Arhiva pitanja i odgovora - siječanj 2015.

Postavite pitanje našem ekspertu

Postavite pitanje na sljedeću e-mail adresu: silvio.novak@knaufinsulation.com

Arhiva pitanja i odgovora

Odgovori eksperta siječanj 2015.

Na pitanja odgovara Silvio Novak, dipl. ing. građ.


 

Ana

Budući da ste veliki stručnjak na Vašem području, što se može vidjeti na ogromnoj arhivi odgovorenih pitanja,
trebala bi Vašu pomoć vezano za moj problem. Stan se nalazi na prvom katu zgrade stare 15 godina, relativno je
dobro građena. Problem je u zimskom periodu.
Budući da se stan nalazi na kutu zgrade, nemoguće ga je zagrijati,osobito od kad smo stavili Brunatine razdjelnike
topline na sve radijatore. Vanjski zidovi su : jedan zid spavaće sobe,2 zida dnevnog boravka
(1 zid je zapravo ogromni otvoreni balkon) i jedan zid kuhinje. K tome dnevni boravak, kuhinja i hodnik su otvorenog tipa.
Preko ljeta isto bude veselo, budući da je taj kut gdje se nalazi stan orijentiran na jugo-istok.
Kako unutarnjom izolacijom riješiti moj problem?
Da li takva izolacija može držati radijatore i police?
Gdje to nabaviti i tko to postavlja?
Koja je procedura postavljanja, ako želimo biti sam svoj majstor?
Koja je debljina toga na zidu?

Odgovor
Dobro rješenje će biti postava dodatne izolacije u sustavu suhomontažnog zida sa završnom oblogom od gipskartonskih ploča. Definitivno ćete podići temperaturu na unutarnjim površinama i izbjeći pojavu plijesni i gljivica. O uštedama na energiji za grijanje da i ne govorim. Međutim, morate biti svjesni da ćete izgubiti i dio korisne površine stana..
Sustav bez problema može držati grijaća tijela. Preporučam postavu ojačanja na tim mjestima. Suhomontažeri bi to trebali znati.

Sve elemente možete nabaviti u svakoj bolje opremljenoj trgovini građevinskih materijala. Izvoditelje pokušajte naći na popisu ovlaštenih suhomontažera. Probajte na www.huisg.hr
Sam svoj majstor? Pribavite smjernice za izvođenje. Držim palčeve.
Ovisno o debljini izolacije. Profili su standardne širine 50, 75 i 100 mm. Plus debljina ploče 1,25 cm.


 

Goran

Na kuću je prije 10 g. već stavljena izolacija -  5 cm stiropora, završni sloj silikat. Međutim, sobe okrenute prema sjeveru su dosta hladnije i u spavaćaj sobi se javlja vlaga - gljivice na zidu. Sobe su površine 15 m2 svaka. Sada planiram sa unutarnje strane izolirati zidove. Planiram staviti staklenu vunu 5 cm, parnu branu i GK ploče.
Mislite da ću riješiti problem?

Odgovor
Nije niti čudo da Vam se to događa. 5,00 cm EPS-a („stiropora“) je premala debljina da bi se izbjegla pojava površinske vlage.
Pojava je tim jače izražena što EPS ne dozvoljava „disanje“ zidova, usporava tok vodene pare koja zaostaje u zidu i na unutarnjim površinama.
Pod utjecajem niže temperature u spavaćim sobama, i utjecaju toplog i vlažnog zraka iz susjednih, grijanih prostorija, nastaje površinska vlaga na unutarnjim površinama na koju se lijepe prašina i ostale nečistoće, što u konačnosti pogoduje razvoju plijesni i gljivica..

Dodatna toplinska zaštita s unutarnje strane će definitivno „podići“ temperaturu na unutarnjoj površini i ova pojava će se suzbiti, ili barem bitno umanjiti.
Planirani sustav će pomoći.


 

Emil Kolar

rojektom sam predvidio izolaciju vanjskih zidova pločama XPS prvenstveno iz razloga debljine jer su zahtjevi za koeficijentom stroži nego što naši propisi predviđaju.
Sufonanciranje od strane EU.
Molim savjet koji način završne obrade je preporučljiv za tu vrstu toplinske izolacije.

Odgovor
To što ste napravili nema nikakvog uporišta. Niti XPS ima bolje toplinske karakteristike od kamene vune (koju proizvodimo), niti od EPS-a. Dakle, nećete realno dobiti bolji koeficijent prolaska. Naprotiv, s vremenom ćete radi zadržavanja vlage u zidovima imati i lošiju vrijednost..

XPS nije namijenjen za izradu ETICS sustava jer ne zadovoljava niti jednu od prihvaćenih normi u RH.
Dakle, ne znam koji je preporučljiv način završne obrade, a da Vam s vremenom ne nastupi odvajanje zavšnih slojeva.


 

Miljenko Dobrinć

Odlučio sa se za toplinsku izolaciju tavana na vikendici na moru sa pločama DP3 koje ču položiti između greda na pod na jednom djelu je daska trstika žbuka,a najednom djelu je samo brodski pod,dali treba ispod stavljati parapropusnu branu ili što drugo i kako se režu ploče odnosno sa čime jer mi razmaci među gredama nisu isti.

Odgovor
Ne znam u kavom Vam je stanju sekundarni pokrov na kosom krovu?
Ako postoji opasnost od prodora oborinskih voda, onda bih Vam svakako preporučio postavu paropropusne-vodonepropusne folije preko greda, odnosno, iznad toplinske izolacije kako bi se spriječilo vlaženje istih, ali i ulazak prašine i nečistoća u izolaciju.
U tom slučaju obavezno morate staviti i parnu branu (polietilensku foliju) ispod toplinske izolacije, kako se ne bi stvarao kondenzat koji bi se zadržavao u izolaciji tijekom zimskog perioda.
Bez obzira da li išli, ili ne s postavom paropropusne folije iznad, savjetujem Vam postavu parne brane ispod izolacije.


 

Josip

Prije 15 godina na cijelom katu kuće smo odlučili staviti knauf. Imali smo problema s vlagom i gljivicama. Zidovi su nam bili svake godine puni gljivica. Knauf smo stavili na sve vanjske zidove i vunu. I na plafon s tim da smo plafon spuštali i stavili smo vunu. E sad sve je bilo do nekle ok, plijesan se nije javljala jako kao prije, ali malo je u kupaonici i ponekad u sobama. E sad prije 4 godine smo stavili i stiropor fasadu (do sad je bila klasična sep fasada) i silikat silikon žbuku i pvc prozore. Od prošle godine mi se opet pojavljuju gljivice na zidovima u kupaonici jako i u kutevima soba večinom u vanjskim. I popucali su mi spojevi na plafonu između zida i plafona od knaufa ne jako ali se vidi. I gljivice se javljaju od kuta pa po tim spojevima.

Ne znam što učiniti, stalno luftamo kuću ali nema poboljšanja. Nismo stavljali nikakvu foliju niti parnu branu kod postavljanja knaufa tada nam za to nitko nije rekao niti su to majstori radili. Što učiniti?

Odgovor
Vaš primjer je nažalost "školski primjer" kako se ne smije raditi i kako su majstori često neupućeni u ono što rade..
Komentiram redom:

 Neshvatljiva je pogreška postava suhomontažnog zida uz vanjski neizolirani zid bez parne brane. To što niste vidjeli plijesni i gljivice, ne znači da iste nisu nastajale tijekom zimskog i proljetnog perioda.
Definitivno je nastajao kondenzat na spoju toplinske izolacije i vanjskog zida, samo uz razliku što se isti nije vidio. U međuvremenu je došlo do akumulacije vlage u toplinskoj izolaciji koja je rapidno počela gubiti svojstva i rezultat je tek sada vidljiv na unutarnjim površinama u vidu površinske vlažnosti, odnosno razvoja plijesni i gljivica.
Problem se dodatno komplicirao postavom PVC stolarije koja je umanjila zrakopropusnost unutarnjih prostora. S aspekta energetske učinkovitosti, to je dobro došlo, međutim, s druge strane nema više optoka toplog zraka uz površine što pogoduje sušenju površina. Zrak postaje mirujući i samim time unutarnje površine postaju vlažne (utjecaj toplinskih mostova), na ta vlažna mjesta se lijepe nečistoće i prašina, a rezultat Vam je nažalost vidljiv. Razvoj plijesni i gljivica.
Uz to ste još postavili i "stiropor" fasadu koja nije paropropusna i sva vlaga koja je mogla "pobjeći" van zida, sada ostaje u zidu, toplinskoj izolaciji i unutarnjem prostoru.

Što učiniti?  Vanjsku fasadu i stolariju sada ne možete mijenjati. To bi bilo ipak bila (pre)skupa investicija. Iako bih s aspekta utjecaja na zdravlje to najradije savjetovao.
Moj savjet je zamjena unutarnje obloge i eventualno izolacije (utvrditi stanje) uz napomenu da oblogu skinete prije ljetnog perioda kako bi se sve zajedno moglo dobro isušiti. Nakon toga, možete postaviti novu izolaciju, PARNU BRANU, te vlagootporne (tzv. zelene) gipskartonske ploče.


 

-----

obraćamo Vam se ovim putem u vidu moguće pomoći i pronalaska logičkog rješenja za naš problem.
Naš problem kreće s uređenjem stana na prvom katu obiteljske kuće. Naime, konkretan problem je u podu koji smo obložili laminatom i to na način: da smo na klasičnu  betonsku ploču ( nije monta ) stavili stirodur 5 cm, te na njega spužvicu ( koja se inače dobije sa laminatom ) i zatim laminat. To je bio kraj radova i taj stan je potom tako prazan i ne grijan stajao 5 mj. cca s prosječnom temperaturom od 12 stupnjeva celzijusa, a u prizemlju ispod se konstantno grijalo i živjelo, gdje temperatura na dnevnoj razini ne pada ispod 24 stupnja.
Na jednom dijelu tog istog laminata pojavilo se oštećenje u obliku zadebljanja , koji nas je naveo na dizanje istog da vidimo u čemu je problem. Tim pothvatom smo uvidjeli da se ispod većeg dijela, neravnomijerno stvorila kondenzacija. Ta kondenzacija se stvara između spužvice i stirodura, tamo gdje se spužvica spajala, imalo je lufta i vlaga je prešla na laminat i tako stvorila, gore spomenuto zadebljanje.
Molimo Vas za pomoć, šta se tu događa i kako spriječiti tu pojavu kondenzacije?

Odgovor
1.  Potpuno je pogrešna koncepcija, a koju iz ne znam kojeg razloga forsiraju trgovci (ne struka) postava laminata direktno na izolaciju. Čemu služi estrih?
2. U međukatnim konstrukcijama je bitna zvučna izolacija, odnosno izolacija od zvuka udara. XPS nije materijal predviđen za takvu namjenu.
3. U Vašem slučaju je nastupilo kretanje vlage iz smjera višeg tlaka (grijani prostor), prema području nižeg tlaka. Vlaga je pri tome naišla na barijeru i uslijed nagle promjene temperature, došlo je do pojave kondenzata. Dio vlage se probio kroz dijelove preklopa koji nisu zabrtvljeni i kondenzirao se tamo gdje ste najmanje željeli. Na laminatu.
Rješenje za sprečavanje daljnje štete je postava parne brane (polietilenske folije) na spoju između stropne ploče i XPS-a. Na taj način ćete spriječiti kretanje vodene pare.
Funkcionalnost „plivajućeg poda“ ne bih komentirao.


 

-----

Molim Vas za savjet. Završna ploča potkrovlja je AB ploča.Na koji način izvesti izolaciju plafona iznutra?

Odgovor
Izvedbom spuštenog suhomontažnog stropa ili lijepljenjem toplinske izolacije (preporuka: lamele kamene vune FKL) na podgled. Ukoliko ide suhomontažni strop, obavezna primjena jake parne brane (tip Knauf Insulation LDS 200 ili sl.).

Debljina toplinske izolacije minimalno 12,00 cm.


 

Drasko

kuca mi je prizemnica sa tavanom koji nije stambene namjene,kuca je zidana Porotherm profi blokom 30cm koji je zidan sa pjenom,gredice i ispune su također od istog proizvođaca.....kuca je ozbukana Baumit strojnom zbukom stime da su samo zbukani zidovi a plafone cu spustiti i staviti Knauf vunu od 10cm te zatvoriti Knauf plocama,moje pitanje je dali trebam poslje postavljanja vune a prije postavljanja ploca staviti parnu branu ili nesto tome slicno.......također sam stavio troslojne prozore Low-e sa tri brtve,te planiram kucu jos sa vanjske strane izolirati sa 10cm stiropora (rado bih i sa Knauf vunom no financijski kosta dosta vise).....molio bih vas da mi kazete vase misljenje...

Odgovor
Svakako treba staviti parnu branu, ali bih Vam savjetovao da stavite debljinu toplinske izolacije od minimalno 12,00 cm kako biste zadovoljili uvjete Tehnickog propisa.
To će uistinu biti minimalno povecanje investicije, a usteda ce biti znacajno veca.

Moram se svakako osvrnuti na rjesenje s EPS-om („stiroporom“). Koliko će to biti veca investicija? Izvoditelju to rjesenje sigurno bolje odgovara jer ce mu posao biti olaksan.
Ja mogu samo komentirati da Vam investicija nece biti nista veca dugorocno. Dapace. S toplinskom izolacijom od EPS-a cete imati manju ustedu energije i znacajno losiju mikoklimu unutarnjeg prostora.

Odabrali ste vrlo kvalitetnu opeku i kvalitetne prozore, a stavit cete losu toplinsku izolaciju. Time ostala investicija „gubi smisao“. Stedite upravo tamo gdje ne biste smjeli stedjeti.


 

-----

imam pitanje u vezi plijesni. ove zime mi se pojavila pljiesna u spavaćoj sobi, na jednom zidu na površini 2,5 dužine i 1 širine. na ostalim zidovima mjestimice. Mene sada zanima: 1. postupak kako se riješiti te plijesni? kupio sam sredstvo za uklanjanje na bazi klora, da li prije primjene sredstva ostružem plijesan pa onda poprskam? ili obratno? negdje piše da se prvo ostruže a negdje piše da se ne smije dirati prije nego se dezifincira jer se tak samo dalje raznosi. isto me zanima da li mi treba zaštitna maska, rukavice( piše nešto o sporama u zraku).  2. postupak ako uspijem uklnoti plijesan- kakv prozor staviti, da li ostavim zidove ili stavim knauf?

Odgovor
Vi imate "klasičan" primjer pojave površinske vlažnosti, odnosno pojave kondenzata na unutarnjim površinama na koji se "hvataju" nečistoće i razvijaju plijesni i gljivice.

Uzrok je nedostatna toplinska zaštita zidova, odnosno pojava točke rošenja. Dakle, želite li se definitivno riješiti te nezdrave pojave, morate "podići" temperaturu na unutarnjoj površini zida.

Uklanjanje plijesni uz pomoć kemijskih sredstava je kratkoročan zahvat i nije rješenje, već samo ublažavanje simptoma. Jednako tako, češće provjetravanje može pomoći, ali za posljedicu ima velike toplinske gubitke.

Drugim riječima, savjetujem postavu toplinske izolacije s unutarnje strane zidova (suhomontažni sustav s toplinskom izolacijom), debljine minimalno 5,00 cm.
Na taj način ćete izbjeći pojavu kondenzata i plijesni na zidovima.

Sve ostalo je samo "prikrivanje" simptoma.


 

Marinko Sedar

Radim na uređenju potkrovlja, koje će biti stan od 120m2.
Krov je izrađen od fert gredica sa ispunama.
Fasada kuće 5cm termo žbuke.
Kuća se nalazi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.
Zanimalo bi me koliko po vašoj preporuci bi trebalo ići vune (debljina), kao i tip iste. Za područje spuštenog stropa, pregradnog i vanjskog zida.
Cijelo uređenje bi išlo sa gips-vlaknastim pločama.

Odgovor
Ako ide suhomontažni sustav tada bih preporučio slijedeće:

1. Vanjski zid s unutarnje strane – ploče kamene vune TW, debljine 7,5 cm
2. Spušteni strop – ukoliko se radi o izolaciji stropa prema negrijanom prostoru – Unifit 035, debljine 15,00 cm. Ukoliko se radi o međukatnoj konstrukciji – Classic 040 debljine 80 mm.
3. Pregradni zid – TI 140W ili TP115, debljina 10,00 cm.


 

Dean Martinović

živim u obiteljskoj kući napravljenoj 1972.godine Pritom su mi nepoznati detalji oko materijala kod same izrade kuće.
Naš problem je što je zvučna izolacija jako loša, naročito između donjeg i gornjeg kata (napomena: vanjske stepenice).
Da li nam išta možete preporučiti po tom pitanju?

Odgovor
Problem nedostatne izolacije od zvuka udara su posljedica nepostojanja plivajućih podova, odnosno, neadekvatnog spoja stepeništa i obodnih zidova.

Sada je vrlo teško ispraviti tu grešku u projektiranju i izvođenju.

Kod međukatnih konstrukcija možete izvesti spušteni strop s ispunom od mineralne vune, odnosno postaviti elastične materijale kao završne obloge, a koje mogu "amortizirati" zvuk udara.


 

Helena Kuretić

molim vas savjet na koji način izolirati potkrovlje koje je izvedeno kao što je prikazano na slici? Radi se o potkrovlju zgrade, pa nismo u mogućnosti naknadno podaskati krovište i izvesti ventilirajući sloj jer bi time morali mijenjati sljeme zgrade. Navedeno potkrovlje iskoristili bih za dvije dodatne sobe pa nam je potrebna i adekvatna visina.

Odgovor
Možete primijeniti slijedeće rješenje:
KI lDS 2 Silk

Da, potrebno je postaviti paropropusnu foliju, te nakon toga postaviti mineralnu vunu (Unifit 035) između rogova, te, ukoliko je potrebno, dodatno ispod rogova.
Obavezna primjena parne brane ili kočnice (LDS 5, 35 ili 100) između završne obloge i toplinske izolacije.


 

Srđan

obiteljska kuća se sastoji od prizemlja – garažni prostor , a iznad je stan sa kosom betonskom krovnom  pločom. Htio bih izolirati kuću pa sam, čitajući vaše stranice, posložio slijedeće slojeve:
Podna ploča stana  :   estrih, PE folija, polistiren (3 cm), ab ploča (15 cm), kamena vuna DP-9 (10 cm) na čeličnoj potkonstrukciji, knauf ploče (2×1,25 cm). 
Kosa krovna ploča: kupa kanalica, letve 3×5 cm,  letve 5×3 cm, paropropusna-vodonepropusna membrana, knauf T135 (12 cm), parna brana, ab ploča, žbuka.
Jeli čelična podkonstrukcija na stropu i rogovi na kosoj krovnoj ploči između kojih se postavlja termoizolacija  mjesta toplinskih mostova? Ako se na zidove postavljaju ploče mineralne vune, hoće li  para iz prostorije prodrijeti u vunu i na taj način umanjiti njena toplinska svojstva? Zašto se na  stropnu ploču postavlja parna brana,  mineralna vuna pa paropropusna  - vodonepropusna membrana (ako para iz prostorije ne može ući u termoizolaciju zašto se ventilira)?   Koja je bolja izolacija – mineralna ili staklena vuna i jesu li štetne po zdravlje prilikom postavljanja? U jednom odgovoru kažete da je „stiropor u fasadama je zapravo parna brana na potpuno pogrešnoj strani“, a ja sam mislio izolirat zidove s pločama od stiropora?

Odgovor
Odgovaram redom:

1. Podna ploča stana. Umjesto DP-9 bih radije predložio DP-3.
2. Kosa krovna ploča – OK.

U slučaju spuštenog stropa, potkonstrukcija je ovješena te se na taj način toplinski mostovi praktički anuliraju.
Drveni rogovi nisu toliko izraženi mostovi, iako bi bilo dobro kada bi postojala mogućnost postave toplinske izolacije između rogova i stropne ploče.
Parna brana ima funkciju sprečavanja prodora vodene pare i ulazak u „hladnu zonu“ rezultira stvaranjem kondenzata koji se zadržava u izolaciji i drvenoj konstrukciji. Parna brana ima ulogu sprečavanja prodora tog vlažnog zraka.
U slučaju primjene stiropora može doći do zadržavanja vlage u strukturi zida što rezultira smanjivanjem toplinske zaštite vanjskog zida, razvojem plijesni i gljivica, te podizanjem relativne vlažnosti unutarnjeg zraka.


 

------

Uređujem stambeni prostor od cca 100 m2, gdje je strop AB puna ploča.Gornja zona ploče je izolirana katranskom ljepenkom, glazura sa padom i postavljena je keramika. ( znači nema toplinske izolacije).Ukupan prostor služi kao velika otvorena terasa. Predviđam s donje zone ploče raditi spušteni strop od knauf ploča.Molio bih vas za savjet ispravne izvedbe tog spuštenog stropa sa toplinskom izolacijom te potrebnom parnom branom. Zabrinut sam zbog stvaranja kondenzata i rošenja vlage te stvaranja gljivica. Moje mišljenje je  postaviti ozračnike sa direktnim ulazom vanjskog zraka u prostor između Ab ploče i toplinske izolacije konstrukcije. Ne znam da li bi to pomoglo. Molio bih vas vaše mišljenje o redoslijedu izrade tog stropa.

Odgovor
Ti odzračnici su u svakom slučaju dobro došli, iako je bitno postaviti kvalitetnu parnu branu s dobro riješenim spojevima (kvalitetne spojne trake!!). Redoslijed slojeva spuštenof stropa gledajući odozdo prema gore:

- Gipskartonske ploče
- Parna brana (Knauf Insulation LDS 200, spojevi lijepljeni trakama LDS Solifit)
- Ploče kamene vune DP-5 ili role staklene vune Unifit 035, debljine minimalno 15,00 cm
- Sloj zraka
- Postojeća stropna konstrukcija


 

Toni Mikulandra

Molio bih Vas za pomoc u vezi toplinske izolacije u stanu.

Zivim u peterokatnici u stanu na zadnjem katu pod betoskom plocom. Ploca je sa vanjske strane zasticena nekom vrstom hidroizolacije te nemam mogucnost toplinske izolacije sa vanjske strane jer se nemoguce dogovorit sa ostalim sustanarima a jos 3 stana se nalaze na zadnjem katu iste zgrade pa mislim da nema smisla izolirati samo dio povise moga stana (ili se varam?)

Dakle napravio bih sto kvalitetniju unutarnju toplinsku izolaciju stropa a mozda po potrebi i vanjskih zidova sa unutarnje strane. Posto sam ogranicen visinom stropa ne bih zelio da ukupna debljina izolacije prelazi 10Cm. Takodjer bi dijelovima stropa prolazile elektricne instalacije za rasvjetu.

Koju vrstu materijala , te kojim redoslijedom instalacije bi ih  trebao koristiti za najkvalitetniju mogucu izolaciju stana u zadanim okvirima?

Mislite li da bi bilo dobro toplinski izolirati i vanjske zidove iznutra?

Mozete li mi reci okvirno koliko je ova vrsta izolacije efektna tj. korisna i dali bi mogao racunati na ustedu energije za grijanje te dali bi ta izolacija utjecala i na zastitu od vrucina?

Stan se nalazi u Dalmaciji , velicine 88 kvadrata , prioritet bi bila izolacije dnevnog prostora oko 40 kvadrata a po potrebi i ovisno o savjetima strucnjaka izolirao bih i cijeli stan.

Odgovor
Svaki dodatni cm toplinske zaštite će Vam dobro doći. Naravno, bilo bi idealno da ne trebate kalkulirati debljinom izolacije, odnosno toplinskog sustava, ali sada nemate posebnog izbora.
Glede stropa, savjetovao bih Vam izvedbu spuštenog stropa s debljinom toplinske izolacije od 8,00 cm. Bit će prostora i za instalacije koje možete postaviti u „šliceve“ vune.
Raspored slojeva s unutarnje strane prema van:

1. Gipskartonske ploče..1,25 cm
2. Parna brana Knauf Insulation LDS 100..0,15 mm
3. Knauf Insulation Unifit 035, ili DP-3, ili DP-5 (najkvalitetnije rješenje), debljine 8,00 cm.
4. Sloj zraka

Možete izolirati i zidove s unutarnje strane, ali u tom slučaju morate biti svjesni gubitka određene korisne površine stana.
Savjetujem barem 5,00 cm toplinske izolacije (oznake: TP115, TW, ili TI 140W) između profila potkonstrukcije za gipskartonske ploče.
Obavezna primjena parne brane LDS100.


 

Davorin Radin

planiram renovirati staru kuću građenu od pune cigle, izvana je šerana fasada. Cilj mi je postići energetski B razred uz uvijet da kuća diše. Namjena poslovno-stanbena.U planu je drvoaluminijska stolarija, niskotemperaturno grijanje .
U prvoj fazi planiram renoviranje iznutra zbog što skorijeg preseljenja. Odlučio sam se za knauf i profile zbog jednostavnijeg postavljanja instalacije koju planiram postaviti u međuprostor ( ventilacija, struja, voda, odvod, plin, centralno grijanje, instalacije potrebne za stomatološku ordinaciju ) . Obzirom da planiram vanjsku fasadu izolirat kamenom vunom, da li ima potrebe stavljati istu i ispod profila na vanjske i pregradne zidove te kako riješiti hladni most iz temelja. Ne bi želio da dolazi do stvaranja kondenzata ispod knaufa. Također molim savijet za izolaciju poda, koja bi trebala biti što tanja, zbog zahtijeva visine prostorije od 260 cm, a da bude zadovoljavajuća. Planiram niskotemperaturno podno grijanje i epoksi pod. Trenutmo je sve počišćeno do betonske deke i na katu do greda i daske krovišta koje planiram prekriti aluminijskim limom.
Molim savijete u izboru materijala i izvedbe za izolaciju fasade, poda, stropa te kako izbječi hladne mostove.

Odgovor
Budući da planirate izvesti ETICS sustav s kamenom vunom, nema potrebe postavljati još i dodatnu toplinsku izolaciju s unutarnje strane. U tom slučaju biste trebali koristiti parnu branu, te bi u tom slučaju automatski spriječili paropropusnost sustava, ali i umanjili kvalitetnu akumulaciju topline u vanjske zidove.
Mali problem može predstavljati nedostatak toplinske izolacije u plivajućem podu ispod podnog grijanja. Naime, prema Tehničkom propisu, u slučaju korištenja panelnih grijanja, postavlja se stroži kriterij za vrijednost koeficijenta prolaska topline ispod sloja podnog grijanja. U praksi to znači minimalno 8-10 cm.  Savjetujem primjenu XPS-a koliko god ste u mogućnosti postaviti.
Vrlo važna napomena je da kvalitetnom izolacijom nadtemeljnih, ali i temeljnih zidova bitno umanjujete negativan utjecaj toplinskih mostova na spoju vanjski zid-pod na tlu. Dakle, izolirajte temeljni zid čim dublje, te nadtemelni zid (iznad razine tla) slojem ekstrudiranog polistirena (XPS-a) debljine minimalno 8,00 - 10,00 cm.


 

Mladen Vranešić

Preuređujem građanski stan u kojemu se strop sastoji od drvenih greda.
Stan je u visokom prizemlju pod ima betonsku deku, međutim strop se sastoji od žbuke, trstike daske greda pa nadalje kod susjeda iznad opet daska na gredi, šuta, daska i parket.
Skinuo sam sloj žbuke  trstike i daske tako da sam dobio otvorene grede na kojima su ostale daskeiznad njih, šuta opet daske  pa parket.
Moje pitanje jest koju izolaciju da stavim između greda kako bih dobio što bolju toplinsku izolaciju i izolaciju od buke.
Iznad mene žive stariji ljudi koji nisu pretežito bučni nego se više čuje hod i zatvaranje vratima.
Mislio sam staviti kamenu vunu 10 cm i preko toga knauf međutim pretpostavljam da sada postoji i moderniji i učinkovitiji materijali za izolaciju.
Posebno napominjem da je poanta da se grede vide u prostoru odnosno one se neće zatvarati u potpunosti već ostaju vidljive.
Inače grede su visine 24 cm tako da ima dovoljno prostora za izolaciju i knauf između njih.

Odgovor
Ja Vam mogu sugerirati da između greda postavite barem 10,00 cm mineralne vune (npr. Knauf Insulation DP-3, ili Classic 040).
Radi se o tzv. „mekanim“ vunama koje će doprinjeti poboljšanju zvučne izolacijske moći, odnosno umanjenja utjecaja tzv. Buke suiljed zračnog zvuka.
Od udarnog zvuka se može obraniti ugradnjom pjenastog polietilena (npr. Ethafoam) na spoj između greda i završne obloge s gornje strane. Kao završnu oblogu možete postaviti OSB ploče debljine minimalno 22 mm, preko kojih se postavlja završna obloga (laminat i sl.). No, koliko sam shvatio, to se neće dirati. Iz opisanog, radi se o dobroj zaštiti u kojoj šuta preuzima vibracije.
S donje strane između greda (dakle, još uvijek su vidljive do dubine 9-10 cm) postavljate potkonstrukciju preko koje možete postaviti završnu oblogu (gipskartonske ploče).
Dakle, umanjili ste utjecaj buke od zračnog i udarnog zvuke, a grede su i dalje vidljive).


 

Mario Perčin

trebam dobar savjet:

za zvučnu i toplinsku izolaciju betonske deke
zajedno sa glazurom na koju će doći keramičke pločice

riječ je o podu u potkrovlju
koje za sada nema nikakvu izolaciju sa unutrašnje strane
(goli zidovi, gola betonska deka, i nezaštićeno krovište)

Za sada bi pokrili 36 m2 betonske deke (9 x 4 m)
da nam se ne gubi toplina sa prvog kata

Prostor u potkrovlju dugo vremena neće biti stambeni
dakle neće biti grijan dugo vremena
.
Koje materijale preporučujete, kojim redom i koje debljine

Odgovor
Ukoliko ste se odlučili za „mokri“ estrih, tada Vam preporučam primjenu ploča kamene vune TPT.

Slojevi iznad stropne ploče:

1. Polietilenska folija LDS 100
2. Knauf Insulation ploče kamene vune TPT, debljine minimalno 4,00 cm (ukoliko još dugo nećete adaptirati prostor u stambeni, tada Vam preporučam minimalno 8,00 cm).
3. Polietilenska folija LDS 35.
4. Armirani cementni estrih


 

Silvije Jelic

kupujemo stan u starijoj zgradi koja nije izolirana.Nema mogucnosti izoliranja vanjskih zidova sa vanjske strane pa me zanima vase misljenje o ugradnji knaufa sa izolacijom na vanjske zidove iznutra kao i na plafon iznutra jer je stan pod plocom odnosno zadnji je kat.Nedavno je radjena nova hidroizolacija terase sa V3 V4 ljepenkama,pijeskom i betonskim plocama na to sve.Zanima me Vas cijenjeni savjet i dali je moguce dignuti ploce koje samo stoje nisu pricvrscene ,ocistiti pijesak pa ispod staviti deblji sloj stirodura pa na njega vratiti pijesak i ploce ili je bolje odispod staviti knauf vunu i sta jevec potrebno.

Odgovor
Ukoliko možete staviti XPS („stirodur“) s gornje strane, to bi u ovom slučaju bilo najbolje rješenje.

U protivnom, možete postaviti spušteni strop s toplinskom izolacijom debljine minimalno 12,00 cm (preporuka: Unifit 035).
Zidove možete također izolirati s unutarnje strane, ugradnjom toplinske izolacije debljine minimalno 6,00 cm (TP115 ili TI140W) između profila potkonstrukcije.

Obavezna primjena parnih brana LDS 100 između izolacije i završne obloge u oba slučaja.


 

Robert

Interesira me koje je najbolje riješenje izolacije stropa podruma. Stropna konstrukcija je granica između grijane i negrijane zone, tj podrum je dogrijavan na 16stupnjeva. Radi se o novogradnji. Zanima me koje su opcije završnog uređenja izolacije(npr dp5), osim zatvaranja podgleda u knauf ploče.

Odgovor
Ima par varijanti.

1. Najjeftinija je postava ploča kamene vune kaširanih staklenim voalom (DP-5 GVB, FPL GVB i sl.. Međutim, u tom slučaju u podrumu ne smije biti problema s vlagom i treba biti dostatna visina kako ne bi došlo do oštećenja ploča kamene vune. Ploče se tiplaju o stropnu ploču.
2. Moguće je lijepiti lamele kamene vune i završno ih obraditi armiranim ljepilom. Vrlo kvalitetno rješenje.
3. Isto kao pod 3, ali izolacija s XPSom hrapave strukture. Preporuča se u slučaju vlažnog podruma.
4. Spušteni strop sa završnom oblogom od vlagootpornih ploča. Ispuna s mineralnom vunom (DP-3, Classic 040 ili sl.).

Minimalna debljina izolacije 10,00 cm.


 

Tomica

molim Vas za prijedlog za izolaciju poda negrijanog tavana. Na predloženu izolaciju stavili bi glazuru budući da se tavan povremeno koristi.

Odgovor
Možete postaviti plivajući pod s „mokrim“ estrihom. U to slučaju savjetujem raspored slojeva (gledajući od stropne ploče prema gore):

1. Parna brana Knauf Insulation LDS 100
2. Ploče kamene vune TPS debljine 12,00 cm u najmanje dva sloja
3. Polietilenska folija 0,15 mm
4. Armirani cementni estrih 5,00 cm

Međutim, bolje i jeftinije rješenje bi po meni bila izvedba slijepog poda:

1. Parna brana LDS 100
2. Unifit 035 debljine 15,00 cm između drvenih gredica na razmaku 60 cm
3. Daske ili OSB ploče preko drvenih gredica (roštiljne konstrukcije – bolje rješenje radi eliminacije toplinskih mostova)


 

Ivan Haladin

radi se o obiteljskoj kući katnici dimenzija 10x10m (oko cca 90m2 stambenog prostora), smještenoj na području Zagreb istok, u nizinskom području, sa izraženom vlagom i vlažnim terenom tokom većine godine, klasično zidana, zidovi šupljom ciglom, plafoni su gredice+ulošci+betonska deka, slabe hidro i termo izolacije, sa navučenim sepom kao fasada sa vanjske strane.
 
Na prvom katu obiteljske kuće trenutno ne živi nitko, niti se taj kat grije, iako je u bližoj budućnosti zamišljeno možda za stanovanje jedne familije....
Ja uređujem sebi stan u prizemlju te obiteljske kuće, koje je nekada davno bilo zamišljeno kao poslovni prostor, pa je ostavljena nešto veća visina prostora (oko 3 metra).
 
S obzirom da uz sami strop prolaze bakrene cijevi od centralnog grijanja za prvi kat, kao i još neke strujne instalacije, ja sam zamislio napraviti spušteni strop knauf pločama, na visinu od cca 270cm  (da li dobro mislim??).   Dobilo bi se oko 30cm prostora između budućeg spuštenog stropa i gredica (betonske deke).   Cilj mi je taj prostor popuniti izolacijom koju mi Vi preporučate, stoga bi Vam uputio moje konačno pitanje – kojom izolacijom izolirati taj međuprostor, a da dobijemo čim manje toplinske gubitke  i  čim bolju zvučnu izolaciju  (da se čim manje čuje odozdola prema gore kao i odozgora prema dolje) bez obzira na cjenovni rang izolacije ?    Da li je tu izolaciju bolje slagati tanju u više slojeva ili jedan deblji sloj?    Da li je bolje za čim manji toplinski gubitak i čim bolju zvučnu izolaciju možda i ostaviti nešto slobodnog (praznog) prostora u tih 30cm ili je bolje čitav prostor popuniti izolacijom?
 
Eto, zamolio bi da me savjetujete što i kako napraviti, kažem, bez obzira na cjenovni rang predloženog rješenja.

Odgovor
Spuštenim stropom ćete bitno umanjiti toplinske gubitke prema negrijanom prostoru, ali uz poštivanje određenih pravila prilikom izvođenja.

Glede toplinske izolacije, najbolje rješenje bi bila primjena ploča od kamene vune DP-5, debljine minimalno 12,00 cm. Zasigurno je bolje ukoliko se postavi u dva sloja debljine po 6,00 cm. Na taj način će se kvalitetnije pokriti međusobni spojevi ploča.
Jeftinije, ali ne i bitno lošije rješenje može biti postava ploča staklene vune TP115 ili role staklene vune TI 140W. Izbor ploča ili rola ovisi dosta o izvoditelju koji preferira ploče ili role..

Ukoliko ne nađete koji od navedenih proizvoda u trgovačkoj mreži, slobodno me kontaktirajte i možemo naći zamjenske proizvode.
Obavezna primjena parne brane LDS 35 između izolacije i završne obloge. Kao završna obloga mogu biti gipskartonske ploče. Ukoliko želite još kvalitetniju zvučnu izolaciju, preporuka je postava dvostruke obloge od gk ploča. Svakako ostavite sloj zraka debljine minimalno 4-5 cm između toplinske izolacije i stropne ploče.


 

Ivan

imam staru kuću na selu.Kuća je zidana 60tih godina od pune opeke u 2 reda.
Prizemnica, a tavanski pod je od greda i drvenih dasaka debljine 2cm. S unutarnje strane nema žbuke ni ničega samo se vide grede i daske.
Ja bih sad stavio samo izolaciju, tavan se neće koristit samo tu i tamo zamijeniti KOJI crijep.
Stavio bih kamenu vunu.
Zanima me sljedeće:
1.) Što staviti za toplinsku izolaciju i u kojoj debljini? Također je bitno da miševi neidu na to (kamena vuna?)
2.) Kako osigurati da vlaga ne prodre iz prostorije (kuhinja,kupaona) ali da ne dođe ni s krova pošto je krov samo s letvama i crijepom tj nije podaskan niti nema ljepenke?
Trebala ići parnoNEPRoPUSNA folija na daske pa kamena vuna,PA neka folija da vlaga s krova (kiša) ne uništi svojstva vune?

3.) Da li se s gornje strane može staviti terpapir kao zaštita od kiše (ako curi)?

4.) Također me zanima kako spajati komade folije međusobno tj ZABRTVITI (onaj čvrsti sivi selotejp ili  nešto drugo?) te spojeve sa zidom i gredama (da tamo vlaga ne uđe)?

5.) Kako obraditi spojeve sa zidovima (2 zida tavana su zidana do vrha krova, s bočne strane su samo grede-znači treba foliju previti od dolje prema gore da se vuna zaštiti? i gredama (da tamo vlaga ne uđe)?

Odgovor
1.) Ukoliko je tavan predviđen kao neprohodan, može se postaviti i „mekana vuna“ kao ploče kamene vune DP-3, ili role staklene vune Unifit 035 u debljini minimalno 15,00 cm. Ja bih svakako preporučio da se vuna postavi unutar roštiljne konstrukcije i iznad postavi završna obloga (daske, OSB ploče ili sl.) kako bi se omogućila bolja djelotvornost izolacije i ujedno povećala korisna površina tavana (prohodnost). Miševi ne mogu uništiti strukturu izolacije kao npr. u slučaju „stiropora“.
2.) Da. Obavezno treba ići parna brana kao naš LDS 100 ili barem LDS 35.

3.) Ako nećete postaviti OSB ploče, možete postaviti i paropropusnu foliju, ali će se u tom slučaju vuna malo slegnuti, čime će se malo i umanjiti toplinska zaštita izolacije.

4.) U tu svrhu se koriste posebne trake kao naš Solifit (trake na osnovi polipropilena).

5.) Svakako postaviti foliju (provući) između zida i izolacije.


 

Kristijan

Uređivam si kuću tj na zidove stavljam gips kartonske ploče pa ima nekoliko pitanja tj nejasnoča?  Kuda prvo postaviti ploče na zid ili strop? Ako ide prvo na zid na što da pričvrstim ud profil? Na profile na kojima su ploče na zidu ili? Te sa kojim vijcima? Što se tiče plafona me samo zanima koje tiple koristiti za nosače pošto je plafon od armiranog betona? te dal treba ploče šarafiti na ud profile ili ne ili samo na cd? Ostalo mi je sve jasno jer sam več radio sa time ali nikada nisam u kombinaciji stropa i zida i stop je bio od drvenih greda! Te koliko vune stavit na strop jer je iznad tavan, te koju parnu branu??

Odgovor
Sve detalje oko izvedbe sustava s gipskartonskim pločama, molim, potražiti na www.knauf.hr. Mi se bavimo proizvodnjom toplinske izolacije od mineralne vune.

Za strop prema tavanu preporučam Unifit 035 unutar spuštenog stropa debljine minimalno 15,00 cm.
Kao parnu branu možete primijeniti LDS 100.


 

Marko

Imam pitanje vezano za izolaciju potkrovlja.
Kuca se nalazi u Zagrebu i u potkrovlju su spavace sobe.

Ovog ljeta sam prekrivao krov i trenutni presjek krova.

Iznutra prema van:
rogovi visine 14 cm
daske debljine 4cm
termotop 8cm
paropropusna-vodonepropusna folija
zračni prostor 5cm
pokrov gerard

Moje pitanje glasi dali sa unutarnje strane izmedu rogova mogu staviti termotop 8cm koji mi je ostao od gradnje + 6cm unifit 035. 8+6=14cm (visina rogova).
Ili je bolje staviti samo unifit 035.

Ako je moguce dal da prvo do daske stavim termotop ili unifit 035.
Dali je potrebno izmedu dasaka i izolacije ostaviti prostor od 2cm za cirkulaciju zraka?

Odgovor
Ako Vam je ostao Termotop, možete ga iskoristiti. Najbolje bi bilo postaviti isti između roga i profila potkonstrukcije.
Između rogova je dosta teško ugraditi, a postoji mogućnost i naknadnog pada na potkonstrukciju čime će se otvoriti zračne šuplije.
Unifit je idealan za postavu između rogova.

Dakle, odgovor je – da. Možete kombinirati ta dva proizvoda.

Glede sloja zraka. Nema potrebe ostavljati sloj zaraka jer realno nema opasnosti od nastajanja kondenzata na spoju daske i izolacije.


 

Antun

Molim Vas Vašu preporuku za mineralnu kamenu vunu za slijedeće konstrukcije:
Toplinska izolacija krovišta prema negrijanom prostoru uz slijedeće uvjete :
- vanjski sloj crijep Tondach
- letve i kontraletve
- visoko parna i vodonepropusna folija – Nikako parna brana! Mora biti paropropusna-vodonepropusna folija s gornje strane toplinske izolacije.
- OSB 3 plače debljine 18 mm
- rogovi (roženice)
- kamena mineralna vuna 12-14 cm Knauf Insulation KP. Alternativa: role staklene vune Unifit 035.
- kamena mineralna vuna x cm (koji tip)  na podkonstrukciju (uvjet da koeficijent prolaska topline bude U<0.2 W/m2K) Ploče kamene vune DP-3. Alternativa: role staklene vune Unifit 035

- Parna brana LDS100
- Završna obloga

Izolacija stropa prema negrijanom prostoru tavana
- unutarnja žbuka paneno cementna oko 2 cm
- fert strop gredice 20 cm
- beton lagani 2 cm

- Parna brana LDS35

- kamena mineralna vuna x cm (koji tip)  (uvjet da koeficijent prolaska topline bude prema normi HRN EN 13790) Ploče kamene vune za plivajući pod TP, TPS ili TPT
- PVC folija paropropusna i vodonepropusna
- mokri cementni estrih 5 cm

Pod tavana mora biti prohodan.