Arhiva pitanja i odgovora 2015/2016 - vanjski zidovi

Odgovaraju Silvio Novak, dipl.ing.građ. i Dario Henezi, ing.građ.


 

Moj problem ćete najlakše razumjeti iz priložene dvije fotografije.
Radi se o kući koja je u donjem dijelu izbetonirana, sa solidnim temeljima i betonskom pločom.
Iznad toga je drvena konstrukcija koja je popunjena daskama debljine 5 cm.
Sa istočne i zapadne strane je zaštićena pločama od ravnog, a sa sjevera i juga valovitog salonita.
Želio bih skinuti salonitne ploče i uraditi termo fasadu, samo ne znam što staviti na takvu konstrukciju,
a ujedno se bojim i da drvena kunstrukcija "radi" i strah me od pucanja moguće termo fasade.
Volio bih čuti Vaš savjet za vanjsku fasadu i unaprijed Vam hvala,

Dakle uz sve informaciju u prethodnom mailu mogu još reći da je kuća građena 1971. godine.
Osobno nisam bio svjedok gradnje ali mogu Vam dati i slijedeće informacije.
Drvena konstrukcija je u nivou etaže za stanovanje sa svoje unutrašnje strane (što se vidi i na slici)
popunjena daskama debljine 5 cm. Na njih je pretpostavljam, ali nisam 100% siguran stavljena obična
krovna ljepenka, a na nju tzv. "heraklit ploče" također debljine 5 cm. Na heraklit ploče je kasnije urađena
klasična malta debljine barem 5 cm, ako ne i koji centimetar više.
Kada se pođe na tavan, drvena konstrukcija je obložena daskom 5 cm, ali sa vanjske strane konstrukcije i kroz
nju se vidi obična krovna ljepenka također sa vanjske strane, na što su još stavljene letve i valoviti salonit.
Hvala Vam još jednom što ste se javili,

Zoran Banić

Odgovor: Ukratko, ako je drvena konstrukcija i obloga salonitom čvrsta, nosiva, na ravne salonitne ploče mogu se lijepiti FKD-S ploče kamene vune sa certificiranim polimerno-cementnim ljepilom i mehanički učvrstiti sa Ejot STR-H tiplama. Krovna ljepenka ima ulogu parne brane.
P-C ljepilo i kamena vuna su elastični i neće biti problema s pucanjem uz stručno izvođenje.

Ako sumnjate u čvrstoću konstrukcije, treba ju skinuti, izraditi novu, na primjer vertikalno se postave grede okomito na površinu zida 14cm, između se utisne kaširana staklena vuna za ventilirane fasade TP 435 B debljine 10cm, ploče se ne lijepe za daske nego se svaka ploča tipla s 4 STR-H pričvrsnice. Na grede se pričvršćuje vanjska fasadna obloga, a ventilirani prostor se u podnožju i kod strehe zaštiti s mrežicom u cilju sprečavanja ulaska insekata i glodavaca.

--------------------

Ako bi mi molim Vas mogli dati savjet kako izolirati 2 vanjska zida s unutrašnje strane. Kuća je napravljena od betonskih blokova, a sama fasada od kamena. Problem je tijekom zime zbog grijanja prostora dolazi do pojave gljivica u uglovima predpostavljam zbog prevelike razlike u temperaturi zraka i zida. Želio ih ovo riješiti ali što kvalitetnije i da mi se ne dogodi da se gljivice ponovo javljaju na betnskom zidu samo ih ja više ne mogu vidijeti.

Kuća se nalazi u okolici Dubrovnika i prosječna zimska temperatura je oko 6°C tj. najniže oko 0 °C.  

Ako bi išao sa postavljanjem vune ispod knauf ploča koju debljinu i tip vune preporučate da bih dobio odgovarajuću toplinsku izolaciju. Da li da na nju postavljam paronepropusnu foliju. Vidim na vašim stranicama da spominjete foliju LDS 100. Većina ljudi koje sam pitao,a bave se postavljanjem knaufa kažu da ne stavljam foliju ali vidim da je vi spominjete. Možete mi reći koje su prednosti postavljanja iste i da li je postaviti. Također zanima me točno koji tip folije i kako se postavlja tj. što mi je još uz foliju potrebno. Na koji način se kod folije izvode prolazi kroz nju za cijevi od klime odnosno kutije za struju.

Pavo Klokoč

Odgovor: Taj tko Vam kaže da ne treba parna brana (folija) ne poznaje osnovne pojmove građevne fizike.
Dakle i toplina i vlaga koju produciramo u boravišnom i grijanom prostoru „bježe“ iz toploga u hladni prostor zbog razlike u parcijalnim tlakovima. Zimi kada se vanjski neizolirani zid ohladi i temperatura na njegovoj unutarnjoj površini je niža od temperature rosišta u grijanom prostoru, dolazi do stvaranja kondenzata na njemu pa miješanjem prašine i nečistoća u kondenzatu nastaju gljivice i plijesni koje su opasne po zdravlje.
Dakle zid treba zabrtviti s toplinskom izolacijom pa onda besprijekorno treba zabrtviti parnu branu (LDS 100) koja koči vodenu paru da naglo ne dođe do hladnog zida i kondenzira na njemu.
Na žalost za instalacije morate foliju-parnu branu bušiti, ali proboje nakon toga treba besprijekorno zabrtviti. Na „zapadu“ se odavno koriste manžete za provođenje instalacije:

Manžete

Ali ovdje to još ne prodajemo zbog većine majstora koje spominjete.

Prijedlog:

zidne obloge

--------------------

Imam koš dva pitanja na ovu temu  pa vas molim ako mi možete pomoći.
1) može lu se negdje vidjeti zid s pločama i s lamelama  da vidim razliku u prirodi.
2) ja imam Alu prozore i imati ću komarnik i Alu skure.
Skure bi trebale biti nadzbukne. Kako ću imati 10cm vunu postoji li neko vaše rješenje  za ucvrscenje skura  preko vune u zid?

Odgovor:

⦁  U vuni baš i ne bi trebalo biti razlike, mnogo je važnija kvaliteta ljepila i završnih žbuka. Pretpostavljam da ste iz Dalmacije pa kontaktirajte našeg predstavnika g. Darko Smodlaka na 091-611-3350, darko.smodlaka@knaufinsulation.com da Vam pokaže objekte
⦁  Glede škura, znam da okovi idu do 12 cm u okvir prozora, zasigurno ima spojne tehnike za spomenuto rješenje, dakle pričvrstiti prvo nosače škura u nosivi zid kroz izolaciju pa zavidati okove.

--------------------

Miro Palac

Trazio sam odgovor na pitanje je slicno mome,,ali ima dosta varrijacija,
Ovako zanima me konkretno na mom slucaju.
Prilozio sam sliku svoje dvojbe,
Kuca mi je zavrsena ugrubo, zidana je obicnim blokom 25 cm,
Na vanjske zidove plan je postaviti obicnu zbuku-vapno cemen ,ili termo zbuku.
Unutarnje zidove plan je raditi kanuf plocama, zanima me ,gdje se tocno postavlja parna brana,,koja je najoptimalnija debljinom,cijenom,i ucinkom vrsta izolacije,
staklena ili kamena vuna,,? ili neka druga opcija,stirpor (nije mi bas drag) ili .. ?Kako vam se cini ovakva izvedba ?
Hvala

Odgovor: Parna brana se postavlja uvijek na stranu toplinske izolacije s koje je viša temperatura odnosno viši parcijalni tlak. Parna brana mora biti besprijekorno, trajno, zalijepljena i zabrtvljena.
Opcije s mineralnom vunom niže:

zidne obloge

--------------------

miho klecak

Molio bih vas samo jednu informaciju koliki je normativ na bazi sata postavljanja fasadne vune FKDS i da li on ovisi o debljini iste. Srdačno vas pozdravljamo i zahvaljujemo na odgovoru.

Odgovor: Čitav ETICS s FKD-S je normativ 80 minuta/m2. Za obiteljske kuće radna ekipa 4 ljudi, za veće objekte radna ekipa 10 ljudi. Za debljinu izolacije 15-20cm ide 85min/m2, preko 20cm 90 min/m2.
No vrlo je važno poštovati vremenske uvjete za postavu ETICS-a i vrijeme sušenja slojeva.
Dakle temperatura od +5°C do 30°C, sušenje slojeva 1mm-1dan pri temperaturi 15 do 20°C, kod izvođenja pretpremaza (impregnacije) i završne žbuke 4 dana ne smije biti magle ni kiše.

--------------------

Morana Cvetković

zanimala bi me cijena izrade toplinske fasade (s mineralnom vunom) za obiteljsku kuću - katnica.
Radi se o 120 m2 površine fasade.
Podloga za fasadu na donjem katu je cigla, a na gornjem katu trska sa žbukom (stara “montažna” gradnja u 60-tima).

Odgovor: Ako govorimo o ETICS-u odnosno toplinskom fasadnom sustavu na osnovi kamene vune, naš proizvod FKD-S, pretpostavimo debljinu kamene vune 10cm, ugradnja certificiranog sustava, primjerice s ljepilima i završnim žbukama proizvođača Lasselsberger-Knauf, Samoborka, Chromos-Svjetlost, Rofix, Baumit, Caparol, Murexin, STO ili JUB, cijena se kreće od 200 do 230Kn/m2+PDV, uključena skela i rad.

Na gornjem katu ipak je potrebno skinuti trstinu i žbuku pa ako su drveni stupovi u korektnom stanju, presjek vanjskog zida iznutra prema van treba biti:

- unutarnja zidna obloga
- parna brana LDS 100 besprijekorno zrakotijesno zabrtvljena s trakama Soliplan i Solifit
- ECOSE filc mineralne vune Unifit 035 između drvenih stupova u punoj širini
- OSB ploča 20mm
- polimerno-cementno ljepilo 0,5mm
- FKD-S kamena vuna 10cm
- STR H pričvrsnice za OSB
- polimer-cementno ljepilo 3mm
- staklena mrežica Kelteks Primafas 160 grama/m2
- polimer-cementno ljepilo 2mm
- pretpremaz-impregnacija
- Silikonska žbuka u željenom tonu granulacije 2mm

--------------------

Karlo Zorko

molio bih vas savjet vezan za unutarnju izolaciju vanjskih zidova podrumskog stana(beton 20cm, izvana hidroizolacija + fasadna cigla do visine zemlje), s tim da namjeravam zidove obložiti knauf pločama. Trebala bi mi preporuka za vrstu i debljinu izolacije, tzv,parna brana ili ne (ako da, koja), te izolacija stropa (deka + glazura, gore je drugi stambeni prostor u kojem netko živi). Isto tako vas pitam je li potrebna i vanjska toplinska izolacija i koje vrste i debljine - grafitne stiropor ploče, mineralna vuna?

Odgovor: Ako je objekt korektno hidro-izoliran, nema tragova vlage, onda je bolje a jeftinije izolirati iznutra s mineralnom vunom, na primjer Unifit 035 pa zabrtviti jaku parnu kao LDS 200 Pe-Alu, aluminiziranu stranu okrenuti prema prostoru radi refleksije topline. Ako ima tragova vlage, bolje s XPS-om i zabrtviti parnu branu LDS 35 između XPS-a i Knauf ploče.

Ako postoji mogućnost, uvijek je bolje izolirati izvana. Iznad zone prskanja, iznad 20cm od razine tla te zone difuzije vodene pare, fasadni sustav s kamenom vunom je u višestrukoj prednosti od bilo kojeg stiropora ili stirodura. Osnovne prednosti su difuzna propusnost u hladnoj zoni zida stoga zadržavanje toplinskih svojstva i „disanje zida“, temperaturna stabilnost-nema otvaranja toplinskih mostova, protupožarstvo, zvučna izolacija, kemijska inertnost, neutralnost na statički elektricitet (privlačenje prašine na fasadu, zdravstvena mikroklima)  itd.

--------------------

Ermin
 
imam istu dilemu kao i citatelj koji se prestavio kao Anel, a kojemu ste djelomicno odgovorili na upit. Citiracu ga:
"Poštovani,
Trenutno sam u fazi završnih radova u potkrovlju. U pitanju je visoko potkrovlje iznad završenog dijela kuće. Na vanjskim zidovima je odrađena stiropor izolacija sa završnim silikatnim slojem, a krov je urađen na način rogovi + daska + ter-papir + letve + crijep. Zanima me koji je najbolji način za izolaciju krova zbog vlage i toplotne izolacije odnosno zbog vrućine ljeti? Da li je najbolje uraditi izolaciju kompletnog krova ili samo dijela krova gdje je kosina, zatim plafon ili oboje, te na koji način odnosno koje materijale, stiropor, vuna, folije ... Jedan dio ispod krova će se koristiti kao tavan, odnosno ostava sa sklopivim stepenicama u plafonu.

Alen"

moje pitanje se odnosi na dio "Da li je najbolje uraditi izolaciju kompletnog krova ili samo dijela krova gdje je kosina, zatim plafon ili oboje, te na koji način odnosno koje materijale, stiropor, vuna, folije ..."

Na spratu kuce imam stan koji je izmalterisan samo klasicnim malterom (gruba),a i sa vanjske strane je isto samo malter,
pa me interesuje vas savjet cime da izoliram iznutra zidove???

Odgovor: Možete koristiti proizvode prema slici, pa koje nabavite:

zidne obloge

--------------------

Antun Andrijašević

Imam situaciju kao na prilozenoj fotografiji. Zid je od cigle, završno grubo požbukan. Kameni cokul je naljepljen na stirodur od 4 cm. Ostala 3 zida obučena su u 5 cm stiropor  sa završnim fasadnim slojem.
Radi se o vikendici u Gorskome kotaru, te je ideja ta, da ovaj dio fasade se zatvori u drvene preklopne daske sa utor-pero sistemom od sibirskog ariša, koje bi se postavljale na drvene gredice između kojih bi se stavila izolacija od kamene vune, prekrivena sa paropropusnom folijom te ostavljenim ventiliranim prostorom - zračnim jastukom između folije i dasaka. (Barem tako sam ja to zamislio, te Vas molim da me ispravite ako sam nešto propustio)

Zanima me koju vrstu točno izolacije da koristim i koje debljine i kakvu paropropusnu foliju, te kako da foliju zalijepim. Nadalje da li da izolaciju lijepim za zid ili je dovoljno pričvrstit je tiplama, i da li je pričvrstim direktno za zid ili moram ubaciti jos nešto (opet neku foliju/branu)?

Da li, pri postavljanju dasaka, na stranicama trokuta, je potrebno ostaviti sa obje strane 'luft' od par cm (koliko točno) kako bi zrak mogao kružiti cijelim ventiliranim prostorom? Te prostore, kao i onaj donji kod cokula bi zatvorio pocinčanom mrežicom radi insekata.

Postavljanje dasaka

Odgovor: Sve ste zamislili ok. Raster greda za ventiliranu fasadu se postavi na svijetlom razmaku 49cm pa se utisnu ploče kamene vune DP-5 (100x50cm) i svaka ploča se mehanički pričvrsti sa 2 “tiple”.
Na grede se klamanjem pričvršćuje paropropusno-vodonepropusna folija LDS 0.02 s preklopom 10cm, a po rubovima i oko otvora se polijepi s trakom LDS Solifit.

Poželjno je ostaviti otvore za ventilaciju koje spominjete te zaštitnu mrežicu protiv ulaska insekata i ostalih nametnika.

--------------------

Marta Bognar

javljam Vam se sa upitom za savjet oko izolacije kamenih erta na starim kamenim kućama, trenutno radim troškovnik za obnovu pročelja takve kuće. Česta praksa je ne izolirati kamenu ertu, već je pustiti kao estetski element, no to nikako ne rješava problem toplinskog mosta. Moja ideja je bila imitirati ertu sa debljom izolacijom oko otvora i predviti samo kamenu klupčicu. Da li imate neka druga rješenja ili iskustva kod takvih obnova pročelja? Napominjem da zgrada nije posebne vrijednosti, niti pod nadzorom konzervatorskog odjela.

Pročelje

Odgovor: Nema posebnih iskustva. Treba izolirati erte, postoje PTP-S špaletni elementi od kamene vune debljine 2cm koji se mogu obraditi kao erte.

--------------------

Mišo Petran

Pozdrav,imam par pitanja u vezi knaufa...zidam kucu cca 120m2.cijelu kucu bih oblacio knaufom umjesto zbuke.u vanjske zidove bi isla vuna 10cm,a na nutarnje zidovi bi se ploce ljepile.sad me zanima u vezi s el.instalacijama,dal nutarnje zidove moram stemat?kolko ide debljina ljepila?dal je moguce kablove provuc iza te ploce sa ljepilom?dal na vanjske zidove mora ici parna brana?ako mora dal se stavlja prije vune i kablova ili na na njih?hvala

Odgovor: Ako na vanjski zid ide fasada s kamenom vunom, parna brana nije potrebna. Glede elektro i drugih instalacija, najbolje izvesti samostojeću oblogu s Knauf pločama te između profila provesti instalacije.

Presjek zida i obloga
 
Dakle na slici je staklena vuna. Vi ako imate fasadu s kamenom vunom, ne trebate ovu unutarnju staklenu, nego ovdje možete provesti instalacije.

--------------------

Vlado

Krećem u projekt gradnje kuće za odmor u Primorju, nekih 20-ak km od Senja. Udaljenost kuće od mora bit će cca.30 metara.
S obzirom na povremene udare bure, želja nam je napraviti fasadu koja će biti otporna na udarce.
Je li preporučljivo (i uopće moguće) napraviti vanjsku fasadu po principu kamena vuna+termo žbuka (koja je sama po sebi otporna na udarce, ali nije dovoljno dobra termo-izolacija)?
Ili je kamenu vunu moguće ojačati nekim dodatnim zaštitnim vanjskim slojem?
Također, koju biste debljinu kamene vune preporučili za ovo podneblje (u kući bi se boravilo pretežito ljeti, uz po tjedan dana zimi/jesen/proljeće)?
Kava bi trebala biti unutarnja izolacija s ciljem optimalnog postizanja parapropusnosti/izbjegavanja nakupljanja vlage (ići će PVC stolarija)? Zahvaljujem unaprijed na savjetima Vlado

Odgovor: Prvo edukacije radi, ako govorimo o buri, govorimo o otpornosti fasade na usisno djelovanje vjetra, a otpornost toplinskog fasadnog sustava (ETICS) na udarac, odnosi se na otpornost prema tuči, gradu ili na devijantna ponašanja, udarac šakom ili predmetom (lopta i slično).

Za sve vaše zahtjeve predlažem punoplošno lijepljenje fasadnih kontaktnih lamella FKL od kamene vune FKL debljine 12cm, u armirajućem sloju koristiti pancirnu staklenu mrežicu površinske težine 200 grama/m2, mehaničko učvršćenje (tiplanje) preko mrežice s pričvrsnicama EJOT STR-U na svim kutevima objekta, pola metra od ruba na svakih 1m po visini, a u središnjim plohama pročelja na svakih 10 m2. Treba koristiti polimerno-cementno ljepilo visoke elastičnosti. Završna žbuka neka bude Silikonska granulacije 2mm.

--------------------

Dejan Panić

Izgradio sam kuću u kojoj sada živim 5 godina. Fasadu još nisam stavio. Od starta mi je bio cilj da kuću izoliram sa 10 cm stiropora sa preklopom.
Prema tome su i stavljane klupice na prozorima, udaljena vanjska jedinica klime od zida i cijevi plinske instalacije.
Sad razmišljam o tome da izolaciju uradim kamenom vunom.
Zanima me ako uspijem izvesti da se stavi 12cm debljine kamena vuna kakva su izolaciona svojstva te vune u odnosu na 10 cm stiropora sa preklopom?
I vaše mišljenje dali uopće ima smisla plaćati više taj prelop?

Odgovor: Ako govorimo o klasičnom stiroporu i izračunamo dugoročno zadržavanje vlage u vanjskom zidu zbog neparopropusnosti stiropora, slobodno i iskustveno nakon snimanja s termo-kamerom mogu reći da je potrebno 15cm stiropora da bi izjednačio učinkovitost 10cm kamene vune u certificiranom ETICS sustavu.
Kod stiropora je preklop dobra opcija jer stiropor se zbog temperaturnog rada podosta skuplja i otvara tzv.“toplinske mostove“ kroz koje curi toplina, a difuzna vlaga ocrtava ploče te može smrznuti zimi.
Kod vune to nije problem jer je mekša i ploče se bolje priljube jedna uz drugu, a također kamena vuna ima zanemarivi temperaturni rad jer joj je talište preko 1000°C.

--------------------

Matko

Zivim u stanu u obiteljskoj kuci koja je napravljena prije 7-8 godina i izvana izolirana termo zbukom. Od prosle godine imamo problema sa vlagom u kuci, na fasadi se vidi dosta pukotina  i trazimo trajnije rjesenje. U ovom momentu smo najblizi izolaciji izvana kamenom vunom. Bio bih zahvalan na savjetu o slijedecim pitanjima:
- koliko dobro moze biti rijesena fasada ukoliko idemo na izolaciju samo naseg stana koji je na prvom katu dvokatnice? Moze li se fasada raditi u etapama zbog npr. ogranicenih financija?
- poznajete li rijesenje za postavljanje kamene vune na postojece prozore i klupice koji su u vrlo dobrom stanju tj. bez skidanja, razbijanja postojecih?
- na istocnoj strani stan je izlozen jakim udarima vjetra pa ne znamo postoji li odredjena metoda instalacije, dodatno osiguranje konstrukcije na tom zidu?
- Mozete li preporuciti izvodace za kamenu vunu na podrucju Kastela ili Splita?

Odgovor: Može se raditi ETICS sustav po etapama da služi svrsi toplinske izolacije, prijelaz se završi, na primjer s montažnim limom. Ostane problem “hladnog mosta” i teško će se dobiti jednolična boja fasade naknadno.
Hoćete reći da je klupica prozora već predviđena za neku deblju toplinsku izolaciju. Ako jest, može se to izvesti.
Glede izloženosti vjetru, može se izvesti dodatno mehaničko učvršćenje fasade.
Izvoditelji: JUKIĆ-DAM, ANIĆ PROJEKT, INEGRA, INTERGRADNJA, STRUKTOR, ŠTUKATURA, TOPO GRUPA.

--------------------

Mara Stanić

Poštovani, molim Vas savjet vezan uz izolaciju verande koja ima fasadu sa zrncima stiropora, natkrivena je i sa sjeverne strane zatvorena garažnim zidom  ali iznutra vlaži. S obzirom da je to problem u cijeloj kući a trenutno nismo u mogućnosti ( financijski) uhvatiti se u koštac s problemom , može li se izolirati samo taj dio? Što staviti na izolaciju ako ne idemo sa klasičnom fasadom?  Drvo, možda? Uzgred , što mislite o postavljanju stiropora s unurarnje strane jer sam u nekim djelovima kuće improvizirala (lijepila stiropor obostrano ljepljivom trakom) i zid je i nakon godine dana ostao čist?

Odgovor: Može i stiropor kao privremeno rješenje. Bolja i dugotrajnija opcija je obloga mineralnom vunom na primjer TP 115 između profila, pa parna brana LDS 100 Alu na profile i završna obloga gips-kartonskim pločama ili drugom oblogom.

--------------------

Vitomir Rišavi

Molim Vas preporuku za termo (kamena vuna) izolaciju postojeće (šerane) obične fasade na obiteljskoj kući u Sesvetama, površina vanjskih zidova cca 300 m2 (kuća katnica 10*8 m), fasada je rađena 80-tih godina a debljina zidova je 25 cm.
Molio bih preporuku debljine kamene vune i  vrstu završnog sloja fasade te preporuku izvođača fasade

Odgovor: Potrebno je najprije odstraniti sve nečistoće, eventualne nenosive dijelove fasade obiti te izvršiti popravak reparaturnim mortom. Nakon toga za adekvatnu prionjivost ljepila za vunu, treba šeranu fasadu premazati s beton-kontaktom.
Prema novom Tehničkom propisu o uštedi i racionalnoj uporabi energije potrebno je 10cm ETICS fasadnih ploča kamene vune FKD-S Thermal. 14cm je optimum ako ne gradite kuću po principu pasivne gradnje.
Fasaderi na području Sesveta: GT Fintić doo - 091-245-453, Domprojekt doo – 091-275-1046

--------------------

... molio bih vas za jedan savjet...
Posto si radim jedan objekt od sendvic panela zanima me dali je potrebno stavljati s unutarnje strane zidova profile vunu  parnu branu i knauf ili je dovoljno samo knauf serafit u panele...i dali je potrebno onda sravljanje parne brane i koliko bi me kostalo za 100kvadrata zida.knauf,profili,vuna     5 ili 10cm i parna brana... unaprijed se zahvaljujem na bilo kakvom savjetu i pomoci...
 s postovanjem

Antonio Popovic

Odgovor: Sam po sebi, panel je i parna brana, ako je obloga panela neparopropusni materijal (lim, pvc i slično). Možete Knauf šarafiti direktno, u proračunu fizike Knauf vijci se zanemaruju glede difuzije vodene pare koja bi mogla naštetiti.
Srdačan pozdrav

--------------------

Marin

Imam problem s bukom u stanu, zgrada je iz 1926 godine. Najveći problem je buka sa selske ulice koja je udaljena 200 m zračne linije, zidovi su 60 cm stara cigla stolarija je pvc(prozori nisu izvana zažbukani i imaju iznad prostor za rolete). Stan je orijentiran na zapad i jug. Pa eto molio bih za neki koristan savjet ;) hvala

Odgovor: Mnogo ovisi o kvaliteti zvučne izolacije prozora, a ako zid iznutra izolirate s 2cm kamene vune TP pomoću direktnih elastičnih ovjesa i CD profila te pričvrstite 2xKnauf Diamant ploče, umanjit ćete buku za cca 12 dB, što je oko 50%.

--------------------

Jozo Slipčević

Poštovani, imam jedno pitanje u vezi postavljanja toplinske izolacije na vanjski zid s unutarnje strane.
Stanje je da je zid konstantno hladan vise nego hladan, pa bi ja stavio znaci 5 cm staklene vune i knauf. Trenutno postoji vlaga na tom zidu, pa me zanima da je je ispravno napraviti na ovaj nacin?

Odgovor: Ako je vlaga na zidu zbog stvaranja površinskog kondenzata, to treba osušiti, premazati sredstvima protiv plijesni i gljivica.
Nakon te sanacije, treba postaviti Knauf profile i hidrofobiranu kamenu vunu FKD-S Thermal, a između gips-kartonske ploče i vune treba besprijekorno, zrakotijesno, zabrtviti parnu branu LDS 200 s trakom LDS Solifit, aluminiziranu stranu parne brane potrebno je okrenuti prema grijanom prostoru.
Ako postoji mogućnost prodiranja vlage s vanjske strane, to treba sanirati izvana.

--------------------

Boze Zrno

Postovani trebam jedan strucni savjet gradim kucu,kuca je zidana sa betonskim blokom 25cm i postavio sam vani stiropr fasadni 8cm i sad planiram izgradivat unutarnji dio kuce.
Unutarnje vanjske zidove sam planiro postavit metalne profile i na njih gipsane ploce a izmedu jos dodatnu izolaciju od kamene vune.
Sad Vas pitam hocu li postic na topilini kuce ili cu samo stvorit problem da ce se stvarat vlaga izmedu zidova ili je dovoljno samo izbukat.

Odgovor: U vašem slučaju je bolje obložiti zidove iznutra i besprijekorno zabrtviti parnu branu između vune i gips-kartonske ploče.
Sada imate slučaj da su betonski blokovi vlagoupojni, a u vanjskoj hladnoj zoni neparopropusni stiropor, glede stvaranja kondenza u zidu jako loše stanje.

--------------------

Mijo Perić

Trebao bi toplinski izolirati vanjski zid s unutarnje strane jer živim na katu i nisam u mogućnosti staviti vanjsku fasadu. Koliku debljinu izolacije predlažete i da li je bolja upotreba kamene ili staklene vune za to?
Dimenzije prostora su 265 cm visina i 300 cm širina, na zidu je i prozor dimenzije 115 x 115 cm.
Možete li mi i poslati kolike bi bile cijene materijala za navedenu radnju?

Odgovor: Predlažem da pomoću direktnih ovjesa, CD i UD profila uza zid priljubite 10 cm ECOSE®staklene vune Unifit 035, na CD profile se besprijekorno zabrtvi parna brana LDS 100 s trakom LDS Solifit i na kraju obloga od Knauf gips-kartonske ploče.
Približne cijene u maloprodaji:
Unifit 035/100mm = 30,67 Kn/m2
LDS Solifit traka 25 m' = 126,00 Kn
Knauf A ploča 12,5mm, konstrukcija, vijci, mase za brtvljenje = 50 Kn/m2

--------------------

Budući da ste veliki stručnjak na Vašem području, što se može vidjeti na ogromnoj arhivi odgovorenih pitanja,
trebala bi Vašu pomoć vezano za moj problem. Stan se nalazi na prvom katu zgrade stare 15 godina, relativno je
dobro građena. Problem je u zimskom periodu.
Budući da se stan nalazi na kutu zgrade, nemoguće ga je zagrijati,osobito od kad smo stavili Brunatine razdjelnike
topline na sve radijatore. Vanjski zidovi su : jedan zid spavaće sobe,2 zida dnevnog boravka
(1 zid je zapravo ogromni otvoreni balkon) i jedan zid kuhinje. K tome dnevni boravak, kuhinja i hodnik su otvorenog tipa.
Preko ljeta isto bude veselo, budući da je taj kut gdje se nalazi stan orijentiran na jugo-istok.
Kako unutarnjom izolacijom riješiti moj problem?
Da li takva izolacija može držati radijatore i police?
Gdje to nabaviti i tko to postavlja?
Koja je procedura postavljanja, ako želimo biti sam svoj majstor?
Koja je debljina toga na zidu?
Mogla bi napisati još bar 20 pitanja, jer sam totalni lajbek u ovom području, ali ovo su mi najbitnija.
Hvala na odgovoru,

Ana

Odgovor: Dobro rješenje će biti postava dodatne izolacije u sustavu suhomontažnog zida sa završnom oblogom od gipskartonskih ploča. Definitivno ćete podići temperaturu na unutarnjim površinama i izbjeći pojavu plijesni i gljivica. O uštedama na energiji za grijanje da i ne govorim. Međutim, morate biti svjesni da ćete izgubiti i dio korisne površine stana..
Sustav bez problema može držati grijaća tijela. Preporučam postavu ojačanja na tim mjestima. Suhomontažeri bi to trebali znati.

Sve elemente možete nabaviti u svakoj bolje opremljenoj trgovini građevinskih materijala. Izvoditelje pokušajte naći na popisu ovlaštenih suhomontažera. Probajte na www.huisg.hr
Sam svoj majstor? Pribavite smjernice za izvođenje. Držim palčeve.
Ovisno o debljini izolacije. Profili su standardne širine 50, 75 i 100 mm. Plus debljina ploče 1,25 cm.

--------------------

Na kuću je prije 10 g. već stavljena izolacija -  5 cm stiropora, završni sloj silikat. Međutim, sobe okrenute prema sjeveru su dosta hladnije i u spavaćaj sobi se javlja vlaga - gljivice na zidu. Sobe su površine 15 m2 svaka.

Sada planiram sa unutarnje strane izolirati zidove. Planiram staviti staklenu vunu 5 cm, parnu branu i GK ploče.

Mislite da ću riješiti problem?

Goran

Odgovor: Nije niti čudo da Vam se to događa. 5,00 cm EPS-a („stiropora“) je premala debljina da bi se izbjegla pojava površinske vlage.
Pojava je tim jače izražena što EPS ne dozvoljava „disanje“ zidova, usporava tok vodene pare koja zaostaje u zidu i na unutarnjim površinama.
Pod utjecajem niže temperature u spavaćim sobama, i utjecaju toplog i vlažnog zraka iz susjednih, grijanih prostorija, nastaje površinska vlaga na unutarnjim površinama na koju se lijepe prašina i ostale nečistoće, što u konačnosti pogoduje razvoju plijesni i gljivica..

Dodatna toplinska zaštita s unutarnje strane će definitivno „podići“ temperaturu na unutarnjoj površini i ova pojava će se suzbiti, ili barem bitno umanjiti.
Planirani sustav će pomoći.

--------------------

Emil Kolar

projektom sam predvidio izolaciju vanjskih zidova pločama XPS prvenstveno iz razloga debljine jer su zahtjevi za koeficijentom stroži nego što naši propisi predviđaju.
Sufonanciranje od strane EU.
Molim savjet koji način završne obrade je preporučljiv za tu vrstu toplinske izolacije.

Odgovor: To što ste napravili nema nikakvog uporišta. Niti XPS ima bolje toplinske karakteristike od kamene vune (koju proizvodimo), niti od EPS-a. Dakle, nećete realno dobiti bolji koeficijent prolaska. Naprotiv, s vremenom ćete radi zadržavanja vlage u zidovima imati i lošiju vrijednost..

XPS nije namijenjen za izradu ETICS sustava jer ne zadovoljava niti jednu od prihvaćenih normi u RH.
Dakle, ne znam koji je preporučljiv način završne obrade, a da Vam s vremenom ne nastupi odvajanje zavšnih slojeva..

--------------------

Postovanje gospodine Novak,imam nekoliko pitanja za vas i molio bih vas za strucno misljenje.....kuca mi je prizemnica sa tavanom koji nije stambene namjene,kuca je zidana Porotherm profi blokom 30cm koji je zidan sa pjenom,gredice i ispune su također od istog proizvođaca.....kuca je ozbukana Baumit strojnom zbukom stime da su samo zbukani zidovi a plafone cu spustiti i staviti Knauf vunu od 10cm te zatvoriti Knauf plocama,moje pitanje je dali trebam poslje postavljanja vune a prije postavljanja ploca staviti parnu branu ili nesto tome slicno.......također sam stavio troslojne prozore Low-e sa tri brtve,te planiram kucu jos sa vanjske strane izolirati sa 10cm stiropora (rado bih i sa Knauf vunom no financijski kosta dosta vise).....molio bih vas da mi kazete vase misljenje.....hvala vam lijepo unaprijed.

Drasko

Odgovor: Svakako treba staviti parnu branu, ali bih Vam savjetovao da stavite debljinu toplinske izolacije od minimalno 12,00 cm kako biste zadovoljili uvjete Tehnickog propisa.
To će uistinu biti minimalno povecanje investicije, a usteda ce biti znacajno veca.

Moram se svakako osvrnuti na rjesenje s EPS-om („stiroporom“). Koliko će to biti veca investicija? Izvoditelju to rjesenje sigurno bolje odgovara jer ce mu posao biti olaksan.
Ja mogu samo komentirati da Vam investicija nece biti nista veca dugorocno. Dapace. S toplinskom izolacijom od EPS-a cete imati manju ustedu energije i znacajno losiju mikoklimu unutarnjeg prostora.

Odabrali ste vrlo kvalitetnu opeku i kvalitetne prozore, a stavit cete losu toplinsku izolaciju. Time ostala investicija „gubi smisao“. Stedite upravo tamo gdje ne biste smjeli stedjeti..

--------------------

Poštovani,
planiram renovirati staru kuću građenu od pune cigle, izvana je šerana fasada. Cilj mi je postići energetski B razred uz uvijet da kuća diše. Namjena poslovno-stanbena.U planu je drvoaluminijska stolarija, niskotemperaturno grijanje .
U prvoj fazi planiram renoviranje iznutra zbog što skorijeg preseljenja. Odlučio sam se za knauf i profile zbog jednostavnijeg postavljanja instalacije koju planiram postaviti u međuprostor ( ventilacija, struja, voda, odvod, plin, centralno grijanje, instalacije potrebne za stomatološku ordinaciju ) . Obzirom da planiram vanjsku fasadu izolirat kamenom vunom, da li ima potrebe stavljati istu i ispod profila na vanjske i pregradne zidove te kako riješiti hladni most iz temelja. Ne bi želio da dolazi do stvaranja kondenzata ispod knaufa. Također molim savijet za izolaciju poda, koja bi trebala biti što tanja, zbog zahtijeva visine prostorije od 260 cm, a da bude zadovoljavajuća. Planiram niskotemperaturno podno grijanje i epoksi pod. Trenutmo je sve počišćeno do betonske deke i na katu do greda i daske krovišta koje planiram prekriti aluminijskim limom.
Molim savijete u izboru materijala i izvedbe za izolaciju fasade, poda, stropa te kako izbječi hladne mostove.

Sa štovanjem ,
Davorin Radin

Odgovor: Budući da planirate izvesti ETICS sustav s kamenom vunom, nema potrebe postavljati još i dodatnu toplinsku izolaciju s unutarnje strane. U tom slučaju biste trebali koristiti parnu branu, te bi u tom slučaju automatski spriječili paropropusnost sustava, ali i umanjili kvalitetnu akumulaciju topline u vanjske zidove.
Mali problem može predstavljati nedostatak toplinske izolacije u plivajućem podu ispod podnog grijanja. Naime, prema Tehničkom propisu, u slučaju korištenja panelnih grijanja, postavlja se stroži kriterij za vrijednost koeficijenta prolaska topline ispod sloja podnog grijanja. U praksi to znači minimalno 8-10 cm.  Savjetujem primjenu XPS-a koliko god ste u mogućnosti postaviti.
Vrlo važna napomena je da kvalitetnom izolacijom nadtemeljnih, ali i temeljnih zidova bitno umanjujete negativan utjecaj toplinskih mostova na spoju vanjski zid-pod na tlu. Dakle, izolirajte temeljni zid čim dublje, te nadtemelni zid (iznad razine tla) slojem ekstrudiranog polistirena (XPS-a) debljine minimalno 8,00 - 10,00 cm.

--------------------

Postovani kupujemo stan u starijoj zgradi koja nije izolirana.Nema mogucnosti izoliranja vanjskih zidova sa vanjske strane pa me zanima vase misljenje o ugradnji knaufa sa izolacijom na vanjske zidove iznutra kao i na plafon iznutra jer je stan pod plocom odnosno zadnji je kat.Nedavno je radjena nova hidroizolacija terase sa V3 V4 ljepenkama,pijeskom i betonskim plocama na to sve.Zanima me Vas cijenjeni savjet i dali je moguce dignuti ploce koje samo stoje nisu pricvrscene ,ocistiti pijesak pa ispod staviti deblji sloj stirodura pa na njega vratiti pijesak i ploce ili je bolje odispod staviti knauf vunu i sta jevec potrebno.

Silvije Jelic

Odgovor: Ukoliko možete staviti XPS („stirodur“) s gornje strane, to bi u ovom slučaju bilo najbolje rješenje.

U protivnom, možete postaviti spušteni strop s toplinskom izolacijom debljine minimalno 12,00 cm (preporuka: Unifit 035).
Zidove možete također izolirati s unutarnje strane, ugradnjom toplinske izolacije debljine minimalno 6,00 cm (TP115 ili TI140W) između profila potkonstrukcije.

Obavezna primjena parnih brana LDS 100 između izolacije i završne obloge u oba slučaja.

--------------------

Živim na 9. spratu stambene zgrade koja nema fasadu. Tokom rata granata je prošla u spavaću sobu čija dva zida su ujedno i vanjski zidovi zgrade. Krevet je naslonjen na taj zid kroz koji je prošla granata i čije vanjsko oštećenje nikada nije sanirano. Rupa je promjera oko pola metra sa sužavanjem prema unutra. Sa unutrašnje strane je sanirano onoliko koliko se moglo uraditi, međutim izolacija nije stavljena.

Ljubazno Vas molim za savjet na koji način se može izolirati taj zid budući da se tokom zimskih mjeseci osjeti "propuh" i zid je uvijek hladan. Nažalost organizacija sobe ne dozvoljava da stavim krevet na drugi zid, tako da je kvalitetno rješenje više nego potrebno.

Prethodno je soba bila uređena tako da je na tom zidu stajao veliki regal. Nakon što smo prošle godine renovirali sobu, problem je postao vidljiv, odnosno mogao se osjetiti.

Unaprijed zahvalna na odgovoru,

Redovna čitateljka

Odgovor: Nadam se da nemate problem s prodorom oborinske vode kroz oštećenje od granate, jer ga ne spominjete.
Potrebno je postaviti vjetrovnu branu na spomenuti zid, a to je paropropusno-vodonepropusna folija LDS 0,02 i zrakotijesno ju zabrtviti. Čitljivi natpis folije se okreće prema zidu, a spojevi se mogu zalijepiti s trakom LDS Solifit. Zatim treba obložiti čitav zid s ECOSE filcom mineralne vune Classic 040 u sistemu s Knaufom. Između vune i Knauf ploča potrebno je besprijekorno zabrtviti parnu branu LDS 100, aluminizirana strana folije se okreće prema grijanom prostoru.

--------------------

Lana Letović Perčin

molimo Vas za savjet i pomoć pri kupnji Vaših proizvoda.
Donji kat kuće ukopan je i bojimo se da bi moglo doći do vlaženja pa nas zanima što da stavimo prije knaufa. Na gornji kat također postavljamo knauf, s vanjske strane je stiropor fasada i silikatna žbuka. Koju foliju da upotrijebimo?
Unaprijed se zahvaljujemo, srdačan pozdrav.

Odgovor: Na ukopanom dijelu XPS stirodur Ultragrip LJ debljine 5 ili bolje 10cm. Na gornjem katu Ecose mineralnu vunu Unifit 035 debljine 6 ili bolje 10cm i parnu branu LDS 100 besprijekorno zrakotijesno zabrtvljenu s LDS Solifit trakom.

--------------------

Ivica Obrovac

Kuća je dvokatnica iz 1977.g., Središnja Hrvatska, postavljena nova PVC troslojna stolarija i izolirano krovište, sa dva stana; jedan u prizemlju i jedan na katu s ukupnom površinom vanjskih zidova cca. 230m2. Prilikom uređenja donjeg kata je na vanjske izdove iznutra postavljena termo žbuka sa zrncima stiropora.
Kako je cijeli gornji kat izidan starijom opekom i izvana ožbukan običnom sep žbukom, a donji kat izidan malo opekom, malo betonskim blokovima te je izvana na špric zaljepljen umjetni kamen, tzv. Bunja, a htio bih na kuću staviti novu termo fasadu u sklopu Energetske obnove obiteljskih kuća, molim Vaš prijedlog za izbor materijala (kamena vuna, stiropor, grafitni stiropor) te treba li postojeći umjetni kamen odbijati ili se izolacija može postaviti preko njega? Također je donji kat dijelom odvojen od tla kanalom između kuće i tla u visini cca. 1 m te bi tu na fasadu trebala ići kulir žbuka ili neki drugi vodootporni materijal.
Koja bi bila potrebna debljina grafitnog stiropora ili kamene vune ako bi za izolaciju po uvjetima fonda odgovarala debljina stiropora 12 cm?

Unaprijed hvala na savjetu!

Odgovor: Glede koeficijenta toplinske provodljivosti 10cm kamene vune i 9cm grafitnog stiropora će zamijeniti običan stiropor od 12cm. Ali fasadna kamena vuna je 20 do 100 puta paropropusnija od oba stiropora, stoga već nakon jedne zime je barem 20% bolja toplinska izolacija od bilo grafitnog ili običnog stiropora. Osim toga je zvučna te protupožarna izolacija dok stiropori doprinose buci te razvoju požara.
Što se tiče izvođenja, zidovi koje spominjete zahtijevaju određenu pripremu u smislu prionjivosti i ravnosti pa se izolacijske ploče lijepe prema pravilu struke.

--------------------

U stanu u potkrovlju prisutna je veća količina vlage (unutarnji zidovi). planiram staviti unutarnju izolaciju zidova,a na ljeto će valjda konačno ici i vanjska termofasada. E sada moja dvojba je u tome sto je majstor preporučio za unutarnju izolaciju staviti stirodur i staklenu mrežicu za armiranje fasade + ljepilo za ljepljenje fasadnih ploča-barem ja to tako zaključujem po materijalu koji je na papiru. Dosta ljudi mi je u razgorovru reklo da ako se unutra stavi stirodur a na fanjske zodove uz termofasadu stiropor da ce doci do kontra efekta? majstor je rekao da bi skidao do cigle i onda stavljao stirodur na unutarnje zidove. trenutno je stavljena staklena vuna i regips samo i to je sada pocelo probijati i velika je vlaga,jer pretpostvljam da staklena vuna vise ne moze upijati vlagu i da je zato probilo. Staklena vuna i regips su na kuhinjskom zidu,dok u spavacoj sobi je samo knauf(nema nikakve izolacije) i tamo je takodjer izbila vlaga,cak je i zid polako poceo pucati. Uglavnom,jeli masjtorov plan sa stirodurom i staklenom mrežicom za unutarsnju izolaciju dobar? Jer i meni nekom logikom nije bas jasno ako je izvana i iznutra stiropor odnosno stirodur kako ce do funkcinorati,jer tada ispada da je sve zatvoreno i da ce tek tada doci do vlage,jer nece moci zrak cirkulirati ako je stiropor odnosno stirodur izvana i iz iznutra?

Odgovor: Iz opisa o vlažnim zidovima i vuni, zasigurno se radi o problemu parne brane, ili nije postavljena uopće između gips-kartonske ploče i vune ili nije trajno besprijekorno zabrtvljena kako treba.

Ako govorimo o toplinskoj izolaciji vanjskog zida kuća u kojima živimo i preporukama stručnjaka iz građevne fizike, vanjski zid mora biti masivan, radi akumulacije topline otvoren iznutra, dok se izvana izvodi paropropusni toplinski sustav fasade, a to je onaj s kamenom vunom, a ne sa polistirenima (stiropor ili stirodur).

Možete postaviti stirodur iznutra i stiropor izvana, ali kako spominjete, zatvorit ćete „disanje“ zida, spriječiti akumulaciju topline, pa ako ne želite vlagu plijesni i gljivice, morat ćete ugraditi prisilni ventilacioni sustav.

--------------------

Amel Agic

Da li je sigurno da prekrijem parnom branom izolaciju kamenu vunu pa na nju da idem gips, sigurno necu da imam kondeza posto je to parna brana.

Odgovor: Mala poduka iz građevinske fizike. Ako vanjski zid oblažete toplinskom izolacijom iznutra, obvezno je zrakonepropusno postaviti parnu branu između toplinske izolacije i završne zidne obloge (na primjer Knauf). Zašto? mogli ste malo pročitati odgovore na stranici Knauf Insulation.hr, sigurno bi shvatili, jer gotova svaki 3.odgovor govori o problematici stavaranja kondenzata. No ipak ću ponoviti i ovaj put. Vlaga iz grijanog prostora, zbog razlike u tlakovima, doslovno „bježi“ difudira kroz zid prema hladnom prostoru. Ako vanjski zid nije izoliran izvana, zimi se ohladi i vodena para ne smije doći naglo na ohlađeni zid jer će kondenzirati. Da bi se to izbjeglo, koriste se parne brane koje treba besprijekorno, kvalitetno, zrakonepropusno zabrtviti, jer vlaga po tlaku prolazi i kroz loše spojeve parne brane. I na kraju bitno, što uglavnom nitko od majstora ne vodi računa, parne brane se klasificiraju prema Sd vrijednosti-relativni otpor difuziji vodene pare, dakle što je veći parna brana slabije propušta paru. Koja parna brana se treba postaviti, ovisi o paropropusnosti hladnog zida, znači od čega je on zazidan. Da bi se zaista kondenzat dugoročno izbjegao, adekvatnu parnu branu treba prvo izračunati (Sd vrijednost), a onda postaviti po pravilu struke.

--------------------

Jelena

zanima me da li bi na fasadu mogli da postavimo  DDP G ploče za ravne krovove, koje su u nagibu?
Naime, postavljamo novu fasadu na postojeći objekat i želja nam je da dobijemo malo neobičniji izgled celog objekta. Mislili smo da bi oko prozora postavili ploče različitih  nagiba, koje bi se ukrojile po potrebi, i time dobili željeni efekat. Da li je to moguće?
U prilogu vam šaljem skicu kako je to zamišljeno.
Unapred hvala za odgovor.

Odgovor: Ne bi trebalo biti problema. DDP-G, novi naziv CTF (Cut To Fall) treba lijepiti punoplošno i „tiplati“ ukoso.

--------------------

Pozdrav,
na internet stranici potkrovlje.ba sam vidio problem covjeka koji je u potrkovlju stavio ugradbeni ormar na neizolirani zid pa se pojavila vlaga. Inace uskoro useljavam u novi stan, zgrada je gotova ali krajem 9 mj treba biti tek useljenje. Zgrada ima energetski certifikat B kategorije te 20 cm armirano betonski zid na kojem je 14cm kamena vuna i fasada. E sad mene zanima da li na takav vanjski zid preporucujete stavljanje ormara (nije ugradbeni nego je cca 20 cm nizi od stropa i ne ide od zida do zida) ali je vanjski zid tj zid na kraju zgrade. Mogu poslati cak i tlocrt jer u jednoj sobi bi stavio na istocni a u jednoj na sjeverni vanjski zid pa da li vi tu moglo biti kakvih problema?
Lp
Deskar Ivan

Odgovor: Radi se o tome da kada se ormar postavlja na neizolirani vanjski zid, isti (zid) se zimi ohladi, odjeća u ormaru je na neki način toplinska izolacija, a nema parne brane pa vlaga brzo dolazi na hladan zid, kondenzira i stvara se plijesan i gljivice.
Kod Vas zid, ako normalno grijete, neće biti toliko hladan da se temperatura na njegovoj površini spusti ispod temperature rosišta u prostoru, ali bilo bi ipak dobro pričvrstiti ormare na način da do zida bude 3cm zračnog prostora gdje može cirkulirati zrak i vlaga koju producirate.

--------------------

Joke Boke

betonski zidovi moje zgrade izolirani su kamenom vunom (vjerojatno debljine 6-8cm). Imam potrebu ugraditi na fasadu nekoliko metalnih nosača za predmete težine do 15kg, dakle probušiti rupe kroz fasadu i pričvrstiti nosače tiplama. Kako ugraditi nosače, a da se fasada ne ošteti i sačuvaju izolacijska svojstva?

Odgovor: Slike pričvrsnica za toplinsko-izolacijske sustave niže:

EJOT spiralna pričvrsnica
 
--------------------

I.Perok

Novogradnja, prizemno, obiteljska kuća, fasada, projekat 16 cm kamena vuna.
Molim Vas savjet koji je tip kamene vune najkvaliteniji, dali lamela ili ploča
i na što je potrebno posebno obratiti pažnju.
Molim Vas savjet i pojašnjenje za ono što je najvažnije u izradi ove fasade.

Odgovor: Za debljinu 16cm novogradnju bollje su FKL lamele od kamene vune, lakši je manevar pri postavi i nema potrebe dodatnog mehaničkog učvršćenja (tiplanja) što su točkasti toplinski gubici, a pričvrsnice i poskupljuju cijenu sustava.
Ploče se preporučaju za sanacije objekata gdje je “tiplanje” obvezno.
U privitku Vam dostavljam upute za izvođenje ETICS na osnovi lamella od kamene vune Knauf Insulation FKL.

--------------------

Maja Cerin

molila bih savjet. Razmišljam o gradnji niskoenergetske montažne kuće. Ponuđene su mi dvije varijante zidova (vanjskih):
1. Gipskarton 12mm, OSB ploča12 mm, parna brana, drveni okvir 160 mm ispunjen mineralnom vunom 16cm, OSB ploča 12 mm, demit fasada stiropor 100mm, fasadni sloj ljepila i mrežica 10 mm, fasada. (ukupna debljina 306mm)
2. Vatrootporna gipsana ploča 12,5mm, fermacell gipsvlaknaste ploče 12,5mm, kamena vuna DP5 50mm unutar drvene potkonstrukcije 50mm, parna kočnica KI LDS 5, nosiva drvena konstrukcija ispunjena kamenom vunom 120 mm, fermacrll gipsvlaknaste ploče 12,5 mm, fasadne ploče od tvrde kamene vune FKD-S 150mm te silikonsko silikatna završna žbuka 1,5mm.
Koja je bolja verzija zida? Prvi ima deblju nosivu konstrukciju, ali je vanjska izolacija od stiroporapa me zanima da li postoji opasnost od sakupljanja kondenzata u sloju kamene vune u konstrukciji te razvoju gljivica, plijesni i propadanja.
Druga verzija je paropropusnija u svim dijelovima, ali je tanja nosiva konstrukcija te je cijela priča skuplja.

Odgovor: Mogu samo reći da smo testirali takva 2 tipa zida i termografija je pokazala da 10cm kamene vune FKD-S THERMAL na vanjskoj OSB ploči ima istu toplinsku vrijednost kao 15cm fasadnog stiropora, upravo iz razloga koji spominjete, zadržavanje vlage u zidu. Dakle vlaga povećava toplinsku provodljivost pregrade, a dugoročno daje uvjete za nastanak plijesni i gljivica koje su zdravstveno loše, a razaraju čitav zid, počevši od izolacije pa onda drva.
Još ako rezimiramo da je ETICS s 10cm FKD-S Thermal, jeftiniji od ETICS-a s 15cm EPS-a, opcija 2 bi trebala biti mnogo bolja, da ne spominjemo još zvučnu i protupožarnu zaštitu te temperaturno dugoročno stabilnu izolaciju.

--------------------

Egon Paulin

živim u zgradi koja s vanjske strane ima fasadu na stiroporu od mislim 5 cm. Soba od sina koju planiram uskoro urediti omeđena je sa 2 strane vanjskim zidom, te je ista osjetno hladnija od ostalih prostorija u stanu.
Htio bi ju izolirati s unutarnje strane na način da izoliram ta dva vanjska zida (cca 6 m s 2.5 m visina).
Stan se nalazi na 2. katu, dakle soba se nalazi između dva grijana stana. Preostala 2 zida imaju također grijane prostorije s druge strane. Stolarija je nova, PVC ugrađena prošle godine.

Što preporučate kao najbolju metodu?

Odgovor: Obloga zidova kao na slici:

zidne obloge

Parna brana mora biti besprijekorno kvalitetno zabrtvljena s trakom LDS Solifit.

--------------------

Ana Pranjić

Sređujem stan u tzv limenkama,
Molim Vas savjet; na zidovima su bile tapete koje sam postrugala. Pitanje, da li staviti knauf ploče i kakve ili pogletati prije bojanja? Ispod tapeta se pojavio " zid " koji je drveni, tj izgleda poput mdf ploče.

Odgovor: Ako su MDF ploče podloga, treba pričvrstiti Knauf ploče preko direktnih ovjesa i CD profila.

--------------------

Branko Aleksandar

Molim Vas, da mi opisete kako da izoliramo unutrasnji zid I sa kojim knauf materijalima
Da kupimo.

Problem je zgrada bez ikakve vanjske izolacije sa pukotinama u koje su uvlaci voda
Kad pada jaka kisa I nama u sobi kut je totalno pocrnio od gljivica I vlage.

Zid je bio prekriven renoviran stan sa mrezicom izravnan sa masom ali
Sve se to podiglo I danas sam skidao…

Zgrada nema novca niti stanari da investiraju u vanjsku izolaciju, posebno
Jer je to na 11 katu imamo I 12 nad nama  I sve se sliva od gore.

U stanju sam da platim da krenem od gore sve do 10 sprata posto znam da moramo
Pokriti I vanjsku plocu I jos nize od naseg stana da nebi vuklo hladnocu I vlagu…

Zanima me trenutno prije nego idemo u veliku investiciju vasnjkog zida
Kako da rijesimo zid unutra, skinuo sam do betona mrezicu I skinucu sve do dijela zida
Koji nema problema jer se nalazi unutar hodnika.

Dignuo bi I parket koliko treba samo me zanima za dio plafona do zida, dali mogu
Da I tu zalijem sa necim I potegnem recimo pola metra od zida po plafonu izolaciju hidro
Ili sta budete sugerirali pa onda pokrijem sa strioporom ili onim kvalitetnijim zelenim
A pokrio bi kasnije sve to sa rubom po plafonu…

Sta da uradimo sa zidom vidite slike…toliko je vlage bilo da je pijesak ispadao van
Sve sam ogulio sad susimo…

Dali mogu vanjske pukotine barem necim privremeno pokriti zaliti I kojim proizvodom
Dok ne postave pravu izolaciju. Koju mi vi preporucujete krecem od ruba krova odgore
Ima samo betonska ploca sa rubom pokrivena limom…to bi sve zamijenio naravno I izolaciju
Sve do 10 kata…kako da taj zid vanjski izoliramo?

Odgovor: S obzirom da smo mi tvornica toplinskih izolacija, nismo baš stručnjaci za hidro-izolacije, ali imamo nekakva iskustva.
Prva stvar, ako postoje pukotine u vanjskom zidu zbog kojeg imate prodor vode u stan, to pripada u područje hitnih intervencija i o tome morate obavijestiti ovlaštenog predstavnika suvlasnika i upravitelja zgrade, bilo bi dobro pisanim putem. Ako zgrada za to trenutno nema novaca, sami prikupite 2 ponude za vanjsku sanaciju i sanirate o svom trošku što vam je upravitelj dužan refundirati naknadno, kada će biti novca na računu zgrade.
Na primjer ovu sanaciju bi mogli izvršiti „alpinisti“ koji se bave s tim radovima, a za vanjsko brtvljenje koristiti na primjer Sikaflex 11FC.
Kada riješite taj problem, slijedi unutarnja sanacija zida čišćenjem i premazom protiv plijesni i gljivica pa zatim obloga zida s Knauf profilima, između njih mineralna vuna 6cm Unifit 035, obvezno besprijekorno brtvljenje parne brane LDS 100 s trakom LDS Solifit između vune i Knauf zidne obloge.

--------------------

Milan Korać

Dobar dan potrebna mi je Vasa strucno misljenje , imamo obiteljsku kucu nekih 200 m2 sagradenu od Ytong blokova 62x25x20 planiramo radit vanjsku fasada .mene zanima koju vunu da stavimo kamenu il staklenu mineralnu tvrdu vunu? Hvala

Odgovor: S obzirom da porobeton Ytong jest dobra toplinska izolacija, paropropusni je ali i zbog toga vodoupojni materijal, vanjski toplinski sustav stoga također mora biti paropropusni što svakako nudi fasada s kamenom vunom. Također kako Ytong zahtjeva podosta stručnije dodatno mehaničko pričvršćenje (tiplanje) izolacijskih ploča, iz tog razloga preporučam punoplošno lijepljenje lamela od kamene vune FKL na Ytong i nije ih potrebno dodatno mehanički pričvrstiti (tiplati). Vanjska aplikacija slojeva fasade na FKL je „klasična“, 3mm polimerno-cementni paropropusni mort, staklena mrežica 160 grama/m2, 2mm drugi sloj polimer-cem glet morta, sušenje 5 dana u normalnim uvjetima, pretpremaz i u roku od 3 dana nanošenje završne dekorativne silikatne ili silikonske žbuke granulacije 1,5 ili 2mm.

--------------------

Jasna

Molila bih vas da mi predložite kako da iznutra izoliram zid, koji je hladan i pomalo pljesnivi. Nitko mi ne zna odgovoriti na pitanja, a ja sam laik u tom području. Kako ga izolirati stiroporom ili vunom.
Molim vas da mi napišete koju vunu, parnu branu i gips ploče da kupim? Vuna ne bi trebala biti deblja od 5 cm, ako može neka tvrdo presana. Nisam baš sigurna niti kojim redom se to slaže, niti što sve i koju vrstu materijala kupiti.

Odgovor: Kvalitetno rješenje je izvedba suhomontažnog sustava s unutarnje strane.

Redoslijed slojeva gledano iznutra prema van:

⦁    Gipskartonske ploče
⦁    Parna brana (Knauf Insulation LDS100)
⦁    Mineralna vuna Knauf Insulation TW, Akustik Bord ili DP-3 između profila potkonstrukcije (debljina minimalno od 5 do 10,00 cm – što više to bolje)
⦁    Postojeći vanjski zid

--------------------

Molim Vas pomoć. Pojavila mi se plijesan na vanjskom zidu stana (iznutra). Zgrada je građena krajem 70tih beton+siporex. Ispočetka sam mislila da je plijesan nastala uslijed nastanka nekakve rupe izvana gdje bi mogla prodrijeti vlaga, ali kako nisam uspjela ništa naći, pretpostavljam da je plijesan nastala iznutra jer mi je bio naslonjen ormar na taj zid i zbog oscilacija temperatura. I sada plijesan je prodrla u siporex. Može li se zamijeniti siporex i s čim? Opet sa siporexom ili nešto drugo?
I mogu li i dalje naslanjati ormar na taj zid jer mi tako ormar stoji godinama i nije bilo nikakvih problema do ove zime.
Hvala unaprijed.
I oprostite na duljem pitanju.

Lijep pozdrav,

Ana

Odgovor: Ovo je općenito problem s porobetonima koji su vrlo higroskopni i lako upijaju vlagu koja se u toplom mediju „razvija“ u plijesan i gljivice.

Očito da se radi i o nedostatnoj toplinskoj zaštiti pa nastaje površinska vlaga.

Ako zamijenite „siporex“ sa „siporexom“, opet ćete imati nakon određenog vremena isti problem..

Ja Vam preporučam dodatnu izolaciju u vidu suhomontažnog sustava, ili još bolje, postavu toplinske fasade.

--------------------

Poštovani Silvio.
 
Živim u kamenoj kući, u kojoj sam se odgojio, zidanoj od kamena miljevine, prije nekih 100 godina. Zidovi su oko 58 cm debljine. U dilemi sam što se tiče izolacije. Vanjsku ne mogu staviti zbog zaštite kulturne baštine I reljefa na fasadi. Brine me unutrašnja suhomontažna izolacija, vanjskih zuidova. Obzirom da se zidovi neće moći ugrijati ako stavim izolaciju iznutra, hoće li se prostorija brže hladiti kad se grijanje isključi I može li se desiti da se s unutrašnje strane zidova, između konstrukcije izolacije, pojave plijesne iako se stavi parnabrana LDS 100.

Odgovor: Ukoliko izolirate s unutarnje strane, definitivno će Vam se kuća lakše i brže zagrijati, čime ćete uštedjeti dosta energije.

Ukoliko stavite parnu branu uz toplinsku izolaciju, nema bojazni za pojavu plijesni i gljivica. Naravno, uz uvjet da su riješeni svi toplinski mostovi.

--------------------

imam jedno pitanje za vas,uređujem dnevni boravak pa me zanima sta da stavim na zid zbog toplinske izolacije jer su dva zida vanjska,dali stirodur ili knauf?stirodur je jeftiniji ali neznam dali cu dobit toplinsku izolaciju!i dali mi mozete reci koliko dođe otprilike materijal knauf i profili po kvadratu?imam oko 70 kvadrata zidova...hvala unaprijed

Odgovor: Suhomontazni sustav s izolacijom od mineralne vune (ploce staklene vune Akustik Bord, ili ploce kamene vune TW) je kvalitetnije rjesenje.
Unutarnje povrsine se bolje iskoriste radi lakseg ovjesenja elemenata i ostalog sto ide na zid
I sigurnije je u slucaju nastanka pozara..

Ukupnu cijenu materijala i rada daje izvoditelj, tako da ukupna cijena ovisi dosta o trzisnim uvjetima.

Predmnijevam da ne bi trebalo biti skuplje od 150,00 kn/m2.

--------------------

Ivica

Poštovani molim za preporuku radi se o vanjskom zidu sobe od 7m2  koji je zimi jako hladan mislim ga iznutra obložiti pa se dvoumim ižmeđu stiropora i stiradura od 5cm.stavio bi mrežicu,gletanje i ofarbao.
Ili mi predlažete neko bolje rješenje.

Odgovor: Imam bolje rješenje – suhomontažni sustav s toplinskom, zvučnom i protupožarnom izolacijom od mineralne (staklene ili kamene) vune.

--------------------

Molim  savjet vezano za problem sa vlagom u stanu,
 
Radi se o kući katnici sa etažiranim stanovima, vanjski zidovi su od opeke 30 cm, sa fasadom ali "običnom" (nije toplinska), zgrada je zidana cca 80 ih ali je kompletno renovirana i etažirana 2008., trenutno nam je najveći problem u sobi koja je orijentirana na južnu stranu a iznad nje je terasa od susjeda (ima manje svijetla i hladnije je nego u drugim sobama- brdoviti teren i prizemlje).Prozor je samo jedan ( dupli) i to na toj južnoj strani. Ispod te sobe nema podruma ali ima u produžetku kuće, ispod drugih soba. U podrumu  je dio zida koji je u zemlji vlažan. Zimi se pojavljuje na istočnom vanjskom zidu jedno 10 tak cm od poda linija vlage  ravne linije i ne ide dalje u visinu. Ali nas posebno brine što smo nedavno počeli koristiti tu sobu (za spavanje), prozor bude otvoren cijeli dan ali ipak se pojavljuje "miris vlage". Dok nismo koristili tu sobu znalo je biti pljesni ali samo oko tog dijela gdje je vlažno i tijekom sezone grijanja. U drugim sobama isto
  tako bude pljesni ali uglavnom manje i uglavnom tijekom sezone grijanja. Pošto je vanjska izolacija zgrade upitna molim za savjet: Da li izolirati vanjske zidove iznutra ili opcija 2. izbušiti rupe za ventilaciju što  pojedinci predlažu.
 
Unaprijed Hvala, Antun

Odgovor: Vi očito imate probleme s kapilarnom vlagom i jedino prekid iste može biti kvalitetno rješenje.
Sve ostalo je samo "skrivanje" posljedica.

Dakle, možete izolirati s unutarnje strane (preporučam XPS), i na taj način ćete postići dodatnu toplinsku izolaciju i hidroizolaciju s unutarnje strane. Ostaje u tom slučaju pitanje spoja poda i zida.

Ventilacijom rješavate jedino pitanje neugodnog mirisa (i dotoka svježeg zraka).

--------------------

Šime

Zamolio bih Vas za savjet. Planiram renovirat garsonijeru. Kako nema izolacije na vanjskom zidu a fasadu nije moguće izvesti, jedino mi preostaje izolirati s unutarnje strane zida. Zid je od cigle, širine 30cm. Što bi po Vama bilo najbolje rješenje? Strah me kondenzacije vodene pare na kontaktu izolacije i vanjskog zida, te pojave pljesni i gljivica. Koje rješenje bi bilo najbolje da se to izbjegne?

Odgovor: Najbolje rješenje je postava suhomontažnog sustava od gipskartonskih ploča , s toplinskom izolacijom od ploča kao Akustik Bord ili TI 140W. Mogu i ploče kamene vune TW. Sve naši proizvodi.

Da biste izbjegli kondenzaciju, trebate između toplinske izolacije i gk ploča postaviti parnu branu kao LDS 100. Problema više neće biti.

--------------------

Matija

namjeravam napraviti unutarnju izolaciju sjevernih i južnih zidova na prvom katu (godina izgradnje kuće 1983.). Zid se trenutno sastoji od cigle 25 cm (dimenzije 20x25x14), s unutarnj strane je žbuka oko 2 cm, dok je sa sjeverne strane termoizolacijska žbuka 5 cm, a s južne strane termoizolacijska žbuka 2-3 cm. Na tim se zidovoma pojavljuje plijesan, ali u manjoj količini nakon što smo na tavanu postavili glazuru. Moje pitanje glasi da li će za navedene dimenzije biti dostatna upotreba KNAUF INSULATION DP3 5cm + KNAUF INSULATION 100 + GIPS-KARTONSKA PLOČA 12,5 mm?

Odgovor: Da, kao minimalna toplinska zaštita i bitno umanjenje opasnosti od pojave površinske vlažnosti.

Ako želite veće uštede, može se postaviti veća debljina.

No, ovo će zasigurno riješiti Vaš problem.

--------------------

Pročitao sam već "na tone" savjeta kako izolirati vanjske zidove s unutarnje strane, ali čini se da definitivnog odgovora o kvalitetnom rješenju nema. Pogotovo u mom slučaju.

Naime, radi se o zidu sa sjeverne strane koji nikad ne vidi sunca, a rađen je od običnih betonskih blokova bez demit fasade (stavljen je tek deblji sloj cementne žbuke i sepa). Iz više razloga trenutno nisam u mogućnosti raditi vanjsku izolaciju pa mi jedino preostaje unutarnja.Ta soba ima problema s vlagom, odnosno njenom kondenzacijom i stvaranjem plijesni po tom sjevernom zidu s unutarnje strane.
Želim toplinski izolirati taj hladni betonski zid za ovu zimu i da se pojava plijesni svede na minimum.
Je li u mom slučaju na to dobro ići klasikom vuna+parna brana+knauf ili biste preporučili nešto drugo? Muči me ta parna brana, jer ako zidovi upijaju vlagu s vanjske strane, onda bi umjesto vune mogao ići stiropor kao izolator a tada mi ne treba parna brana ali hoće li prostorija tada disati, tj. hoće li se opet pojavljivati plijesan? Što učiniti?

Srdačan pozdrav, Danijel

Odgovor: Ako nemate problema s kapilarnom vlagom ili prodorom oborinskih voda, tada nema bojazni od vlage.
U slučaju neizoliranog zida, kondenzat nastaje kao posljedica naglog orošavanja kada topli zrak zasićen vlagom naglo „udara“ u hladan zid (s temperaturom nižom od tzv. točke rošenja) i nastaje kondenzat.

Kada izolirate zid, temperatura na površini završne obloge će biti viša od točke rošenja i nema više opasnosti od nastanka kondenzata, odnosno razvoja plijesni i gljivica..

Stiropor nije dobar izbor jer će doći do proboja vlage na hladan dio zida i imat ćete „rasadnik“ mikroorganizama između stiropora i zida.

Eventualno može ići XPS, ali u slučaju nastanka požara, to može biti vrlo opasno rješenje.

Dakle, sigurno rješenje je suhomontažni zid sa završnom oblogom od gipskartonskih ploča, parnom branom i mineralnom vunom. Savjetujem ploče kamene ili staklene vune TW ili Akustik Bord, ili role staklene vune vune TI140W.

--------------------

Josip

Poštovani,
radi se o tome da bih izolirao vanjski zid sa sjeverne strane iznutra, pa me zanima Vaše mišljenje tj. savjet čime najbolje to uraditi i naravno da ne dodje do kondenzacije u prostoriji i stvaranje gljivica?

Odgovor: „elegantno“ rješenje je postava suhomontažnog sustava s toplinskom izolacijom od ploča kamene vune TW, ploča staklene vune Akustik Bord ili rola staklene vune TI140W.
Završna obloga od gipskartonskih „Knauf“ ploča. Između izolacije i gk ploča obavezna primjena parne brane LDS100.

Kondenzacije i gljivica više ne bi smjelo biti.

--------------------

Marta

Studentica sam Arhitektonskog fakulteta te bi vas molila za korisnu informaciju. Analiziramo kuće profesora Dragomira Maji Vlahovića na kolegiju Studio, te smo primjetili da je karakteristična žbuka jer nema vidiljvog sokla, već je žbuka presvučena preko cijelih zidova pa sve do razine terena. Možete li mi reći koje vrste žbuke bi bile pogodne za takvu izvedbu?

Odgovor: U pravilu se do visine prskanja (min. 30-50 cm iznad razine tla) koriste polimerne žbuke, dok se uobičajene silikatne i silikonske žbuke koriste „u manje opasnom području“ iznad te visine.

No, bez obzira, ukoliko „nemate“ drugih mogućnosti, mogu sugerirati korištenje isključivo silikonskih (eventualno akrilatnih) završnih slojeva i u podnožju zida, ali uz uvjet da se uz obod zgrade izvede drenažni sloj.

--------------------

Mirko

da li imate rješenje za toplinsku izolaciju zgrade koja ima vanjske zidove izgrađene od kamena (50cm) te se nalazi u zaštičenoj jezgri centra grada Makarske, pa se ne može postavljati vanjska izolacija.
Kako se u tim rješenjima (ako su s instalacijom unutrašnje toplinske izolacije) eliminira problem pojave vlage i gljivica između kamenog zida i novopostavljene - unutrašnje izolacije?

Molim Vas da mi navedete sve proizvode koje je potrebno kupiti za izolaciju takvog zida.
Izolacija bi bila debljine 10cm.

Odgovor: U takvim slučajevima se standardno izvodi suhoontažni zid s unutarnje strane.
Redolijed (iznutra prema van):

- gipskartonske ploče...2,50 cm
- parna brana LDS100
- ploče staklene vune Akustik Bord 7,5 cm
- postojeći vanjski zid

--------------------

Postovani,
Trenutno planiram izgradnju stambenog prostora u potkrovlju nase kuce, pa me zanima kako izolirati vanjske zidove sagradjene od betonskih blokova sirine 20 cm. Po meni najbolja opcija je kamena vuna od 10 cm, izvana. Sta vi mislite?
Prije ostalih bih izolirao iznutra zid prema zapadu koj je izgradjen od blokova sirine svega 7 cm ( sa betonskim stubovima izmedju naravno). Tu bih iznutra stavio do blokova kamenu vunu opet 10 cm i onda ogradio sa ciglom od 11,5 cm. Jeli potrebna ikakva folija izmedju vune/blokova ili vune/cigle? Jeli to najbolja opcija?

Milan, Knin

Odgovor: Ako vlaga prodire izvana, prvo treba riješiti taj problem. Ako je samo problem stvaranja kondenzata na hladnim zidovima, tada se izvede obložni „samonosivi“ Knauf zid iznutra.

zidna obloga

zidne obloge

Obvezna je zrakotijesna postava parne brane LDS 100, besprijekorno zalijepljene na svim spojevima s trakom LDS Solifit.

--------------------

Neda Petri

Zanima me par stvari pa Vas molim da mi pomognete. Imamo stan u prizemlju i jedna soba je ukopana do pola u zemlju. A na zidu pored su dupla balkonska vrata i u tom cosku su se stvorile gljivice i cijela soba ima grozan miris na vlagu. Inace kuca ima toplinsku fasadu i centralno grijanje.. Planiramo izolirate ta dva zida jer mislimo da su hladni i kao posljedica toga se stvaraju gljivice. Na koji nacin bi bilo najbolje to napraviti? Pokusali smo unistiti gljivice raznim sredstvima,ali uporno se vracaju..

Odgovor: Na fasadu svakako preporučam toplinski sustav s kamenom vunom FKD-S THERMAL:

toplinski sustav s kamenom vunom FKD-S THERMAL
 
U sendvič zidu možete koristiti istu kamenu vunu. Unutarnja žbuka obložnog zida mora biti vapeneno-cementna tzv produžna pa parna brana (folija) nije potrebna.