Arhiva pitanja i odgovora: kolovoz - prosinac 2014.

Postavite pitanje našem ekspertu

Postavite pitanje na sljedeću e-mail adresu: silvio.novak@knaufinsulation.com

Arhiva pitanja i odgovora

Odgovori eksperta kolovoz - prosinac 2014.

Na pitanja odgovara Dario Henezi, ing. građ.


 

Goran Gogić

Da li ima u zagrebu i gdje knauf insulation. Šta mi preporučate za zvučnu izolaciju zida, zid je spojen na susjedovu kuću i najviše se čuju glasovi??

Odgovor
U Zagrebu imamo komercijalno-tehničkog predstavnika, g.Igor Smetko, dipl.ing.građ, 091-611-3359 i trgovačke centre preko kojih prodajemo proizvode.

Na primjer, da obložite zid s pločama kamene vune DP-10 debljine 2cm i 2xKnauf Diamant ploče, sve to besprijekorno zabrtvljeno prema susjedu, smanjit ćete buku za cca 12dB, što je više od 50%.

Gdje nabaviti spomenute proizvode, nazovite g.Smetka.


 

-----

1.
Ako bi mogao dobiti malu pomoć?
Kod izolacije unutrašnjeg zida, po redosledu:
* aluminijumska konstrukcija
* vuna
* parna brana
* gips ploče
Imao bi 3 pitanja
1. da li se aluminijumski profili mogu pričvrstiti direktno na zid, bez izolacione trake
2. da li je potrebno lijepiti vunu za zid (ljepilo ili pur pena za lijepljenje), tj hermetički zatvoriti vunu
3. može li se za parnu branu koristiti običan najlon (kao alternativa)

2.
Pozdrav zanima me debljina estriha kod plivajucih podova za zastitu zvucne,udarne i toplinske izolacije? koja je minimalna debljina ,kolika debljina bi bila idealna da se ove tri stvari zadovolje? hvala na odgovoru!

3.
Sta mi mozete preporuciti kao zvucnu izolaciju plafona od buke (konstantnog hodanja) komsija iz stana iznad? Silentboard? Po celom stanu imam klasican spusteni strop. I da li mi mozete preporuciti neku firmu u Banjaluci koja ima iskustva sa Knauf proizvodima?

Odgovor
Odgovori redom:

⦁    Mogu se ali nije preporučljivo
⦁    Ne treba
⦁    Može, ali mora biti onaj od minimalno 150grama/m2 i besprijekorno zabrtvljen kvalitetnom ljepljivom trakom

2.Optimum slojeva “plivajućeg poda” glede udarne buke jest:
-podne ploče kamene vune TP debljine 5cm
-PE-folija
-cementni estrih debljine 5cm armiran s mrežom Q131

3.Na žalost ako komšija gore ima lose izveden “plivajući pod”, ne možete previse dobiti izolacijom Vašeg stropa, a zbog prenošenja udarne buke na bočne zidove.
Da li Vam se isplati skinuti postojeći spušteni strop? i priljubiti DP-10 ili TP ploče kamene vune debljine 5cm pomoću direktnih elastičnih ovjesa i CD profila, čime ćete smanjiti rezonanciju međukatne ploče, ali dobiti samo 10% umanjenja buke od hodanja.
Glede iskustva s Knaufom, možete kontaktirati našeg predstavnika za BiH g.Jelenko Malić +38761139512, on će Vam pribaviti kontakte za Knaufere u Banja Luci.


 

Grčić

U fazi sam uređenja pa bih Vas molio za savjet (ili korekciju mojeg plana) pravilnog izoliranja poda (ca. 50 m2) negrijanog tavanskog prostora u obiteljskoj kući u Samoboru. Pod je betonski, prostorije (3 sobe) ispod betonske tavanske ploče se griju i stropovi tih prostorija su obloženi Knauf pločama. Krovna konstrukcija na tavanu je izolirana - izolacija, zračni prostor, daščana oplata, paropropusna folija itd.. Tavanski prostor je ralativno nizak, povremeno se provjetrava otvaranjem tavanskih prozora, koristi se povremeno za odlaganje stvari.
Pod na nekim mjestima nije ravan pa sam radove na izolaciji poda koje izvodim sam zamislio na slijedeći način:

- na pod staviti Knauf aluminiziranu parnu branu lds 100 i navuči je na neizolirane unutarnje zidove u visini od 8 cm (izolacija zidova dolazi kasnije)
- napraviti drvenu konstrukciju od štafli 5 x 8 cm (po visini 8 cm) na razmaku od 50 cm i betonskim turbo vijcima pričvrstiti za pod. Štafle su znači na samom podu bez zračnog prostora između njih i samog poda - štafle postavljam da bih izravnao pod
- između štafli staviti meku izolaciju Knauf kamenu vunu DP3 od 8 cm do 10 cm
- na štafle dolazi OSB ploča 22 mm
- na OSB ploču dolazi laminat

Pitanja:

1. Da li je u ovom slučaju dobro staviti Knauf paropropusnu i vodonepropusnu foliju između kamene vune i OSB ploče ili može bez toga ?
2. Ako stavim kamenu vunu od 6 ili 7 cm radi zračnog prostora odnosno ventilacije između vune i OSB ploče da li je onda potrebna aluminizirana parna brana na betonskom podu ?
3. Koja varijanta je u mojem slučaju bolja - parna brana i veća izolacija bez ventilacije ili niža izolacija bez parne brane i s zračnim prostorom između kamene vune i OSB ploče ?
4. Da li se umjesto aluminizirane parne brane na pod može staviti Knauf paropropusna i vodonepropusna folija ?

Odgovor
U kratko:

Nema potrebe za paropropusno.vodonepropusnom folijom ispod OSB ploče.
Ako ostavite zračni prostor između OSB i vune i taj prostor može biti korektno ventiliran, tada nema potrebe za parnom branom LDS 100.
Ukoliko se vuna dodiruje s OSB, samo parna brana dolazi u obzir te mora biti besprijekorno trajno zabrtvljena i dobro ste spomenuli, bočno do visine toplinske izolacije.

Ako stavimo na „vagu“ obje opcije su tu negdje.


 

Zrinka Sertić

jučer smo se čuli vezeno uz izolaciju moje drvene kuće sa Vašim proizvodima te Vas molim da mi odgovorite na pitanja! U prilogu Vam šaljem sliku kuće!

1.Kuću bismo izolirali sa unutarnje strane tako da planjke izvana budu vidljive. Osim sa sjeverne i sjevero-istočne strane gdje ćemo izvana stavljati oplatu od dasaka debljine 2,5 cm pa smo mislili između planjke i oplate staviti mineralnu vunu tako da na tim stranama nemamo gubitka prostora sa unutarnje stranke. Na zabatnim trokutima kuće nalazit će se daske također debele 2,5 cm(tamo nema planjki) pa pretpostavljam da bi trebali staviti neku deblju izolaciju.
a) Molim Vas da mi pošaljete neki sustav zida sa Vašim proizvodima mineralne vune za ta 3 tipa izolacije zida-tj. izolacija planjki iznutra, izolacija između drvene oplate i planjki, izolacija zabatnih trokuta iznutra! S obzirom na širinu štokova mjesta za izolaciju i žbuku (ili knauf) ima u širini od 7 cm, odnosno na zabatnim trokutima
15,5 cm!
b)S obzirom da namjeravamo živjeti u toj drvenoj kući željeli bi da nam mikroklima u prostorijama bude cim prirodnija tako drvo nastavi disati. Da li je u tom smislu moguće staviti paropropusnu foliju umjesto parne brane na dio između izolacije i zida, a koja bi mogla sprjeciti kondenzaciju vlage?Da li bi tu funkciju odradio i geotekstil? Da li imate odgovarajući prozvod?
c)Postoji li među Vašim proizvodima mineralna vuna koja bi se mogla žbukati sa unutarnje strane kuće tako da ne stavljamo knauf i vodilice koje bi nam oduzele više prostora? Što vi predlažete?
d) S obzirom da ćemo na podovima imati drvene daske debljine 3-4cm, a na podu bi radili kamin za etažno grijanje, postoji li mogućnost da se ložište od kamina potpuno obuce u knauf s obzirom da su podovi drveni i pitanje je da li bi izdržali težak kamin?

Odgovor
Prvo mala poduka iz građevinske fizike. Svaka pregrada, u ovom slučaju vanjski zid, s unutarnje „tople“ strane morao bi biti izrađen od materijala slabije paropropusnosti ili imati parnu branu, kočnicu, a vanjski „hladni“ slojevi bi morali biti paropropusni ili ventilirani.
Dakle razlog je da vlaga koju producirate u živućem grijanom prostoru, zbog razlike u tlakovima difudira prema van i ne smije naglo doći u hladnu zonu zida gdje tada može kondenzirati i napraviti štetu dugoročno.
Krenimo redom:
⦁    Na žalost nemamo neke specijalne detalje. Školski primjer izolacije vanjskog zida drvene kuće gledano iznutra prema van bi bio:
⦁    Unutarnja drvena zidna obloga
⦁    Ecose Unifit 035 (tehnički list u privitku) univerzalni izolacijski filc debljine 6cm prije drvene konstrukcije vanjskog zida (u ovom sloju se mogu povući elektro-instalacije da se parna kočnica ne probija)
⦁    Parna kočnica LDS 5 Silk – kontrolirani propust vodene pare (besprijekorno zabrtvljena)
⦁    Unifit 035 20cm između drvenih stupova
⦁    Paropropusno-vodonepropusna folija LDS 0,02 (besprijekorno zabrtvljena)
⦁    Vertikalne letve kao nosači završne drvene obloge i ventilacijski sloj od 4cm
⦁    Vanjska drvena obloga

Za izolaciju između „planjki“ nudimo također rastresitu vunu za upuhivanje SUPAFIL:
Rastresita vuna

Glede zabatnih zidova koji nisu od „planjki“, može se učvrstiti drveni raster te opet Unifit 035 željene debljine između, pa završno daske.

⦁    Parna kočnica LDS 5 Silk (tehnički list u privitku)
⦁    FKD-S fasadne ploče kamene vune se mogu lijepiti za planjku s PU ljepilom te pričvrstiti s STR-H pričvrsnicama. Na njih se nanosi armirajući sloj polimerno-cementnog ljepila pa tankoslojna žbuka (1,5-4mm) po izboru boje i kvalitete.
⦁    Što se tiče nosivosti kamina, imamo DDP ploče kamene vune koje nose 7 tona po m2 samo teško će biti nabaviti samo 1 ploču dimenzija 2x1,2m (možda otići na gradilište gdje se izvodi ravni krov i zamoliti, kupiti jednu ploču). Može se sve obložiti s konstrukcijom i Knauf FIRE BOARD, a između ložišta i Knauf ploča, ide filc FM D70 CB AluR od kamene vune obložen s AL-folijom koja se okreće prema ložištu.


 

Franko

Imam pitanje u vezi vrste parne brane. Želim napravit toplinsku izolaciju na stropu u spavaćoj sobi.Koristio bi CW i UW profile, 8cm vune i knauf.
Može li se za parnu branu postavit Bramac Veltitech 120? Koliko bi vuna trebala bit razmaknuta od stropa? Soba se nalazi ispod terase (betonske ploče) koja nema nikakvu izolaciju.

Odgovor
Ova brana neće proći, dakle javit će se kondenzat na betonskoj ploči od ispod i močit će vunu.
U ovom slučaju Sd relativni otpor difuziji vodene pare mora biti veći od 150m (Veltitech je 120m). Naš tip je LDS 200 i parna brana mora biti besprijekorno trajno zabrtvljena.
Bilo bi dobro vunu razmaknuti 3 do 5cm, kako se ljeti kod pregrijavanja ploče toplina ne bi prenosila na vunu.


 

Asim Perendija

Upravo postavljam izolaciju iz radijatora u stanu koji je oko 100 godina star. Adaptirao sam ga ranije ali tek sada  radim toplotnu izolaciju u prostoru iza radijatora koji se nalaze ispod prozora koji su mijenjani prije 20tak godina. Primijetio sam da je staklena vuna koristena kao izolacija oko prozora. Preko nje su stavljene sam ukrasne letve i silikon. Cuo sam dosta o stetnim dejstvima staklene vune ukoliko nije adekvatno zasticena. Dali je to dovoljno ili da tu vunu oblozim aluminijskom folijom ili najlonom.

Odgovor
Eto mi od 2009. godine proizvodimo ECOSE 100% prirodnu staklenu vunu koja više nema nikakvih štetnih utjecaja, ne nadražuje kožu, a cijena joj je ista kao i ona žuta štetna.

Staklena vuna - pakiranje

Što se tiče žute vune, možete ju obući u AL-foliju.


 

Saša

Kod izolacije unutrašnjeg zida, po redosledu:
* aluminijumska konstrukcija
* vuna
* najlon - parna brana
* gips ploče

Imao bi 3 pitanja
 1. da li se aluminijumski profili mogu pričvrstiti direktno na zid, bez izolacije
 2. da li je potrebno lepiti (lepilo ili pur pena za lepljenje), tj hermetički zatvoriti vunu
 3. može li se za parnu branu koristiti običan najlon

nadopuna za pitanje broj 2

Ako se vuna samo slaze u konstrukciju Knaufa, da li ce smetati vazdusni prostor, koji je i do 2 cm,  između vune i zida, koji se stvorio zbog neravnina na zidu? ili je potrebno totalno ispuniti prostor da vuna dodiruje zid?

Odgovor
1.mogu
2.ne i može ostati zračni prostor
3.ne može, mora biti parna brana s deklariranim Sd relativnim otporom difuziji vodene pare i besprijekorno trajno kvalitetno zabrtvljena.


 

Tomislav

zanima me može li 5 cm tvrde kamene vune zamijeniti 10 cm meke kamene vune u pločama? Pitanje se naravno odnosi toplinski učinak.
Možete napisati i odnos za ostale debljine koje se najčešće primjenjuju.

Odgovor
Ne može. Kamena vuna postiže najbolji ʎ 0.035W/mK-koeficijent toplinske provodljivosti kao „polutvrda“ odnosno gustoće od 50do100Kg/m3.

Dakle po tim vrijednostima najbolja kamena vuna od 5cm zamjenjuje najlošiju od 6cm ili u većim debljinama 10cm zamjenjuje 12cm.


 

Ivan Paladin

planiramo kompletnu obnovu kuće izgrađene 1965.

Postoji nekoliko elemenata koji nas interesiraju:
- obnova stare fasade koja je ispravna i u dobrom stanju, s ciljem bolje izolacije
- dodavanje sloja izolacije iznad zadnjeg stropa (ispod krova) jer trenutno ne postoji izolacija
- dodatna izolacija stropa negrijanog podruma koji se nalazi ispod 40% kuće
- izolacija poda koji je direktno na tlu

Sa navedenim zahtjevima na kući, uz izmjenu prozora i još neke dodatne radove planiramo kuću dovesti u energetski razred B.

Molim vas informaciju na koji način predlažete obnovu fasade,
te koje su mogućnosti, pogotovo s obzirom na informaciju da je trenutna fasada u dobrom stanju.
Na nekim dijelovima bi voljeli i predložiti ćemo arhitektu fasadnu oblogu, još nismo odlučili da li će biti drvena ili od opeke - zanima me da li je moguće od trenutne fasade napraviti ventiliranu dodavanjem slojeva?

Također koje su mogućnosti oblogu stropa, a pri tome bi trebalo imati na umu da kroz dulji period 5-7 god planiramo izgradnju dodatnog kata (visoko potkrovlje) i u tom slučaju bi bilo poželjno izolaciju koristiti za kosi krov.

Odgovor
Što se tiče ventilirane fasade, slično kao na slici niže, nabave se vijci-tiple, ubuše preko postojeće fasade u zid i vertikalno se mogu učvrstiti štafle koje će nositi fasadnu drvenu oblogu. Mineralna vuna TP 435 B (tehnički list u privitku) se mehanički učvršćuje s DH pričvrsnicama 4 po jednoj ploči. Zračni prostor mora biti 4cm između vune i drvene obloge, a u podnožju i kod strehe treba ugraditi zaštitnu mrežicu.
Izolacija - model

Fasada se može izvesti i tzv ETICS sustavom s pločama kamene vune FKD-S i općenito je kamena vuna dugoročno mnogostruko bolja opcija od na primjer stiropora.

Izolacija maketa

Za potkrovlje se jednostavno po podu položite ECOSE izolacijski filc Unifit 035 koji kasnije koristite između rogova.
Vjerujem da je debljine izolacije odredio arhitekt.


 

Borna Prah

želimo urediti tavanski prostor obiteljske kuće prizemnice od 50m2
Kuća ima krov na 3 vode i samo krovište nema izolaciju. Krov je na 0 koti, nema dozida.
Trenutno na tavanu postoji jedna manja prostorija a naš plan je pretvoriti čitav tavan u jednu dječju sobu.

 Na podu tavana su daske preko greda i nema neke značajne izolacije
Molim Vas lijepo preporuku kako urediti potkrovlje u stambeni prostor. Da li da krovište preslagujemo i postavljamo izolaciju izvana ili da izolaciju postavimo iznutra bez preslagivanja ?
Također molim preporuku za debljinu izolacije kako bi bila maksimalno učinkovita

Kako da izoliramo pod tavanskog prostora s obzirom da će sada i tavanski prostor biti grijan.
Da li mislite da na pod treba izliti armirani estrih ili je dovoljna izolacija između greda i preko njih daske? Također molim preporuku za debljinu izolacije..

Da li  preporučate podno grijanje ili klasično s radijatorima?

Odgovor
Ako je pokrov u korektnom stanju, ne treba ga skidati nego se paropropusno-vodonepropusna folija LDS 0.02 razvuče valovito ispod, utisne se izolacijski filc Unifit 035 između rogova i onda još poprečno ispod rogova pomoću direktnih ovjesa i CD profila. Slijedi parna kočnica LDS 5 Silk besprijekorno zabrtvljena i Knauf ploče.
KI lDS 2 Silk

Optimalna debljina izolacije je ukupno 20cm.
Glede poda, pitanje je koji je razmak između greda. Ako želite dobiti zaštitu od udarnog zvuka (hodanja, skakanja djece), treba na daske staviti podnu kamenu vunu TPT 4cm i rubno trake kamene vune RS i na to OSB ploču 22mm. Na OSB ide filc i laminat.
Ako još želite smanjiti zvuk glasova i vike te dobiti odličnu toplinsku izolaciju, stavite još filc Unifit 035 između greda.


 

Matija Miholčić

Molio bi vas savjet pri stavljanju duple izolacije vanjskog zida i plafona, riječ je o objektu građen od stare opeke 30cm (zelja izolirat zidove s unutarnje strane 5 cm +obloga knauf ploce i spušteni strop izolacija 20 cm obloga knauf ploce !
Pitanje!  Ocu li imat problema s kondenzacijom (vlagom) posto je u planu i vanjska termo izolacija (stiropor) znači vanjski zidovi bili bi obučeni s dvije strane izolacijom.

Odgovor
1.Obloga zida, slika niže:

Obloga zida

2.Spušteni strop, slika niže bez izolacije i parne brane, dakle gore na profile se položi 20cm mineralna vuna Classic 044, a na CD profile od ispod prije Knauf ploče se zalijepi i besprijekorno trajno zabrtvi parna brana LDS 100, aluminizirana strana prema dole radi refleksije topline.

Spušteni strop

3.U vanjskoj hladnoj zoni zida treba biti paropropusni toplinski sustav, a to je onaj s kamenom vunom.
Dakle ako stavite stiropor, imat ćete problema s kondenzacijom, odnosno „znojenjem“ zida.


 

Ako Sami

trebam da radim izolaciju potkrovlja. Krov mi je pokriven limom odrađena je kontra letva ali je najveći problem sto nije stavljena parapropusna folija nego ter papir. Iznutra sam kontao raditi izolaciju, ide spušteni strop  pa ne znam sta da radim.

Odgovor
S obzirom na krovnu ljepenku (terpapir), u spuštenom stropu trebate staviti mineralnu vunu i jaču parnu branu između vune i gips-kartonskih ploča. Naš tip brane je LDS 200.
U privitku Vam dostavljam brošuru s mogućnostima i tehničkim uputama i specifikacijama.


 

Vedran Malić

molim Vas za savjet i preporuku oko izvedbe i materijala za izolaciju poda negrijanog tavana.
Radi se o maloj površini, 36m2, uz to da je na 15m2 potrebno za skladištenje, znači tvrdi pod, uz to da je unos OSB ploča u taj prostor limitiran tavanskim otvorom.

Odgovor
Na 15 m2 možete postaviti falcani ekstrudirani polistiren, naš tip Ultragrip LJ debljine 10cm, na njega filc i laminat. Ostali dio predlažem Ecose Unifit 035 debljine minimalne 10cm.


 

------

Dal je potrebno staviti neku foliu izmedju betona i staklene vune i ako nije problem da mi napisete koju. Koja je optimalna debljina vune koja se preporucuje i dal se preko nje moze kasnije staviti brodski pod ili neso tako slicno ako se bude adaptiralo u stambeni prostor.

Odgovor
Ako se potkrovni prostor ne koristi i neće biti podne obloge gore, beton je dovoljna parna brana, optimum je Unifit 035 debljine 20cm te gore paropropusno-vodonepropusna folija LDS 0.04 koja će spriječiti rashlađivanje izolacije, eventualno močenje te skupljanje nečistoća u izolaciji.

Ako u budućnosti želite hodati, ili imati boravišni prostor, tada je parna brana LDS 100 obvezna, kamena vuna na koju može ići OSB 22mm ploča je DDP, optimalna debljina 10cm.

OSB ploče


 

Zdravko Preradović

molio bih da me posavjetujete cim da izolujem pod potkrovlja. Pod u potkrovlju je od betona se inace ne grije i u njemu niko ne boravi, namjena izolacije je da se naprave ustede u grijanju.Interesuje me sta da stavim koji od vasih proizvoda da stavim po podu da bude najbolja izolacija,dal je to staklena ili kamena vuna i dal postoji velika razlika izmedu dva ta proizvoda?

Odgovor
Kamena vuna je tvrđa i kompaktnija od staklene, ali gledajući omjer cijene i kvalitete, optimum bi bio jednostavno položiti na pod kvalitetniju staklenu vunu kao što je ECOSE izolacijski filc Unifit 035.


 

Josip

Razmišljam staviti kamenu vunu i na zidove (krov upravo zavrsen).
Opet trebam vas savjet
A) prednosti ili mane kamene vune u odnosu na stiropor/stirodur ili termo žbuku.
B) koji tip treba uzeti (ako radim uzeo bih debljinu 5 ili 10cm). Vidim da postoje dva tipa lamele i ploče.
Bitno je znati da je kuća na direktnom jakom udaru bure.
Zanima me je li to problem.
Inače je građena od porotherm 38 cigle.
Na kraju me zanima otpornost na oštećenja i vlagu jer mi to nije najjasnije.

Odgovor
Usporedbe redom:
⦁    Glede „disanja“ zida i ne stvaranja kondenzata u njemu, kamena vuna je 20do100 puta paropropusnija od stiropora (ovisno o gustoći stiropora), 150do200 puta paropropusnija od stirodura, a 5do20puta paropropusnija od toplinske žbuke.
⦁    Po pitanju koeficijenta toplinske provodljivosti ʎ (što manji to bolji), ako govorimo o standardnim proizvodima, ploče kamene vune su 15%bolje od stiropora, iste vrijednosti kao stirodur i 3 puta bolje od toplinske žbuke.
⦁    Kamena vuna je potpuno negoriva s talištem preko 1000°C, u tom smislu mnogo temperaturno stabilnija od stiropora i stirodura koji se tale na 70°C.
⦁    Kamena vuna je zvučna izolacija zbog vlaknaste strukture, glatki materijali odbijaju-rezoniraju zvuk te doprinose buci.
⦁    Kamena vuna je otporna na mikroorganizme, kemijski inertna, negativna na statički elektricitet koji privlači prašinu na fasade.
⦁    Stiropor, stirodur i toplinska žbuka imaju bolju tlačnu u vlačnu čvrstoću od vune, ali kada gledamo tankoslojni sustav fasade, bitnija je čvrstoća ljepila i mrežice, a elastična izolacija (vuna) je bolja opcija temeljem načela „akcije i reakcije“.
⦁    Fasadna vuna je hidrofobirana vezivnom smolom i protuprašnim uljem i po normi HRN EN 13162 ne upija više od 2 litre vode po m2 umočena u vodu. Stiropor upija do 1,2 litre, a stirodur može imati od 95 do 98% zatvorene pore pa toliko vode može i upiti. Toplinska žbuka je vodoupojna pa se treba obraditi sa završnim vodoodbojnim bojama.

Glede vjetra, vlačna čvrstoća vune okomito na fasadu je za ploče 1 tonu po m2, za lamele 8 tona po m2, a čvrstoće prionjivosti ljepila su 1tona/m2 za ploče a 6tona/m2 za lamele. Klasične certificirane pričvrsnice drže oko 150Kg/m2 (ovisno o podlozi), a vijčane i do 1200Kg/m2. Najjača usisna sila vjetra u Hrvatskoj ide do 500Kg/m2.

Za debljine do 12cm predlažem ploče kamene vune FKD-S, a certificirana ljepila za vunu imaju: LB Knauf, Samoborka, Svjetlost Chromos, Chromos boje i lakovi, Rofix, Baumit, JUB, STO, Caparol, Murexin, Henkel.


 

Marijo

Gradim kuću prizemnicu s kosim krovom. Tavan visine 1,5 metara bio bi prostor tek za instalacije.
S obzirom da se kod fasada hvali kamena vuna zbog paropropusnosti, zanima me postoji li neko rješenje kod kojeg bi krov bio paropropustan?
Zanima me i da li bi preporučili jednu izolaciju na kosi krov ili dvije polovice, jednu na kosi krov a drugu na ravni strop iznad prostorija, te u kojem omjeru a da potkrovlje ne smrzava?
Kakvu paropropusnost imaju same gips ploče?

Odgovor
Da bi pregrada koja odvaja grijani i negrijani prostor, u ovom slučaju strop prema krovu, bila građevinski-fizikalno ispravna, unutarnja „topla“ strana mora biti od materijala slabije paropropusnosti, dakle parna kočnica, a vanjska „hladna“ strana mora biti paropropusna toplinska izolacija i paroprousni slojevi iznad izolacije ili ventilirani prostor.
Dakle ako se u tom prostoru od 1,5m ne hoda, najbolje je položiti na ploču mineralnu vunu koja je paropropusna gotovo kao zrak, pa na nju paropropusno-vodonepropusnu foliju. AB stropna ploča ili FERT-strop je dovoljna parna brana, a prostor iznad paropropusne folije mora biti ventiliran. To će biti najzdraviji krov.
Može i opcija pola-pola, ali gubite učinak toplinske izolacije za grijani prostor dok jasno dobivate topliji prostor potkrovlja.
Svi građevinski proizvodi su klasificirani faktorom otpora difuziji vodene pare prema zraku, tako da je zrak faktora 1, mineralna vuna je 1,1, obična gips-kartonska ploča je 8, na primjer stiropor ovisno o gustoći može biti od 20 do 100.


 

Darko Vrbanac

Molim savjet za zvučnu izolaciju. Radi se o 100g staroj kući, s drvenim gredama na kojim je prethodnom adaptacijom  radi niveliranja stavljeno cc 2cm estriha bez armature  koji je popucao i nije posve ravan. Kako sam maknuo parkete, radi  zvučne izolacije prema susjedu stavio bi 2 cm kamene vune TPT, rubna traka ,  18mm osb3 ploča, 1cm laminat. Zanima me koliko je max  opterećenje po m2,  takvog plivajućeg poda, a da se osb3 ploče ne uviju. Npr. kada stavim kauč, i više ljudi sjedne istodobno?
Na drugi dio sobe u kuhinji/dnevni boravak  gdje su  postojeće pločice od kuhinje na podu, iste ne bi uklonio, nego  bi na njih stavio aquapanel cement board 12 mm (da dobijem nivelaciju s ostatkom  sobe na koji ide kamena  vuna i osb), i na njih nove pločice, da li je to preporučljiov i koje premaze trebam koristiti da zaljepim aquapanel cement board na postojeće pločice.

Odgovor
Prvo je pitanje za statičara, stanje grednika i na čemu je estrih 2cm koji je popucao.
Ako je estrih stabilan, a govorimo samo o „radnim“ pukotinama, može se površina izravnati nekom masom (Knauf nivelirspachtel na primjer), postavi se vuna TPT, rubne trake RS i OSB ploča 22mm, a ne 18mm. Ovaj sustav suhog estriha na stabilnoj podlozi drži pokretna opterećenja do 150Kg/m2.
Što se tiče suhog estriha na postojeće pločice, Aquapanelu nije namjena za podove. Predlažem da se ovdje kombinira s debljinom vune, PE-folijom i klasičnim armiranim estrihom. Ako mislite da je to preteško za međukatnu konstrukciju i nemate vremena za sušenje, u privitku dostavljam brošuru za suhi estrih F145.


 

Ivan Melvan

zanima me debljina estriha kod plivajucih podova za zastitu zvucne,udarne i toplinske izolacije? koja je minimalna debljina ,kolika debljina bi bila idealna da se ove tri stvari zadovolje? hvala na odgovoru! znaci ako niste dobro shvatili zanima me debljina cilog sloja zastite prije stavljanja plocica ili laminata.

koja je po vama najbolje vuna za toplinsku,zvucnu i udarnu izolaciju? Zanima me mineralna vuna sta mislite o njoj i da li postoji na trzistu mineralna/kamena vuna u jednome?

Odgovor
I staklena i kamena su mineralne vune, dakle čak 2 u jednome.
No za podove se koristi mineralna kamena vuna, a najbolji rezultat glede toplinske i izolacije od udarnog zvuka postiže TP debljine 5cm.

Slojevi od AB ili FERT-stropa na gore:

-podne ploče kamene vune TP debljine 5cm
-rubne trake kamene vune za prekid zvučnih mostova RS
-PE-folija
-cementni estrih minimalno 4cm armiran s mrežom Q131 u donju zonu

Plivajući pod s kamenom vunom
Dakle do pločica ili laminata ukupno 9cm.

Obvezna postava hodnih staza na vunu pri ugradnji estriha.


 

Jadranka Pekas-Ostović

Htjela bih izolirati potkrovlje kuće na moru, koje će u budućnosti biti stan, ali je sada potreba za izolacijom zbog zaštite od vrućine u ljetnim mjesecima, a da se ne izvodi postava knauf ploča.
Prema tome bi to bilo polovično rješenje, jer niti zidovi nisu žbukani.
Krov izveden od Bramac Kupe Italiane, postavljena folija, letve, kontraletve i daske. Rogovi debljine 12 centimetara. Krovni prozori ugrađeni.
Molim, da mi navedete s kojim materijalom i kojim redosljedom isto izvesti, ali naravno po mogućnosti i savjet za majstora, koji bi to mogao odraditi, jer teško da imam kojeg lokalnog izvođača.

Odgovor
Najprije treba utisnuti 10cm Ecose izolacijski filc Unifit 035 između rogova na način da ostane 2cm zračnog prostora do daske. Zatim poprečno ispod rogova još 10cm Unifit 035 pomoću direktnih ovjesa i CD profila. Na CD profile od ispod treba besprijekorno zabrtviti parnu branu LDS 100, aluminizirana strana prema dole.
Glede izvoditelja, možete kontaktirati Hrvatsku udrugu instalatera suhe gradnje na www.huisg.hr, gdje imate popis izoditelja.


 

Damir Besedić

molim Vas savjet vezan za debljinu izolacije ispod greda.
Situacija je sljedeća:
Ventilirano podaskano krovište. Na daskama se nalazi krovna ljepenka. Grede su debljine 14 cm. Htio bi postaviti što deblji sloj izolacije. S druge strane ne želim pretjerati s debljinom. Na kući se nalazi fasada s 10cm EPS-om. Ostakljena na prozorima su trostruka.
Planirao sam između greda staviti 10cm Unifit 035, ispod greda minimalno 12cm Unifit-a 035, nosači do 12,5cm, folija LDS100 i na kraju Knauf. Da li ima smisla ispod greda staviti još deblji sloj izolacije (više od 12 cm)? Kako bi onda izveo nosače (s obzirom da standardni podržavaju do 12,5 cm)?
Isto tako dio potkrovlja ima ravni strop, napravljen gredama. Koja je optimalna (omjer cijena i korist/kvaliteta) izvedba izolacije: recimo 20cm Unifit 035 ili deblji sloj Classic 040? Da li se za spuštene plafone koristi neka druga vrsta izolacije?

Odgovor
Eto, glede ljepenke na dasci, krovnu konstrukciju ste zamislili zaista kao pravi stručnjak za građevnu fiziku ili ste dobro proučili naša pitanja i odgovore. Dakle slojevi su optimalni, a prostor 4cm između daske i vune mora biti korektno ventiliran.
Što se tiče veće debljine izolacije poprečno ispod rogova, postoje tako zvani Nonius vijci za toplinske izolacije do 20cm.
Na žalost moram dati primjedbu za EPS fasadu koja je kontra zakonitosti građevne fizike, osnovno pravilo projektiranja vanjskog zida je masivan zid i s vanjske strane paropropusni toplinski sustav.


 

Đeki Milatić

rekonstruiram drveno četverovodno krovište troetažne obiteljske kuće u Dalmaciji u kojoj se uglavnom živi ljeti. Potkrovni prostor dijelom će postati stambeni, a dijelom otvoren na etažu ispod. Zbog visine potkrovlja , a i estetskih razloga planiram rogove podaskati s gornje strane i ostaviti vidljivima zajedno s daskama. Sa vanjske strane preko rogova želio bi postaviti izolaciju od kamene vune - termotop 100 mm. Ne znam da li je to dovoljno, obzirom da se na vašim stranicama toj izolaciji dodaje još slojeva odozdo. Ukoliko  je ova izolacija dovoljna, molim vas da mi navedete slijed i vrstu parne brane, vodonepropusne - paropropusne folije, potrebnu debljinu uzdužnih letava za učvršćenje vune, te vrstu i duljinu vijaka za ovu svrhu. Ukoliko ova izolacija krova nije dovoljna molim za savjet koji će najmanje povećati debljinu krovne konstrukcije s unutrašnje strane.

Odgovor
Imat ćete zasigurno učinka i samo sa 10cm Termotop vune, propisi su nedavno i postroženi glede minimalne debljine i ona bi trebala  biti čak 18cm ako govorimo o TERMOTOPU.
Uvjetno rečeno, Termotop se može postaviti u 2 sloja, ali tada obvezno preporučam lagani pokrov, lim ili Gerard na primjer.

Redoslijed slojeva od daske na gore:

-parna kočnica LDS 5 Silk
-TERMOTOP
-paropropusno-vodonepropusna folija LDS 0.04 – sekundarni pokrov
-uzdužna letva 8/5cm (štafla) bolje 10/5cm
-poprečne letve 3/5cm, bolje 4/5cm
-limeni sekundarni pokrov; GERARD

Presjek

Za učvršćenje TERMOTOPA se koriste sistemski vijci SFS-WFR-T-6x240mm za debljinu izolacije 10cm, odnosno 8cm je sidrenje vijka u rog.
Sistemski vijak sfs-wfr-t-6x240 mm


 

Arijana MRAVIĆ FAFANĐEL

Mi se spremamo na adaptaciju stana i najveći problem su starinski podovi tzv, "štuketi". Čuli smo da postoji mogućnost umjesto betonske ploče koju ne možemo izvesti zbog susjeda postavljanje knauf podova na takav pod. Molim Vas za savjet, da li je to moguće izvesti, tko to radi i koliko bi to koštalo otprilike. Površina poda je 100 m2.

Odgovor
Knauf sustavi podova se odnose na elemente suhog estriha. Kod izvedbe suhog estriha potrebna je nosiva konstrukcija na cijeloj površini poda, ako je daščani pod koji se nalazi na nosivim gredama ima dovoljnu nosivost tada je moguće primijeniti Knauf sustav suhog estriha F145. Na daščani pod se postavi paropropusna folija i na to se postavlja sloj suhog nasipa u debljini od minimalno 2 cm od najviše točke poda. Na tako izveden suhi nasip se postavlja pokrovna ploča iza koje se postavlja sloj podne kamene vune u debljini od 1-2 cm. Nakon toga se postavlja sustav F145 i završna površina.

U privitku vam šaljem tehnički list za sistem F145 i za suhi nasip.

sistem F145

Ako je predviđena završna obloga parket, potrebno da se obratite i tehničkom predstavniku Sike prije odabira odgovarajućih impregnacija i ljepila.

Lijepljenje drvenih podova


 

Halida i Rasim

Imamo terasu na L oko dvije strane kuće površne oko 70 kvadratnih metara. Pri betoniranju ploče nije napravljen pad prema vanjskom dijelu terase, pa se poslije kiše zadržava voda na nekim dijelovima uz fasadu. Htjeli smo polijepiti pločice, ali se po njima kliže kada su vlažne.
Molimo vas da nam preporučite neke druge materijale koji se mogu stavljati preko betona i opišete način i postupak radova.

Odgovor
Najprije, keramičke pločice se razvrstavaju u 5 klasa protukliznosti, a one za terase, moraju biti otporne na UV zrake i na mraz. Ako se to stručno izabere, nema klizanja.
Glede izvedene terase bez pada, mogu predložiti toplinsku izolaciju od kamene vune DDP-G koja se reže u padovima pa se na nju postavi hidro-izolacija, cementni estrih i pločice.


 

Monja Mayer Baskovic

trenutno smo u fazi renoviranja stana koji se nalazi u starijoj zgradi koja nema vanjsku termoizolaciju.
Pošto nemamo mogućnost postaviti ju, htjeli bi postaviti unutarnju izolaciju na vanjske zidove. Ono što me zanima je koja bi bila najbolja opcija izolacije.
Radi se o većoj prostoriji tako da mi smanjenje prostora ne igra veliku ulogu, bitno mi je da se izolacija napravi kvalitetno. Najviše nas je strah vlage, gljivica, zanima me dali je bolja opcija stiropor, vuna ili mozda samo knauf ploce lijepiti direktno na zid!
Takodjer Vas molim ako mi mozete preporučiti firme koje se time bavi na Riječkom području!

Odgovor
Princip je jednostavan, treba postaviti vertikalne i horizontalne profile, među profile se postavlja toplinska izolacija, a na profile prije Knauf ploče se mora besprijekorno trajno zabrtviti i zalijepiti parna brana.
Stiropor je samo toplinska izolacija i nije ju dobro postaviti negdje blizu peći, jer se isti tali na 65,70°C, dok je mineralna vuna toplinska i zvučna i protupožarna negoriva izolacija te nema uopće rasprave koja je bolja izolacija.
Predlažem Vam ECOSE mineralnu vunu Unifit 035, parnu branu LDS 100 Alu (aluminizirana strana prema grijanom prostoru radi refleksije topline).

Glede izvođenja, možete kontaktirati Hrvatsku udrugu instalatera suhe gradnje na www.huisg.hr , imate popis svih članova po regijama.Matija Bedić

Poštovani, preuređujemo kuću, gornji kat. Planiramo napraviti montažni drveni pod po cijelom gornjem katu. Sada je pod samo betonirane gredice i naslagani ulošci. Drveni montažni pod bi napravili od štafli 5x8cm međusobno udaljenih 40 cm.  Štafle bi bile postavljene 8cm u visinu okomito na gredice. Između bi postavili mineralnu vunu. Ili predlažete možda tvrdu kamenu vunu? Predlažete li 10cm vunu na 8cm štafle ili nije pametno natiskati vunu na drvo? Ispod štafli bi stavili spužvasti materijal. Na štafle bi postavili osb ploče 22mm. Hoće li samo osb ploče biti dovoljno čvrste ili bi trebali postaviti letve preko štafli pa tek onda osb ploče. treba li možda staviti nešto na pod s obzirom da se dolje živi? treba li možda staviti parnu branu da nebi od ispod došla vlaga na vunu?

Odgovor
Ne razumijem ako ste postavili gredice i punioce zašto ne odradite strop do kraja po pravilu struke, dakle izbetonirate tlačnu ploču i sve to ukrutite kako treba.
Na to tada mogu ići štafle, između mineralna vuna Unifit 035 debljine 8cm, OSB ploča 22mm pa podna obloga.
Ako je režim grijanja isti gore dole, ne treba parna brana, naprotiv ukoliko se negdje grije na višu temperaturu, s te strane toplinske izolacije mora biti postavljena parna brana i besprijekorno-trajno kvalitetno zalijepljena i zabrtvljena.
Radi zaštite od udarnog zvuka, mogu se koristiti različiti filčevi ili kvalitetna opcija s Ethafoam membranom.
Nema posebnog učinka utiskivanjem toplinske izolacije unutar užih dimenzija.


Darko Andročec

namjeravam napraviti izolaciju stropa prema negrijanom tavanu, i projektant mi je u projektu stavio da bih trebao na strop staviti barem
12 cm kamene vune i glazuru. Vidim na vašem katalogu da ima više vrsta kamene vune, koja bi bila najbolja za ovu svrhu? I koji bi još materijal trebao te da li možda ima još koja alternativa za navedenu svrhu, tj. za izolaciju stropa prema negrijanom tavanu? Zvučna izolacija mi nije toliko bitna, najbitnija mi je što bolja toplinska izolacija. Tavan je nestambeni, ali bi se koristio kao prostor gdje imam neke stvari, da djeca igraju stolni tenis i sl.

Odgovor
Glede kamene vune, proizvod je DDP, ploče dimenzija 2000x1200mm. Kamena vuna je mnogo bolja glede zaštite od udarnog zvuka (topota), ali ako Vam to nije bitno što će djeca skakati gore, tada je bolje zbog tlačne čvrstoće ugraditi XPS. U svrhu toplinske zaštite 10cm XPS-a Knauf Insulation Ultragrip je isto kao i 12cm kamene vune DDP.

Niže dostavljam sliku s opcijom kamene vune, a isto je sa XPS-om (isti je još i falcani).
U oba slučaja treba koristiti RS rubne trake kamene vune u cilju prekida „zvučnih mostova“.

OSB ploče

Slojevi odozdo prema gore:

-parna brana LDS 35
-kamena vuna DDP 12cm ili XPS Ultragrip LJ 10cm, rubno RS trake
-OSB ploča 22mm
-podna obloga, na primjer filc+laminat


Darko Andročec

Zahvaljujem na odgovoru, ali još nisam na čisto što staviti. Znači radi se o nestambenom tavanu gdje bih htio toplinski izolirati pod, odnosno da ne gubim toplinu iz prizemlja (stambenog prostora), a da opet iskoristim taj tavan da mogu skladištiti neke stvari i da npr. djeca igraju stolni tenis i sl. Stavio bih neko klasično rješenje, tipa izolaciju, foliju i estrih (glazuru). Najjeftinije je rješenje tu staviti podne ploče od stiropora, ali sam od jednog majstora čuo da je bolje staviti kamenu vunu zbog parapropusnosti, tj. da strop "diše", da se ne stvaraju gljivice i vlaga u sobama. Zanima me koliko je važna ta parapropusnost, pošto se recimo na vašim katalozima to niti ne ističe kao važna prednost (nego umjesto toga kao prednosti su navedene zvučna i zaštita od požara)? Da li uopće ova parapropusnost dolazi do izražaja, jer ste mi npr. dolje savjetovali da se stavi parna brana? Sad kad sam vam otprilike opisao što me muči, da li imate kakav prijedlog, i koliko bi recimo materijal za te opcije došao po kvadratnom metru?

Odgovor
Paropropusnost vune igra veliku ulogu kod tankoslojne kontaktne fasade gdje se koriste paropropusna ljepila i završne žbuke pa se može reći da zid diše. Kada imamo u hladnoj zoni pregrade, neparopropusne materijale, ovdje moramo ići i s PE-folijom kao parnom branom pa s folijom radi estriha, dakle niti folije niti estrih nije paropropusan pa paropropusnost vune nema značaj. Vuna će otprilike 3do4 puta umanjiti udarni zvuk (hodanje, skakanje gore) od stiropora i još više od stirodura.
Eto, ako bi pobrojili sve prednosti i mane vune MW, stiropora EPS, stirodura XPS, išao bih s tvrdom vunom DDP. Cijena u maloprodaji je otprilike 9,9Kn/m2 po 1cm debljine. (PDV je uključen).


 

Jadranka Tokić

Na manjoj stambenoj zgradi 3 kata, staroj 110 god. želimo staviti toplinsku izolaciju kamenom vunom.
Međitim postavlja se pitanje dali uzeti lamele ili ploče koje se tipluju slično kao i stiropor.
Dosta su nam debeli zidovi, zgrada je dosta trošna i vlažna.
Zgrada nam je pod zaštitom spomenika kulture i zbog toga nesmimo ići sa velikom debljinom izolacije, dali nam je 5 cm dovoljna izolacija. Koje nam preporučujete ljepilo i mrežicu.

Odgovor
U Vašem slučaju predlažem ploče kamene vune FKD-S koje se lijepe rubno i točkasto na postojeću pripremljenu podlogu. Sve trošne, ne nosive dijelove fasade potrebno je obiti (skinuti) te popraviti reparaturnim mortom. Nakon 3 dana poslije lijepljenja ploča kamene vune, iste se mehanički učvršćuju (tiplaju) sidrenjem preko izolacije, kroz postojeću fasadu u zid od opeke dubine 6do7cm po tzv.W-shemi:
W-shema

Što se tiče preporuke, većina proizvođača imaju certificirani sustav toplinske fasade s Knauf Insulation pločama FKD-S sukladno HRN EN 13500, a to su redom: LB Knauf, Samoborka, Baumit, Rofix, Murexin, JUB, Caparol, Svjetlost Chromos, Chromos BiL i STO.
Izdvajam ovdje Svjetlost Chromos i Baumit koji trenutno certificiraju sustav po ETAG 004 što nam je obveza s ulaskom u EU.

Po novom Tehničkom propisu o uštedi i racionalnoj uporabi energije potrebna bi bila izolacija od 10cm, al jasno je iz konzervatorskih i statičkih razloga da će 5cm biti dovoljno.


 

Roberto

Analizirao sam vaše proizvode,kataloge,arhivu pitanja i odgovora al uvijek nešto fali meni za potpun odgovor.
Radi se o sljedećem;
Izolirao bih strop prema negrijanom tavanu (lokacija Poreč),strop je od fert gredice i ispune preliveno betonom(podloga je dosta hrapava),znači gledano odozdo(stambeni prostor)
prema tavanu(ne koristi se) ide žbuka,fert gredice s ispunama,beton.Ja bih položio kamenu vunu na tu ploču(na beton u tavanskom prostoru).Trebam točnu specifikaciju proizvoda
(točan kataloški naziv);
1.koje ploče da postavim (ne želim postaviti nikakve drvene staze ni slično,da mogu hodati povremeno po njima a da se ne oštečuju,povremeno mislim eventualno jednom
   godišnje ako zatreba,jer na tavanu neče biti ništa znači nikakvo spremište nikakav teret,samo moja eventualna kontrola i inspekcija prostora?Al bez obzira na to,da ja mogu
   hodati po tome!
2.koju debljinu mi preporučite(mislio sam nekih 14 ili 16 cm)?
3.da li da postavim izolaciju u dva sloja?ako je odgovor "da"onda kako to postaviti (debljine sloja i to,molim objasniti)
   postavio bih u dva sloja iz razloga što podloga nije 100% ravna pa se bojim da neču moč lijepo izraditi(posložiti)ploče jednu do druge pošto su tvrde (radi toplinskih mostova)
4.da li trebam postaviti nešto ispod vune ili direktno je posložim na beton?
5.šta da stavim na vunu da je zaštitim od praha i eventualne vlage a da opet na tome mogu hodat i recimo pomesti,očistiti a da se to opet ne ošteti i da ne stvorim neku
   neželjenu kondenzaciju
6.kako sve to spojiti i zaljepiti i s čim (molim sve točne nazive trake,folije i sve drugo što mi treba)?
Još da napomenem da je krovište od drvenih greda,daske,ljepenka VZ3,kanalice.Znači krov je dobro zabrtvljen,a tavanski prostor je relativno velike kubikaže,po sredini 2m visine i ide na nulu prema bokovima ima dva prozora radi svjetla,al nema ventilaciju (napominjem to radi eventualne vlage koja bi dolazila iz dolnjeg stana preko te vune u tavanski prostor al mislim da je to toliko malo da je zanemarivo)?
Nadam se da mi možete pomoči,iako sam vas malo umorio s tolikim pitanjima.

Odgovor
Najtvrđa kamena vuna su ploče za ravne krovove DDP i po njima se može hodati povremeno kako ste spomenuli.
Predlažem 2x7 ili 2x8cm a polažu se na sljedeći način:
Dvoslojno postavljanje ploča

Dakle gornja ploča treba ravnomjerno prekriti 3 donje. Ako ne mislite u dogledno vrijeme postavljati estrih ili OSB ploče na vunu, tada parna brana ne treba. U svrhu zaštite od prašine i vlage te povremenog čišćenja, postavlja se paropropusno-vodonepropusna folija LDS 0.04 (čitljivi natpis prema gore) koja ima ljepljivu traku za preklope tvornički ugrađenu, a na bočni zid ju spojite pomoću trajno-elastičnog kita, letvica i vijaka (tipala).


 

Goran

Htio bi staviti knauf na kosi strop.
Na krovu je izvedena izolacija s katranom i staklenom vunom,ali htio bi bolju izolaciju.
recite mi dvije opcije s kojom bi mogao poboljsati izolaciju stropa iznutra .
Ne zelim spustati plafon.
Mislio sam samo postaviti gips ploce.
Sada se mislim da bi mogao staviti izolaciju izmedju gips ploca i stropa.
Sto mi preporucujete da napravim i koji mi profili trebaju i debljina ploce itd?

Odgovor
Najprije trebate postaviti direktne ovjese na koje se po čitavoj površini natakne ECOSE izolacijski filc (min debljina 6, max 12cm) i parna brana LDS 200 Alu koja se mora besprijekorno zabrtviti. Na ovjese se zatim pričvrste CD profili koji nose Knauf ploče.


 

Frane Reić

Naime u okviru rekonstrukcije kuće u Makarskoj rušim postojeći tavan sa drvenom krovnom konstrukcijom i na njegovom mjestu dograđejem stambenu etažu prekrivenu jednostrešnom ab pločom debljine 14 cm. Na tu kosu ploču (nagib je 12 stupanja odnosno 20%) planiram postaviti parnu branu,  termoizolaciju d= 8 do 10 cm, hidroizolaciju i potom mediteran crijep na letvama. Naime želim izbjeći rogove kao toplinske mostove (ako bi izvodio rogove onda bi na njih stavio oplatu i ne bi mi trebala ab ploča, međutim nužna mi je radi ukrute zidova krovne etaže). Ako raspolažete rješenjima koja prikazuju postavu vaše izolacije na kosu ab ploču, i posebno detaljima izvedbe strehe, zabata i  sljemena (vrh jednostrešnog krova) bio bih vam zahvalan da me na iste uputite.

Odgovor
Na žalost ne posjedujem konkretne detalje, ali proizvod TERMOTOP kojI se koristi za tu namjenu je kamena vuna najveće gustoće koju proizvodimo (160Kg/m3) i nosi 7 tona po m2.

Dakle AB kosa ploča 14cm će biti dovoljna parna brana na Vašem području pa PE-folija ne treba. Postave se uporne grede na krajevima AB ploče, a između se po čitavoj površini postavi TERMOTOP 8 ili 10cm. Na termotop se postavlja sekundarni pokrov paropropusno-vodonepropusna folija LDS 0.04 koja ima ulogu hidro-izolacije koju navodite. Na osnom razmaku od 80cm se kroz LDS 0.04 i vunu pričvršćuju kontra-letve 10/5cm i sidre u AB-ploču 3-4cm. Slijedi postupak letvanja i standardno pokrivanje krova crijepom te opšivanje limom.

U privitku Vam dostavljam Upute za TERMOTOP. Dakle umjesto polaganja ploča kamene vune na rogove Vi ih polažete na AB ploču te umjesto vijaka za drvo, koristite vijke za beton. Rasponi i razmaci vijaka su identični prema detaljima.


 

Željko

Šaljem vam jednu sliku u privitku koju ću popratiti kraćim opisom. Grede kosog krova su 14x14 cm. Moja ideja je bila osim potrebnih folija u tih 14cm dubine grede staviti 15cm kamene vune (već sam kupio) , staviti one metalne profile kontra tj vodoravno te dodati jos 5cm vune. tj ukupno 15 +5 . Sada od nekolicine ljudi čujem da je to loše riješenje te da je bolje u gredu dubine 14 staviti 5+5 vune tj 10cm, ostaviti 4 cm praznog tj zraka do kraja grede pa opet 5 cm vune vodoravno.

Prostorija je kupaonica okrenuta na južnu strnau koja je većinu dana pod suncem.

Molim vas za stručan savjet.

Odgovor
Ako je iznad daske kvalitetna paropropusno-vodonepropusna folija i propisno ventiliran krov, (kontraletva-letva), može se utisnuti kamena vuna 15cm pa vodoravno ispod još 5cm kako navodite.
Ali ako je iznad obična krovna ljepenka, tada je obvezna opcija s 2-4cm ventiliranog zračnog prostora između daske i vune.
Ali nema potrebe za 5+5 nego 10cm u komadu + 10cm ispod rogova. U oba slučaja, ako je to kupaonica, vrlo je bitno besprijekorno, trajno zrakotijesno zabrtviti parnu branu s većim Sd relativnim otporom difuziji vodene pare (naš tip LDS 200 i traka za lijepljenje Solifit) kao i postava vlagootpornih Knauf ploča.


 

Željko

Zaboravio sma napomenuti ,, prvotna dilema je bila oko sabijanja kamene vune za 1cm ... jer sam dobio visetruke kritike ljudi zbgo tog sabijanja. Dok neki mi kažu da sabijanje vune sa 15cm na 14cm je zanemarivo i definitivno je bolje od "labavih" 10cm.

evo ako još smao to mozete potvrditi.

Odgovor
Osnovna priča o difuziji vodene pare je vrlo jednostavna. Ako imate razliku od 1°C u 2 prostora, i toplina i vlaga kreću s prostora više temperature kroz pregradu u područje niže temperature.

Vlagu prvo treba usporiti, zakočiti na toploj strani s parnom branom da brzo ne dođe u hladnu zonu i ondje kondenzira. Sve te parne brane ovisno o propusnosti, propuštaju mikrovlagu, a slojevi u hladnoj zoni moraju biti ili paropropusni ili ventilirani kako bi vlaga „isparila“ a ne ostala u konstrukciji.

Znači nije preporučljivo sljubljivanje vrlo paropropusne vune uz 50 puta neparopropusniju dasku u hladnoj zoni, jer će nastajati kondenzat i s godinama će daske truliti. Može u slučaju da daska nije šira od 15cm i razmaknuta je pola do 1cm, a iznad nje je kvalitetna paropropusna folija. Dakle vlaga će proći između dasaka i kroz paropropusnu foliju u ventilirani prostor.

Također nije dobro utiskivanje vune u tom prostoru, jer se ljeti temperatura ispod crijepa diže do 100°C pa se toplina u kontaktu brže prenosi na vunu i u prostore, dakle imamo efekt pregrijavanja prostora.


 

Anto

imam krov od šindre koja je na daščanoj oplati prišivena i ispucala propušta vodu.S unutarnje strane između rogova 16x10 cm je vuna 10 cm i gipsane ploče.Namjeravam stavit novi limeni krov pa kako sa vanjske strane dobro toplinski izolirat krov.Kuća je u Zagrebu.

Odgovor
Predlažem skidanje oštećene šindre i na dašćanu oplatu postaviti TERMOTOP ploče od kamene vune debljine 8cm. Zatim se postavi sekundarni pokrov-paropropusno-vodonepropusna folija LDS 0.04 koja se dobro zabrtvi te se na nju i termotop vunu pričvršćuju kontra-letve 10x5cm koje se pomoću sistemskih vijaka sidre preko vune i daske u rogove 8cm. Slijede letve i limeni primarni pokrov.

U privitku dostavljam upute za izvođenje TERMOTOP-a te tehničke listove.


 

Toni Mikulandra

Zivim u peterokatnici u stanu na zadnjem katu pod betoskom plocom. Ploca je sa vanjske strane zasticena nekom vrstom hidroizolacije te nemam mogucnost toplinske izolacije sa vanjske strane jer se nemoguce dogovorit sa ostalim sustanarima a jos 3 stana se nalaze na zadnjem katu iste zgrade pa mislim da nema smisla izolirati samo dio povise moga stana (ili se varam?)

Dakle napravio bih sto kvalitetniju unutarnju toplinsku izolaciju stropa a mozda po potrebi i vanjskih zidova sa unutarnje strane. Posto sam ogranicen visinom stropa ne bih zelio da ukupna debljina izolacije prelazi 10Cm. Takodjer bi dijelovima stropa prolazile elektricne instalacije za rasvjetu.

Koju vrstu materijala , te kojim redoslijedom instalacije bi ih  trebao koristiti za najkvalitetniju mogucu izolaciju stana u zadanim okvirima.

Mozete li mi reci okvirno koliko je ova vrsta izolacije efektna tj. korisna i dali bi mogao racunati na ustedu energije za grijanje te dali bi ta izolacija utjecala i na zastitu od vrucina?

Stan se nalazi u Dalmaciji , velicine 88 kvadrata , prioritet bi bila izolacije dnevnog prostora oko 40 kvadrata a po potrebi i ovisno o savjetima strucnjaka izolirao bih i cijeli stan.

Odgovor
Izolacija će zasigurno imati učinka, ali sve zahtjeve uklopiti u 10cm bit će teško.
Prijedlog; putem direktnih ovjesa priljubi se uz strop i zid ECOSE izolacijski filc Unifit 035 debljine 6cm te se na ovjese natakne parna brana LDS 200 aluminzirana strana prema grijanom prostoru radi refleksije topline. Parnu branu treba besprijekorno, trajno zabrtviti na preklopima i svim probojima. Kako je CD profil visine 27mm, u tom prostoru se može smjestiti nisko temperaturna LED rasvjeta. Na CD profile se pričvršćuju Knauf gips-kartonske ploče.
Glede uštede topline ćete dobiti dosta, ali za zaštitu od pregrijavanja ljeti, malo jer za to je potrebna vanjska izolacija, dosta veće debljine kako bi zaštitila krovnu ploču od pregrijavanja. Ili bi trebalo odvojiti vunu od stropa i ventilirati taj zračni prostor što je u Vašem slučaju nemoguće.


 

Toni Mikulandra

Sto vise citam o ovom tipu izolacije imam sve vise pitanja i nedoumica.

Pokusavam shvatiti kako ce ta parna brana djelovati na kvalitetu zraka unutar stana? Dali ce u stanu mozda biti prezagusljivo , hoce li parna brana sprijeciti neki normalan protok zraka , tj ukratko moze li doci do bilo kakvih nezeljenih efekata u stanu ugradnjom ove vrste termoizolacije?

Takodjer sto mi je jako vazno je hidroizolacija sa gornje strane betonske ploce. Dali se postavljaju neki posebni zahtjevi za hidroizolaciju s obzirom na termoizolaciju sa donje strane ploce? Znaci prije izvodjenja termoizolacije moram napraviti hidroizolaciju na jednom dijelu krova , moram li na nesto posebno paziti?

Odgovor
Uloga parne brane je regulacija protoka vodene pare kroz građevnu konstrukciju koja dijeli grijani i ne grijani prostor.
Sve moguće folije su deklarirane s vrijednošću Sd relativni otpor difuziji vodene pare. Dakle parne brane na neki način, filtriraju, zakoče brzi prolaz vlage u hladnu zonu pregrade gdje može kondenzirati.
U Vašem slučaju morate imati jaku parnu branu, jer se zimi stropna ploča ohladi, s vanjske strane imate izuzetno neparopropusnu hidroizolaciju i moguće je stvaranje kondenzata na stropu ploče.

ECOSE Unifit 035 je 100% prirodna mineralna vuna, u Europi ima nagradu za najbolji proizvod glede kvalitete zraka u boravišnim prostorima u smislu hlapljivosti svih građevnih elemenata i namještaja. U hrvatskoj ima nagradu kao najbolji proizvod hrvatskog zelenog gospodarstva.

Glede mikroklime u prostoru, zagušljivosti, zasigurno da bi bilo bolje izolirati strop izvana i hidroizolacija bi trebala imati odzračivanje difuzne vlage.

No Knauf gips-kartonske ploče imaju dobro svojstvo kao regulator vlažnosti zraka u prostorima, dakle višak vlage upijaju, parna brana velik dio te vlage zadržava u GK ploči pa kada je zrak u prostoru suh, ploče otpuštaju vlagu.

Glede hidroizolacije krova, po struci bi trebalo postaviti razdjelni sloj, stakleni voal koji ima ulogu parorasteretnog sloja i zaštite od „leteće vatre“. Također na svakih 30m2 treba ugraditi odzračnik spojen kroz hidroizolaciju u parorasteretni sloj.

Na žalost to se kod nas uglavnom zanemaruje pa su ravni krovovi kakvi jesu.


 

Toni Mikulandra

Definitivno cu instalirati jacu parnu branu koju ste mi predlozili , te Unifit 035.

Visina stropova u stanu je 255cm , mislim da vise od 10 cm se nebi trebao spustati , koje je Vase misljenje?

Koliko bi zapravo bio sirok sloj izolacije koji ste mi predlozili (sveukupno) te koju razliku cini sloj tanki sloj zraka do stropa koji je u prijedlogu gospodina Silvia?

Ako izoliram samo dio stropa u stanu da li moze doci do problema na granicama izolacije gdje strop nije izoliran?

Zelio bih takodjer izolirati vanjske zidove , imate li prijedlog na koji nacin to uciniti?

Jedan od vanjskih zidova je i onaj u kupaoni te taj zid sacinjava dio tus kabine odijeljen staklenom stijenom , mogu li se i tu koristiti gips ploce na koje bi se nalijepile plocice , s obzirom na kolicinu vode i pare u tus kabini?

Dali mozda imate prijedlog kako pronaci pravog majstora za izvedbu ovih radova ili mozda imate nekog izvodjaca za predloziti tko bi bio voljan raditi u Sibeniku?

Odgovor
Da dosta malu visinu imate za veće spuštanje stropa.
Do stropa Unifit 035=6cm
CD profil=2,7cm
Knauf ploča=1,25cm
Ukupno=9,95cm

Silvio je mislio na opciju s bočnim nosačima:
Spušteni strop

Pa bi recimo bilo:
Zračni prostor 1cm
Profili s izolacijom 7,5mm
Knauf ploča 1,25mm
Ukupno: 9,75mm

Bolje da ima razmaka između vune i stropa iz razloga koji sam prije spomenuo, ali ovdje je teže izvesti instalacije rasvjete.

Da može doći do stvaranja „hladnih mostova“ bočno, trebalo bi izolirati barem pola metra i bočno od stropa ili cijele zidove.

Na vanjske zidove preferiramo lijepljenje fasadne kamene vune, armirajući sloj ljepila, impregnacijski pretpremaz i završno silikatna ili silikonska žbuka.

Mogu se koristiti H2 Knauf vodootporne ploče na koje se lijepe keramičke pločice, osobno imam takvu kupaonu i nema problema.

Za izoditelje predlažem da kontaktirate Hrvatsku udrugu instalatera suhe gradnje pa ćete na popisu naći nekog kvalitetnog na području Šibenika.

www.huisg.hr


 

Dino Vodopija

Zamolio bih Vas da me uputite na proizvod Knauf Insulationa kojim bi izveli pregrade unutar hale veličine 450 m2 unutar koje će se uzgajati prepelice. Imamo namjeru, ukoliko je moguće, gipskartonskim pločama odijeliti više namjenskih prostorija. Uvijet je da materijal kojim se bude izvodilo bude otopran na požar (minimalno REI-M 90, reakcije na požar min. A2) i vodu zbog pranja tih prostorija.

Odgovor
Glede razredbe reakcije na požar prema HRN EN 13501 Knauf ploče Fireboard i Aquapanel su razreda A1, a sve ostale gips-kartonske ploče su A2. Svi proizvodi kamene vune Knauf Insulation su potpuno ne gorivi, odnosno razreda reakcije na požar A1.

Glede vatrootpornosti pregrade, sukladno DIN 4102, a opet otporno na vodu, vaša pregrada bi trebala biti sa obostrano dvostrukom H2 vodootpornom Knauf pločom, a debljine zida mogu biti 3 opcije, s 8cm kamene vune TW, s 6cm kamene vune DP-5 ili s 4cm kamene vune DP-10. Kamena vuna je također hidrofobirana i vlažnost iste do 25% neće ugroziti njena svojstva.


 

Kristijan

Molim Vas pojašnjenje u vezi folija.
Kada se stavlja paronepropusna a kada paropropusna?

Mislim na unutarnje uređenje kosog krova.
Konkretno ovo je moja situacija:
1.crijep
2.letva
3.kontraletva
4.paropropusna/vodonepropusna folija
5.daske koje su dosta stisnute,nema prostora između istih.

Molim Vas konkretan odgovor, znači ime proizvoda, zanima me samo folija, ostalo razumijem.

Odgovor
Ukratko, toplina i vlaga „bježe“ iz toploga u hladan prostor zbog razlike u tlakovima s tendencijom da se tlakovi izjednače.
Dakle kada toplinski izoliramo neku pregradu, s grijane strane ili strane višeg parcijalnog tlaka postavljamo paronepropusnu foliju ili parnu branu koja koči vlagu da ne dođe brzo u hladno i ondje kondenzira.
S hladne strane toplinske izolacije postavlja se paropropusno-vodonepropusna folija, kojoj je svrha da propusti zakočenu i „filtriranu“ vlagu iz grijanog prostora i toplinske izolacije prema van, a vodonepropusna je prema primarnom pokrovu (crijepu) kako ne bi dopustila oborinskoj vlazi koja može proći kroz crijep, da moči izolaciju.

Pod stavkom 4. LDS 0.04 (čitljivi natpis okrenuti prema crijepu).


 

Hrvoje Cvitanović

Živim u Vinkovcima i planiram slijedeće godine skinit klasični kosi krov sa kuće, napravit etažu i postavit ravni krov. Zanima me općenito isplativost ravnog krova glede cijene, izolacije, i trajnosti. Negdje na webu sam našao da m2 kosog krova u prosjeku košta 500kn a m2 ravnog 300-350kn...
Međutim koga god ovdje pitam podjeljena su mišljenja.
površina ravnog krova je cca 9*10 metara. Kolika je ukupna cijena izvedbe ravnog krova tih dimenzija.
Još jedno pitanje: jel se isplati više napravit ravni neprohodan ili prohodan krov?

Odgovor
Ajmo reći da su kosi krovovi nešto duže trajniji, ali ako se ravni krov izvede pedantno i stručno, ne bi trebalo biti nikakvih problema da zadovolji sve svoje funkcije.

Ova cijena od 500Kn/m2 uključuje vjerojatno primarni pokrov-crijep, letve-kontraletve, sekundarni pokrov paropropusno-vodonepropusnu foliju, ali ne i toplinsku izolaciju pa računajući minimalno po novom tehničkom propisu 20cm mineralne vune (10 između rogova, 10 ispod rogova), parnu branu i stropnu oblogu, računajte još 200Kn/m2 gore.

Cijena za ravni krov 300Kn/m2+PDV, uključuje parnu branu, 10cm kamene vune, sistemski lim i hidroizolacijsku membranu pa ako također stavimo 20cm kamene vune, tada bi to bilo okvirno 380Kn/m2 +PDV (moramo računati mnogo duže pričvrsnice „tiple“).


 

Nilić Krešimir

U uznapredovanoj sam fazi izrade drvene kuće od hrastovih planjki debljine 8cm. Iznutra između ostalog namjeravam postaviti i 20cm izolacije od mineralne vune. Zanima me da li se za to more koristiti mineralna (staklena) vuna u pločama ili se to na zadovoljavajući način  može izvesti i izolacijom u rolama? Može li u drugom slučaju doći do slijeganja izolacije ili neke druge neželjene pojave?

Odgovor
Može se postaviti staklena vuna veće gustoće kao na primjer ECOSE®Unifit 035 od 20Kg/m3 (tehnički list u privitku).

Ali razmak „prečki“ između kojeg se stavlja vuna neka bude 59 cm kao na slici:

Razmak prečki

Također se nadam da ste prema planjki postavili i zabrtvili paropropusno-vodonepropusnu foliju, a s unutarnje strane toplinske izolacije treba besprijekorno zalijepiti i zabrtviti parnu branu, na primjer LDS 35, brtvljenu s trakom LDS Solifit.


 

Almasa Bedic

Imam ravnu AB nosivu ploču .Predviđena su 3 prodora  jedan prodor za ventilaciju,jedan za odvodnju  i jedan za izlazak na krov .Radi se o prohodnom krovu.Oprećenje koje je predviđeno : 20 solarnih kolektora, nekakva dva mašinska rezervoara  od kojih je svaki težak po 800 kg.Potrebno je obezbjediti i pad radi odvodnje.Koje materijale da koristim i kojim redosljedom da ih poredam.Da li da sa  slojem betona obezjedim pad .Da li da zaj beton stavim kao završni sloj ili na samom početku? Da li  se u Tuzli (BIH) mogu nabaviti vaši materijali? Za ovaj slučaj ne računajući prodore, kakva bi bila cijena po m2  cca ?

Odgovor
Slojevi odozdo na gore su:

-parna brana LDS 200 Alu (aluminizirana strana prema stropnoj ploči) zabrtviti ju s obostrano ljepljivom trakom na preklopima, a LDS Solifit oko proboja krova na visini toplinske izolacije
-tvrda kamena vuna DDP debljine 10cm
-hidroizolacijska membrana TPO ili PVC
-armirani beton u padu prema slivnicima ili kanalu

Za kupnju Knauf Insulation proizvoda, LDS 200, LDS Solifit, DDP u Tuzli, možete kontaktirati našeg komercijalno-tehničkog predstavnika za BiH, g. Jelenko Malić, +38761139512.


 

Silvije

Imam kuću katnicu 9,5x8,5 m. Kuća je sagrađena 1982.g. Ima klasičnu žbuku+sep. Unutar kuće imam veliki problem sa vlagom. Razmišljam o postavljanju izolacije od kamene vune. Pitanja su sljedeća: koja bi bila optimalna debljina vune,da li se mora obavezno tiplati obzirom da bi vuna išla na postojeći žbuku a ne na ciglu (tiplanje me zanima iz razloga što je kuća građena od blok cigle sa velikim komorama i kada nešto bušim u zid moram staviti kvalitetnu tiplu koja se jako širi da bi uhvatila ciglu jer cigla prilikom bušenja puca pa tipla ostane u praznom prostoru i ništa ne drži). U odgovoru na moje pitanje o tiplanju ste mi spomenuli profile kamene vune koji se nemoraju tiplati. Da li bi se oni mogli primjeniti i u mom slučaju i koja je razlika u cijeni između ploče i tog profila.I za kraj pitanje o završnom sloju fasade. Pročitao sam da se na kamenu vunu obavezno stavlja silikonski završni sloj kako vuna nebi vukla na sebe vlagu. Koja bi bila cijena izvedbe ovakve fasade po sistemu ključ u ruke za m2 ? (za ploče i za profile bez tiplanja?) Možete li mi preporučiti neke firme koje se bave izradom ovakvih fasada na području sisačko-moslavačke i zagrebačke županije?

Odgovor
Ako je postojeća fasada u korektnom, odnosno nosivom stanju, mogu se koristiti lamele kamene vune FKL bez potrebe mehaničkog učvršćenja (tiplanja). Ukoliko postoji bojazan od nekih trošnih dijelova fasade, isti se obiju i poprave tzv reparaturnim mortom. Također ako je fasada nečista pa je upitna prionjivost morta za lijepljenje, istu treba iščetkati i oprati. Bilo bi dobro na betonskim dijelovima, srklažima djelomično „potiplati“ vunu s klasičnim tiplama na primjer Ejot H1eco.

Sama lamela kamene vune FKL je malo skuplja od ploče FKD-S, ali uzeći u obzir da se ne mora „tiplati“, ispada i jeftinije ili približno isto.

Glede završnih slojeva, bitno je da sustav bude certificiran s kamenom vunom stoga su to ljepila koja moraju biti paropropusna, vodoodbojna i elastična. Prema tome, završni slojevi mogu biti silikatne žbuke, kombinacije silikata i silikona, silikonske žbuke, a također i mineralna žbuka koja se oboji sa silikonskom bojom. Najbolja opcija je silikonska žbuka, dobro ste čuli.

Realna cijena komplet fasade s FKL lamelama debljine 10cm i certificirani sustav je 200Kn/m2+PDV, ukoliko je ravnost podloge korektna i objekt nije previše razveden.

Izvoditelji:

GRAS Sisak, Zdenko Marčelja, 098-376-988
GABING Velika Gorica, Milan Gabrić, 098-342-442
PIŽIR I ŠAGUD Zagreb, Žarko Pižir, 098-9812-733

Trgovine:

EXCO Sisak
DIR Sisak
SMIT COMMERCE Petrinja


 

Mićo Ljubenko

pročitao sam mnoge Vaše odgovore, ali ipak moram pitati konkretno tri stvari.

1.
Jel u redu redoslijed krovne izolacije i kako završiti ispod rogova da sto manje gubim visinu u potkrovlju:

- sada su dva pokrova redom odozgo:

a) - crijep, 5cm ventilirajuci prostor prema visini kontraletve, ispod kontraletvi folija 150g wurth, termotop 10cm, ispod rogovi 16 cm, izmedju rogova planiram tvrdu kamenu vunu (koju?), a ispod rogova planiram sto tanje završiti sa Knauf duplim pločama?
b) - lim sa filcom radi kondezata, Sika folija, daske, kontraletve sa 5 cm veniliranog prostora, ispod wurth folija, 10 cm termotop, sve isto dalje pitanje?

2.
Nadozidi su samo 25 cm puna cigla i fasada bez izolacije. Druge godine radim fasadu sa izolacijom npr. 10 cm kamena vuna, ali sada bi htio staviti ipak i unutarnju toplinsku izolaciju? Sto staviti iznutra?

3.
Dio potkrovlja je spojni zid od dvojnog objekta koji je s druge strane grijani prostor. Dakle tu trebam samo dobru zvučnu izolaciju i konačni unutarnji zid!

Odgovor
1.a) Inače između rogova preporučamo tzv polutvrdu kamenu vunu KP (45Kg/m3), a alternativu ECOSE staklenu vunu Unifit 035 (20Kg/m3). Ali ako inzistirate na tvrdoj kamenoj vuni, tada predlažem DP-10. Jasno da je to kompaktnije i bolje, ali gledajući uloženo dobiveno, najbolja je opcija s Unifitom 035. Dakle slojevi a) i b) su gotovo školski, treba ispod rogova besprijekorno zabrtviti parnu kočnicu LDS 5 Silk pa idu profili i dupla Knauf ploča, s time da je na krovu preporuka za vatrootpornom pločom.

2.Ako planirate ubrzo fasadu, posebice od kamene vune, ne bi izolirao iznutra jer dobivate koeficijent toplinske zaštite, ali sprečavate akumulaciju topline u zidu. Ako inzistirate, idu direktni ovjesi, profili, između vuna na primjer TP 115, obvezno besprijekorno zabrtvljena parna brana LDS 100 i Knauf ploča.

3.Glede zvučne izolacije prema susjedu, idu direktni ovjesi, ploče kamene vune DP-10 debljine 2, 3 ili 5cm, dupla Knauf Diamant ploča i besprijekorno brtvljenje spojeva.


 

Tatjana Božić

Iznad garaže mojeg brata u Velikoj Gorici, tlocrtne veličine 24 m2 dograđene su dvije stambene prostorije. Strop te garaže je izgrađen od blok opeke i nije toplinski izoliran pa su u sobama iznad veliki gubici topline.
Da bih vidjela o kakvoj se investiciji radi da li biste molim vas, mogli napraviti spisak materijala potrebnog za toplinsku izolaciju površine stropa te garaže, njihove maloprodajne cijene odnosno ukupni iznos ulaganja te gdje je materijal najpovoljnije i najbliže nabaviti.

Odgovor
Po sistemu izolacije ravnog krova, predlažem sljedeće slojeve odozdo prema gore na stropnu ploču:

-parna brana LDS 200 Alu + brtvena traka LDS Solifit=okvirno 15,95Kn/m2
-kamena vuna DDP debljine 10cm=okvirno 65Kn/m2
-hidroizolacijska membrana TPO s pričvrsnicama=okvirno 100Kn/m2
-sistemski otkapni lim=okvirno 70Kn/m2
-izvođenje=okvirno 50Kn/m2

Ukupno=300,95Kn/m2+PDV


 

Luka

Živimo u zgradi staroj 100 godina gdje je međukatna konstrukcija, podovi i stropovi izvedeni od drvenih te parketa direktno "samo položenih na daske, koje su čavlima zabijene u te grede.
Problem je u tome što se udarni zvuk koji je puno iritantniji od prostornog prenaša od susjeda gore prema našem stanu, intenzitetom kao i da nema stropa. Uzas.
Znači, taj "konjski topot", trešnja i škripa parketa su nečuveni. Dali imate možda kakvo akustično riješenje ovog problema....
Inače, dosta sam se načitao o zvuku i izolacijama, znam da bi zapravo susjed gore trebao ubaciti suhi estrih i slično, ali mislim da do toga neće doć u skorije vrijeme.
Ostaje mi da si sam riješim problem, a koji "ne uključuje selidbu". Ako imate kakav savjet, dobro je došao....

Odgovor
Na žalost ako nema dogovora sa susjedom, nema ni adekvatnog rješenja u Vašem slučaju. Postoje i propisi o minimalnoj razini udarne buke između stanova, pa treba kontaktirati sanitarnu inspekciju koja bi trebala izmjeriti buku pa naložiti susjedu izvedbu novog plivajućeg poda.
Na primjer kada bi se radilo o AB međukatnoj konstrukciji ili FERT stropu, „priljubljenjem“ tvrde kamene vune na strop se umanjuje rezonancija ploče i može se prigušiti „topot“ do 15%.

Udarna buka uslijed „topota“ najvećim je dijelom problem izvedbe „plivajućeg poda“ gore.


 

Josip Kukor

Izvodimo adaptaciju jednog stana, zgrada je stara, izradena od betona- vecina.
U dnevnom boravku moram izvesti idealnu zvucnu izolaciju, radi se slusanju glazbe u tom prostoru.
Dnevni boravak povezan je s kuhinjom i to je prostor za sebe,
Zid prema hodniku bit ce izraden suhomontatnim sustavom (Knauf).
S ugradenim vratima koja su poboljsano zvucno izolirana.
Jedan zid je vanjski s novom balkonskom staklenom stijenom,
Drugi zid je dupli-zidovi dvije zgrade, treci zid je s susjedom-izraden od Ytonga te ce se obloziti izolacijom i zidnom oblogom (Knauf)
Cetvrti zid je iza kuhinjskih elemenata, dijeli s ostatkom stana.
Pod ce biti kompletno izvaden te ce se postaviti novi pod sa najboljom zvucnom izolacijom.
Ukoliko ima potrebe, mozete svratiti i pogledati prostor.
Htio bi da nademo naj rijesenja za
1. Pregradni zid
2. Zidnu oblogu zida s susjednim stanom
3. Izvedbu podne izolacije i estriha
4. Ostale zidove i pod nije potrebno izolirati?

Odgovor
⦁    Pregradni zid predlažem:

Pregradni zid

Dvostruka obloga Diamant 12,5mm i kamena vuna DP-5/60mm (isporuka na palete 48m2) ili nešto lošija opcija Unifit 035/60 koji isporučujemo na role.

⦁    Zidna obloga prema susjedu predlažem opciju W626, samostojeća dvoslojna obloga, kamena vuna DP-5 ili staklena vuna Unifit 035 isto kao pod točkom 1.

Zidna obloga

⦁    Podna izolacija i estrih:

Plivajući pod s kamenom vunom

Slojevi odozdo prema gore:

-Ethafoam 0,5cm
-TP podne ploče kamene vune debljine 5cm, rubne trake kamene vune RS 12mm visine 10cm (obvezno hodne trake od dasaka kod izrade glazure)
-PE-folija
-cementni estrih debljine 4-5cm armiran s mrežom Q131
-podna obloga


 

Martina

Molim vas za savjet oko zvučne izolacije.. Stan se nalazi u prizemnom objektu i po cijeloj dužini graniči sa sanitarnim čvorovima čije su cijevi većinom postavljene u tom zidu.

Pročitala sam vaše komentare i pretpostavljam da bi za zvučnu izolaciju najbolje bilo koristiti dvoslojnu oblogu knauf silent ili diamant ploča u kombinaciji s kamenom vunom.

Zid o kojem govorim je debljine 20 cm, ali kako se u njemu nalaze ugradbeni vodokotlići i ugradbeni tuševi, zvuk vode (i glasovi ljudi) se jako čuju.

Da li mi možete sugerirati koji minimalan zračni prostor, koju debljinu kamene vune i koliko slojeva knaufa postaviti? Da li profile postavljati na taj zid ili na bočne zidove (ima mogućnosti) kako ne bi imao dodira s problematičnim zidom?

Dalje, strop je zatvoren s brodskim podom i grede su vidljive. Zid koji dijeli stan i sanitarne čvorove je zazidan do brodskog poda opekom koja je grubo i fino požbukana. Da li će se nakon postavljanja zvučne izolacije s kamenom vunom i knaufom na profile pričvršćene u brodski pod, zvuk (glasovi) i dalje prenositi na tom spoju ili bi trebalo i strop zatvoriti preko greda na isti način kao i zid?

Odgovor
Postoji samostojeća obloga zida:

Hidroizolacijski premaz zida

Dakle odmakne se od zida 3-5cm, profili mogu biti 50, 75 i 100mm. Predlažem profile 75mm, mineralnu vunu Unifit 035 debljine 6cm, dvostruku Diamant ploču i sve spojeve treba besprijekorno zabrtviti. Silent ploče su podosta bolje, ali i znatno skuplje, a isporučuju se u velikom količinama (iglavnom za veće projekte) jer se ne proizvode u Hrvatskoj.

Zasigurno da bi bilo bolje obložiti i strop na sličan način.


 

Kristijan Jež

zanima me kako izolirati tavanski pod da se ne gubi izolacija sa doljnjeg kata, tavan samo služi za ostavu stvari, neče se koristiti za stanovanje. Problem je u tome što je pod napravljen ovim redom odozdo prema gore, drvena lamperija, drvene grede, daske i na daskama oko 6 cm armiranog betona nema nikakvih parnih brana ili slično tome, sada se bojim kondezacije ispod betona(drvenih greda) ako izoliram pod, molim vašu preporuku, što staviti stiropor ili vunu, te kojim redom...

Odgovor
U potkrovlju se ljeti znatno dignu temperature, ako nema dasaka ispod crijepa, i do 80°C, a temperatura primjene stiropora je do 70°C dok se kamen vuna tali preko 1000°C.

Dakle treba staviti na pod i zabrtviti parnu branu LDS 200 (aluminizirana strana prema dolje), kamena vuna DDP 10cm i OSB ploče 22mm. Parna brana se bočno diže do visine toplinske izolacije i ondje se zabrtvi na zid.


 

Dario Dilber

planiram u kući napraviti termoizolaciju na podu neizgrađenog tavana.
Krov je napravljen sa daska, folija, crijep sistemom.
Kasnije planiram preurediti taj prostor za stanovanje. Trenutno bi samo položio vunu classic 040 10 cm + 5 cm po podu prostorije. Pod je betonski.
Zanima me, da li je potrebno ispod vune stavljati parnu branu ili ne?
Vunu planiram iskoristiti kasnije kod izolacije krova (rogovi, ispod knaufa)

Odgovor
Ako je podna konstrukcija AB ploča ili FERT strop, nema potrebe za folijama, i vuna će ostati ispravna.


 

Kristijan

Međukatna konstrukcija u kući mi je napravljen od drvenih greda. U prizemlju mi je kupaonica i soba a na katu će biti još jedna soba iznad kupaonice i sobe u prizemlju. U planu je raditi suhi estrih iznad greda u sobi na katu (osb 20 na grede, folija, kamena vuna, osb 22 pa laminat). Strop u kupaonici kamena vuna između greda i vodootporne gips ploče. Zanima me dali je potrebno stavljati nekakvu foliju između izolacije i vodootpornih ploča u kupaonici (zbog vlage). te na stropu u sobi u prizemlju između izolacije i običnih gips ploča? Prostori će biti grijani.

Odgovor
Sigurnije je staviti građevinsku foliju (PE-folija min 120grama/m2) s obje strane vune i besprijekorno ju zabrtviti, može sa silikonskim kitom.


 

Josip

Molim Vas tehničku pomoć i savjet koju je kamenu vunu najbolje koristiti - s najboljim svojstvima. Nakon toga ću se naravno interesirati za cijenu.

Gradim kuću u Jablancu.

Želim odabrati izolaciju za kosi krov površine 180 m2.
Izolacija  će biti 20cm ali trebamo kamenu vunu širine po 10cm => znači oko 360m2

Slojevi krova:

Crijep
Letve
Kontraletve
Paropsropusna/vodonepropusna folijaDaske KAMENA VUNA - 20cm Paropsropusna/vodonepropusna folija Tlačna ploča Fert gredice

- molim Vas infomaciju koji bi kamena vuna bila najbolje kvalitete te koja bi bila cijena kao i koja kamena vuna bi dala optimalan odnos cijene i kvalitete.

Isto me to zanima u za Knauf Insulation i za Tervol kamenu vunu.

Odgovor
Glede kamene vune (stari naziv brenda je Tervol) predlažem KP ploče.
Knauf Insulation staklena ECOSE vuna Unifit 035 bi bila bolja po principu uloženo-dobiveno.


 

A. Supek

zanima me način kako zvučno izolirati pod u potkrovnim sobama, gdje je pod AB ploča.
Da li je moguće staviti izolacijske ploče u visini od 5 cm,bez podkonstrukcije i na to OSB ploče (u kojoj visini?) ili neke druge ploče.Na to bi išao laminat. Radi se o spavaćoj i dječjoj sobi.Prostorije ispod su grijane,tako da je težina materijala i zvučna izolacija u prvom planu.

Odgovor
Glede statičkog proračuna, postavljaju se izolacijske ploče od kamene vune za prigušenje udarnog zvuka TPT debljine 4cm, rubno RS trake za prekid zvučnih mostova pa na to OSB ploče debljine 22mm. Na sve to možete postaviti filc i laminat.

OSB ploče

Na slici je PE-folija kao parna brana, ako je režim grijanja isti u prizemlju i na katu možete postaviti TPT ploče i bez folije.


 

Keliš Davor

Krov je pokriti salonit pločama koje bi zamijenili limenim pokrovom.  Pitanje da li limeni panel sa 50mm izolacije ili bez i zašto.

Na polovici tavana bi se uredio stambeni prostor. rogovi su 14cm i na njima letve na koje su stavljene salonit ploče ( znači nema dasaka ni nikakve izolacije). Zid vanjski je od 25cm cigle i sa vanjske strane 3-4cm demit fasade.

Kako izolirati krov, i dali ima smisla stavljat limeni panel sa izolacijom ili ne.
Dali parnu branu krova spajati i na zid i da li zid sa unutarnje strane oblagati vunom.

Na polovici koja se ne grije je na podu 10cm kamene vune, kako izolirati taj dio krova.

Odgovor
Najprije, ako se radi potkrovni stambeni prostor, potrebno je minimalno 20cm temperaturno stabilne mineralne vune kako ne bi bilo pregrijavanja tog prostora ljeti. Panel ispunjen obično poliuretanom je korektna izolacija, ali za primjenu kod na primjer hala, skladišta da se izbjegne stvaranje kondenzata na unutarnjoj površini lima.
Za segment krova iznad grijanog potkrovlja predlažem:
KI lDS 2 Silk

-lim
-kontraletva (štafla 8x5cm) na rogove – ventilirano na sljemenu i strehi
-paropropusno-vodonepropusna folija LDS 0.02 zalijepljena s LDS Solifit trakom
-Unifit 035 debljine 14cm između rogova
-Unifit 035 debljine 6cm ispod rogova
-parna kočnica LDS 5 Silk zalijepljena s LDS Soliplan trakom
-gips kartonska ploča

Na drugoj polovici krova postoji više opcija. Ako ne mislite hodati po tom dijelu, može se samo položiti izolacijski filc ECOSE®Unifit 035 debljine 10cm.
Za opcije potrebe korištenja tog dijela potkrovlja, vidi slike:
KI LDS 100

Unifit 035 i parna brana LDS 100

OSB ploče

Parna brana LDS 100, DDP kamena vuna, rubno RS trake kamene vune, OSB 22mm

Ako se zidovi koji dijele grijani i negrijani prostor oblažu s izolacijom iznutra, obvezna je postava parne brane neprekinuto po čitavoj površini krova i zida besprijekorno zarakotijesno trajno između završne zidne(stropne) obloge i toplinske izolacije.


 

Antun Čičić

Dakle, radi se o vikendici na moru, prizemlje i kat. Kuća izvana ima običnu žbuku, a građena je od betonskih blokova. Na katu postoji betonska deka (puni beton).

Iznad deke na katu je negrijani tavanski prostor koji je relativno nizak i postoji potreba za povremenim pristupom zbog odlaganja stvari i slično, ali ne za svakodnevnu uporabu i stanovanje. Krov je nov i izvana prema unutra izveden: Tondach crijep, letva, štafla, daska, grede. Između greda nema izolacije i sa unutarnje strane nije podaskano.

Tavan je otprilike 6 x 6 metara, krov je na dvije vode i u sredini je najviša točka cca 160 cm. Na tom tavanskom dijelu postoje na čelima i prozori za eventualno dodatno provjetravanje. Zanima me, da li postavljati PE foliju ili ne. Koji su za i protiv odgovori. Odnosno, da li je obavezna.

Nadalje, na koju izolaciju ići... ja sam mislio stavljati red stiropora od recimo 5 cm i red kamene vune u pločama. Zanima me da li je to dobra kombinacija izolacije ili ne, te koji bi bio najbolji redoslijed postavljanja svih potrebnih elemenata za izolaciju gledano od betonske deke prema gore.

Također mi možete eventualno preporučiti i debljine izolacija koje bi bila "optimalne" zbog ljetnog boravka u kući (zimi se objekt niti ne
koristi)

Ukoliko nešto nisam dovoljno dobro objasnio, slobodno pitajte. Dakle slobodno mi preporučite sve potrebno od knaufinsulationa kako bi optimalno izolirao prostor.

Odgovor
Dakle ako Vam je važnija zaštita od pregrijavanja ljeti, dovoljno je samo položiti kvalitetniji izolacijski filc u debljini 20cm (naš tip Unifit 035) na betonsku ploču.
Ne treba nikakva folija jer ne koristite objekt zimi, a u ovom slučaju je i betonska ploča dovoljna parna prana. Dakle izolacija neka bude prozračena i bolje je da topli zrak ljeti cirkulira kroz bočne prozore, a izolacije će štititi stropnu ploču od pregrijavanja.


 

Želimir

Želim izolirati potkrovlje koje već ima izolaciju i završnu lamperiju. Počet ću izvana prema unutra:
Dakle, crijep je tondachov Saturn, letva, kontra letva, odnosno 1/2 štafle tako da je ventilirajuci prostor 5cm, paropropusna folija, OSB ploča, staklena vuna 10cm, građevinska folija kao parna brana, stiropor 3cm i završno lamperija, odnosno furnirane hrastove ploče.
Završne ploče ne zadovoljavaju estetski dio priče pa bih cijelo potkrovlje obložio ponovno knauf gipsanim pločama. Kad već stavljam letve želio bih  ispod knaufa staviti mekani stitopor od 3cm. Da li to može proći po pitanju građevinske fizike, jer ce u ovom slučaju postojeća drvena obloga ostati izmedju s jedne strane folije i stiropora, a s druge stiropora i knaufa. Bojim se stvaranja kondenzata i pljesni.

Odgovor
Trebalo bi staviti ove Vaše želje u proračun da vidimo precizno. Iskustveno i prema smjernicama ne bi trebalo biti problema ako dodate još izolacije i besprijekorno, zrakotijesno i trajno kvalitetno zabrtvite jaču parnu pranu kao na primjer LDS 200 između Knauf ploča i toplinske izolacije.


 

David Rosic

Planiram obnoviti staru kamenu kuću u primorju promjenom drvenog krovišta sa kupom kanalicom i drvenih međukatnih konstrukcija.

Interesira me na koji način najbolje zaštititi krovište Vašim proizvodima od toplinske izolacije,

te na da li je moguće Vašim proizvodima kvalitetno napraviti zvučnu i toplinsku izolaciju drvenih međukatnih konstrukcija, te pod tim mislim na minimalne ili potpuno izolirane zvukove hodanja pošto mi je u interesu očuvati starinski izgled objekta, te da li smatrate da je pametnije napraviti betonske ploče...

Odgovor
Glede zvučne izolacije, beton zbog masivnosti, pa u kombinaciji s mineralnom vunom koja ima visoku zvučno-apsorpcijsku moć te je izvrsna toplinska izolacija, bolje je rješenje.

Ako želite zadržati postojeće grednike, izolacija čitave međukatne konstrukcije će biti sljedeća gledajući odozdo prema gore:

-stropna obloga, drvo ili gips-karton
-CD profili na direktnim ovjesima cca 5-6cm radi provođenja elektroinstalacija
-parna kočnica LDS 5 Silk pričvršćena i besprijekorno zrakotijesno zabrtvljena na rogove od ispod
-između greda u punoj visini ECOSE izolacijski filc Unifit 035
-OSB ploča 22mm prvi sloj
-TPT podne ploče kamene vune 4cm i rubno RS trake kamene vune u cilju prekida zvučnih mostova
-PE-folija 0,2mm
-drugi sloj OSB ploče 22mm
-podna obloga


 

Srđan

obiteljska kuća se sastoji od prizemlja – garažni prostor , a iznad je stan sa kosom betonskom krovnom  pločom. Htio bih izolirati kuću pa sam, čitajući vaše stranice, posložio slijedeće slojeve:
Podna ploča stana  :   estrih, PE folija, polistiren (3 cm), ab ploča (15 cm), kamena vuna DP-9 (10 cm) na čeličnoj potkonstrukciji, knauf ploče (2×1,25 cm). 
Kosa krovna ploča: kupa kanalica, letve 3×5 cm,  letve 5×3 cm, paropropusna-vodonepropusna membrana, knauf T135 (12 cm), parna brana, ab ploča, žbuka.
Jeli čelična podkonstrukcija na stropu i rogovi na kosoj krovnoj ploči između kojih se postavlja termoizolacija  mjesta toplinskih mostova? Ako se na zidove postavljaju ploče mineralne vune, hoće li  para iz prostorije prodrijeti u vunu i na taj način umanjiti njena toplinska svojstva? Zašto se na  stropnu ploču postavlja parna brana,  mineralna vuna pa paropropusna  - vodonepropusna membrana (ako para iz prostorije ne može ući u termoizolaciju zašto se ventilira)?   Koja je bolja izolacija – mineralna ili staklena vuna i jesu li štetne po zdravlje prilikom postavljanja? U jednom odgovoru kažete da je „stiropor u fasadama je zapravo parna brana na potpuno pogrešnoj strani“, a ja sam mislio izolirat zidove s pločama od stiropora?

Odgovor
Glede građevne fizike svaki građevni materijal je klasificiran u pogledu toplinske provodljivosti ʎ (lambda), specifične gustoće ρ, koeficijenta paropropusnosti μ i specifičnog toplinskog kapaciteta C.
Ako imamo temperaturnu razliku između 2 prostora već 1°C, i toplina i vlaga iz toplijeg prostora će krenuti kroz svaku pregradu u hladniji prostor.
Dakle da bi izbjegli stvaranje kondenzata na grijanoj površini pregrade, istu treba toplinski izolirati, a da bi izbjegli stvaranje kondenzata unutar pregrade, na toploj strani pregrade (zida, stropa) morao bi biti materijal slabije paropropusnosti (parna brana) koja neće dozvoliti da vlaga dođe naglo u hladnu zonu zida, a svaki slijedeći sloj prema hladnoj strani bi trebao biti što veće paropropusnosti (kada bi idealno postavili stvari). Dakle vlagu prvo treba „zakočiti“ a kada ista putuje u hladne slojeve zida gdje nastaju uvjeti za kondenzaciju, ona bi morala nesmetano izaći iz pregrade (zida).
Dakle vuna je deklarirano paropropusna kao zrak, a stiropor 60 puta neparopropusniji. Jasno kada je to u sustavima s ljepilima i žbukama, razlika je dosta manja, ali je sustav s vunom daleko paropropusniji.
Čelična konstrukcija je zasigurno toplinski most, dobro ste zamislili podnu ploču stana, ali bolje bi bilo DP-9 LAM, novi naziv je FKL, zalijepiti na strop, pa opet armirani sloj ljepila, impregnacija i završno mineralna ili silikatna žbuka. Po cijeni ne bi trebalo biti razlike.
Što se tiče kose krovne ploče, imate dobro ventilirani sloj putem kontra-letve i letve pa je sama AB-ploča dovoljna parna brana, samo bi trebalo staviti ljepenku ispod drvenih greda gdje je moguće stvaranje kondenzata:
KI LDS 0.02

I kamena i staklena vuna su mineralne vune, pri udisanju obje su biorazgradive i nema dokaza o štetnosti po zdravlje, ali ipak predlažemo da se zaštite dišni putovi s laganim maskicama čisto zbog moguće iritacije. Knauf Insulation staklena vuna TI 135 U (Unifit 035) je 100% prirodna i velika prednost joj je što ne nadražuje kožu što nije slučaj s klasičnom žutom staklenom vunom.


 

Tihomir Zadravec

Recite mi jednu bitnu informaciju vezanu za fasade od kamene vune.
U slučaju oštećenja fasade i prodiranja vode do vune, da li postoji opasnost od upijanja vode u vunu pa nakon smrzavice ili već čega dođe do dodatnog oštećenja fasade?

Zamolio bih Vas cijenu kamene vune lamela i ploča debljine 10cm, 12 cm, i te UNIFIT 035 za kose krove 14 cm i višenamjenski filc CLASSIC 040 12 cm, tako da debljina izolacije bude 26 cm.

sve ukupno potrebno je 130 m2,

Koliki je maksimalni popust moguće dobiti na tu količinu?

Odgovor
Istina, ETICS MW ili povezani sustav za vanjsku toplinsku izolaciju na osnovi mineralne vune, kao paropropustan a vodoodbojan mora biti potpuno zatvoren i spriječiti ulaz vlage u kamenu vunu. Vuna je izuzetno elastična ali to je problem svih fasada koje su oštećene pa kroz njih prodire oborinska voda koja će se pri većoj koncentraciji za hladnog vremena smrznuti, a pri otpuštanju, obično u proljeće razara strukturu slojeva fasade te nastaju pukotine ili otpadanje tih dijelova.
Dakle potrebno je što prije sanirati prodor vode u vunu, manje količine vlage neće joj naštetiti jer će posebice kod grijanja prostora vlaga difuzijom izaći iz vune i završnih paropropusnih slojeva fasade.
Glede cijena, mi smo tvornica i ne možemo Vam prodati robu direktno. Ovim putem dostavljam veleprodajne cijene na koje su kod naših trgovaca-partnera mogući rabati do 20%za fasadne ploče i lamele, ako kupujete cijeli sustav, a za staklenu vunu 10% redovno+5% na trenutnu akciju, kada kupujete cijelu paletu (na primjer Unifit 035/140mm je u paleti 129,60m2, a Classic 040/120mm=183m2).

Veleprodajne cijene:
Ploče FKD-S/100=82,00Kn/m2
Ploče FKD-S/120=98,40Kn/m2
Lamele FKL/100=82,17Kn/m2
Lamele FKL/120=98,59Kn/m2

Unifit 035/140mm=34,33Kn/m2
Classic 040/120=18,75Kn/m2


 

MATKO SEGARIĆ

U podrumu višestambene zgrade želio bih urediti prostoriju : mini glazbeni studio-prostor
za vježbanje benda.

Konstrukcija zgrade su armiranobetonski zidovi i ploče.

Unutar podrume veće površine ( cca 50 m2 ) uredio bih sobu površine cca 20 m2, i ima dovoljno širine i visine da se napravi "soba u sobi" , kako ne bi došlo do prijenosa zvuka putem poda, zida ili ploče sa konstrukcijom.

Na podu ( pod na tlu )  imam namjeru napraviti konstrukciju sa "štaflama" na koje se stavlja 2 reda OSB ploča koje između sebe imaju tanku zvučnu izolaciju. "Štafe bi se položile na pod bez zabijanja i postavljene bi bile na cca 1-2cm zvučne izolacije ( mineralna vuna - koja?? ) , a ujedno između štafli i 1. reda OSB ploča bila bi isto izolacija. Normalno , " u praznine između štafli bi se stavila mineralna vuna :  koja ?? ) ..

Molio bih za detalje i debljine zidova i stropa.

Ako ste već na ovakvo pitanje odgovarali , možete mi samo poslati mail ili link .

Potreban mi je hitan odgovor jer neplanirano imam na raspolaganju majstore .

Prostorija je pravokutnik 3,40 x5,50.
 
Odgovor
Na žalost nemamo tipski detalj, trebalo bi to vidjeti na licu mjesta i skicirati, ali i s predstavnicima Knauf-gipsa.
Glede zvučne izolacije od mineralne vune, izolacija ispod štafli neka budu podne ploče za zaštiti od udarnog zvuka TPT debljine 2cm, a između štafli i u zidu koristite višenamjenske ploče od kamene vune DP-10 debljine od 6, 8, ili 10cm.


 

Ivan Skomrak

uredjujem potkrovlje, na kojem je trenutno stanje krovista ovakvo:

crijep, letva, kontraletva, ljepenka, daske, rogovi.
S unutrasnje strane rogova, namjeravam ubaciti staklenu vunu.
S obzirom da u krovistu nema paropropusne folije, da li preporucujete ostavljanje
par cm razmaka izmedju daski i vune, i koliko tocno? (radi prolaska zraka)
U mojem slucaju, daske su u vrhu krova spojene, tako da zapravo, taj zrak i nema kuda otici,
osim da se nakuplja u samom sljemenu krova.
Sami vrh (mali tavan - visine 1m), moze se izvesti na nacin da ima otvor sa obje bocne strane (ili prozor koji se moze prema potrebi drzati na kipljen konstantno).
Je li dobro rjesenje, da ti prozori budu tijekom ljeta konstantno otvoreni radi cirkulacije zraka, a zimi zatvoreni, radi manjih gubitaka topline?
 
Odgovor
U Vašem slučaju kada je sljeme zatvoreno, trebao bi biti razmak između daske i vune barem 4cm, a zrak bi trebao cirkuklirati od strehe do strehe. Pretpostavljam da su bočni zabatni prozori iznad toplinske izolacije pa je bolje da ljeti budu „kipljeni“ ili otvoreni, a ako niste u mogućnosti cirkulirati zrak od „strehe do strehe“, tada ti prozori moraju biti „kipljeni“ i zimi kada se grije.


 

Joso Pavić

Čitajući Vaše odgovore na vrlo zanimljiva pitanja pokušavao sam pronaći pitanje kao i odgovor na problem koji mene zanima, međutim nije mi to pošlo za rukom pa sam bio slobodan obratit vam se slijedećim pitanjem.

Između prizemlja i prvog kata su postavljene grede po kojima je sa gornje strane pričvršćen brodski pod. Kako sam u prizemlju odlučio urediti prostorije za boravak (do sada je bila konoba) ne znam kako postići najbolju zvučnu izolaciju. Grede su debele oko 15 cm a razmak od jedne do druge je oko 40 cm. Visina od poda je ne bi narušila postavljanjem knaufa, međutim zanima me što staviti sa donje strane kako bih dobio što bolju zvučnu izolaciju.
 
Odgovor
Prvo treba između greda utisnuti Ecose filc Unifit 035 debljine 12cm (3 cm zračnog prostora do brodskog poda) kao zvučnu izolaciju od mineralne vune. Zatim treba besprijekorno, trajno, zrakotijesno postaviti parnu branu LDS 100 (traka za brtvljenje svih spojeva je LDS Solifit). Potom na grede pričvrstiti direktne elastične ovjese, CD profile na koje pričvršćujete Knauf Diamant ploče.


 

Kristijan Jež

Uređujem gornju etažu tj. plafon. Na plafonu je nekada bila drvena lamperija. Sada planiram stavljat gipskartonske ploče. Zanima me kako napraviti izolaciju pošto je plafon napravljen od drvenih greda 20 cm, podaskan, i na daskama je 8 cm betona. Čime izolirati taj prostor između greda, a da kasnije neće biti štetno za grede? I možda će se kroz neko vrijeme stavljati izolacija na pod na tavan. Tavan je negrijani prostor...  
 
Odgovor
Između greda treba utisnuti toplinsku, zvučnu i protupožarnu izolaciju od mineralne vune debljine 15 cm (na primjer Unifit 035) na način da ostane 5cm zračnog prostora do dasaka. S donje strane greda potrebno je besprijekorno zrakonepropusno zalijepiti, zabrtviti parnu branu s većim relativnim otporom difuziji vodene pare (na primjer LDS 200), aluminiziranu stranu folije treba okrenuti prema grijanom prostoru radi refleksije topline. Na rogove od ispod pričvršćuju se direktni ovjesi i CD profili između kojih se može provući elektro- instalacija. Na CD profile se pričvršćuju gips-kartonske Knauf ploče.


 

Mićo Ljubenko

želim sto je bolje moguce izolirati krovište i nadozide koji su sada negrijani tavan, a trebaju biti stambeno potkrovlje.
Grede rogova ce biti visine 16 cm.
Pokrov ce biti Saturn crijep Tondach.
Visina nadozida je 120 cm izvana neizolirani.
Etaža ispod se grije, sada je pod potkrovlja neizoliran i on ce se također morati izolirati prije postave parketa u budućoj fazi.
Za sada mi je bitna samo izolacija krovišta i nadozida.  
 
Odgovor
Shema potkrovlje

Na žalost nisam našao konkretnu skicu za Vaš slučaj, ali princip bi bio sljedeći:

Između rogova se utisne ECOSE®izolacijski filc Unifit 035 debljine 12 ili 14cm na način da ostane 2 ili 4cm zračnog prostora do daske. Ispod rogova i na nadozid se pomoću direktnih ovjesa pričvrste CD profili te se u tom prostoru utisne još 6cm Unifita 035, dakle neprekinuto ispod rogova i kao obloga nadozida. Zatim se po čitavoj površini toplinske izolacije s unutarnje (grijane strane) treba besprijekorno, trajno, zrakotijesno, zabrtviti parna brana LDS 100 (aluminizirana strana prema unutra radi refleksije topline) pa se montiraju Knauf gips-kartonske ploče koje se soboslikarski obrade.


 

Antun Pokos

Imam u vikendici za postaviti seljačkog poda debljine 15 mm oko 45 metara kvadratnih. Prije sedam godina radio sam vikendicu, i tada smo poravnali deku približno dobro. Međutim kako nisam do sada pravio glazuru razmišljao sam o sljedećoj opciji. Pošto namjeravam ovih dana staviti seljački pod napravit ću vageris i podlogu ću izravnati sa približno 20 milimetara pijeska ili sipine. Na to ću staviti 20 milimetara tvrde kamene vune, a zatim na to staviti najlon i OSB ploče sa utorom debljine 15 milimetara. Ploče sa utorom namjeravam lijepiti. Na ploče ću staviti seljački pod i utore lijepiti. Kamena vuna i OSB sam kupio, a sutra idem po seljački pod.  
 
Odgovor
Za vikendicu zamisao nije loša, ali ipak bi trebalo stabilizirati podlogu na način da se na niveliranu sipinu postavi još sloj gips-kartonskih (Knauf ) ploča pa onda tvrda vuna (TPT) i redom kako ste naveli.


 

Juraj Prša

imam potkrovlje koje je relativno staro(1996/1997.godina), ali sva drvenarija je dobra tako da ne treba mijenjati ništa niti rogove niti daske kojima je podaskano.
Pokrov vanjski je lim valoviti koji su prethodni stanari stavili negdje početkom 2000-tih na gole daske. Znači neman nikakve izolacije terpapir ili paro propusne folije između daski i lima.

Stavljao bih iznutra filc te parnu branu i gips ploče.
Da li može pomoći ukoliko se prvo na daske iznutra stavi paro propusna vodonepropusna folija, koja bi trebala biti sa vanjske strane dasaka, a ispod lima ili jedino pomaže ukoliko sam lim sa krova se odšarafi i skine te se stavi folija i onda se ponovno stavi lim.

Znači da li ima smisla staviti iznutra paropropusna folija - filc - parna brana - gisp ploča ili nema svrhe već može ići samo filc - parna brana - gips ploča iako nema sa vanjske strane nikakve izolacije na daska ispod lima?  
 
Odgovor
Zasigurno da bi bilo bolje skinuti lim, postaviti paropropusno-vodonepropusnu foliju kao sekundarni pokrov, kontraletvu, letvu radi propisnog ventiliranja krova.
Paropropusno-vodonepropusna folija ispod daske ima svrhu da eventualna vlaga kod jačih oborina ne dospije u toplinsku izolaciju. Također u Vašem slučaju bi svakako pomoću direktnih ovjesa i CD profila postavio toplinsku izolaciju poprečno ispod rogova da se isti prekriju kao „toplinski mostovi“ pa tek onda parnu branu i gips-kartonsku ploču.


 

Kristina Gornik

zanima nas izolacija potkrovlja koje bi željeli pretvoriti u stambeni prostor. Veličina potkrovlja je 156 m2. Krovište je prekriveno samo crijepom koji je isto potrebno zamijeniti, pa nas zanima vaše mišljenje po sistemu kao što ste prikazali na videu na vašim stranicama. Kolika bi bila cijena te vas molim za informacije o izvođačima na području Čakovca. Da li je potrebno materijal kupiti zasebno ili je i materijal uračunat u ukupnu cijenu sa izvođenjem radova.   
 
Odgovor
Po sistemu suhe montaže iznutra kao što se gledali na videu, 10cm ECOSE mineralna vuna između rogova, 10cm poprečno ispod rogova, dakle ukupno 20cm, parna brana LDS 35 i gips-kartonske ploče, 140Kn/m2 + PDV. Materijal i rad su uključeni u cijenu.
Bilo bi dobro promijeniti pokrov, crijep ako je dotrajao, a svakako onda postaviti i tako zvani sekundarni pokrov, paropropusno-vodonepropusnu foliju na rogove. Na žalost nemam informaciju o cijeni tog dijela, ona uvelike ovisi o kvaliteti pokrova pa i kvaliteti paropropusno-vodonepropusne folije.


 

Melita

Možete mi reći koje su mogućnosti zamijene drvenih podova u starim zgradama. Naš stan im 63 kvadratna metra i voljeli bismo riješiti pitanje poda koji je drveni te samim time imamo problem sa zvučnom i toplinskom izolacijom pošto su ispod nas konobe na kojima su prozori razbijeni. Napominjem da je susjed u svojoj konobi skinuo strop te nas dijele samo grede,daske, naš brodski pod te laminat. Koja je cijena betonske deke, ukoliko bi ona bila rješenje ili "plutajućeg poda", ako je to jedna od varijanti.    
 
Odgovor
Po pravilu struke, najprihvatljivije bi bilo izraditi tzv. FERT strop, dakle gredice, punioci od blok opeke debljine 14cm i 6cm armirano-betonska tlačna ploča pa na to „plivajući“ pod s 5cm kamene vune TP, kao toplinske i zvučne izolacije. FERT strop komplet košta 250Kn/m2+PDV, a plivajući pod 110Kn+PDV.


 

Miljenko Rožman

Na fasadi imam stiropor deb.5 cm.Stiropor je od sistema Demit, završni sloj impregniran sa jubosil emulzijom i obojan jubosil bojom što su po meni dosta paropropusni materijali. Sada bih na njega htio zalijepiti  lamele od kamene vune deb.10 cm.(lamele navodno ne treba dodatno pričvrščivati), najviše zbog zvučne izolacije.Dali je dobra vuna na stiroporu.     
 
Odgovor
Glede fizike vanjskog zida ne bi trebalo biti problema ako je EPS kvalitetan (gustoća, „odležan“ i nerecikliran), na žalost neću reći certificiran, jer prije 10 godina stiropor za fasadu je morao biti gustoće 25Kg/m3, a sada je i onaj 12Kg/m3 fasadni „certificirani“, i nisam siguran da li netko kontrolira odležanost te da nema reciklata.
Dakle 5cm stiropora u demit sustavu još zadovoljava paropropusnost istoga, dok su stiropori od 10cm na više parne brane u vanjskoj hladnoj zoni, zbog čega u zidu nastaje kondenzat, pa kasnije plijesni i gljivice.
Dakle ako je postojeći demit kvalitetan i stabilan, mogu se preko njega punoplošno lijepiti lamele kamene vune, ali predlažem da se na kutevima objekta i simetrično po svakoj strani pročelja sa 8 pričvrsnica „tipla“ preko mrežice s prilagodljivim PVC naglavkom promjera 14cm.
Kada se navuče prvi sloj ljepila od 3mm na lamele i utopi certificirana mrežica u roku od 12 do 24 sata se tipla kroz mrežicu, lamelu, stiropor i sidri 3do4cm u blok-opeku ili beton. Zatim se po sistemu „klik“ dodaje naglavak 14cm, preko njega se pregleta s još jednom mrežicom dimenzija 25x25cm.


 

Dubravko Penezic

u procesu sam planiranja gradnje nove kuce pa me intereisira koja je vasa preporuka za izolaciju krovne deke (fert) s blagim nagibom (cca 3 stupnja) s limenim pokrovom.
Deka bi bila napravljena od Wienenberger fert sustava cca 22 cm debljine, Vanjski zidovi su projektirani od Wienwnberger Profi 30 cm cigle, i Knauf PTP-035 14cm izolacije .     
 
Odgovor
Po principu kao na slici:

KI LDS 0.02

Između greda ECOSE®filc Unifit 035 staklena vuna ili bolja opcija DP-5 kamena vuna. Na rogove ide paropropusno-vodonepropusna folija LDS 0.02 kao sekundarni pokrov dok se ispod rogova trakasto može postaviti ljepenka ili LDS 0.02 obrnuto okrenut.


 

Stjepko Bašić

uređujem potkrovlje na staroj drvenoj kući gdje su bočni zidovi ("dume") površine cca. 20m2 svaka izvedene
od hrastove daske debljine 3cmm i širine 10cm.

Molim Vas za savjet o vrsti, debljini izvedbi izolacije opisanog slučaja.     
 
Odgovor
S vanjske strane daske treba postaviti paropropusno-vodonepropusnu foliju, naš tip LDS 0.02 (čitljiv natpis prema van) na nju leteve kao nosače i falcanu fasadnu drvenu oblogu, zaštićenu od atmosferilija.
S unutarnje strane treba izvesti drvenu „rešetku“ između koje se umetne ECOSE izolacijski filc od mineralne vune Unifit 035, na to se lijepi i trajno besprijekorno brtvi parna brana LDS 35 i na nju završna unutarnja zidna obloga.


 

Ivan Miholčić

Situacija je sljedeća:
Planiram rekonstrukciju poda suterena spavaće sobe, trenutno je postavljen parket, al to je postavljeno prije 20 godina pa ne znam kakvo je stanje ispod parketa, da li je puno vlage te u kakvom je stanju hidro-izolacija.

Plan je da se izbace slojevi poda i kvalitetno sanira pod ali na koji način pošto jer visina sobe relativno niska. Kao završni sloj išlo bi se na kvalitetniji laminat.

Zidovi prema zemlji isto tako nisu izolirani.

Pitanje se odnosi na slojeve poda te izvedba.     
 
Odgovor
Kad skinete do betonske podloge, ukoliko ima vlage, dobro sve osušiti, plijesni i gljivice odstraniti te premazati algicidnim sredstvima. Ako postoje tragovi kapilarne vlage, treba to otvoriti posušiti i izvršiti injektiranje (po programu SIKA, MAPEI ili WÜRTH – vidi njihove web stranice).
Kad se podloga pripremi, ide premaz resitolom te varenje ljepenke V3 na pod i vertikalno na zid u visini gotova poda. Na ljepenku dolazi sintetički voal kao razdjelni sloj pa toplinska izolacija 3cm XPS (Ultragrip LJ falcani). Rubno idu trake od kame vune RS u cilju prekida zvučnih mostova. PE-folija te cementi estrih  debljine 4cm armiran s vlaknima. Kada u estrihu bude vlage manje od 2% (cca 7-10 dana), može ići postava laminata.


 

željko bot

postavio bih u potkrovlje na kosi krov knauf ploče sa izolacijom od kamene vune 20 cm, problem je kod rogova koji su nejednake debljine, pa me zanima kako postaviti metalnu podkonstrukciju, na neravne rogove     
 
Odgovor
Metalna pod-konstrukcija se preko elemenata za direktnu montažu (direktnih ovjesa) može nivelirati do debljine 10cm. Stoga predlažem 12cm toplinske izolacije između rogova i 8 ispod rogova s mogućnošću niveliranja (ravnanja). Nadam se da odstupanja u ravnini rogova nisu veća od 2cm.

Izolacija potkrovlja 1Izolacija potkrovlja 2


 

Snježana Begović

moji radovi na krovištu pomaknuti na dr.tj, jer nikako da se vrijeme ustabili, pa se majstor ne usudi otvarati krov....zbog potkrovnog stana...

Znam da sam Vam već dosadna, ali sad sam u nedoumici, jer ste mi dali
2 različita odgovora za postavljanje polynuma....a samo me on muči....

Naime, u dosadašnjem razgovoru rekli ste da ploynum, budući je parna brana, mora ići ispod kamene vune (između rogova), a iznad lamperije.
To bi bilo samo između rogova u dijelu gdje je potkrovni stan s lamperijom, pa bi ga tu postavili između rogova tako da podignemo krajeve za 3-5cm i učvrstimo klamericom.

U tavanskom prostoru, gdje ću napraviti 2 prostorije, polynum bi mogao ići ispod rogova (topl.mostova) s donje strane, pa Knauf.......da li klamerica narušava polynum.svojstva kao parne brane? treba li preklop, koliki i treba li alumin.trakom zalijepiti preklop i uz podignute krajeve?

U SMSu sam Vas pitala može li polynum ići iznad kam.vune, NA ROGOVE...
ako ima 2,5cm zraka između kam.vune i polynuma...., pa na polynum OSB ploče 15mm..pa Tyvek solid vodonepropusna/paropropusna
folija+kontraletva i letva+crijep.....kazali ste da može...

......e sad...treba li između polynuma i osb ploče nekakav zrak odn. treba bi pribiti neke kontraletve i kolike da taj polynum ima otparivanje evtl.vlage i topline da se nebi nešto dogodilo (truljenje ili sl...) OSB pločama????...mada ako su vodootporne-nebi trebale upijati vlagu/paru......ili se varam?

Može li on ići NA OSB ploče, pa na njega Tyvek solid vodonepropusna/paropropusna fol.+KL+L+Crijep? Jesam Vam poslala brošuru o polynumu?
...je rbi tako reflektirao toplinu i evtl. vlagu  kroz Tyvek i ventilirajući krov....!?

Htjela bih napraviti dobro, da ipak pojačam izolaciju, da se relativno brzo postavi, jer nas , evo, muči vrijeme....     
 
Odgovor
Polynum kao parna brana (s grijane strane mineralne vune) mora biti zrakotijesno spojen, dakle „zaklamati“ na rogove od ispod, preklopiti klamarice 10cm i preklop besprijekorno zalijepiti s kvalitetnim trakama (naš tip Solifit).
Polynum na OSB ploči u cilju refleksije topline pa i toplinske izolacije, može biti samo „poklaman“ ali s preklopom 10cm prema strehi, dakle da ne bi voda zacurjevala, a ventilirani sloj zraka min 2, max 4cm mora biti između OSB ploče i KP vune radi sprečavanja nastanka kondenzata na OSB ploči ispod pa kasnije plijesni, gljivica i truleži.


 

Srećko Šlogar

Prije 4 godine sam izgradio obiteljsku kuću opekom Porotherm 30 S P+E, a sada razmišljam o fasadi pa sam Vas htio zamoliti za vaše mišljenje/savjet odnosno preporuku. Razmišljam o kamenoj vuni i debljini od 10-12 cm (ako je to u redu). Vunu mi je preporučio i gospodin Franko iz Wienerbergera, a i meni se osobno više sviđa od stiropora, no problem je što je majstori čini se baš i ne simpatiziraju. Pitao sam naime, nekoliko majstora, no svi rade samo stiropor fasade pa me interesira imate li nekog kvalitetnog izvođača radova na području Hrvatskog Zagorja (Pregrada)?

Isto tako Vas molim za savjet o upotrebi lamela ili ploča za fasadu.

Znam da ste Vi dobro upućeni i sigurno imate raznih iskustava pa Vas molim za Vaše mišljenje o izolatoru koji bi bio najadekvatniji i eventualnim majstorima koji rade takve fasade.     
 
Odgovor
Eto imamo tu nesreću da mnogi fasaderi ne vole vunu, ali većina njih nije ni pokušala raditi s njome, čisto iz prerdasuda da zahtjeva mnogo veću pedantnost i stručnost pri izvođenju te je neugodna za rad. Problem je kod izvođenja u ljetnim mjesecima, znojenja ljudi pa tada vuna iritira kožu, ako se radnici adekvatno ne zaštite, a morali bi.
S druge strane stiropor je samo toplinska dok je kamena vuna bolja toplinska, paropropusna (diše) a hidrofobna izolacija, temperaturno mnogo stabilnija (talište preko 1000°C, stiropor na 70°C), negoriva, zvučna zaštita, otporna na kemikalije i mikroorganizme, elastična (vibracije, udarci) i neutralna na statički elektricitet koji nije baš najzdraviji a dugoročno privlači prašinu na fasadu.
Do 14 cm debljina izolacije, preferiramo ploče FKD-S, preko 14 lamele FKL iz razloga što lamele ne treba „tiplati“ a veća duljina pričvrsnica, poskupljuje sustav.

Probajte kontaktirati fasadere koji rade na Vašem području i iskusni su sa vunom:
⦁    PIŽIR I ŠAGUD građ.obrt, vl.Žarko Pižir, moby: 098-9812-733, e-mail: ⦁ zarkopizir@hotmail.com
⦁    TIP-TOP d.o.o., vl. Josip Marković, moby: 091-5025-605, e-mail: ⦁ josip.markovic8@gmail.com
⦁    GABING d.o.o., vl. Milan Gabrić, moby: 098-342-442, e-mail: ⦁ milan.gabric@zg.htnet.hr


 

Grozdana Mitrić

U prizemlje obiteljske kuće,   nakon postavljanja podne izolacije, na zidovima se počela pokazivati vlaga. Sada planiramo staviti fasadnu izolaciju pa me zanima da li  je pametno da cokl  izvedemo u nekom materijalu koji je paropropustan, a ostali dio kuće u nekom drugom materijalu.     
 
Odgovor
Izgledna pretpostavka je da je na podu loše izvedena horizontalna hidro-izolacija pa sada vlaga zaobilazi onu postavljenu i kapilarno se diže na zidove. Princip je da novi objekti koji su propisno hidro-izolirani, u zonu prskanja fasade od 20-30cm iznad razine tla, postavlja se toplinska izolacija vrlo otporna na vlagu kao tzv.XPS(stirodur) i vodootporna ljepila i završni slojevi. Ali kod starih objekata, upitne hidroizolacije, u tu zonu bolje je postaviti paropropusne materijale.


 

Marijana Vuk

naišla sam na netu na vaše doista majstorske savjete, pa bih Vas i ja zamolila za savjet i pomoć u rješavanju mog problema, a to su miševi---neželjeni podstanari.
Na kući starije gradnje imam gledano od tavana prema nutarnjem dijelu prostorija
1. drvene grede
2. daske
3. trska
4. žbuka
5. nosači za knauf
6. drvene štafle po kojima je u međuprostoru postavljen stiropor od 5 cm
7. pvc lamperija
U prostoru između 5 i 7 postavljena je elektroinstalacija.

Napominjem da na tavanu nema nikakve hrane i da je tavan u najvišem dijelu visine 1m, tj. kuća je na jednu vodu.

Miševi prave trke po pvc lamperiji i škrguću po stiroporu(onom koji je još preostao), pa me strah da ne izgrizu elektro instalacije.

Pitam Vas, kako bi bilo da skinem sa stropa sve od 3-7, odnosno da ostanu grede i daske, i onda po daskama odozdo postavim OSB ploču oko 20mm, pa elektro instalacije i knauf.

Da li potrebna još kakva izolacija između OSB i knaufa?

Da li miš može progristi OSB ploču?     
 
Odgovor
2 su razloga nastambe miševa u potkrovljima, hrana i izvor topline. S obzirom da navodite da hrane nemate, toplo im je gore pa dolaze, a kada su gladni, grickaju sve i svašta.
Prvo treba izvršiti deratizaciju, a zatim s vanjske strane spriječiti ulaz miševa. Tada možete postaviti što želite.
Koristim priliku da podsjetim da svaka pregrada koja odvaja topli i hladni prostor, s tople strane moraju biti materijali slabije paropropusnosti i besprijekorno zabrtvljeni, a s hladne strane moraju biti paropropusni materijali ili ventilirani slojevi. Sve je to u cilju sprečavanja nastanka kondenzata i vlage u toj pregradnoj konstrukciji.


 

Davor Dujlovic

Terasu prenamjenjujem u dnevni boravak i povucen je kosi krov iznad iste.  KROV je napravljen tako da ide (odozgora prema dolje)
1. Crijep
2. Letva-kontra letve
3. Podaskano
Kao sto mozete vidjeti nikakva izolacija nije dosla ispod crijepa.
Zanima me što, i kojim redom postaviti kao termoizolaciju između rogova (14 cm) iz isključivo Vaše ponude (pošto zastupate LjiljanS u Kutini, vidim) .
Još jedno pitanje vezano za izolaciju podova na  istoj terasi,  na kojoj su trenutačno pločice ...dakle, neravnina ima (ne velikih , par mm) , pa me zanima sto bih mogao staviti da nemoram zalijevati nicim (deka je dosta tanka pa da ne stvaram opterećenja) , izolacija XPS stirodurom 3cm , spuzvica , laminat?
Ako imate kakvih prijedloga sto se tice niveliranja i izolacije (a da nije preveliko opterećenje) molio bih Vas za savjet.
Sa donje (vanjske) strane je 5 cm stiropor.      
 
Odgovor
Između rogova predlažem ECOSE izolacijski filc Unifit 035 na način da 2cm ventiliranog zračnog prostora ostane do daske, a poprečno ispod rogova još 6cm Unifit 035 i besprijekorno treba zalijepiti parnu branu LDS 100, vidi sliku:

KI LDS 100

Glede poda, može proći falcani XPS, filc i laminat, ali to nije po pravilu struke, dakle trebalo bi postaviti tzv. suhi estrih, OSB ploču 22mm na XPS.


 

Ivica Petrin

izolirao bih pod tavana koji nije u uporabi (na zadnjoj sam etaži stambene zgrade, iznad mene je ploča, iznad nje kosi krov) i odlučio sam koristiti kamenu/staklenu vunu u rolama, između bih stavio "roštilj" od greda (na 50cm od svake grede).
Jedina stvar koja me buni, odnosno nije mi jasna, jesu te famozne folije/parne brane/nepropusne il paropropusne folije... 
Dakle, nije mi jasno u kojim situacijama ih moram postaviti, a volio bih da mogu koristiti običnu pvc foliju (znatno jeftinija opcija).

Dakle, kao što sam rekao, iznad ploče je kosi krov, i sve je jedan prostor (nema pregradnih zidova), nema prozora (dakle zrak ne cirkulira), a okolo je obzidano ciglom i sa vanjske strane je fasada (obična, ne termo). Koja je u ovoj konkretnoj situaciji najbolja kombinacija materijala?
Svakako bih stavio foliju na ploču, pa vunu, pa opet foliju, ali ne znam kakve "vrste" te folije moraju biti i da li moram neku izolaciju stavljati i na zidove sa strane...?
Ili ako sam ja sve to krivo zamislio, molio bih Vas da mi napišete kako postaviti i koje proizvode koristiti!      
 
Odgovor
Ako govorimo o PE-foliji kao parnoj brani, prva najjeftinija opcija bi bila da položite minimalno 10cm mineralne vune (na primjer ECOSE Unifit 035) direktno na pod (AB-ploča je dovoljna parna brana)   i vunu pokrijete nekom paropropusnom tkaninom (obična plahta).
2.opcija, ako mislite koristiti potkrovlje, tada mora ići PE-folija min 150grama/m2, vuna između greda, 2cm zračni prostor i daske na grede ili OSB ploče.


 

Slaven Posarić

Trebao bih vaše stručno mišljenje vezano za postavljanje toplinske izolacije u dvostrešnom kosom krovu.

Krov se sastoji od sljedećih slojeva (izvana prema unutra):
-crijep
-letve
-paropropusna i vodonepropusna folija
-daščana oplata (letve od 20 cm širine, razmak između letvi je oko 0,5 cm)
-rogovi (11,5 x 14 cm)
 
A) Pretpostavljam da bi rješenje bilo:
-crijep
-letve
-paropropusna i vodonepropusna folija
-daščana oplata (letve od 20 cm širine, razmak između letvi je oko 0,5 cm)
-rogovi (11,5 x 14 cm)
-ventilirajući sloj od 2 cm
-paropropusna i vodonepropusna folija
-ispunjavanje između rogova toplinskom izolacijom (debljina TI 12 cm)
-metalna potkonstrukcija za 2. sloj TI
-postavljanje toplinske izolacije preko rogova u debljini od 10 cm
-paropropusna i vodonepropusna folija ''parna zapreka'' (Sd<10)
-gipskartonske ploče
-završni sloj(boja)

Pitanje: Da li su ovi slojevi ispravno predviđeni?
Pretpostavljam da je zbog ventilirajućeg sloja moguće na toploj strani toplinske izolacije postaviti parnu zapreku i tako omogućiti prolazak difuzne vlage kroz TI u ventilirajući sloj. Imate li skicu kako bi taj ventilirajući sloj trebao izgledati. Pri tome mislim na dimenzije otvora i detalje sustava ventilirajućeg sloja. Imate li skice?

B) Međutim, kako ne postoji mogućnost izvođenja ventilirajućeg sloja, prijedlog je sljedeći:
-crijep
-letve
-paropropusna i vodonepropusna folija
-daščana oplata (letve od 20 cm širine, razmak između letvi je oko 0,5 cm)
-rogovi (11,5 x 14 cm)
-ispunjavanje između rogova toplinskom izolacijom (debljina TI 14 cm-puna visina roga)
-metalna potkonstrukcija za 2. sloj TI
-postavljanje TI preko rogova u debljini od 10 cm
-''parna brana'' (Sd>100)
-gipskartonske ploče
-završni sloj(boja)

Pitanje: Da li su ovi slojevi ispravno predviđeni?
Pretpostavka je da kvalitetno izvedena parna brana neće dopustiti prolaz vlage u TI i drvenu konstrukciju, te da je postojeća daščana oplata (navedeni razmak i dimenzija  letvi) s paropropusnom i vodonepropusnom folijom ispravno izvedena i omogućuje disanje TI.       
 
Odgovor
⦁    Za ventiliranje krova, vrlo je bitna „kontra-letva“ koju ne spominjete, nadam se da ste mislili na nju.
Pretpostavljam da razmišljate o rashlađenju TI u ventiliranom sloju od 2cm pa pišete o dvostrukoj paropropusno-vodonepropusnoj foliji (na  dasci i na TI). Ako imamo već paropropusno-vodonepropusnu foliju na dasci, tada ona ima ulogu vjetrovne brane. Dakle ne treba folija ispod daske na TI koja između rogova treba biti kompaktnija kamena vuna KP ili kvalitetnija staklena vuna Unifit 035 pa nema bojazni od osipanja vune u ventiliranom sloju tijekom godina.
Glede detalja, mnogo je različitih konstrukcija krovova, imamo detalje postave TI, ali ne baš i ventiliranja krova. Niže su smjernice za površine otvora pri ventiliranju:

Površine otvora pri ventiliranju

Glede kočenja vodene pare, ipak bi išao s parnom LDS 35, Sd-vrijednost 35m.

⦁    Opcija je Ok, dakle kontra-letva i letva, parna brana Sd>100 i u oba slučaja treba voditi računa da se parna brana besprijekorno trajno zrakotijesno zabrtvi i zalijepi.


 

Biserka Veverec

imamo obiteljsku kuću, dio podruma je u zemlji i vlažno je. Pokušali smo sa raznim premazima ali bez uspjeha.
Čuli smo da se može izolirati sa staklenom vunom i knaufom. Da li je to  točno ili postoji neko drugo rješenje.      
 
Odgovor
Što se tiče vlage, ako niste uspjeli s premazima, treba učiniti vertikalnu hidro-izolaciju izvana, dakle otkopati, osušiti i hidroizolirati po pravilu struke, da li bitumenske hidroizolacije ili PVC, TPO i druge membrane.
Staklena vuna obložena s parnom branom i Knaufom iznutra, bit će toplinska izolacija i spriječit će moguće stvaranje kondenzata na zidu.


 

Goran

Spremam se praviti garažu koja bi bila nadovezana na vanjski zid kuće. Nemam prostora da garažu odvojim od kuće pa je moram prisloniti uz kuću. Na garaži će biti betonska ploča koja će kasnije služiti kao terasa. Uz zid na koji će se naslanjati garaža neću zidati novi zid nego sam staviti tri betonska stupa na dva ćoška i u sredinu. Prvo sam mislio tu gdje će se ti betonski stupovi i ploča spajati sa kućom, otštemati na nekoliko mjesta zid kuće pa armaturom spojiti stupove i ploču s kućom. Onda mi je neko rekao da to ne valja, nego da između stupova i ploče i zida kuće stavim 2-3 cm stirodura i da na taj način odvojim garažu od kuće i vanjske dijelove stirodora silikoniram.

Koje rješenje vi mislite da je bolje ili imate neko treće rješenje koje je bolje od ova dva?

Ovo me prvenstveno zanima da se nekad kasnije, zbog toga što nisam sve to dobro odradio, pojavi vlaga na zidovima kuće.      
 
Odgovor
Slažem se, bolje ne raditi čvrsti spoj na kuću jer temelji nisu isti pa bi moglo doći do pucanja s vremenom. Može stirodur kao dilatacija, a s gornje strane treba postaviti elastičnu hidroizolaciju kao na primjer TPO (kombinacija plastike i gume) te zidni lim.


 

Saša Tatar

samo jedno kratko pitanje: da li se "cvrstoca pri raslojavanju" kod TI materijala ustvari odnosi na vlacnu cvrstocu, tj. cvrstocu na zatezanje?      
 
Odgovor
Oznaka je TR, Čvrstoća na raslojavanje (kPa) je vlačna ili zatezna čvrstoća, ali se odnosi na izolacijske proizvode na koje djeluje sila koja može raslojiti ploču okomito na njeno lice.

Koriste se još termini Delaminacija ili čvrstoća delaminacije, a na primjer službeni prijevod norme 13500 za ETICS povezane sustave za vanjsku toplinsku izolaciju odnosno toplinske fasadne sustave je Rastezna čvrstoća okomito na površinu fasade.


 

Ivan MARINČIĆ

renovirao sam stariju sobu pa sam odlucio pod,s obzirom da nema glazure nego goli beton i u lošem je stanju,raditi na suhi način...ispod letve sam stavio tanku spužvicu da manje vuče vlagu,između letvi kamenu vunu,na konstrukciju OSB ploče pa laminat...da li sam pogriješio što nisam stavio na cijeli pod neku izolaciju ispod vune      
 
Odgovor
Ako je to pod koji se oslanja na teren (zemlju) tada je trebalo staviti hidro-izolaciju po čitavoj površini betona i PE-foliju između vune i OSB ploče. Ako je to međukatna konstrukcija i prostori gore i dole se jednako griju, niste pogriješili.


 

Kristina Samec

u fazi smo izoliranja potkrovlja s unutarnje strane kuće (krovište prekriveno crijepom, ventilirano, paropropusna folija, lamperija).
Namjeravali smo s unutarnje strane ostaviti zračni džep od 4 cm između kamene vune (10cm) i lamperije, te preko rogova navući još 10cm kamene vune, parnu branu i gipskartonske ploče.
Nakon pregleda arhive Vaših odgovora na web stranici, čini se da je naš plan u redu.
Muči nas nedoumica i razlika između kamene vune u obliku filca ili kamene vune u obliku ploča. Što upotrijebiti, da li ćemo pogriješiti ukoliko se odlučimo za jednu od opcija, u čemu je razlika?
Također, dobili smo akcijsku ponudu za dio naših potreba za kamenu vunu, ali debljine 5 cm. Da li je moguće i prihvatljivo ili je pogrešno između rogova postaviti po 2 sloja od 5 cm vune radi prilične financijske uštede?
Potkrovlje će se koristiti za stanovanje.      
 
Odgovor
Možete staviti 2 sloja po 5cm, s time da drugi sloj zamaknete za 50%, odnosno da ploča prekrije spoj ploča u prvom sloju..
Filc za kose krovove je staklena vuna i ovdje Knauf Insulation jedini ima 100% prirodnu vunu po ECOSE tehnologiji. Toplinska izolacija u pločama za kose krovove je kamena vuna koja je podosta veće gustoće od staklene pa je stoga skuplja.


 

Ivana Ledić

Poštovani, sređujemo stan u zgradi koji se nalazi odmah iznad kafića pa me zanima koja bi bila najefikasnija zvučna zaštita poda. Najveći problem je boravak i spavaća. Visina poda do vrata u boravku je nekih 5-6 cm, a u spavaćoj nešto manji, nekih 3 cm. Trenutno na njemu nema ništa osim betona.      
 
Odgovor
Prvo predlažem da pozovete sanitarnu inspekciju da izmjeri buku od kafića te naredi njima da izvrše propisnu zvučnu izolaciju.
Ako niste za tu opciju, trebat ćete rezati vrata pa staviti minimalno 5cm ploče kamene vune TPT, PE-foliju, cementni estrih 6cm i podnu oblogu.


 

Renato Horvatin

obzirom da imate veliku arhivu nisam uspio pročitati sva pitanja i odgovore pa možda postavljam pitanje na koje ste već dali odgovor. Interesira me savjet za pravilan postupak izrade poda. Konkretno radi se trenutno o nabijenom šljunku na zemljanoj podlozi (prizemlje), te izlivenoj betonskoj ploči debljine cca. 10 cm i ništa više. Znači što je slijedeće potrebno i kojim redoslijedom (hidro izolacija, toplinska itd...) do završne keramike? Zahvaljujem na odgovoru!      
 
Odgovor
Po pravilu struke i novom Tehničkom propisu o racionalnoj uporabi energije (N.N.97/14) slojevi bi bili sljedeći:

⦁    Resitol premaz i varena ljepenka horizontalno i do 20cm vertikalno na zidove
⦁    Geotekstil – razdjelni sloj
⦁    XPS Ekstrudirani polistiren debljine 10cm (ʎ=0,034W/mK), naš tip Ultragrip LJ
⦁    PE-folija 150grama/m2
⦁    Cementni estrih debljine 6cm armiran s Q131
⦁    Keramičke pločice