto između vune i žbuke?

Planirana debljina je 200mm na stropu i 100-150mm zidovi. Dali je to dobra debljina izolacije i da li bi puno izgubio u odnosu na navedeno kada bi stavio nešto tanju?

Odgovor
I kamena i staklena vuna su mineralne vune, razlika je u sirovini, kamen, staklo, s napomenom da Knauf Insulation za sada jedini proizvodi 100% prirodnu staklenu vunu po tzv. ECOSE tehnologiji, dakle i vezivo je na prirodnoj osnovi.

Debljine izolacije koje ste planirali donijet će visoki učinak toplinske zaštite, ali i od pregrijavanja ljeti.

Parna brana PE folija 0,2mm mora biti besprijekorno zrakonepropusno zabrtvljena između Knauf ploče i toplinske izolacije (prijedlog ECOSE TI 135 U).

Što deblji sloj izolacije, veća je ušteda, ali da se dobije bolji efekt u odnosu na uložena sredstva, vanjsku ovojnicu treba izolirati kompletno, sa što manje „toplinskih mostova“.


 

Dolinac

Imam staru obiteljsku Kuću na selu. Pošto je strop rađen na stari način as daskama trstikom i žbukom. To još uvijek drži i dobro izgleda čak fantastično, ipak izolacija je loša pa sam mislio odozgo između greda

Poslagati staklenu kamenu ili već neku vunu ali ono naj važnije u koju vunu ili materijal neće ići miševi. Pošto NE postoji mogućnost DA zatvorim sve to DA onii nemogu doć. Pa bi molio savjet kako to gore DA napravim a DA nemam brigu oko MIšova tj koji materijal DA upotrebim

Odgovor
Miševi se nastanjuju u vuni jer im je toplo. S grijane (tople) strane izolacije treba besprijekorno trajno zabrtviti parnu branu PE foliju (LDS 100 s trakom Solifit) a s negrijane (hladne) strane vune (TI 135 U), paropropusno-vodonepropusnu foliju LDS 0.04. Miševi ne bi smjeli izgristi te ojačane armirane folije.


 

Darko Markovich

Imam kuću prizemnicu napravljenu 1964g  (zid: opeka, plafon: fert gredice, ali bez betonske deke). Planiram raditi rekonstrukciju: napraviti potkrovlje (1.2m visine), te kompletno urediti prizemlji iznova (dakle: skidanje žbuke, izolacije itd). Izolacija novog krova mi je jasna, međutim trebam par savjeta:

1. Sa ćime da izoliram kompletan pod u prizmelju, a da visina ne bude previsoka (trenutno mi je kupaonica koju sam već renovirao niža za 5mm). Trenutno imam stare parkete + stare pločice u predsoblju?

2. Ako stavim vanjsku fasadu - 10cm vune, što mi predlažete da stavim na unutarnje gole zidove sa kojih sam skinuo staru žbuku (knauf sa ljepilom ili na profile ili neka druga opcija)? Da li da stavljam izolaciju iznutra na "vanjske zidove" (znam da ćete reći da bi bilo dobro,al bit je koliko je svrsishodno u odnosu na ulog - novac)?

3. Pod u potkrovlju? Da li da izoliram iz prizemlja plafon sa recimo knauf pločama + vuna ili da ga izoliram odozgo (dakle na novu deku kada je zalijem na fert gredice)? Jel potrebno uopće pod izolirati ako imam izolaciju na "novom" krovu?

Odgovor
Za podove u prizemlju predlažem XPS (stirodur) debljine od 2cm na više. Ispravno razmišljate o kamenoj vuni za fasadu jer će zid „disati“, a u tom slučaju je najbolje ići s klasičnom žbukom iznutra i dopustiti zidu da akumulira toplinu. Što se tiče poda u potkrovlju, kamena vuna, barem 3cm je odličan izolator od udarnog zvuka (topota).


 

Marko Curcic

Dosta sam čitao Vaše komentare ali nisam nigdje mogao naći odgovor na problem koji imam. Naime situacija je slijedeća. Imam stan u potkrovlju orijentacija sjeveroistok i jugozapad. Na sjeveroistočnoj strani nam se nalazi spavaća soba koja je ljeti prevruća a zimi dosta hladna.

Presjek krova je slijedeći :

1. AB ploča 16 cm

2. Paronepropusna folija

3. Kamena vuna 12 cm

4. Zračni prostor 4 cm

5. Daščana oplata

6. Paropropusna krovna ljepenka

7. Dvostruko letvanje

8. Crijep

Prvo se pojavio problem curenja oko krovnih prozora. Sanacija je napravljena, oko krovnih prozora su prepravljeni crijepovi , a iznutra sam "razbio" stare špalete gdje se ustanovilo da špalete nisu imale nikakvu toplinsku izolaciju. Ubacio sam mineralnu vunu debljine 10-15 cm i zatvorio iste sa vodootpornim KNAUF pločama. Soba se inače dosta brzo ugrije, ali dok se grijanje ugasi soba se relativno brzo ohladi. Vanjski zidovi, kao i strop su dosta hladni. Moje pitanje je kako riješiti problem. Razmišljam o dvije varijante i ne znam koja je tehnički bolja :

1. Lijepljenje stiropora u debljini od 5 ili 8 cm.

2. GK zid na CD profilima i naravno između mineralna vuna.

Smanjivanje prostorije nije toliko bitna u ovom trenutku, bitna je toplina unutar sobe.

Odgovor
Bolja je opcija 2, ali izuzetno bitna je postava i besprijekorno-trajno zrakonepropusno lijepljenje i brtvljenje parne brane između vune i GK ploče.


 

Cosovic Dzevad

htio sam ove godine da u Mostaru da izoliram , potkrovlje tek napravljene kuce. No pojvila mi se je dilema sta odabrati?

Inace ja kad hemisku kupujem ja to radim jedan dan, prikupim sve informacije. U ovom slucaju imam dileme , da li kupiti u Mostaru Kamenu vunu tipa 

-KR SK 

-KR S

odnosno Staklenu vunu

TI-135

Proizvodac Surdulica

Njijemci na svojoj oficijelnoj stranici,http://www.knaufinsulation.de/anwendungsbereich/einfamilienhaus?rehabilitation=1 Preporucuju Samo Staklenu vunu Unifit TI 135 U. Oznaka je nevazna , komercujalna.

Dok kamenu vunu niko i ne spominj za ovo podrucije primjene Potkrovlje

Ja sam cak nasao od neke , strucne ustanove iz Beograda kako objasnjava KW, odnosno Apsorbciju temperature, upijanje razlicitih materijala Na osnovu te price meni u mostaru  vise odgovara  16cm Kamena vuna i 5cm Staklena vuna od knaufa  No vidio sam jos jednu nelogicnost za mene, a za vas je to rutina.

Njijemci preporucuju na istoj navedenoj stranici,  da se folija za izolaciju vodene pare postavlja odmah, posle prve izolacije  staklene vune(Gdje je varijanta Kamene)po gredama, pa onda ide vuna  5cm preko rogova ,  pa onda regips ploca. mene interesuje , sta je sa pricom kad vodena para dode u sloj vune , odmah posle regips ploce na vunu, sta je sa pljesni i, uostalom znate sto vas pitam. Na vasoj strenici se preporucuje, odmah posle , dodatne izolacije stavljati, vodenu branu pa onda regips plocu.

Jes da je kod nas bio rat, ali kako vise ovde boravim sve mi se vise otvaraju oci o podlosti tog zapadnog svijeta. Na prvi pogled veoma su ljubazni i korektni ali , vrijeme pokaze da smo uvjek negdje prevareni?

Ocekujem strucno objasnjenje

Odgovor
Da bi se ustanovilo da li za neki element u određenim klimatskim uvjetima dolazi do kondenzacije vodene pare koja se difuzijom kreće kroz taj element, potrebno je proračunati temperaturnu krivulju i u poprečni presjek elementa nacrtati krivulju tlaka zasićenja vodene pare p' i krivulju parcijalnog tlaka vodene pare p.

Tlakovi zasićenja vodene pare uzimaju se iz odgovarajućih tablica za

proračunate karakteristične točke temperaturne krivulje promatranog

elementa.

Krivulja parcijalnog tlaka vodene pare predstavlja krivulju stvarne promjene tlaka vodene pare unutar elementa.

Krivulje tlaka zasićenja i parcijalnog tlaka vodene pare ucrtaju se u presjek promatranog elementa.

Ako krivulja parcijalnog tlaka vodene (slika a)

Tlak vodene pare - graf

Ako krivulja parcijalnog tlaka vodene (slika a) pare ni na jednom mjestu ne presjeca krivulju tlaka zasićenja, što znači da stvarni tlak vodene pare ni na jednom mjestu unutar elementa ne prekoračuje najveći mogući tlak vodene pare unutar elementa, tada za dane uvjete ne dolazi do kondenzacije kao na slici a.

Glaserova metoda je jednostavniji način prikazivanja grafičko analitičkog postupka. Glaser je dokazao da krivulja parcijalnog tlaka vodene pare unutar građevinskog elementa ima oblik napetog užeta između točaka pi i pe.

 

Krivulja parcijalnog tlaka vodene pare p kad je građevinski element nacrtan u mjerilu specifičnog difuzijskog otpora (slika lijevo).

Krivulja tlaka zasićenja p’ i parcijalnog tlaka vodene pare p. Slučaj kondenzacije vodene pare u zoni kondenzacije (slika desno).

U jednostavnijim slučajevima dolazi do kondenzacije vodene pare u jednoj ravnini koja se zove ravnina kondenzacije. Tangente iz točaka pi i pe povučene na krivulju tlaka zasićenja se sastaju u točki p’k , a ravnina paralelna s površinom elementa predstavlja ravninu kondenzacije.

Postavljanje vune

Presjek

Prema proračunima i smjernicama standarda DIN 4108-7 parna brana može biti položena unutar toplinske izolacije do 20% debljine izolacije s negrijane strane. Dakle to bi značilo, ako imate 20cm toplinske izolacije između rogova, tada 4cm TI može biti postavljeno prije parne brane pa u tih 4cm neće doći do stvaranja kondenzata. Svrha ovih proračuna je bila postava elektroinstalacija u suhoj gradnji, a da se ne probija parna brana, jer zbog nestručnog brtvljenja tih proboja često ima problema s brzim prolaskom difuzne vlage kroz njih i nastanak kondenzata u toplinskoj izolaciji.


 

Damir Kovačević

šaljem vam grubu skicu dogradnje objekta,budući da zidove nije moguće odraditi kao nosive bili bi odrađeni kao ispuna skeletne konstrukcije. možete li mi ponuditi kakav prijedlog? Ja sam zamislio drveni okvir sa ispunom od vune,izvana osb,iznutra 2xg.k. ploča. Pošto će taj prostor imati funkciju kuhinje i blagovaone ipak je potrebno da se osiguraju minimalni gubici topline.

Odgovor
Slojevi poda od ploče prema gore:

-hidroizolacija (resitol, varena ljepenka V3)
-podne ploče kamene vune TPT/30mm za zaštitu od udarnog zvuka (hoda) i rubne trake RS za prekid zvučnih mostova
-cementni estrih 4cm armiran s Q131 mrežom
-pod (keramika, laminat..)

Vanjski zid od iznutra prema van:

-Knauf A gips kartonska ploča pričvršćena na CD profile 27mm
-Classic 044/50mm filc utisnuti između CD profila da se prekriju drveni stupovi kao toplinski mostovi
-parna brana LDS 100 besprijekorno zabrtvljena (Soliplan traka za preklope, Solifit oko prozora)
-između drvenih stupova ECOSE filc TI 135 U
-OSB ploča i završna obloga po želji

Krov iznutra prema van

-Knauf vatrootporna ploča
-Parna brana LDS 100 besprijekorno zabrtvljena na CD profile
-Classic 044/50mm filc ispod rogova
-TI 135 U filc 12cm između rogova
-zračni prostor 2cm
-daska
-sekundarni pokrov paropropusno-vodonepropusna folija LDS 0.02
-kontra-letva
-letva
-primarni pokrov (crijep, lim i slično)


 

Sanel Hidić

veoma sam mlad i neiskusan, htio bih se zeniti aBd na ljeto i imam problem sa spratom, jos uvijek nemam pod pa me zanima Vase misljenje...

Ne stavlja mi se estrich jer me izadje puno novca, i preko sprata od kuce po podu je razvedena cijev od vode, zanima me da li postoji mogucnost i da li je sigurno da se postavi samo stiropor od 3 cm, neka spuzvica za laminat (ispod laminata) od 6mm i preko da uradim laminat, da li je to uopste sigurno, da li ce trpiti stvari i da li ce pucati, zanima me Vase misljenje, nadam se da Vas ne ometam i da sam na pravoj adresi...

Odgovor
Nije bez estriha po pravilu struke ili barem da se izvede takozvani „suhi estrih“ OSB ploča 22mm.
Zasigurno ne EPS (stiropor) nego sam čuo od nekih da su na pod stavili falcani XPS (stirodur) koji je mnogo čvršći, na njega filc i laminat i da je OK.


 

duje marovic

Imam problem sa ravnim krovom odnosno terasom ispod koje se nalazi wc i kuhinja. Problem sanacije "normalnim" načinom je taj što su neriješeni imovinsko-pravni odnosi tako da nije moguće sanirati ploču izvana odnosno pristupiti terasi i postaviti izolaciju. Prostorije ispod su neupotrebljive jer terasa odnosno krov propuštaju veliku vlagu a i pitanje je dotrajalosti. Zanima me postoji li način nekakvog privremenog rješenja izolacije iznutra koje bi potrajalo 2-3 god a da omogući funkcionalnost prostora bez građevinskih radova (rušenja krova i slično.) tako da se spriječi vlaženje i omogući korištenje prostora ispod krova. 

Odgovor
Pa privremena sanacija sigurno postoji. Ona bi se trebala sastojati u tome da u periodu suhog vremena strop treba dobro očistiti, probušiti rupe mrežno na svakih 20cm pa injektirati materijale koji će zatvoriti sve pore kroz koje može doći voda. Nakon toga treba i strop obraditi materijalima visoko otpornim na proboj vode. Vjerujem da SIKA ili MAPEI imaju takve proizvode pa kontaktirajte njihova predstavništva u Hrvatskoj.


 

Marjan Špehar

moj problem je slijedeći
naime prije 4 godine na zgradu su postavili samo sa jedne strane paropropusnu izolaciju (zadnja strana nije nikada u suncu)
od tada kada pada kisa desna soba( gledajuci prema zadnjoj strani) je spavaca i zid postaje vlazan, a kako je na zadnjoj strani paropropusna izolacija vlaga raste  u visinu po zidu i na zid sa izol. jer vlaga nemoze izaci na paropropusni zid
nadam se da ste shvatili sta sam vam napisao
kako da rijesim problem  odnosno kojom unutrasnjom izolacijom ili vec cime
zgrada je na moru i ima 3 vanjska zida, a 2 su u suncu ukljucujuci i vlaznu sobu u kisne dane

Odgovor
Moram priznati da nisam baš najbolje shvatio jer ne spominjete koja je to vrsta paropropusne izolacije, a koja vrsta paropropusnog zida.
Ali da bi izbjegli bilo kakva vlaženja, kondenzacije i kapilarnog dizanja, glede građevinske fizike vanjski zid mora biti izveden na način da unutarnja grijana strana zida bude zrakotijesna i slabije paropropusnosti, a na vanjskoj hladnoj strani toplinski fasadni sustav mora biti paropropustan prema van, a vodoodbojan prema unutra. Dakle masivan vanjski zid mora biti kvalitetno ožbukan „produžnom“ žbukom iznutra, a vanjski toplinski sustav na osnovi kamene vune i završno primjerice silikonska žbuka.
Također zidovi moraju biti u podnožju hidroizolirani radi sprečavanja kapilarnog dizanja. 


 

Ivica Zoričić

Preuređujem dio podruma i dio garaže koja je dograđena uz podrum u stambeni prostor. Planiram obložiti sve zidove knauf pločama i kamenom vunom od 5 cm. Na pod želim staviti hidroizolaciju . zatim stiropir od 3 cm i estrih.Pošto su vanjski zidovi od betona i  idu direktno iz zemlje mislo sam s unutarnje strane bar jedan metar od poda premazati sa hidroizolaciom radi kapilarnog penjanja vlage. Zanima me dali staviti foliju između vune i rigipsa  i da li će tako  zidovi upijati vlagu da se ne stvaraju gljivice. Za sada ne mogu staviti vanjsku fasadu a zidovi su izrađeni.
Prostor se planira grijati sa peći na drva. 

Odgovor
Ako postoji sumnja da vlaga može doći kroz vanjski nadtemeljni zid jer nije izvedena vanjska vertikalna hidro-izolacija ne bih zid oblagao vunom nego falcanim XPS-om. Ako vlaga ne može doći kroz vanjski zid, može vuna i obvezno jača parna brana između gips kartona i vune, a treba ju besprijekorno trajno zrakotijesno zabrtviti. Naš tip vune Classic 040, a parna brana aluminizirana PE-folija LDS 200 koje će reflektirati toplinu unutra, zalijepljena s Alu trakom.


 

Boris

Postavio bih vam jedno pitanje u vezi tavanske izolacije. Imam kuću tvz piramida krov koja na sebi ima samo crijep (bez daske).Posto je crijep sam i ogromna energija je odlazila prema tavanu a time i expresno gubio energiju(sto se osjetilo na računima za plin)postavio sam na deku staklenu vunu. Napominjem da tavan nije i nece biti nikada u uporabi osim koji puta godišnje sto odem da ga pregledam i tu sam naišao na probleme. Uslijed jakih kisa s vjetrom a i snježnih  mećava zna doći do propuštanja oborina ispod crijepa i staklena vuna mi popije vode i postane samo šteta a uz to kada se krećem po tavanu svu ju izgazim i napravim štetu. staklenu vunu sam pokrio s najlonom bas zbog takvih stvari ali ipak nije bilo učinkovito. Htio bih postaviti izolaciju po kojoj je dozvoljeno hodati tj da podnosi opterećenje. Inače plan je ove godine i promjena crijepa i postavljanje dasaka tako da ce krov biti podaskan. Molim vas vaše stručno mišljenje sta je najbolje od materijala za postaviti na betonsku deku(i cjenovno prihvatljivo) na tavanu a da izdrži opterećenje (hodanje-nekoliko puta godišnje) 

Odgovor
Predlažem da uklonite postojeću staklenu vunu, prvo postavite i besprijekorno zabrtvite parnu branu (naš tip LDS 35) po čitavoj površini i uz bočni zid do visine toplinske izolacije.
Izolacija neka bude od kamene vune DDP 10cm, rubno trake kamene vune RS i kao pod postavite OSB ploče 22mm kao na slici:

OSB ploče


 

Dubravko Telinec

molim Vas savjet na koji način bi izolirao zidove negrijanog i neuređenog tavanskog prostora. S vanjske strane komplet zidovi su obučeni pokrovom od šindre, ali ispod nema nikakve izolacije, pa je unutarnji prostor u zimskom periodu vrlo hladan, kao i u ljetnim danima vrlo topao. Prezahtjevna mi je izolacija s vanjske strane zbog demontaže krovne konstrukcije, pa sam mislio s unutarnje strane obložiti kamenom vunom, pa Vas molim ako mi možete objasniti postupak oblaganja zidova vunom. 

Odgovor
Možete koristiti i ECOSE staklenu vunu, 100% prirodnu, znatno jeftiniju od kamene vune a istih toplinskih vrijednosti, recimo proizvod Classic 040. Kao na slici niže vunu treba pričvrstiti pomoću direktnih ovjesa i CD profila, na profile trajno zrakotijesno postaviti parnu branu LDS 100 i završno gips-kartonsku ploču.

Montaža staklene vune


 

Ilija R.

Iako sam pokusao da nadjem odgovor citajuci odgovore i rjesenja koja ste odgovorili i napisali ipak sam se odlucio da vam se obratim i pitam za vase strucno i uvazeno misljenje.Probacu da budem sto jasniji i kraci.U mom slucaju se radi o uredjenju i izolaciji potkrovlja .Kuca je novogradnja na „cetri vode“.Krov je pokriven na sledeci nacin:

- crijep,
- Letve
- Lepenka ili ter papir
- Daska, poredana daska uz dasku
- Rogovi 12x10, razmak između njih oko 70cm

Nemoram objasnjavati da ter papir umjesto parapropusne folije nema sta da trazi na listi, ali se desilo.Velika greska.Znam da se kod izoliranja potkrovlja kod ove greske, predlaze ostaviti prostor izmedju daske i izolacije ,staviti parapropusnu foliju ,izolirati pa staviti parnu branu sa unutrasnje strane.Molio bih vas za misljenje vezano za opciju koju cu vam probati ukratko izloziti:

Planiram ipak da popunim prostor izmedju rogova sa staklenom vunom Knauf bez ostavljanja prostora za ventilaciju.Onda da poprecno postavim takodje staklenu vunu Knauf radi toplotnih mostova sa tim da bih dobio debljinu izolacije oko 15 ili cak 20 cm u zavisnosti od debljine za koju se odlucim.E sad dolazimo do folije koja bi trebala biti parna brana ali zbog gore navedene greske to nije dobro rjesenje.Kod Isover firme sam nasao klima foliju koja sluzi kao parna brana ali u slucaju vlage u izolaciji ,vlagu bi ispustila napolje.Tako sam ja razumio a o kakvoj je foliji rjec moze se vidjeti na linku : http://isover.hr/proizvodi/zaštita-od-vlage/vario-km  .Posle folije bi dosle rigips ploce.
Kao sto sam napisao zanima me vase misljenje vezano za ovu opciju sa klima folijom.Dali firma Knauf ima ovako slicnu foliju ?Takodje bi vam bio zahvalan ako mi napisete koji tacno model staklene vune od Knaufa bi odgovarao u mom slucaju?

Odgovor
Knauf Insulation ima takvu foliju, ime joj je ETA PLUS, ali ju ne prodajemo na tržištu Hrvatske i BiH. Razlog je visoka cijena i nedovoljna potražnja.
Radi se o tome da je ta folija zimi parna kočnica s relativnim otporom difuziji vodene pare Sd=5m što je nedovoljno u direktnom kontaktu vune i daske na kojoj je ter-papir. Dakle difuzna vlaga će kondenzirati na dasci, a plijesan i gljivice će razarati i dasku i vunu. Morate ostaviti ventilirani prostor min 2cm između vune i daske. Vario KM je ljeti paropropusna folija i otpuštat će eventualno zaostalu vlagu prema unutra.
No ako imam 2cm ventilirani prostor, radije bi postavio aluminiziranu parnu branu LDS 100 koja će mi reflektirati toplinu i 3 puta je jeftinija od „pametne“ folije.
Dakle ECOSE filc Unifit 035 treba staviti 10cm između rogova u donju zonu i još 10 ispod rogova.


 

DŽEMIL SEJDIĆ

Posjedujem kuću u Rovinju novije gradnje. S vanjske strane je zidana kamenom a s unutarnje strane je stavljena oplata te je zasuto betonom . Zid je debljine 30 cm.

Zanima me slijedece:

1.Hidroizolacija i termoizolacija objekta s unutarnje strane.

2.Hidroizolacija i termoizolacija podruma radjenog od betonskih blokova izvana izoliranih sa ljepenkom te cepicastom folijom,polozene su drenazne cijevi  te je sve zasuto sa sljunkom sirine 80 cm.

3.Da li je prije hidroizolacije i termoizolacije potrebno ozbukati betonski zid i betonske blokove ili je to potrebno nakon hidroizolacije, te sto sve moram nanijeti na zidove da bi ih hidroizolirao.

Odgovor
1.Hidroizolacijski premaz zida na primjer SIKALASTIC®152, 5cm od zida postaviti u ravninu Knauf samonosivu oblogu kao na slici:
Hidroizolacijski premaz zida

Vuna između profila neka bude Classic 040, a obvezna je zrakotijesna trajna postava parne brane LDS 100 između vune i Knauf ploče.

2. Ako je vanjska vertikalna hidroizolacija korektno izvedena, unutarnja nije potrebna, a termoizolacija isto kao i 1.

3. Nema potrebe za žbukanjem, a za hidroizolaciju treba pretpremaz.


 

Krešimir Leljak

Radi se o kući napravljenoj 2011 godine.Na unutarnjim zidovima ( preciznije u čoškovima ) dolazi do prodira vlage i nastajanja gljivica.Kuća nema toplinsku fasadu pa (a zbog financijske situacije vjerojatno do daljnjega neće ni imati) me zanima kako bih sa unutarnje strane sanirao,riješio taj problem,a da pri tome ne izgubim previše prostora.

Odgovor
Pravilna izolacija iznutra će vas doći oko 140Kn/m2, a fasada na osnovi paropropusne kamene vune 8cm oko 200Kn/m2. Radije bih pričekao bolja vremena i izolirao fasadu.
Za sada, bilo bi dobro „toplinske mostove“ kuteve, nadvoje premazati sa sredstvima protiv gljivica i plijesni, ali mnogo je bitnije grijati prostore na 21ºC i kada boravite u njima, svakih 2 sata izvršiti kratka provjetravanja (do 2-3 minute).


 

Dragan Krakovic

Pozdrav, imam dvospratnu kucu koja je radjena davnih godina i stan u kojem zivim na potkrovlju nema plocu nego je umesto nje postavljena lamperija, termoizolacija (staklena vuna) i to je na kraju poplocano ivericom. Stan uma mogucnost izlaska na tavan koji se ne koristi. Intresuje me kako i na koji nacin uraditi neku vrstu termoizolacije. Moze li da se lepi stiropol na lamperiju?

Odgovor
Možete lijepiti stiropor na lamperiju s PU ljepilom (poliuretansko). Nije baš sigurno glede protupožarstva.


 

Saša

Imam par pitanja vezano za izolaciju potkrovlja.
Željeli bismo potkrovlje kuće koje je sada tavanski prostor, prenamijeniti u stambeni prostor.
Krov je rađen prije 5 godine, međutim nije podaskan. Do sada mi je bilo par izvođača radova pogledati krov i dati ponudu.
Od svakog od njih sam dobio različite informacije. Treba li se skidati crijep i podaskati krov (ili osb ploče) ili nije potrebno. Imamo informaciju da se treba samo skinuti crijep i letve, te staviti folija, pa vratiti letve, međuletve i crijep, a iznutra stvaljati staklenu vunu.
Čak sam dobio informaciju da je loše ako je krov podaskan ili ima osb ploče, jer će tervol zbog nedostatka zraka poplijesnivit. U prilogu Vam šaljem slike tavana . Molim Vas da mi iznesete Vaše razmišljanje, te koji bi tervol trebalo staviti. Dimenzije rogova su 12x14.

Odgovor
Nažalost otkada smo pod Knaufom, nema više „tervola“, sada je Knauf Insulation i sve oznake proizvoda su ostale iste, a od 2009. proizvodimo novu generaciju ECOSE staklene vune koja je jeftinija od „tervola“ a istih toplinskih vrijednosti te je u tom smislu primjerenija za tzv „suhu gradnju“. Može se napraviti toplinska izolacija potkrovlja bez da išta skidate, ali to iziskuje malo više „pedantnosti“ što majstori ne vole.

KI lDS 2 Silk

Dakle od ispod se razvuče paropropusno-vodonepropusna folija LDS 0.02, pričvrsti letvicama uz rogove, a paralena letva u sredini rogova formira odvodnu uvalu. ECOSE Unifit 035 između rogova, ispod rogova poprečno, parna kočnica LDS 2 Silk i Knauf obloga.

Za informaciju koju možete prenijeti „majstorima“, ako kuća ima zabatne zidove, nema potrebe za daskanjem, a ako se isto već izvodi, daska ne smije biti šira od 15cm i razmak između njih mora biti 0,5 do 1cm. I uz kvalitetnu paropropusnu foliju i ventiliranje krova vuna neće „popljesniviti“.


 

Rifat Gegic

U Kuci imam tavan od drveta Tako sto su grede postavljene na razmaku od 50 cm dimenzije visina 18 cm debljina 10 cm nutovane sa obe strane po srijedi i potom unizana daska (lamperija) .
Sada zelim sa gornje strane iz tavana postavit stiropor 8 cm debljine izmedzu greda ,tako dobijam istu visinu pa potom da bih i grede prekrijo jos jednom komplet jos 5 cm stiropor i na kraju estrih  .
Sada zelim od va savjet dali je sledeci redosled ispravan izolacije a pritom izbegnem mogucnos nastajanja kondenzacije a potom naravno i vlage.

1: Sa gornje strane po drvenoj površini postaviti paropropusnu foliju i koju

2: Stiropor

3: opet neku foliju

4: Estrih

Odgovor
1.PE-folija 0,2mm besprijekorno zabrtvljena
2.
3. PE-folija 0,2mm besprijekorno zabrtvljena
4.


 

Danijel

S vanjska strane drvene kuće napravili smo dimnjak. Dimovodna cijev prolazi kroz drvenu konstrukciju do unutarnje prostorije gdje je spojena peć.
Kako bi bio 100% siguran da se neće zapalit, tražim nešto kako bi izolirao dimovodnu cijev koja prolazi kroz drvenu konstrukciju. Tražio sam po interentu i pronašao sam Vaš proizvod: Fils sa ojačanom aluminijskom folijom. Dal bi to bilo u redu ili bi vi mogli preporučit nešto drugo?

Odgovor
Dobro ste našli, proizvod se zove FM D70 CB AluR. Tehnički list dostavljam u privitku.


 

Dalibor

Ovih dana si sredjujem potkrovlje doma, interesira me vise stvari!
⦁    Stavljam izmedju rogova staklenu vunu(tvrdu) 100mm i na rogove istu debljinu i tvrdocu, dali je to dovoljno?
⦁    Uspio sam nabaviti neku al-najlonsku foliju za potkrovlja mozete mi molim Vas reci nesto o njoj pošto se nisam do sad susretao sa njom
⦁    Gdje se postavlja pe brtvena trak (sliku bih molio ako je moguce)
Vezano uz broj 1 iznad rogova imam dasku,paropropusnu podletvu 5cm letvu 5cm i pokriveno je sa bramakom, interesira me jos s obzirom da je rog 120mm a vuna 100 dali mi smeta taj zracni prostor. On se ne moze ni na koji nacin prozracivati. Te bih Vas molio još ako imate kakvih strucnih savjeta tipa na sta trebam obratit pozornost ili na koji nacin da to sve izvedem(majstorske trikove trebam ukratko) da me savjetujete.

Odgovor
Bolje da je zračni prostor između daske i vune i još bolje bi bilo da je ventiliran.
PE aluminiziranu foliju treba besprijekorno trajno zalijepiti i zabrtviti s grijane strane izolacije, a Al stranu okrenuti ka grijanom prostoru radi refleksije topline.
Staklene vune za kose krovove nisu tvrde, ali su učinkovite.
LDS 100

KI izolacija i trake

KI izolacija i ljepljive trake

KI izolacija

Dakle postoje posebne trake za preklope parne brane, za proboje te za spojeve na bočni zid.


 

Krešo Šego

kako sam ja u samim počecima izgradnje obiteljske kuće u Vinkovcima tako koristim ovo hladno i neprimjereno vrijeme za građevinske radove za prikupljanje savjeta i informacija vezanih za daljnje korake u izgradnji. Tražeći informacije koje bi mi pomogle u odabiru materijala, izvedbe i samih izvođača za izradu toplinske izolacije i kompletne ETICS fasade na stranici tvrtke Knauf Insulation naišao sam na Vaše kontakt podatke kao tehničkog i prodajnog savjetnika za Slavoniju te Vam se odlučio javiti. Kako je u Glavnom projektu buduće kuće navedeno da će toplinska izolacija vanjskih zidova biti izvedena pomoću mineralne kamene vune debljine 16cm te time će kuća biti smještena u energetski razred A to mi je početna točka u odabiru sustava termoizolacije. Međutim zbog zahtjeva postavljanja vanjskih raffstore žaluzina i skrivanja njihovih kutija u samu izolaciju pojavila se potreba da toplinska izolacija bude izvedena u debljini od 20cm. Kao tehničkog stručnjaka iz tog polja molio bih Vas ako Vam to ne predstavlja problem preporuku koji sustav toplinske zaštite odabrati (stiropor ili kamena vuna) u debljini od 20cm a da adekvatno zamijeni parametre koje ispunjava izolacija mineralnom vunom od 16cm tj. da pojednostavim može li se koristiti stiropor debljine 20cm te na taj način proći jeftinije (jer ipak su financije ono što nas ograničava) a da parametri toplinske zaštite ostanu na visokoj razini? Još bih Vas molio preporuku koju toplinsku izolaciju iz proizvodnog programa tvrtke Knauf Insulation odabrati te koji završni sloj se pokazao kao najbolji u kombinaciji sa proizvodima Vaše tvrtke. Kako nisam previše upoznat sa tvrtkama sa područja Slavonije koje kvalitetno i pouzdano izvode ETICS fasade sa Vašim proizvodima možete li mi možda preporučiti kome se obratiti za neku konkretniju ponudu za izvođenje radova? 

Odgovor
U svakom slučaju ne podržavam EPS stiropor kao toplinsku izolaciju za fasadu. Posebice stiropor deblji od 10cm je izuzetna parna brana na hladnoj strani zida pa je kondenzacija neizbježna, a vlaga u zidu povećava njegovu toplinsku provodljivost, odnosno smanjuje toplinsku vrijednost čitavog zida tijekom godina. Da ne govorim sada o razvoju plijesni i gljivica koje će zid razarati. Dakle vuna je 50 puta paropropusnija, a fasada je još onda i protupožarna, zvučna, elastična, otporna na mikroorganizme izolacija te nema statičkog elektriciteta koji privlači prašinu na fasadu.
Dakle za Vaš slučaj niskoenergetske gradnje predlažem fasadne kontaktne lamele FKL debljine 20cm koje nije potrebno dodatno mehanički učvrstiti (tiplati), ali se punoplošno lijepe, a osim što su tiple za debljine 20cm vrlo skupe, velik su uzrok točkastih toplinskih gubitaka.
Što se tiče završnih žbuka, korektni su svi certificirani sustavi pa redom LB Knauf, Rofix, Baumit, Murexin, Svjetlost Chromos, JUB, Caparol, STO, Chromos BiL i Samoborka.
Izvođače možete naći na linku: http://www.knaufinsulation.hr/sites/hr.knaufinsulation.net/files/izvodjaci-toplinskih-fasadnih-sustava.pdf


 

ADIS

Imam veliki problem

Trenutno imam krov na tri vode , razmak grede je 60 cm, nemaju nikakvu izolaciju ispod. ( crijepovi se vide iznutra , nema potkova vanjskog ispod crijepa)

Sta mi je raditi

Da li ima neka hidro izolacija koja bi isla na gredu iznutra pa da stavljam izolaciju preko
Da razmak za debljinu grede trenutne koristim kao zracni prostor ispod crijepa
Pa iznutra se stavi paropropusna folija ili vodo otporna neka pvc na preklop odozgo prema dole ( iz razloga ako popusti neki crijep da ta voda curi po najlonu ispod crijepa prema vani )
 da preko postojecih greda stavi 8 cm grede izmedju kojih cu staviti staklenu vunu pa opet neku paropropusnu foliju i preko rigips
Ili
Da dizem crijep pa da se uradi potkov odozgo pa da se premaze drvocid, paropropusna polija, letvice, kontraletvice, i da se poreda isti criijep.

Moze li se se ista uraditi a da dobijem zadovoljavajucu izolaciju bez daskanja krova odozgo i dizanja crijepova

Odgovor
Može se napraviti toplinska izolacija potkrovlja bez da išta skidate, ali to iziskuje malo više „pedantnosti“ što majstori ne vole.
Dakle od ispod se razvuče paropropusno-vodonepropusna folija LDS 0.02, pričvrsti letvicama uz rogove, a paralena letva u sredini rogova formira odvodnu uvalu. ECOSE Unifit 035 između rogova, ispod rogova poprečno, parna kočnicu LDS 2 Silk treba besprijekorno trajno zabrtviti s kvalitetnim trakama i nakon toga obloga Knauf pločama.

KI lDS 2 Silk


 

Severec Jasna

Imam pitanje u vezi postavljanja toplinske izolacije na podu. Stan koji treba izolirati je u prizemlju stambene zgrade koja nema podrum i moj stan „leži“ na zemlji. Pokušala sam se informirati na vašim stranicama koju izolaciju odabrati i moram priznati da nije lako jer dosta stvari ne razumijem. Maknula bih sadašnji lamel parket i nemam pojima jeli on postavljen na kakvoj glazuri ili su izvođači štedjeli pa je sve na betonu...vidjećemo kad maknemo postojeći pod. Mene zanima koji materijal odabrati i koliko cm je potrebno predvijeti (govorim o visini) do parketa? Što se stavlja na temo izolaciju? glazura? smjesa neka? najlon? Imam 44 m2 podova za izolaciju, a sve to što sam pitala me muči radi izlaznih vrata na terasu koja su pvc i diktiraju visinu u slobodnim centimetrima do ruba... ulazna i ostala vrata me ne muče jer njih možemo skratiti... Odokativno mi se čini da imam max nekih 6 cm na raspolaganju za sve što ide ispod parketa...
Može li se uopće išta napraviti na tako malenoj visini?

Odgovor
Nažalost nema dovoljno visine za „plivajući pod“ prema pravilu struke.
Minimalno bi trebalo na beton zavariti hidroizolaciju tipa V3 (3mm) i dići ju vertikalno na bočne zidove do 10cm, razdjelni sloj sintetički voal (0,3mm), ekstrudirani polistiren XPS 2cm, rubne trake od kamene vune RS za prekid zvučnih mostova, cementni armirani estrih 4cm i parket.


 

damir japec

radi se o uređenju stambneog potkrovlja. U završnoj sam fazi izrade istoga. Imam nedoumice vezane za primjenu parne zapreke ili parne brane te završnih detalja.
Molim nekoga da mi pomogne oko dileme.
 
Postojeća situacija je slijedeća:
crijep, kontraletve 5cm, paropropusna brana WURTH TRIO
681001001N, dačana oplata 25mm,rog 16cm, sekundarni zračni kanal 2 cm, filc UNIFIT035 14cm, filc CASSIC 040
10 cm i sad ne zam dalje šta da stavim najkvaltetnije
ispod gipasnih ploča i knauf metalnih profila.
 
Parna zapreka LDS 2 Silk ili parna brana LDS 100.
Kojom trakom kvalitetno riješiti detalje.
Te kako riješiti detalj knauf ploča na kosini / klasično ožbukan
zid te kanuf gipsana ploča i vidljiva drvena dupla greda (gornja fetina). To me zanima zbog završetka folije a i kasnije kod
završetka sa gipsanim pločama. Želim čisti rub. Može i diletacija , samo da nemam naknadne pukotine.
Bandažnom trakom spajam gips ploče i klaičnu žuku
ili odvajam ili postoji neka završna lajsna koja odvaja da bude
uredno i korektno. 

Odgovor
Bez obzira na sekundarni zračni kanal, ako je kojim slučajem krovište daskano po pravilu struke, daska ne šira od 15cm i pola do 1cm razmak između istih, možemo Vam ponuditi klasičnu parnu kočnicu LDS 5 Silk (Tehnički list u privitku). Ako su daske šire i razmak je nastao njihovim sušenjem, ipak predlažem LDS 35 parnu branu.
Traka za ravne preklope parne brane je Knauf Insulation LDS Soliplan, a za brtvljenje brane oko proboja (krovni prozori, dimnjaci, ventilacije) je LDS Solifit. Spoj parne brane na bočni zid ili gredu optimalno je riješiti pričvršćenjem letvica na foliju i trajno-elastični kit. Nažalost LDS Solimur kit ne prodajemo u HR, ali može se nabaviti u Sloveniji po trgovinama građevnog materijala.

Što se tiče spoja Knauf ploča najprije treba na klasičnu žbuku ili drvo postaviti razdjelnu traku Trenn-Fix, spoj ploče s žbukom zapuniti s Uniflott, a na to ide bandažna traka s time da gledajući tlocrtno, razdjelna i bandažna traka moraju biti jedna do druge (bez preklopa) pa se pri radi krova napravi potpuno ravna dilatacija. Za te detalje morate se obratiti na www.knauf.hr.